Thursday, August 30, 2018

Како инвеститорите на марихуана прават акции? 5 задолжителни книги пред да инвестирате во канабисот

Инвестирањето во канабисот сега често се споредува со купување на Anheuser Busch InBev NV (ADR) или акции на Molson Coors Brewing Co во 1930-тите. Младоста на индустријата и тоа што сè уште е во развој, значи дека има голем број на играчи, но само најистрајните и најиновативните ќе напредуваат


Едуцирајте се преку книги!
Во рок од една деценија на пазарот, најверојатно ќе има неколку големи и добро воспоставени компании, но многу други кои изгледаат профитабилни сега, во иднина можеби ќе пропаднат. Поконзервативна насока е купување акции од фонд со кој се тргува со изложеност на кошница со акции за канабис. Изборите изобилуваат со акциите на марихуана, од одгледувачите како Cronos Group Inc. и Canopy Growth Corp до биотехнолошките компании GW Pharmaceuticals PLC - ADR и операторот за дистрибуција Medmen Enterprises Inc. или може да купат акции на компании кои ја сервисираат индустријата за канабис, како што е Scotts Miracle-Gro Co. Едуцирајте се пред да скокнете во зелениот бизнис. Добра идеја е да ја проучувате самата индустрија пред да одлучите да инвестирате во неа. Порталот Benzinga ја состави листата од пет книги кои пожелно е да ги прочитате пред да инвестирате во акции со марихуана. Книгите не се само за акциите во врска со канабис, туку и за целата индустрија.


1. „Започнете свој бизнис со канабис: Вашето чекор-по-чекор упатство за марихуана индустријата“ (Start Your Own Cannabis Business: Your Step-By-Step Guide To The Marijuana Industry) од Хавиер Хасе (Javier Hasse) и персоналот на Entrepreneur Media

Оваа лектира „Започнете свој сопствен бизнис со канабис“ чиј ко-автор е и канабис новинарот од порталот Benzinga Хавиер Хасе. Книгата опфаќа информации за тоа како да започнете компанија за канабис, но може да биде корисна и за некој кој сака да инвестира во компании за канабис. Таа ги објаснува внатрешните работи на индустријата, како што се оданочувањето, правните работи и заштитата на средствата. Таа исто така ги раскажува сториите од претприемачите и пионерите во индустријата. Од трговците на мало до одгледувачи, производители и добавувачи, постои навидум бескрајна листа на можности за стартување на овој нов пазар. Во проектот Your Own Cannabis Business, новинарот за канабис, биотехнологија и претприемништво Хавиер Хасе ги воведува претприемачите што претстојат во иднина и лежат во индустријата и споделува совети и успешни приказни од пионерите и визионерите во индустријата за марихуана.


2. „Нула до еден“ (Zero To One) од Питер Тил (Peter Thiel)

Питер Тил е добро познат во стартната и инвестициската заедница, како еден од основачите на Paypal Holdings Inc и на почетокот на Facebook.com, Inc. investitor. Тој стана познат во индустријата за канабис со поддршката на Privateer Holdings, приватна компанија за капитал која инвестира во компании за трева. Книгата на Тил зборува главно за стартап и ја дава својата перспектива за тоа што да се обрне внимание кога се инвестира во нова компанија. Ако сакате да изградите подобра иднина, мора да верувате во тајни. Големата тајна на нашето време е дека сѐ уште има неистражени граници. Во Zero to One, легендарниот претприемач и инвеститор Питер Тил покажува како можеме да најдеме единствени начини да ги создадеме тие нови работи. Оваа книга одеднаш го претставува оптимистичкиот поглед на иднината на напредокот во Америка и нов начин на размислување за иновациите: започнува со учење да ги поставува прашањата што ве водат да најдете вредност на неочекувани места.


