Wednesday, November 29, 2017

Трите најдобри марихуана пазари во кои е најисплатливо да се инвестира

Бизнисите со марихуана се меѓу најпопуларните и највозбудливите со чии добра јавно се тргува на пазарот. Минатата година, Северно-американскиот пазар на марихуана продал 6.7 билиони долари во производи - неверојатен пораст од 30% од претходната година. Со Канада која планира целосна легализација во 2018 и олабавеноста на законите за марихуана во САД - патот на индустријата за марихуана изгледа како да има само една насока: нагоре!


Но, кога станува збор за тргување на берза, само патот на една индустрија не е доволен за да обезбеди профит. Дури и да се инвестира во просперитетна индустрија, како онаа за ветерници, ако клучната компанија не е добро раководена и банкротира, сè уште можат да се изгубат пари. За пазарот на акции е познато дека е тешко да се предвиди и ништо не е загарантирано. Но, ако некој е заинтересиран да инвестира и да види што како, овие се најдобрите берзи на марихуана моментално на пазарот:Canopy, кој тргува под името WEED, долго време е омилениот меѓу инвеститорите во марихуана бизнисот. Оваа Канадска компанија со седиште во околината на Онтарио, моментално е позиционирана да стане светски водечки бизнис за марихуана. Минатата година, компанијата била проценета на 2 билиони долари. Родителската компанија на пивото Corona, Constellation Brands, неодмана вложила 200 милиони долари во Canopy и добила 9.9% интерес. Ако Constellation решила да ги ризикува овие милиони во Canopy, дефинитивно не е лоша идеја и ние да пробаме да инвестираме некој денар во Canopy. И каде и да одат акциите од марихуаната, Канадските компании се релативно сигурен облог поради про-марихуана законите во државата.Scott's не е компанија за марихуана, да се каже, но е една од помоќните компании најпосветени на марихуаната во САД. Scott's се опишуваат себеси како „најголем пазар во светот за брендирани градинарски производи“. А, главниот и изврпен директор, Јим Хагедорн (Jim Hagedorn), има зборувано на долго и широко за преориентацијата на компанијата кон зародишната индустрија за марихуана. Во интервју за Forbes рекол дека планира да инвестира половина билион во марихуана бизнисот за кој што вели дека е „најголемото нешто што сум го видел во градинарството“. Scott's моментално е водечки лобист во индустријата за марихуана, вложувајќи 350.000 долари во трудот оваа година. Фирмата Scott's има докажан успех во индустријата за тревници и градинарство и моментално е остро фокусирана на нејзиното постројување со невидениот раст на индустријата за марихуана. Па, ако некој планира да инвестира во пазарот на марихуана без да става пари директно во бизнисот за марихуана, Scott's е одлична опција. Но, компанијата доживеа слаб пад во нејзиниот приход последното тромесечје. Затоа, оваа компанија повеќе служи за долгорочно инвестирање и е пожелно да се чува будно око на неа.Како Scott’s, Constellation не е директен пазар на марихуаната, ни помошен пазар за марихуана. Constellation е алкохолна компанија од листата Fortune 500, најпозната по производство на пивото Corona. Пазарната цена на компанијата доживеа стабилен пораст во последниве 5 години истакнувајќи се со купувањето на 9.9% од акциите на Canopy Growth Corp во втората половина на октомври во вредност од тешки 200 милиони долари. Constellation доследно ги игра картите во алкохолната индустрија и сега е позиционирана озбилно да профитира од нејзините акции во Canopy Growth Corp која наскоро ќе стане светска водечка марихуана корпорација. Така што инвестирањето и во двете, може да придонесе висок профит. Исто така, Constellation планира да биде првата главна компанија која ќе произведува комерцијални пијалаци на база на марихуана. Како што вели главниот извршен директор Роб Сандс (Rob Sands), тоа на компанијата ѝ дава предност од прв ред. Па, живели!

Извор: HERB

Tuesday, November 28, 2017

Предностите од размножувањето и вкрстувањето на канабис билките

За искусните одгледувачи, размножувањето на канабис билките претставува вообичаен и едноставен процес, а предностите се многубројни, пред се поради тоа што може да создадеме сосем нови врсти исклучиво за нашите потреби 

Сами произведете си свој семенски материјал!
Со вкрстувањето се обезбедува мало количество квалитетно семе за посевите за идната година, а можете исто така да ја земате својата омилена врста и да го задржите поленот од неа со којшто ќе ги опрашите од вас избраните други женски генотипови или фенотипови во иднина. Па, ајде да ги разгледаме основите на техниките за размножување и вкрстување на канабис од мали размери, за во домашни услови. Препорачуваме да ги илустрирате придобивките и новите поколенија што овие техники можат да ги обезбедат на оние кои сакаат да создадат свој уникатен семенски материјал. Размножувањето му овозможува на одгледувачот пристап до нова хибридна генетика, додека истовремено овој процес претставува механизам за конзервација и зачувување, па дури и зајакнување на посакуваната генетика за идна употреба.


Преглед на топ врсти од списанието High Times 1977
Ако имате различни видови и сакате да создадете хибриди, вкрстувањето е лесно и ефикасно. Од друга страна, оние кои сакаат да го зачуваат семенскиот материјал во текот на следната сезона, ќе сфатат размножувањето е одржлива алтернатива за да се задржи и распространи таа генетика. Не секој одгледувач може да си дозволи да се снабдува со нов расад, клонови или семе од компаниите за производство на семиња од канабис и да купи нова генетика помеѓу секоја сезона. Впрочем, во повеќето држави цената на еден клон може да надмине 20 долари, додека десетина семки од канабис може лесно да чинат 100 долари или повеќе.

За многу микро-буџетни домашни одгледувачи, размножувањето и вкрстувањето е единствениот и бесплатен начин за да се задржи посакуваната генетика. Одгледувањето канабис и продолжувањето на семејната лоза во семето не е ексклузивно зачувување на експертите. Домашните одгледувачи кои имаат стекнато вештини на одгледување на високо ниво и ги совладале основните техники, лесно можат да преминат од обичен одгледувачот во експерт за врсти. Креирањето на F1 семиња и хибриди е многу практично. Повеќето од врстите на канабис кои станаа легендарни беа создадени од страна на домашните одгледвачи на канабис, повремено, па дури и сосем случајно, т.е. несакајќи.


Клонови
Понекогаш не е лесно да се изгради своја сопствена банка за семе од шаторот за растење или плакарот во споредната спална соба... Па, затоа размножувањето на мала рака е остварлива опција. Не ви е потребна магистерска диплома по ботаника. Доволно ви е досегашното искуство кое ќе расте заедно со вашите нови уникатни деца што можеби ќе ги создадете. Постојат повеќе техники за размножување и тоа: клонирање, селфинг, размножување од иста серија, полихибриди, оригинални F1 хибриди, пренасочување... Да разгледаме некои од нив!


