Wednesday, January 18, 2017

Лекување лузни и рани од орален канцер со канабис

Канабисот помага во регенерацијата на ткивата. Иако до сега не постојат многу нови студии коишто го разгледуваат користењето на маслото од канабис за лекување рани кај луѓето, самите можете да се уверите во регенеративната моќ на канабисот нанесуван на кожа надворешно


Маслото може да се користи надворешно и внатрешно
Средовечен човек од Канада со орален канцер откри дека канабисовото масло му помогнало во намалувањето на лузната што ракот му ја создал на образот, се вели во извештајот насловен „Медицинскиот канабис за смирување на малигни рани - студија на случај“ во јануарското издание на зборникот Journal of Pain and Symptom Management. Третманот со канабисово масло, исто така ги намалил болките кај пациентот откако ракот предизвикал дупка во неговиот десен образ. Студиите сугерираат дека марихуаната може да биде ефикасен третман за третирање на болките кај пациенти болни од рак.


Потребни се дополнителни истражувања кои ќе потврдат дека канабисот навистина има својство да ги лекува раните, иако случајот со овој пациент „навистина гo потврдува она што е познато низ илјадници години за корисноста на канабиноидите во толку многу различни области“ - вели д-р Винсент Маида (Vincent Maida) вонреден професор на Одделот за Палијативна нега при Универзитетот во Торонто, кој се грижел токму за пациентот за кој станува збор во конкретниов случај. „Античките култури употребувале екстракти од канабис за лузни“ - додава д-р Маида.


Палијативната нега генерално вклучува само третмани за редуцирање на болките. 44 годишниот пациент заминал на преглед кај д-р Маида на клиниката за палијативна нега во Торонто пролетта во 2016 година, за лекување на болките предизвикани од малигните рани во неговиор десен образ. Човекот бил дијагностициран со орален канцер три години претходно и покрај тоа што туморот му бил хируршки отстранет, а бил подложен и на третмани со хемотерапија и зрачења, па затоа канцерот се вратил. Мажот одбрал две години пред да го посети д-р Маида, да продолжи со понатамошните третмани за негивиот канцер, како што вели извештајот.

Канабис против акни
Пациентот се обидел со земање на опијати, но и покрај нив тој се‘ уште имал тешки болки во неговиот образ. Но, ова не е се‘ низ што поминувал пациентот... Лековите кои ги земал, а всушност воопшто не му помагале, му предизвикувале негативни несакани последици како поспаност и опстипација.

Поради ова тој го замолил д-р Маида да му препише медицинска марихуана за третирање на неговите болки. Докторот му препишал на пациентот медицинска марихуана за вапоризирање, којшто тој потоа ја користел наредните неколку месеци. Канабисот му помогна значително да му се намалат болките и му помогна на мажот да ги редуцира дозите на опијатни фармацевтски лекови коишто се‘ уште ги примал. Сепак, раната во неговиот образ растеше и ракот на крајот го проби неговиот образ создавајќи дупка, што му оневозможи на пациентот понатаму да продолжи да користи марихуана по пат на вапоризација.
Увери се во лековитата моќ на канабисот...

Пациентот потоа го замолил д-р Маида да му препише масло од канабис коешто тој можел да го нанесува директно на раната. Пациентот го користел маслото на ваков начин 4 пати дневно во времетраење од еден месец. Тој откри дека неговата рана престанала да расте, напротив, раната значително се намалила за околу 5% во текот на целиот месец. Пациентот истакна дека тој се соочувал со ослободување од болките 10-15 минути откако ќе го нанел маслото директно на раната и ефектот се задржувал цели 2 часа по нанесувањето.

Иако до сега не постојат многу нови студии коишто го разгледуваат користењето на маслото од канабис за лекување рани кај луѓето, самите можете да се уверите во регенеративната моќ на канабисот нанесуван на кожа надворешно. Со канабис може да лекуавте акни и црвенило, изгореници, егзема, меланом итн. Една студија, направена врз човечки клетки од цревата одгледувани во лабораториски петриеви садови, сугерираше дека канабиноидите може да го подобрат затворањето на раните. И покрај тоа што не е јасно зошто маслото од канабис можеби има ефект за лекување рани во овој случај, една можна причина може да биде дека маслото го намалило воспалението, истакна д-р Анита Гупта (Anita Gupta), потпретседател на Одделот за медицина против болки при Колеџот за медицина Дрексел во Филаделфија. Сепак, таа додаде дека потребни се повеќе истражувања за да се испита дали маслото од канабис може да има ефект кај поголем број на пациенти со значајни рани.

Извор: Live Science

No comments:

Post a Comment