3. „Енциклопедија на канабис: дефинитивен водич за одгледување и консумирање медицинска марихуана“ (The Cannabis Encyclopedia: The Definitive Guide To Cultivation & Consumption Of Medical Marijuana) - од Џорџ Сервантес (Jorge Cervantes)

Енциклопедијата објаснува сè што потенцијалните инвеститори треба да знаат за медицинската марихуана и обезбедува корисни техники на одгледување, со обилни илустрации. „Канабис енциклопедијата“ треба да им помогне на инвеститорите почетници да ја разберат канабис терминологијата и да обезбедат некои увиди во работењето на компаниите кои се специјализирани за одгледување на растенијата. Наградуваната канабис енциклопедија е дефинитивен водич за одгледување и потрошувачка на медицински марихуана. Ги објаснува сите основни техники за растење во затворени простории, на отворено и во оранжерии. Сите градинарски практики се добро истражувани и илустрирани едноставно чекор по чекор примери и инструкции. Повеќе од 2.000 убави слики во боја ја илустрираат оваа книга од 596 страници. Изобилува со најсовремени информации кои ја прават оваа книга од суштинско значење за сите одгледувачи, канабис пациенти, но и сите кои сакаат да станат експерти во оваа област.


4. „Инвестирање акции за почетници: Марихуана акции: Како да се збогатите само со средствата произведувајќи финансиски поврат толку брзо како криптовалентност“ (Stock Investing for Beginners: Marijuana Stocks: How To Get Rich With The Only Asset Producing Financial Returns As Fast As Cryptocurrency) oд Стивен Сатоши (Stephen Satoshi)

Книгава на Сатоши ги опфаќа основните елементи на индустријата за канабис, дава примери и опфаќа различни сегменти во секторот кои се отворени за инвестирање. Во оваа книга ќе откриете: Зошто инвестирањето во компании кои растат и продаваат марихуана не е најдобар начин да профитирате од марихуаната? Најголемата пречка на марихуана индустријата треба да се надмине.


5. „Меѓународна марихуана, издание од 2018 година: Не Б.С. Водич за глобално инвестирање во акции со трева“ (International Marijuana, 2018 Edition: The No B.S. Guide To Investing In Weed Stocks Globally) од г-дин Питер Хетчер (Peter Hatcher)

Интернационалната марихуана“ може да биде корисен водич за инвеститори кои сакаат да влезат во канабис просторот. Таа опфаќа многу области, вклучувајќи совети за наоѓање на вистинско посредување и анализа на најдобрите компании во индустријата. Хетчер, исто така, споделува информации за тоа како да ги истражувате компаниите за канабис и дава совети за тоа како да развиете стратегија за трговија околу акциите за канабис, точки за влез и излез, swing trading и повеќе. Авторот исто така споделува значајни онлајн извори кои можат да им помогнат на инвеститорите додека се движат низ канабис индустријата.


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:Новинар и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Benzinga

Научниците пробуваат да разберат како компонентите од канабисот може да се борат против психоза

Најновите сознанија ја нагласуваат сложеноста на коктелот на состојки пронајдени во билката марихуана, во време кога законите на канабисот стануваат либерализирани во многу земји ширум светов. Британските научници открија како неинтрузивната компонента од канабисот делува во клучните области на мозокот за да ја намали абнормалната активност кај пациенти со ризик од психоза, што укажува на тоа дека состојката може да стане нов природен антипсихотичен лек


Активната состојка од канабисот наречена Канабидиол или ЦБД се чини дека има спротивен ефект на неодамнешната заблуда дека редовната употреба на канабисот може да го зголеми ризокот од појава на психоза. Всушност редовната употреба на канабис ја поттикнува неврогенезата, ги подобрува мозочните перформанси, а исто така ја подобрува психо-физичката состојба кај децата од аутистичен спектар. ЦБД е истото соединение од канабисот кое исто така покажало бенефит кај педијатриската епилепсија. Новата студија на King's College London открила дека ЦБД се чинело дека се спротивставува на ефектите на Тетрахидроканабинолот или ТХЦ, супстанцијата од канабисот што дава возвишено чувство, го лекува ракот, но исто така помага кај Алцхајмерот. Всушност овие две состојки заедно со останатите компоненти од растението делуваат синергично, меѓусебно правејќи си пат во дејствувањето преку нашите природно вродено вградени ендоканабиноидни рецептори.