Гел за клонирање
1. КЛОНИРАЊЕ (Clonning)

Земањето на ластари од канабис растенијата е одличен начин да се зачува видот. Понекогаш најценетите сорти се достапни во форма само на клонови, а одгледувачот има навистина ограничени опции, за да ја зачува генетиката, а да не мора да купува нови клонови секоај сезона. Клонирањето е пренослива вештина којашто со малку упорност лесно се совладува. Треба да имате постојано висока стапка на успех со клонирањето како предуслов за размножување.Предизвикајте само-опрашување
2. СЕЛФИНГ (Selfing)

Семињата F1 може да се произведуваат само со женски клон од марихуана. Овие семиња ја носат само генетиката на мајката. За да се постигне ова, одгледувачот мора да го смени полот на женката (таа да стане хермафродит) за да го поттикне само-опрашувањето. Повеќето домашни одгледувачи намерно ќе ја ја изложат на стрес цветната женка за да произведат неколку семиња. Селфингот најчесто се применува на сорти марихуана наменети само за клонирање за да се претвори во форма на семе F1.Совладајте го вкрстувањето
3. РАЗМНОЖУВАЊЕ ОД ИСТА СЕРИЈА

Па, ако сте задоволни со серија на редовни семки од канабис и можеби сакате да ги искористите машките? Па, може да вкрстувате канабис од истата серија. Да претпоставиме дека сте запознаени со врстата од истото пакување на семиња, потенцијално може да изберете пар од врсти за вкрстување. Ова е метода на старо-школските ганџа фармери и најмногу се применува на отворено. Покрај тоа, размножувањето од истата серија има потенцијал во внатрешните одгледувалишта, доколку органските семиња се оригинални. Ако е така, не само што резултатот ќе биде повеќе или помалку стабилен, но ќе имате заштедено пари на семе за следната реколта. Практикувајте да го собирате поленот. Размножувањето од сигурна серија е добар вовед во вкрстувањето канабис.2 различни врсти
4. ПОЛИХИБРИДИ

По лекцијата за размножување од иста серија, доаѓа лекцијата за создавање едноставен хибрид. Полихибрид (polyhybrid) е вкрстување на две комерцијални, неповрзани сорти. За почеток, ова нема да биде целосно стабилно и нема да произведува оригинални Ф1 хибриди. Резултатите несомнено ќе бидат измешани. Но, полихибридите се прилично енергични и може да се откријат победнички фенотипови, доколку имате повеќе простор за експериментирање.

Развој на F1 хибриди (кликни на сликава)
5. ОРИГИНАЛНИ F1 ХИБРИДИ

Оригинални Ф1 хибриди се најценети и ние препорачуваме да го погледнете асортиманот од каталогот на Royal Queen Seeds. Оваа техника создава фантастично моќни, продуктивни и енергични растечки Ф1 хибриди и ова е долгорочен процес. Професионалните одгледувачи и експерти за размножување врсти инвестираат години од својот живот во проекти за размножување и одбираат сорти од стотици, ако не и од илјадници растенија од канабис. Оригиналните Ф1 хибриди може да се изведат само од вкрстување на оригинални или стабилизирани врсти. Тие изразуваат вистинска хибридна енергија.


Освен ако не планирате експедиција за лов на нови врсти, пожелно е да ја совладате оваа техника којашто бара малку повеќе предзнаење и искуство. Слично на тоа, одводнувањето може да биде комплицирано. Искрено, тоа е премногу тешко за прв пат дома одгледувач. Со вкрстување на пар на F1 билки (прва генерација) резултира со потомство во F2 билки (втора генерација). За жал, овие семиња ќе бидат далеку помалку стабилни и многу потешки за работа во споредба со претходната генерација Ф1. Потребно е внимателно селективно вкрстување во голем број за да се успее со овој пристап. Често се потребни повеќе генерации на размножување можеби до F5 (петта генерација) или дури F6 (шеста генерација) пред генетската линија да може да се стабилизира.


Развој на полихибрид
6. ПРЕНАСОЧУВАЊЕ (Backcrossing)

Бек-кросингот е веројатно најсоодветната опција за размножување на мала рака, при одгледување за лична употреба во домашни услови. Исто така, ако сте во ситуација да сакате да размножите врста која се наоѓа само како клон, а немате многу доверба во техниката на стресирање на женските билки во фаза на цветање само за да создадете неколку F1 семиња, треба да ја разгледате токму оваа техника. Прво треба да идентификувате рецесивен донатор од машки пол или машка билка со пожелни особини кои вреди да се додадат на потомството. Женката ќе биде задржана како мајка од којашто ќе се продолжи со земање на клоновите. Во суштина, доминантниот женски клон и донаторскиот мажјак се вкрстуваат. Понатаму, сите последователни генерации ќе бидат пренасочени кон женскиот клон од оригиналната мајка. Понекогаш, ќе бидат потребни 3-4 пренасочувања за да се добие потребната стабилност во потомството. Како што можете да видите, постојат неколку начини да ги размножите вашите омилени врсти и да ги претворите во ваши нови уникатни видови.


* * *

Развој на бек-крос
Овој основен водич има за цел да ви даде добар општ преглед за да може да започнете со вашите индивидуални истражувања и експерименти, пред да се преселите во покомплицираните аспекти и „тајни“ од одгледувањето канабис. Да не заборавам исто така да надополнам дека не треба да се обесхрабрувате при првите неуспешни обиди, затоа што секој обид за имплементирање на новите техники во одгледувањето може да резултира со некоја ваша уникатна метода, врста. Сè е искуство плус и самото одгледување канабис има терапевтско, смирувачко и антидепресивно дејство врз одгледувачот. Со среќа! :)Како од прилика изгледа вкрстувањето?

Автор: MoniQue Konopova

Monday, November 27, 2017

Здружението БИЛКА нè поканува на научна трибина на тема: „Легализација на канабис - ДА или НЕ?“

На 12.12.2017 година (вторник) со почеток во 12:00 часот на научно-наставничкиот совет при Правниот факултет Јустинијан Први во Скопје (сала за научно-наставнички совет на Правен факултет Јустинијан Први Скопје), ќе се одржи научна расправа (панел дискусија) на тема: „Легализација на канабис, да или не?

Кликни на сликава!
Научната расправа е во организација на Здружението за ослободување на канабисот и зелени политики „БИЛКА“ - Скопје и Здружението на млади кривичари. На панел дискусијава петмина панелисти во состав: еден адвокат, еден судија, еден обвинител и двајца професори ќе ги изнесат своите ставови на темата со вклучена интеракција од публиката. Агендата на настанов можете да ја превземете тука. Еве го линкот до евентот на Фејсбук. „Заедно со Young Penalists Association of Macedonia (Асоцијацијата на млади пеналисти во Македонија - НВО) ги здруживме силите организирајки ја оваа научна дебата, а во насока на легализација/декриминализација на канабисот во Македонија“ - истакнуваат од Билка.

Здружението Билка се залага за целосна декриминализација на Канабисот и за унапредување на животната средина, преку едукација, проекти, активизам. За деталите околу овој величествен настан можеме да дознаеме од мини интервјуто со еден од оснивачите на Билка, адвокатот Јанаки Митровски за Glasnik.mk по повод претстојната научна расправа: Дали да се легализира употребата на канабисот или не? - претставува прашањето за коешто ќе зборуваат универзитетски професори, адвокат, обвинител и судија. 

Агендата за настанов - клинки на сликава!
Јавноста ќе има можност да ги слушне аргументите зошто да или зошто не, да поставува прашања и да се информира за оваа тема која во западноевропските држави веќе се решава со законско одобрување за употреба на канабисот. Досега, во Македонија оваа тема во јавноста најчесто добиваше третман кога се однесуваше на медицинската употреба на канабисот. Законските измени коишто се случија минатата година за многумина беа проформа и имаа димензија на фармацевтски монопол. Ве покануваме на оваа дебата! Споделете! Од секој од нас зависи колку брзо ќе се случи промената!