Со скенирање на мозокот на 33 млади луѓе кои доживеале вознемирувачки психотични симптоми, но не биле дијагностицирани со целосно развиена психоза, д-р Сагник Бхатачарја (Sagnik Bhattacharyya) и неговите колеги покажаа дека давањето на ЦБД капсули ја намалува абнормалната активност во стриатумот, медијалниот временски кортекс и средниот мозок. Абнормалностите во сите три од овие области на мозокот се поврзани со појавата на психотични нарушувања како што е шизофренија. Најактуелните синтетички анти-психотични лекови се насочени кон допаминскиот хемиски сигнален систем во мозокот, додека ЦБД работи на поинаков начин. Значително е дека соединението е многу добро толерирано од страна на организмот, избегнувајќи ги несаканите опасни ефекти поврзани со постоечките фармацевтски анти-психотици, како што се зголемување на телесната тежина и други метаболни проблеми поврзани со нив. 


Една од причините зошто CBD е возбудлив е поради тоа што е многу добро толериран во споредба со другите анти-психотици што ги имаме. Постои итна потреба за безбеден третман за младите луѓе изложени на ризик од психоза“ - рече д-р Бхатачарја од Кралскиот колеџ, како заклучот на студијата насловенаВлијание на Канабидиолот на симптомите, откривање и неврофизиолошки абнормалности кај клиничките пациенти со висок ризик за психоза: Плацебо контролирана студија“. Институтот за психијатрија, психологија и невронаука на Кралскиот колеџ сега планира клиничко испитување врз 300 пациенти за да го тестира вистинскиот потенцијал на ЦБД како третман. Се очекува пријавувањето во студијата да започне на почетокот на 2019 година. Истиот научник доста го истражува десјтвото на ЦБД врз психозата, па вклучен е и во неодамнешната студија која го истражуваПотенцијалот за третман со Канабидиол за корисниците на канабис со неодамнешна појава на психоза“, како и новото истражување за „Канабидиолот како третман во различни фази на психоза - ефикасност и механизми“.Новинар, Уредник и Претседател: MoniQue Konopova
Извор: Reuters

Wednesday, August 29, 2018

Која е разликата меѓу CBD маслото и маслото од канабис со целосен спектар?

CBD масло наспроти полн спектрум канабис масло? Ова е неодамнешно постојано прашање што е присутно кај јавноста. Токму затоа сакаме да ја разјасниме заблудата дека Канабидиол (CBD) изолираното масло е исто што и она што е познато како масло од канабис со целосен спектар или ФЕКО (Full Extract Cannabis Oil - FECO), т.е. домашно изработено масло од целиот цвет. Разбирањето на овaa разликa е од витално значење


ФЕКО
Маслото од канабис е повторно на насловните страници, особено во Велика Британија. Откако заостанува зад поголемиот дел од Европа и САД во однос на целосно искористување на медицинскиот потенцијал на канабисот, Велика Британија сега е во пресрет на размислувањата за реорганизирање на канабисот. Населението се обидува да се справи со сè, од производите на CBD кои одеднаш се појавуваат во продавниците за здрава храна, па сè до полн спектар маслото од канабис, што сега им е дозволено на децата со епилепсија. Сето ова се случува во врска со веста дека Велика Британија е најголем извозник на медицински канабис во светот, со пренесени 2 тони само во 2016 година. Оваа бројка е минимална од износот произведен во Велика Британија во истата година, поточно 95 тони.Зошто е толку важно да се знае разликата помеѓу CBD маслото и комплетното масло од канабис?

Најголемата сличност е што и двата вида масло се прават од билката канабис. Постојат повеќе важни разлики меѓу Канабидиолот или CBD маслото (изолати; екстракти со изолирани активни сосотјки) и маслото од канабис со целосен спектар на активни состојки (како што природно постојат во растението). Тие се движат од тоа како се произведуваат двата типа на масло, до нивниот правен статус и што е најважно, нивните ефекти врз човечкото тело. Може да биде незгодно да се остане на врвот на сите случувања и разлики во полето на канабис што брзо се развива, дури и во земја каде што е повеќе или помалку легална. Потенцијална штета може да дојде од луѓе кои размислуваат дека можат да излечат сериозни маки со користење на редовни комерцијални CBD производи. Во напливот на делумната информација, дезинформации и испревртени лаги за канабисот, што е состојба во Велика Британија и Европа, не е изненадување што постои конфузија околу разликата помеѓу CBD маслото и маслото од канабис со целосен спектар. Она што е длабоко загрижувачки е потенцијалната штета што може да дојде од луѓето кои мислат дека можат да ги третираат сериозните заболувања и состојби со користење на редовни CBD производи. CBD е зачудувачки канабиноид, но во својата сегашна комерцијална достапна форма не може да излечи рак, доколку нема големи количини на ТХЦ во производот, да ги спречи епилептичните напади или да ги оствари големите подвизи, кои понекогаш може да ги оствари со домашно масло од канабис!Изолирано масло
Што е CBD масло?

Очигледно постојат многу различни CBD производи кои го поплавуваат пазарот токму сега, а генерализирањето за нивниот состав не е толку корисно за нашите читатели. Канабидиолот кој се користи за производи од сенси семиња се меша со органско конопно масло од семе, двете изворни состојки од индустриски растенија од коноп кои се одгледувани во ЕУ. За да понуди најмногу погодности, CBD маслото доаѓа во капсули или шишенца со капалка, поради тоа што е доста ретко (неверојатно поретко од концентрираниот целосен екстракт, а се разликува и по бојата: ЦБД изолатите се речиси проѕирни, додека ФЕКО е густа скоро црно-златесто-килибарна смола). ФЕКО може да се меша со кокосово масло за поблаг вкус, а може да се консумира и во оригинална форма. CBD не е психоактивен, но има релаксирачки и антианксиозни својства. Главната разлика меѓу CBD маслото и маслото од канабис со полн спектар е дека канабидиолот е единствениот канабиноид во маслото (може да ги има другите активни состојки и канабиноиди во трагови). Треба да знаеме за ефектот на придружба и дека изолирани - канабиноидите не се толку ефикасни во борбата со сериозните болести!Направете си го сами!
Што е масло од канабис со полн спектар?

Масло од канабис со полн спектар или ФЕКО, го содржи целиот спектар на канабиноиди, флавоноиди и терпени кои можат да се извлечат од канабисот (онака како што природно се јавуваат во билката). Ова се компонентите за кои се знае дека имаат лековити својства, од кои многу сè уште се истражувани. ФЕКО, исто така, содржи флавоноиди и други соединенија кои му даваат на канабисот уникатни вкусови. Главната разлика помеѓу ФЕКО и другите екстракти како што се отпорност во однос на содржината, е дека овие соединенија се внимателно вклучени наместо изгубени за време на процесот на филтрирање.Законитоста на CBD маслото и ФЕКО?

Законитоста на CBD и на ФЕКО сè уште се дебатира и се расправа во разни земји низ светот. CBD е целосно легален во областите на САД, каде самиот канабис е легален. Во Велика Британија и ЕУ, производите од CBD се легални како додатоци во исхраната, а и кај нас во Македонија веќе се продаваат легални ЦБД производи во аптеките...  Сепак, важно е да се напомене дека тие не можат да се продаваат како ништо друго освен како додатоци во исхраната, како и сертификација на малопродажбата како фармацевтски бизнис. Со други зборови, ако CBD е лек, треба да се препише и да се продаде како лек. ФЕКО, бидејќи содржи THC, е нелегално насекаде каде што канабисот е нелегален. Треба да се запомни дека производствениот процес е илегален, бидејќи вклучува големи количества потентни цветови од канабис. Велика Британија моментално стои на врвот на клучната промена, катализирана од борбената и упорна мајка Шарлот Калдвел (Charlotte Caldwell.). На нејзиниот 12-годишен син Били му треба ФЕКО за да ги контролира неговите чести и потенцијално фатални епилептични напади. Таа донесе едно шише назад во Англија која законски ја добила во Канада и пријавила на царина кога влегла во земјата. Фатен на аеродромот Хитроу, виталниот лек на нејзиниот син не беше вратен речиси една недела.Медицински апликации на CBD и ФЕКО