Првенствено ќе престане стигматизацијата и криминализацијата  на уживателите на канабисот. Секундарно, се очекува намалување на употребата на т.н. hard drugs, но за целосен ефект во тој правец нужна е и декриминализација на сите наркотици. Со самото намалување на употреба на тешките наркотици неизбежно ќе дојде до намалување на пропратните кривични дела-кражби, тешки кражби, разбојништва и сл. како и намалување на кривичните дела по член 215-продажба на наркотици со што ќе се олабави и пренатрупаниот затворски систем. Не се занемарување и економските придобивки доколку државата ја преземе улогата на надзор преку својот даночен систем. Една од главните заложби на БИЛКА е дозволена рекреативна употреба на канабис, а оданочените средства задолжително да се алоцираат за медицински третман со канабис на оние кои тоа не можат да си го дозволат“ - заклучува Митровски за порталот Гласник.


Saturday, November 25, 2017

Mr. X од Карл Саган - есеј за канабисот напишан во 70-тите години

Овој есеј е напишан во 1969 година за објавување во Marihuana Reconsidered (1971). Карл Саган тогаш беше на на средината на своите триесетти години. Тој користеше канабис и јавно зборуваше за тоа до крајот на својот живот:


Дознајте повеќе за овој научник
Сè започна пред околу десет години. Доживеав многу порелаксиран период во мојот живот - време кога почнав да чувствувам дека има многу повеќе да се живее отколку науката, време на будење на мојата општествена свест и љубезност, време кога бев отворен за нови искуства. Се спријателив со група луѓе кои повремено пушеа канабис, нередовно, но со видливо задоволство. Првично не сакав да учествувам, но очигледната еуфорија што ја предизвикуваше канабисот и фактот дека не постоеше никаква физиолошка зависност кон растението, на крајот ме убеди да пробам. Моите првични искуства беа целосно разочарувачки; немаше воопшто никаков ефект, и јас започнав да се забавувам со различни хипотези за канабисот дека е плацебо што функционираше поради очекување и хипервентилација, наместо од хемија. По околу пет или шест неуспешни обиди, сепак, тоа се случи. Лежев на грб во дневната соба на еден пријател, мрзоволно набљудувајќи ги шемите на сенки на таванот од посаденото растение (не канабис!). Јас одненадеж сфатив дека разгледувам интригантно детална минијатура на Volkswagen, јасно оцртана од сенките. Јас бев многу скептичен за оваа перцепција и пробав да најдам неконзистентност помеѓу Фолксвагенот и она што го видов на таванот. Но сето тоа беше таму, сè до раткапните, регистарската табличка, хром, па дури и малата рачка што се користи за отворање на багажникот. Кога ги затворив очите, бев изненаден што открив дека таму се емитуваше филм во внатрешноста на моите очни капаци. Флеш... едноставна сцена на село со црвена куќа, сино небо, бели облаци, ѓолта патека којашто вирее низ зелените ридови до хоризонтот... Флеш... истата сцена, портокалова куќа, кафено небо, црвени облаци, жолта патека, виолетови полиња... Флеш... Флеш... Флеш. Флешовите се појавија речиси во едно отчукување на срцето. Секој флеш ја донесе истата едноставна сцена во поглед, но секој пат со различен сет на бои... извонредно длабоки нијанси, и зачудувачки хармонични во нивна јукстапозиција. Оттогаш пушев повремено и уживав темелно. Ја засилува чувствителноста на сенсовите и создава што за мене се дури и поинтересни ефекти, како што ќе објаснам наскоро. 

Можам да се сетам на уште едно рано визуелно доживување со канабис, во коешто гледав пламен од свеќа и открив во срцето на пламенот, стоејќи со величествена рамнодушност, црно-застрелан и спасен шпански господин кој се појавува на етикетата на шишето на Sandeman sherry. Гледајќи го огнот кога сум хај, патем, особено низ една од тие призмени калејдоскопи кои ја сликаат нивната околина, е извонредно возбудливо и прекрасно искуство. Сакам да објаснам дека во ниеден момент не мислам дека овие работи навистина беа таму. Знаев дека на таванот не постоеше Фолксваген и во пламенот немаше Сандеман саламандер. Јас не чувствувам никаква контрадикција во овие искуства. Има дел од мене што прави, создава перцепции кои во секојдневниот живот би биле бизарни; има друг дел од мене, кој е еден вид на набљудувач. Околу половина од задоволството доаѓа од набљудувачкиот дел кој ја цени работата на творечкиот дел. Се смеам, или понекогаш дури и се смеам гласно на сликите од внатрешноста на моите очни капаци. Во оваа смисла, претпоставувам дека канабисот е психотомиметичен, но не гледам ниту една паника или терор што се придружни на некои психози. Можеби ова е затоа што знам дека тоа е моето лично патување, и дека можам да слезам долу брзо кога сакам.

Додека моите рани согледувања сите беа визуелни, а љубопитно им недостигаа слики од човечки суштества, и двете од овие ставки се променија во текот на годините на интервенирање. Сметам дека денес еден единствен џоинт е доволен за да се напушам. Проверувам дали сум напушен со затворање на очите и барање на флешовите. Тие доаѓаат долго пред да има какви било промени во моите визуелни или други перцепции. Јас ќе претпоставам дека ова е проблем со сигнал-шум, нивото на визуелната бучава е многу ниско со затворени очи. Други интересни информатичко-теориски аспекти се распространетоста - барем во моите блескави слики - на карикатури: само контурите на фигурите, карикатурите, а не фотографиите. Мислам дека ова е едноставно прашање на компресија на информации; би било невозможно да се сфати вкупната содржина на сликата со информативната содржина на една обична фотографија, да речеме 108 бита, во дел од секунда што зафаќа блицот. И искуството со блиц е дизајнирано, ако можам да го користам тој збор, за инстантна благодарност. Уметникот и гледачот се едно. Ова не значи дека сликите не се извонредно детални и комплексни. Јас неодамна имав слика во која двајца луѓе зборуваа, а зборовите што ги велеа тие ќе се формираат и ќе исчезнат во жолто над нивните глави, на околу една реченица по отчукување на срцето. На овој начин беше можно да се следи разговорот. Истовремено еден повремен збор ќе се појави во црвени букви меѓу жолтите над главите, совршено во контекст на разговорот; но ако некој ги запамети овие црвени зборови, тие ќе изјават сосема поинаков сет на изјави, проникливо критични за разговорот. Целата слика што ја напишав овде, со што би рекле најмалку 100 жолти зборови и нешто како 10 црвени зборови, се случи во нешто помалку од една минута.

Искуството со канабисот во голема мера го подобри моето ценење на уметноста, тема која никогаш претходно не ја ценев многу. Разбирањето на намерата на уметникот што можам да го постигнам кога понекогаш се пренесува кога ќе се спуштам од хајот. Ова е една од многуте човечки граници што канабисот ми помогна да ги надминам. Исто така, има и некои сознанија поврзани со уметноста - не знам дали се вистинити или лажни, но беше забавно тие да се формулираат. На пример, поминав некое време напушен гледајќи на делото на белгискиот надреалист Ив Тангеј (Yves Tanguey). Неколку години подоцна, се појавив од долгото пливање на Карибите и потонав исцрпено на плажата формирана од ерозијата на блискиот корален гребен. Во луксузно испитување на коралните фрагменти од пастелни пастили што ја сочинуваа плажата, видов пред мене огромна слика на Тангвеј. Можеби Тангвеј ја посетил таа плажа во детството.