Како што веќе беше наведено, CBD во Европа се наоѓа во непријатна положба на супстанција која не е препознаена како лек, но несомнено има терапевтски својства и сè повеќе живи докази. Во моментов постојат 2,034 резултати за научни трудови за Канабидиол на PubMed, онлајн ресурс на Националната библиотека во САД и на Националниот институт за здравство во САД. Анегдотски и научни докази покажуваат дека маслото од CBD може да помогне кај широк спектар на здравствени проблеми, вклучувајќи, без ограничување: артритис, дијабетес, мултиплекс склероза, посттрауматско стресно нарушување, депресија и епилепсија. Истражувањето продолжува да расте, така што е сигурно дека оваа листа ќе продолжи да се зголемува правопропорционално. Маслото од канабис со целосен спектар, исто така, сè уште е под истрага, а исто така ветува дека ќе открие плетеница на лековити намени. Тековните докази покажуваат дека маслото од целосен спектар успешно ги пренесува и ги концентрира ефектите на прекрасниот потентен канабис. Затоа, сè што може да се третира со билката канабис може потенцијално да се третира со уште поголема ефикасност користејќи масло од канабис со целосен спектар.ЦБД масло
Како се направени CBD производите?

Сите CBD производи од семе започнуваат со масло од CBD, кое е можеби единствено кај CBD маслата во тоа што фабриките имаат целосен надзор и контрола на квалитетот на секоја фаза од производниот процес, од семе до конечна точка. Клучната разлика помеѓу маслото од конопно семе CBD и другите масла од канабис е процесот на екстракција, кој се постигнува со суперкритичен CO2, а не со растворувачи.Како е направено маслото од канабис со целосен спектар?

Маслото од канабис со целосен спектар се прави и без употреба на растворувачи, но најчесто во домашни услови со алкохолна екстракција (РСО - Рик Симпсон Оил методата). Бидејќи сите видови масло од канабис сè уште постојат на нерегулираниот пазар, тешко е да се каже што е стандарден метод за нив. Постојат методи кои користат многу силен алкохол над 96% етанол, па дури и бутан. Вториот се користи за цврстите верзии на масло од канабис. Најсовремени и најефикасни техники се оние кои ги задржуваат сите 500+ биоактивни соединенија кои  ги содржат зрелите туфки од канабис, а не само канабиноидите. Овие техники се лесно достапни на Интернет, но достапноста до професионалната опрема потребна за нивно постигнување сè уште е многу ограничена, а исто така голема е и нивната цена. За среќа, маслото од канабис со целосен спектар е нешто што може да се направи во домашна кујна со помош на тенџере, вентилатор, филтери за кафе, алкохол, неколку тегли, индустриски термометар, рерна и шпорет и желба за работа :)Кое масло е вистинското за Вас?

Ова е прашање на кое, за жал, не можеме ние да одговориме. Ако сте заинтересирани да знаете повеќе за тоа што канабиноидите можат да направат за вашето здравје, истражувањето на многуте статии на овој блог за медицинска употреба на канабис, како и контактот со активистите од нашиот тим е добар почеток! Оваа статија е специјално напишана за лекарите и другите медицински лица како вовед во канабиноидите и маслата. Како и за сите промени што ги разгледувате во врска со вашата исхрана, најдобро е да се консултирате со квалификуван специјалист. Дури и да ви е потребна само одредена состојка од канабисот, мора да имате предвид дека поради синергискиот ефект, потребно е да ги има и останатите сосотјки макар во трагови за да го извлечете максимумот од вашиот лек.

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Новинар: Кате К.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Sensiseeds

Monday, August 27, 2018

Комплетен водич за употреба на медицинска марихуана кај постари лица

Марихуаната имаше турбулентна историја. Сепак, почнувајќи од средината на 1990-тите, имаше притисок да се воведат медицинските придобивки на канабисот „уште еднаш“, бидејќи пред 20-тиот век марихуаната беше речиси целосно легална. Самото растение има голема медицинска корист особено кај сениорите. Канабисот, всушност, се користел како медицински третман илјадници години


Почнувајќи од 1910-тите години, државите со САД почнаа да ја забрануваат продажбата на марихуана, што на крајот доведе до закон наречен „Законот за данок на марихуана“ во 1937 година, со што се намали количината на коноп (верзија на растението канабис) дозволено да се произведува во САД подоцна во текот на овој век, стигмата околу марихуаната се зголеми, а Ричард Никсон го потпиша Законот за контролирани супстанци, во кој е вклучена марихуаната на листата на федерално забранети лекови заедно со хероин, кокаин и други смртоносни наркотици.


Во почетокот на 1990-тите години, државите почнаа да ги прифаќаат медицинските придобивки од марихуаната, почнувајќи од Калифорнија. Околу 15 години после тоа, самата марихуана - не само поради лековитите квалитети - стана легална и за рекреативна (превентивна) употреба во Вашингтон и Колорадо. Од 2017 година, 29 од 50 држави легализираа некоја форма на медицинска марихуана. Студијата од 2013 година откри дека четири од пет лекари одобруваат медицинска марихуана и дека повеќе од 90 проценти од пациентите со медицинска марихуана (од околу 7.500 анкетирани) велат дека медицинската марихуана им помогнала во лекувањето. Повозрасните биле најголемата возрасна група во студијата (повеќе од 2.300 испитаници).


Што е медицинска марихуана?

Секоја марихуана е медицинска! Во канабисот има повеќе од 100 активни хемиски состојки (овие се нарекуваат канабиноиди) во марихуаната. Двата главни канабиноида во канабисот што се користат за медицински цели се Делта-9-тетрахидроканабинол (ТХЦ) и Канабидиол (ЦБД). Овие природни хемикалии можат да помогнат во третирањето на болести и медицински состојби, за кои ќе објасниме подоцна.Како може медицинската марихуана да помогне?

Медицинската марихуана сè уште не е одобрена од Федералната администрација за лекови, главно поради тоа што „немало“ доволно клинички испитувања на доволно широка основа за да се докажат медицинските придобивки на растението. Само затоа што големата владина агенција не ја одобрила медицинската марихуана како соодветен медицински третман, не значи дека самото растение нема медицинска корист, особено за постарите лица. Канабисот, всушност, се користи како медицински третман низ илјадници години, фактички отсекогаш. Сега кога знаеме што е медицинска марихуана, можеме да ги погледнеме симптомите и болестите и како марихуаната може да им помогне на луѓето за полесен живот.Рак

Една од основните употреби на медицинската марихуана е да им помогне на пациентите со рак, особено кога се на хемотерапија. Некои студии покажаа дека пушењето марихуана може да помогне при гадење и повраќање кај пациенти кои одат на хемотерапија. Доста храбри луѓе ширум светот од сите возрасти тврдат дека маслото од канабис го победило нивниот рак! Кога се работи за палијативна нега, особено за пациенти со рак, една студија укажува дека повеќето пациенти (повеќе од 60 проценти) ги доживуваат и двата симптоми отколку еден или друг, па медицинската марихуана може да помогне во ублажувањето на два симптоми. Истражувањата, исто така, покажаа дека пушењето марихуана може да помогне при болка и може да им помогне на пациентите за добивање на апетит. Во однос на лекувањето на канцерите, има само две THC-инфузирани орални апчиња, кои биле одобрени од страна на ФДА за федерална употреба: Маринол (Marinol) и Цезамет (Cesamet). Овие биле препишани за да им помогнат на пациентите со рак за гадење. Студиите се во тек и кај животните и кај луѓето, за да се види како медицинската марихуана може да помогне во лекувањето на тумори, како и симптомите и болестите кои доаѓаат со ракот. Докажано е исто така дека канабисот не само што олеснува болка кај пациентите со канцери, туку дека ТХЦ и ги убива клетките на ракот!