Многу слично подобрување во моето ценење на музиката се случи со канабисот. За првпат успеав да ги слушнам посебните делови од три-делната хармонија и богатството на контрапунктот. Оттогаш откривав дека професионалните музичари можат многу лесно да задржат многу одделни делови истовремено во нивните глави, но ова беше прв пат за мене. Повторно, искуството на учењето кога сум хај се има барем до одреден степен пренесено и кога сум спуштен. Уживањето во храната се засилува; вкусовите и аромите се зголемуваат дека поради некоја причина обично се чини дека сме премногу зафатени тоа да го забележиме. Можам целосно да го посветам вниманието на чувството. Компирот ќе има текстура, тело и вкус како и другите компири, но многу повеќе. Канабисот, исто така, го подобрува уживањето во сексот - од една страна дава извонредна чувствителност, но од друга страна го одложува оргазмот: делумно ме одвлекува од изобилството на сликата што минува пред моите очи. Се чини дека вистинското времетраење на оргазмот во голема мера продолжува, но ова може да биде вообичаено искуство за проширување на времето што доаѓа со пушењето на канабис.

Јас не се сметам за религиозна личност во вообичаена смисла, но има религиозен аспект на некои напушувања. Зголемената чувствителност во сите области ми дава чувство на единство со мојата околина, двете и живата и неживата. Понекогаш еден вид на егзистенцијална перцепција на апсурдот доаѓа над мене и со ужасна сигурност ги гледам хипокризиите и позициите на себеси и на моите сограѓани. И во други времиња, постои поинакво чувство за апсурдот, разиграната и чудната свест. И двете од овие сетила на апсурдот можат да бидат искомуницирани, а некои од најмногу наградувачките напушувања што ги имав беа споделување на разговорот и перцепциите и хуморот. Канабисот ни носи свест дека ние го поминуваме целиот живот обучени да ги превидуваме и да забораваме и да вадиме од нашите умови. Чувството на она што навистина е во светот може да биде лудост; канабисот ми донесе некои чувства за тоа како е да се биде луд и како го употребуваме тој збор „луд“ за да избегнеме да размислуваме за работи кои се премногу болни за нас. Во Советскиот Сојуз политичките дисиденти се рутински ставани во азил за луди. Ист вид на нешто, малку посуптилно можеби, се случува овде: „Дали го слушнавте она што Лени Брус (Lenny Bruce) го рекол вчера? Тој мора да биде луд“. Кога бев напушен на канабис открив дека има некој внатре во тие луѓе што ги нарекуваме луди.

Кога сум хај, можам да навлезам во минатото, да се сетам на сеќавањата од детството, пријателите, роднините, игрите, улиците, мирисите, звуците и вкусовите од исчезнатите времиња. Можам да ги реконструирам актуелните случувања во детските настани кои што во тоа време беа половично разбрани. Многумина, но не сите мои патувања со канабис, имаат некаде во нив симболика значајна за мене, што јас нема да се обидам да ја опишам овде, еден вид мандала врежана во хајот. Слободното здружување на оваа мандала, воедно визуелно и како играта на зборови, создаде многу богат спектар на увиди.

Постои мит за такви напушувања: корисникот има илузија за одличен увид, но не преживува утринската анализа. Убеден сум дека ова е грешка и дека ужасните согледувања постигнати кога си напушен се вистински согледувања; главниот проблем е ставањето на овие согледувања во форма што е прифатлива за сосема поинакво јас што сме кога ќе сме спуштени следниот ден. Некои од најтешките дела што сум ги направил се да ги ставам таквите сознанија на лента или во писмена форма. Проблемот е во тоа што уште десет интересни идеи или слики треба да се изгубат во напорите за снимање на една. Лесно е да се разбере зошто некој може да мисли дека тоа е губење на напорите да се оди на сите тие проблеми за да се смири мислата, еден вид упад на протестантската етика. Но, бидејќи јас живеам речиси целиот мој живот спуштен сум направил напор - успешно, мислам. Патем, сфатив дека разумно добри согледувања може да се запаметат следниот ден, но само ако се направат некои напори за да се постават на друг начин. Ако го напишам увидот или му го кажам на некого, тогаш можам да се сетам на тоа без помош следното утро; но ако јас само си реков дека морам да се потрудам да се сетам, никогаш не го правев тоа.

Сметам дека најголем дел од согледувањата што ги постигнав кога сум напушен е во социјалните прашања, област на креативна стипендија многу различна од онаа за која сум општо познат. Можам да се сетам на една пригода, кога се туширав со мојата сопруга додека сум хај, во која имав идеја за потеклото и инвалидитетот на расизмот во однос на гаусовите распределби. Тоа беше очигледно на некој начин, но ретко се зборуваше за тоа. Ги привлеков кривините во сапунот на ѕидот за туширање и отидов да ја запишам идејата. Една идеја довела до друга, и на крајот од околу еден час исклучително напорна работа, сфатив дека напишав единаесет кратки есеи за широк спектар на социјални, политички, филозофски и човечки биолошки теми. Поради проблемите со просторот, не можам да одам во деталите на овие есеи, туку од сите надворешни знаци, како што се јавни реакции и експертски коментари, тие содржат валидни согледувања. Ги користев на универзитетски почетни адреси, јавни предавања и во моите книги.

Но, дозволете ми барем да се обидам да го дадам вкусот на таквиот увид и неговите придружувања. Една ноќ, хај на канабис, се задлабочив во моето детство, мала самоанализа и изработка на она што ми се чинеше дека е многу добар напредок. Потоа застанав и помислив колку е извонредно тоа што Сигмунд Фројд, без помош од дрога, успеа да ја постигне својата извонредна само-анализа. Но, тогаш ме удри како гром, дека ова е погрешно, дека Фројд ја поминал деценијата пред неговата самоанализа како експериментатор со и прозелитизатор на кокаин; и ми се чинеше многу очигледно дека вистинските психолошки согледувања што Фројд ги донел во светот, барем делумно се добиени од неговото искуство со дрогата. Не знам дали ова е точно или дали историчарите на Фројд ќе се согласат со ова толкување, или дури и ако таквата идеја е објавена во минатото, но тоа е една интересна хипотеза и онаа што го проследува првото испитување во светот на падовите. 

Можам да се сетам на ноќта кога одеднаш сфатив како е да бидам луд, или ноќите кога моите чувства и перцепции беа од религиозна природа. Имав многу точен сенс дека овие чувства и перцепции, напишани повремено, нема да го издржат вообичаениот критички преглед кој е мојот фонд во трговијата како научник. Ако утрото ја најдам пораката од себе ноќта пред да ме известите дека постои еден свет околу нас, што едвај го чувствуваме, или дека можеме да станеме еден со универзумот, или дури и дека одредени политичари се очајнички уплашени мажи, имав тенденција да не верувам; но кога сум хај знам за ова неверување. И така имам касета во која се поттикнувам сериозно да ги кажувам таквите забелешки. Велам: „Слушајте внимателно, вие кучкини синови од утрото! Ова е вистинско!“. Се обидувам да покажам дека мојот ум работи јасно; Се сеќавам на името на познаник од средно училиште за кој не сум помислил цели триесет години; Ја опишувам бојата, типографијата и формата на книгата во друга просторија и овие спомени го минуваат критичкиот увид наутро. Убеден сум дека постојат вистински и валидни нивоа на расположлива перцепција со канабис (и веројатно со други лекови) кои се, преку дефекти на нашето општество и нашиот образовен систем, недостапни за нас без ваквите дроги. Таквата забелешка не се однесува само на самосвеста и на интелектуалната определба, туку и на перцепциите на вистинските луѓе, значително подобрена чувствителност на изразот на лицето, интонации и избор на зборови кои понекогаш даваат блискост, толку блиску како тоа да се две лица коишто си ги читаат своите умови.