Алцхајмерова болест

Пациентите со Алцхајмерова болест користат медицинска марихуана за да им помогне во третманот и да ги ублажи симптомите на депресија и губење на апетитот што може да се појават заедно со дегенеративната болест на мозокот, која влијае на повеќе од четири милиони Американци. Околу 10 отсто од постарите ја имаат оваа болест. Во 2014 година, беше објавена клиничка студија во Journal of Alzheimer's Disease која ги анализираше „потенцијалните терапевтски ефекти на ТХЦ“ врз болеста. Истражувачите воведоа ТХЦ во бета-амилоиди, кои се купчиња на протеини кои се создаваат во мозокот и се еден од водечките знаци за присуство на Алцхајмерова болест. Тие откриле дека ТХЦ помогнало да се забави напредокот на овие бета-амилоиди, а резултатите од студијата силно укажуваат на тоа дека ТХЦ може да биде потенцијална терапевтска опција за Алцхајмеровата болест преку повеќе функции.


Општа болка

Речиси сите постари лица доживеале некаква болка во нивните подоцнежни години, а медицинската марихуана може да помогне во тоа. Она што е интересно е дека има повеќе начини за да ги искористите медицинските придобивки на ова растение. Постојат мелеми, креми и лосиони инфилтрирани со ТХЦ и други канабиноиди кои можат да се нанесат на вашата кожа на местата каде што чувствувате болка. Постои зголемен доказ дека канабисот е корисен во третирање на одредени видови болка, вели д-р Игор Грант (Igor Grant), професор на Одделот за психијатрија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего. Медицинската марихуана, без разлика дали се пуши, се консумира (јаде) или се применува преку локален третман, може да помогне во ублажувањето на акутната и хроничната болка преку веќе присутните канабиоидни рецептори во нашето тело. На постарите лица им се пропишани повеќе од една третина од сите лекови на рецепт во Америка, а лековите често се користат за лекување болка. Медицинската марихуана е погодна и поздрава алтернатива и помага да се намали зависноста од опиоидите. Таа помага во ублажување на болката од:

·         Болки во зглобовите, како артритис;
·         Оштетување на нервите;

Анксиозност / нарушувања на менталното здравје

Истражувањата покажаа дека Канабидиолот (ЦБД), една од двете главни состојки во марихуаната што се користи за медицински цели, може да помогне во третирањето на анксиозноста и другите прашања поврзани со менталното здравје, вклучувајќи:

·         Опсесивно компулсивно нарушување (OCD);
·         Пост-трауматско стресно нарушување (ПТСН);
·         Панични напади;
·         Умерена депресија;

Во суштина, овие студии покажаа дека ЦБД помага да се стимулираат серотонинските рецептори во мозокот, што е главна цел на други лекови против анксиозност како Золофт (Zoloft). Медицинската марихуана докажано е дека всушност помага да се спречи зависноста од лековите кои се издаваат на рецепт. Како што истакнува одделот за здравство на Харвард, околу 20 до 30 проценти од рекреативните корисници велат дека пушењето марихуана им предизвикало вознемиреност или напади на паника по пушењето (пред сè поради забраната и стигмата). Важно е да останете во контакт со вашиот лекар, откако ќе почнете да ја користите медицинската марихуана како третман и да не прекинувате со терапијата. Исто така важно е да бидете свесни дека секоја индивидуа е различна и дека на почетокот од канабис-терапијата додека телото да стекне толеранција на ТХЦ, може да се појави чудно чувство, кое брзо минува. Анализата на студиите на Националниот институт за злоупотреба на дроги покажува дека присуството на законите за легализирање на медицинска и рекреативна марихуана придонесува за помалку смртни случаи предизвикани од опиоиди на рецепт:

·         Намален број на смртни случаи од предозираност од опијати;
·         Помалку третман за опиоидна зависност;
·         Општо намалено пропишување на опиоиди;
·         Намален број на луѓе кои самостојно користат опијати.Нарушувања во исхраната