Канабисот им овозможува на оние кои не се музичари да знаат малку за тоа како е да се биде музичар, и неартистите да ја сфатат радоста на уметноста. Но, јас не сум ниту уметник ниту музичар. Што е со мојата научна работа? Додека наидов на љубопитно непринципиелно размислување за моите професионални грижи кога сум хај - атрактивните интелектуални авантури секогаш се чини дека се наоѓаат во сите други области - направив свесен напор да мислам на неколку особено тешки актуелни проблеми во моето поле кога сум хај. Функционира, барем до одреден степен. Сметам дека можам да донесам, на пример, низа релевантни експериментални факти кои се чини дека се меѓусебно неконзистентни. Досега добро. Барем спотсетувањето функционира. Потоа, во обидот да се замислам за начинот на помирување на различните факти, бев во можност да излезам со многу бизарна способност, онаа за што сум сигурен дека никогаш немаше да ми текне. Напишав хартија во која се спомнува оваа идеја. Мислам дека е малку веројатно да биде вистина, но има последици кои се експериментално тестирани, што е белег на прифатлива теорија.

Споменав дека во искуството со канабисот постои дел од вашиот ум кој останува бестрашен набљудувач, кој е во состојба да ве однесе во брзање, ако е потребно. Бев неколку пати принуден да возам во густ сообраќај, кога бев хај. Се справував со тоа без никаков проблем, иако имав некои размислувања за прекрасната цреша-црвена боја на семафорите. Сметам дека по возењето воопшто не сум хај. Нема флешови на внатрешноста од моите очни капаци. Ако сте хај и вашето дете се јавува, можете да одговорите брзо како што обично го правите тоа. Јас не се залагам за возење кога сум хај на канабис, но можам да ви кажам од лично искуство дека секако може да се вози. Мојот хај е секогаш рефлективен, мирољубив, интелектуално-возбудлив и општествен, за разлика од повеќето алкохоли и никогаш не постои мамурлак. Низ годините сфатив дека малку помали количини на канабис се доволни за да произведат ист степен на хај, а во едно кино неодамна сфатив дека би можел да станам хај само со вдишување на чадот од канабис што проникнуваше низ киното.

Постои многу убав личен аспект на канабисот. Секое вдишување е многу мала доза; временското заостанување помеѓу вдишувањето на здивот и чувството на нејзиниот ефект е мало; и не постои желба за повеќе откако хајот е таму. Мислам дека соодносот, R, на времето за да ја почувствувате дозата земена до времето потребно за преземање на прекумерна доза е важна количина. R е многу голем за ЛСД (што никогаш не сум го пробал) и разумно краток за канабис. Малите вредности на R треба да бидат една мерка за безбедноста на психоделичните лекови. Кога канабисот ќе е легализиран, се надевам дека ќе го видам овој сооднос како еден од параметрите отпечатени на пакетот. Се надевам дека времето не е премногу далечно; незаконитоста на канабисот е срамота, пречка за целосно искористување на лек кој помага да се создаде спокојство и увид, чувствителност и општественост, кои очајно се потребни во овој сè повеќе луд и опасен свет.

Извор: Marijuana Uses

Friday, November 24, 2017

Од дневникот на астрономот Карл Саган кој пишува за важноста на канабисот за подигањето на свеста кај луѓето

Постои врста на марихуана наречена по неговото громогласно име, но сè уште не го среќаваме прикажан на везови, постери и плакати како музичарот Боб Марли. Астрономот Карл Саган (Carl Edward Sagan) [1934 - 1996], добитник на Пулицерова награда, во најмала рака може да кажеме дека е генијалец затоа што беше успешен работејќи на многу полиња: во науката, издаваштвото, телевизијата, научната фантастика... Има напишано над 600.000 страници кои се архивирани во Библиотеката на Конгресот, а исто така бил и страствен пушач на марихуана, што е доволен доказ дека марихуаната не те „врзува“ за кревет кога си напушен, туку напротив - те поттикнува да успееш! 

Carl Edward Sagan
Саган бил воодушевен од тревата, што кога имал прилика не се ограничувал да зборува за консумирањето трева на долго и широко. Пред да стане јавен пушач, во 1971 година во Marijuana Reconsidered бил објавен есеј под псевдонимот Mr. X, за кој уредникот од книгата подоцна открил дека се работи за Саган. Овој уредник, т. е. професорот Лестер Гринспун (Lester Grinspoon) изјавил за Marijuana.com дека тој мисли дека Саган пушел скоро секој ден освен кога морал да патува. Зборовите на Саган изјаснуваат дека некои од неговите идеи се родиле кога бил напушен, велејќи: „Постои мит за вакви напушувања: корисникот има илузија на внатрешен увид која не доживува да биде истражена утрото. Убеден сум дека ова е грешка и дека фаталните внатрешни увиди постигнати додека си напушен се вистински; проблемот е ставањето на овие внатрешни увиди во форма прифатлива за различното Јас кое што сме наредниот ден кога ни поминал ефектот

Карл развил теории дури и за неговите напушувања со научна љубопитност и филозофска јасност кои одговараат на неговите способности: „Се тестирам дали сум напушен затворајќи ги очите и барајќи блисоци. Тие доаѓаат долго пред каква и да е измена во мојата визуелна или други перцепции. Претпоставувам ова е проблем на сигнал кон бучава, кога нивото на визуелна бучава е многу ниско кога очите ми се затворени. Друг интересен информативно-теоретски аспект е претежноста - барем во моите светликави слики - од цртани филмови: само скиците на облиците, карикатурите, не фотографиите. Мислам дека се работи за компресија на информации: би било невозможно да ја опфатиш целосната содржина на едно прикажување со информативната содржина од една обична фотографија, да речеме 108 бита, во дел од секундата која е осветлена. А искуството со светлото е направено, ако можам да речам, за веднаш да биде уживано. Уметникот и гледачот се едно“.


Карл уживал да се „настонирува“ и да „патува“ во вселената

За него канабисот обезбедувал не само измена во свеста и перцепцијата, туку и пат до нешта кои го натерале да сфати дека во животот има нешто повеќе од наука. Научил да ги цени музиката и уметноста, ја разбрал намерата на еден уметник која тој ја чувствувал понекогаш кога му завршувало дејството. Се приближил до смртта на егото чувствувајќи религиозен аспект на некои напушувања, иако самиот не бил религиозен „во вообичаена смисла“. Запишал: „Зголемената чувствителност во сите делови ми дава чувство на блиска духовна врска со моето опкружување, и живо и неживо. Понекогаш, до мене доаѓа еден вид на егзистенцијална перцепција на апсурдот и со ужасна сигурност ги гледам моите, но и лицемеријата и преправањето на моите блиски“.

Редовното користење канабис допринело да се развива свеста на овој научник, тој добивал повеќе разбирање за нештата и го засакувал животот сè повеќе. Со ова дошло и разбирање на социјалните прашања, дел на креативно учење многу поразлично од она по коешто тој е познат. Тој признал дека пропустите во меѓучовековите односи потекнуваат од „дефектите во нашето општество и образовен систем и можат да бидат недостапни за нас без употреба на вакви супстанци“. „Убеден сум дека постојат искрени и валидни нивоа на перцепција достапни со канабисот и најверојатно со други супстанци. Оваа забелешка не важи само за самосвесност и интелектуални достигнувања, но исто така за перцепциите на вистинските луѓе, широко зајакната чувствителност на фацијалните експресии, интонации и избор на зборови коишто некогаш раѓаат таква блискост меѓу две личности што изгледа како да си го читаат умот еден на друг“ - вели тој.


Саган цврсто се борел против забраната на марихуаната и војната против дрогите!

Покрај уживањето во неговите рекреативни и духовни искуства, Саган бил и главен поборник за легализација на марихуаната. Изјавил: „Постојат луѓе во терминален стадиум на сида или канцер на кои им се даваат големи дози на хемотерапевтски агенси кои им предизвикуваат гадење, неможност да внесат храна, што потоа брзо води до нивно колабирање. Добро е проучено дека марихуаната се спротивставува на гадењето и во неколку случаи кај кои е дозволоено или користена е незаконски, се собираат забележителни подобрувања. Разумно ли е да им се забрани на пациенти кои умираат да земаат марихуана како ублажувачка супстанца за да си ја покачат телесната тежина и да си го зголемат апетитот? Звучи лудо да се рече ‚Загрижени сме дека ќе станат зависни од марихуана‘ - нема никаква евиденција дека е супстанца која предизвикува зависност, но дури и да има, тие луѓе умираат. Од што ги спасуваме“.

Саган отворено зборувал против војната на дрогите и масивното затворање на корисници, прашувајќи ја Фондацијата за политика на лекови (Drug Policy Foundation) во 1990 година преку писмо: „Колку пари се трошат годишно на планетава на незаконски дроги? Дали постоењето на вакви огромни суми пари неизбежно води до корупција во полицијата и воените извршителни агенции, законодавците, интелигентните агенции и Извршителното претставништво?“ Дури и неговите книги вклучуваат сцени каде се користи марихуана; неговата новела „Контакт“ од 1985 содржи сцена во која во продавница во фиктивна иднина во 1999 во Франција се продавал канабис увезан од Калифорнија и Орегон, покажувајќи предзнаење кое би го имал само некој како Саган.


Неговите писанија во Библиотеката на Конгресот се сместени во кутии стриктно фокусирани на политиките за лекови. Генерално, неговото залагање за ослободување на канабисот било сведено на кратки коментари за тревата, а не како потполен активизам на неговиот животен сопатник и колега Ен Друјан (Ann Druyan). Таа го водела про-марихуана активизмот и активизмот против војната против дрогите: „За нас двајцата. Тој работеше во НАСА и нема сомнеж дека не би можел да ја работи својата работа истражувајќи го соларниот систем и барајќи живот на други места ако јавно проговореше за ова. Марихуаната ни овозможи да бидеме далеку покреативни“ Како што забраната на канабисот масовно исчезнува низ САД, сè повеќе и повеќе луѓе имаат пристап до зголемена свесност понудена од страна на марихуаната. Точно она за што Мистер X се надевал, пишувајќи: „Се надевам дека времето на легализација не е многу далеку; незаконитоста на канабисот е срамота, пречка за целосна употреба на супстанца која носи ведрина и внатрешна рефлексија, чувствителност и другарство кои се очајно потребни во овој сè повеќе луд и опасен свет

*** 

Животот на Карл е пример за исполнет и изживеан живот на секое поле. Тој уживал во животот и за тоа не му била потребна дозвола од законодавците, тој без да мисли два пати користел канабис. Од неговиот мемоар очигледно е дека бил погоден од забраната на канабисот, но тоа не го спречило секогаш да го користи за достигнување на поголем степен на продуктивност, емпатија и чувствителност, а неговите живот и дело се најдобар доказ дека ги постигнал во нивна суперлативна форма. Карл исто така е доказ дека користењето марихуана во нас го убива слепото себељубие и дека го негува чувството на емпатија, со тоа што тој сакал сите да знаат за овој општокорисен лек за духот, умот и телото!

За разлика од Карл, јас не сум толку жесток во борба за легализација... Изгледа ми е незамисливо дека треба да барам дозвола за да ја користам природата која ми е на дланка за лични придобивки во кој и да е дел. Едноставно, ми изгледа неизмерно лудо да немам право да користам нешто што за мене и за сите околу мене е нешто најкорисно (да немам право на природата која што ме створила? Хммм, ќе размислам два пати), а во случајов - растението кое храни, облекува, удомува и најважно - кое ни ја подига свеста - алатката со која се карактеризираме како вид на Земјава, што е причина зошто сите сегменти на животот ни се барем делумно затруени, дури и водата без којашто нема живот...

Бидејќи свесноста е најмоќната алатка на човековиот вид, благодарение на која сме семоќни креативни креации т.е. креатори, поради и што постои оваа општествена хиерархија и потчинетост и невидени измислици како религија, сè со цел да се одвлече и потчини вниманието на неосвестениот човечки вид. А, последиците од борбата против човековата свесност која се води неколку милениуми се: војните, болестите, омразата, недостатоците, изобличениот и разделениот по секаква основа свет во кој живееме и ден денес. Животот и делото на Карл Саган ми се пресвртница во животов за да не се запрашувам повеќе што е законско и што е дозволено, туку што да се запрашувам што е Божјо, што е природно и правилно и најдобро за сите и да почнам интензивно да читам филозофија, астрономија, ботаника и народна медицина за вистински да се образувам и да се доближам до мојата суштина.

Извор: HERB

Wednesday, November 22, 2017

5 помалку познати факти за тетрахидроканабинолот - THC!

Постојат голем број фасцинирачки работи за тетрахидроканабинолот (THC), примарната психоактивна состојка во канабисот. Многумина сè уште се фокусираат на прашањето дали оваа состојка е безбедна за конзумирање, заборавајќи ги неверојатните и уникатни карактеристики на ова растение и целосно заборавајќи го фактот дека до сега нема ниту еден регистриран случај на смрт поради канабис и дека предозирањето е невозможно. Ова се 5 помалку познати факти за THC кои сите негови љубители мора да ги знаат, а сите противници треба да ги знаат за да разберат зошто се против: 


1. THC е маснотија

Дали знаевте дека THC е липид? Липидите се масни молекули, а канабисот содржи голем број од нив. Бидејќи примарните активни состојки на канабисот се масти, тие се сврзуваат со мастите во вашето тело. По конзумирањето канабис, THC се апсорбира преку белите дробови во крвта. Потоа се пробива низ масните ткива кои ги гледа како свое живеалиште, а меѓу тие ткива и органи спаѓа и мозокот. Токму ова го спречува THC брзо да излезе од телото по конзумирањето и може да се пронајде во вашето тело во просек околу 30 дена по конзумирањето (големината на овој период зависи од личност до личност).


2. При согорувањето на маснотиите од телото се ослободува THC

Ова откритие за THC е по малку изненадувачко особено за неупатените, што не ја познаваат проблематикава. Постојат докази дека по интензивното горење на маснотии како при физички напор на телото, вежбањето или пак, брзото губење на тежината, нивото на THC може да биде повторно ослободено назад во крвта. Исто така, постојат извештаи за поранешни корисници на канабисот, кои при тестирање за THC биле позитивни, само поради тоа што изгубиле многу тежина пред тестирањето. Во 1997 година, еден извештај од аутопсија покажал огромни количини на  THC во крвта на жртви од задавување, кои морале да ги согорат значителните количества на маснотии пред да починат. 


3. Најголем дел од THC се исфрла преку изметот

THC оди во крвотокот, потоа се складира во масните клетки, каде со текот на времето повторно се ослободува во крвотокот. Но, каде оди потоа? Додека редовните корисници на канабис може да бидат позитивни на уринарен тест дури и до 77 дена по апстинирање од билката, поголемиот дел од THC се излачува преку дебелото црево. Се смета дека повеќе од 65% од THC се исфрла преку изметот, додека само 20%  преку урината.


4. Пронајдени се растенија и габи со сличен состав на канабисот 

Интересно е што се покажало дека други растенија и некои видови габи содржат соединенија слични на THC. Црните тартуфи, деликатеси кои можат да се купат за 800 долари или повеќе, имаат ензими потребни за создавање на анандамид, соединение слично на THC, кое кај луѓето се произведува природно. Во Нов Зеланд и Јапонија се наоѓа liverwort, растение без цветови кое исто така содржи соединенија слични на THC. Овие соединенија се перотетинен и перотетиненска киселина. Додека психоактивноста на овие растенија е дискутабилна, перотетиненот се чини дека ги активира истите клеточни патишта како THC.


5. THC влијае врз нашето чувства на природно блаженство

Дали некогаш сте се запрашале зошто конзумирањето на канабисот дава толку убаво чувство? THC влијае врз нашите чувства за внатрешна и целокупна благосостојба. THC го заменува соединението познато како анандамид во телото. И THC и анандамидот влијаат на ист начин врз клетките. THC се задржува на клетките малку подолго отколку анандамидот, па затоа и овозможува посилен ефект врз умот и телото. Анандамидот е откриен не многу одамна и сè уште има многу работи кои допрва треба да се откријат за него и за неговата улога во нашето тело. Сепак, се знае дека тој е одговорен за важни функции во организмот, како одржување на расположението, чувството за глад, благосостојбата по физичката активност и други витални функции во телото.

Автор: Ангела Т.
Извор: HERB

Канабисот од блиску!

Tuesday, November 21, 2017

Обуките за новиот бран на зелени канабис научници се во тек! Наскоро научна расправа за канабис на Правниот факултет!

Канабис науката е во постојан развој и затоа постојат повеќе програми за едукација за да бидеме во тек! На почетокот на оваа учебна година, Универзитетот во Северниот Универзитет во Мичиген (North Michigan University) започна четиригодишна програма за научната област - хемија кај медицинските растенија.

Ние ја дизајниравме програмата со канабис, но пошироко, тоа е за лековити растенија од сите видови“ - вели Марк Паулсен (Mark Paulsen), раководител на одделот за хемија. „Се обидуваме да истакнеме дека го признаваме канабисот како важно лековито растение, но едвај единственото“ - додава тој. Значи, оваа програма треба да им се допадне на многу луѓе кои се заинтересирани за разни традиционални лекови или за алтернативни третмани кои се базираат на растителна основа.

Учениците кои штотуку ја започнаа оваа програма ќе се занимаваат со хемија и биологија на растенијата. Почнувајќи од нивната прва година, тие ќе учествуваат на семинарот за лековити растенија, кадешто надворешните експерти ќе ги запознаат студентите со состојбата во индустријата. Во последната година, студентите ќе дизајнираат и завршат додипломски истражувачки проект. „Ова може да вклучува растење на растителен примерок и извлекување на активните состојки“ - објаснува Паулсен. „Потоа, тие може да работат на соодветни анализи за да ги одредат видовите и количините на соединенијата во примерокот“. Овие примероци можат да се одгледуваат во различни услови за да се види дали тоа влијае на компонентите.


Студентите можат да земат два општи пристапи со цел да ја завршат програмата и да дипломираат. Едниот е првенствено патека на наука и технологија, а другиот се фокусира на претприемништвото, финансиите и маркетингот. „Некои ученици ќе започнат сопствен бизнис“ - вели Паулсен. За студентите кои ја преземаат научната патека, аналитичката хемија ќе направи клучна компонента. „Ќе предаваме и ќе се фокусираме на истите техники што би ги користеле во други контексти“ - дообјаснува тој. Значи, научените техники ќе вклучуваат гасна и течна хроматографија, спектрометрија на маса и разни форми на спектроскопија, вклучувајќи ги и инфрацрвените и ултравиолетовите-видливи.

Студентите исто така ќе бидат обучени да развиваат нови аналитички методи за мерење на специфични соединенија. Наместо само да ги научат теориите зад аналитичките техники, тие исто така ќе научат како да создадат методи за мерење кои произведуваат точни и конзистентни резултати со примероците на растенијата. „Значи, постои важна компонента во однос на развојот на методите“ - забележува Паулсен. Оваа научна програма го привлече вниманието на учениците многу брзо. „Веднаш штом ја споделивме веста“ - посочи Паулсен - „луѓето почнаа да разговараат со нас“. Некои од првите ученици се запишаа и започнаа со програмата веднаш по матурирањето во средните училишта, а други дојдоа од индустријата или од други форми на обука.

Анализи на вашите масла - на Фармацевтски факс!
За да стават студенти од оваа програма во реални ситуации, вработените на факултетот поставуваат искуства надвор од Универзитетот во Северен Мичиген. „Имаше многу интеракции со компаниите и соработуваме со некои, поставувајќи практиканти“ - вели Паулсен. Тој додава: „Очекуваме да се постават некои практиканти следното лето“. 

Да ѝ се ​​даде на индустријата за канабис, како и на другите индустрии базирани на лековити растенија - неопходната работна сила за да работат лаборатории за тестирање и да водат бизниси, мора да се развијат повеќе програми како оваа од Универзитетот во Северен Мичиген. Исто така, овие програми треба да ја земат широката перспектива - од анализа и бизнис до развој и теорија - значи не само од семка до плод. Само тогаш учениците можат да ја научат широчината на вештини потребни за да напредуваат во оваа област. Очекуваме вакви школи наскоро да се појават и на нашиве простори! :)


На 12.12.2017 година со почеток во 12:00 часот на научно-наставничкиот совет при Правниот факултет Јустинијан Први во Скопје, ќе се одржи научна расправа на темата „Легализација на канабис, да или не?“, на која петмина панелисти во состав еден адвокат, еден судија, еден обвинител и двајца професори ќе ги изнесат своите ставови на темата со вклучена интеракција со публиката. Научната расправа е во организација на Здружението за канабис и зелени политики „БИЛКА“- Скопје и Здружението на млади кривичари.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Analytical Cannabis

Monday, November 20, 2017

ТХЦ и другите канабиноиди го забрзуваат метаболизмот!

Тетрахидроканабинолот - ТХЦ, е активна состојка пронајдена во канабисот. Консументите на канабис, особено пушачите, долго време се прашуваа дали ТХЦ го зголемува метаболизмот? Но, зошто уживателите на оваа билка имаат најчесто непроменлива телесна тежина? Подобро е да си нелегално слаб, отколку легално дебел!
Конечно! Јадете колку сакате и што сакате и слабејте! ;)
Медицинските лица од здравствените служби на Универзитетот Колумбија, известуваат дека телото нормално ја обработува храната без разлика дали марихуана се користи повеќе или поретко. Но, како е возможно канабисот да предизвикува апетит, а тоа да не ни се одрази со вишок килограми? Предизвикува глад, но сите долгогодишни корисници на канабис коишто јас лично ги познавам, имаат непроменлива килажа, тие што имаат прекумерна имаат ослабено со текот на времето и иако јадат повеќе и најчесто не внимаваат што јадат, а пак се поздрави и зрачат со позитивна енергија, а да не спомнувам и дека целокупното здравје им е во одлична состојба. Тоа ме доведува до заклучокот дека марихуаната помага да ја одржуваме најоптималната телесна тежина за нас, токму поради тоа што канабиноидите го стимулираат метаболизмот преку ендоканабиноидниот систем.


Истражувачите открија два канабиноида кои можат да ја зголемат количината на енергија што ја согорува телото. Иако канабисот е познат по тоа што поттикнува глад кај оние кои го консумираат, познато како munchies (манчис), научниците откриле дека исто така може да има ефект на потиснување на апетитот по испитувањето на две соединенија, наречени тетрахидроконанавиварин (THCV) и канабидиол (CBD). „Резултатите на животинските модели беа многу охрабрувачки. Ние сме заинтересирани за тоа како овие лекови влијаат врз масното ткиво во организмот и како третман за метаболички болести“ - вели д-р Стеф Врајт (Steph Wright), директор за истражување и развој при GW Pharmaceuticals.

Подобро е да си нелегално слаб, отколку легално дебел!
Испитувањата на глувците покажаа дека соединенијата го зголемуваат метаболизмот кај животните, што доведува до пониски нивоа на маснотии во црниот дроб и го намалуваат холестеролот во крвотокот. Исто така, се покажа дека THCV ја зголемува чувствителноста на животните кон инсулин, истовремено заштитувајќи ги клетките кои произведуваат инсулин, овозможувајќи им да работат подобро и подолго. Ова истражување е почетокот на развојот на третмани за болести поврзани со дебелина и тип 2 дијабетес. GW Pharmaceuticals веќе одамна работи на различни лекови базирани на марихуана за третман на мултиплекс склероза, епилепсија, болки од канцери и други состојби. Професорот Мајк Коуторн (Mike Cawthorne), директор за метаболичко истражување на Универзитетот во Бакингем, кој ги спроведува студиите за животни, рече: „Се чини дека овие молекули ја зголемуваат потрошувачката на енергија во клетките на телото преку забрзување на метаболизмот“.

Со преваленцијата на конгломерати за брза храна, дебелината станува сè потешко прашање и во Европските земји. „Овие наоди се исклучително важни, особено кога станува збор за споредување на марихуаната и алкохолот“ - истакнува уште пред пет години Роб Кампија (Rob Kampia), извршен директор на Проектот за политика на марихуана во Вашингтон, како реакција на наодите. „Марихуаната е очигледно побезбедна од алкохолот, но сега сфаќам зошто добив над 10 килограми кога престанав да користам марихуана, но продолжив да го употребувам алкохолот и покрај фактот дека алкохолот содржи калории, додека марихуаната не содржи ништо. Сега да дознаеме дека молекуларната структура на марихуаната всушност може да помогне кај дебелината и сличните болести, е прекрасно, но исто така е бесрамно кога мислите за континуираните напади на администрацијата на Обама врз медицинската марихуана. Ако Првата дама навистина е загрижена за дебелината во Америка, таа треба да му каже на сопругот да престане да се меша со законите и истражувањата на државната медицинска марихуана. Впрочем, срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес убиваат стотици илјади луѓе во оваа земја секоја година. Марихуаната убива точно нула“ - заклучува тој.

Автор: К. К.
Извор: Sensi Seeds

Од канабис се слабее затоа што го регулира инсулинот!

Како што медицинскиот канабис го зазема своето место во мејнстрим културата, има милиони нови луѓе кои стануваат посвесни и едуцирани за повеќекратните придобивки и предностите на канабиноидите, особено од високото ниво на ТХЦ. Употребата на канабис овозможува пониска резистенција кон инсулин. Конзумирањето на медицински канабис, исто така, ги олеснува функциите поврзани со метаболизмот и исто така, помага да се подобри функцијата на инсулинот кај дијабетичарите. Канабисот, метаболизмот, дијабетесот и губењето на тежината се важна тема за некорисниците на канабис


Физички активности

Луѓето кои се ангажирани во многу физички активности имаат голема корист од конзумирањето на медицински канабис на дневна основа. Спортистите, на пример кои се  спортски повреди, откриваат дека нивната болка е отстранета по ингестија на медицински канабис. Вежбите, воопшто, го подобруваат физичкото здравје и кога се комбинираат со канабис, обезбедуваат уште еден начин за зголемување на метаболизмот и губењето на тежината. ТХЦ се таложи во мастите, па кога ги согоруваме вежбајќи - добиваме само дополнителен енергетски поттик.Инсулински хормон

Панкреасот создава хормон наречен инсулин. Благодарение на инсулинот, телото користи гликоза или шеќер од јаглените хидрати кои се наоѓаат во енергетската храна. Од друга страна, гликозата може да се чува во телото за во иднина. Инсулинот е корисен во одржувањето на нивото на шеќер во крвта или зголемувањето на истото. Да речеме дека јадете оброк и нивото на шеќер во крвта брзо се зголемува, секрецијата на инсулин обично се зголемува за да се компензира, а потоа вишокот на инсулин се складира како маснотија. Ако премногу од гликозата во крвта не се искористи, дефинитивно ќе се добие вишок тежина. Ако не се третира инсулинот во телото правилно, ќе се забележи зголемување на телесната тежина.THCV го потиснува апетитот!
Што вели науката која секогаш е неколку чекори зад вистината?

Американскиот журнал за медицина (The American Journal of Medicine) објави студија и откри дека ентузијастите за канабис имаат инсулин во нивните тела пред да јадат. Ова се нарекува fasting insulin и во споредба со луѓето кои не користат канабис, нивото им е околу 16 %  пониско. Истата студија, исто така, покажала дека луѓето кои консумирале канабис имале 17 %  ниво на инсулинска резистенција. Покрај тоа, тие имаат помал обем околу половината.


Мал обем околу половината

Истражувачите на оваа студија откриле дека постои силна корелација помеѓу малиот обем на половината и употребата на медицинска марихуана. ЦБД беше откриено дека се справува со одредени проблеми кои би биле погодни за губење на тежината:
Ги стимулира протеините што се користат за распаѓање на маснотиите;
Ја зголемува способноста на телото да согорува повеќе калории;
Намалува експресија на протеини во генерирањето масни клетки. 


Резултати

Кооперативно, резултатите од истражувачката студија произлегуваат од способноста на канабидиолот да предизвика конверзија на масното ткиво од бело масно ткиво, кое ја чува енергијата во кафеаво и беж масно ткиво, со цел да согорува калории. Кога мастите со кафеава и крем боја се зголемуваат, телото може да толерира гликоза, овозможувајќи отпорност на дијабетес и дебелина.


Медицинска заедница

Во медицинската заедница фактот дека луѓето го чуваат ТХЦ-то во телото, што е примарен психоактивен канабиноид во мастите. Процесот на чување на THC во телото може да биде зголемен поттик за луѓето кои работат секој ден. Всушност, енергетското засилување може да достигне и до 28 дена по консумирањето канабис.


Заклучок

Како што медицинскиот канабис му помага на телото да согорува маснотии, ТХЦ во телото се ослободува и оди во крвотокот. Потоа, нивото на ТХЦ во крвта ќе се зголеми, дури и по завршувањето на умерената програма за вежбање. Поради тоа, со продолжено вежбање и употреба на канабис со високи нивоа на ТХЦ, плус ТХЦ-то складирано во телото, целта на губењето на тежината е веќе реализирана. Зборувајте со експертите од Cannabis Training University за да дознаете повеќе.


Автор: К. К.