Нарушувањата во исхраната се многу почести кај постарите отколку што мислите. Речиси 80 проценти од смртните случаи кои се јавуваат поради анорексија се јавуваат кај постарите лица. Старите лица може да ја изгубат желбата за јадење. Ова може да се случи поради лична одлука или поради други психолошки причини кои не се под нивна контрола. Слабата исхрана, покрај другите проблеми како губење на коскената маса и проблеми со срцето, може да се покаже како хроничен проблем. Но, во секој случај, медицинската марихуана може да им помогне на постарите да јадат повеќе, бидејќи го отвара апетитот и го забрзува метаболизмот. Студиите откриле дека нервниот систем сличен со ендоканабиноиден систем е недоволно употребен или оштетен кај пациентите со анорексија и булимија, што во суштина му дава сигнали на мозокот за да одбива храна. Медицинската марихуана може да помогне да се стимулира овој систем и да му помогне на мозокот да даде сигнали за повторно враќање на апетитот. Нарушувањата во исхраната најчесто и погрешно се третираат со антидепресиви и антипсихотици, кои најчесто не помагаат и даваат низа несакани последици, па дури создаваат и зависност. Но, пациентите често ги пријавуваат своите симптоми како влошени, откако ќе ги земат тие фармацевтски лекови. Дополнително, многу национални фондации за психотични и нарушувања во врска со исхраната, допрва треба да наведат медицинска марихуана како третман за нарушувања во исхраната. Сепак, многу лекари сметаат дека медицинската марихуана е побезбедна алтернатива на лековите на рецепт, со далеку помалку ризични несакани ефекти.


Глaуком

Глауком е проблем со очите што се појавува кога натрупаната течност ги оштетува нервите во окото. Тоа е водечка причина за слепило кај луѓето на возраст над 60 години. Оваа болест предизвикува зголемен притисок во очите поради количината на течност која влијае на вашиот вид. Со години, лекарите препишуваат капки за глауком кои помагаат да се ослободи притисокот во очите, но исто така се докажа дека марихуаната може да помогне во ублажувањето на очниот притисок со „посакувани последици“ по целокупното здравје :)Како медицинската марихуана може да го зајакне мозокот?

Ние ги разгледавме сите придобивки што медицинската марихуана може да ги има кога станува збор за лекување на болести, состојби и ментални болести, но исто така може позитивно да влијае на функциите на мозокот кај постарите лица. Една студија направена на Универзитетот во Бон во Германија увиде како мали дози на ТХЦ влијаеле на мозокот кај глувци, кои биле млади, зрели и постари. Како што често се случува кај помладите луѓе почетници, ТХЦ малку и одредено време го инхибирала умот кај младите глувци. Но, со воведувањето на THC, двете постари групи глувци покажаа подобри резултати на когнитивните тестови во споредба со помладите глувци на кои исто им беше воведено THC. Пред воведувањето на THC, постарите генерации на глувци извршија значително полоши тестови. 
Следниот чекор е да видиме како нашиот внатрешен канабиоид (ендоканабиноид) реагира на ТХЦ и како тој може да помогне да се ре-стимулира мозокот, рече водечкиот истражувач на студијата, Андреас Цимер (Andreas Zimmer). „Идејата е дека, кога животните стареат, слично како кај луѓето, активноста на ендогениот канабиноиден систем се намалува - и тоа се совпаѓа со знаците на стареење на мозокот“ - рече Цимер. „Значи, си помисливме: ,Што ако го стимулираме системот преку снабдување на [канали за надворешно производство] канабиноиди?‘Бидејќи канабисот не се смета за класа А или опасен лек во Германија, истражувачите добиваат средства од Владата за да го тестираат ефектот на ТХЦ врз луѓето.Зошто постарите започнуваат да користат медицинска марихуана?

Трендот кај постарите кои користат медицинска марихуана значително се зголемува. Од 2006 до 2013 година употребата на канабис кај постарите се зголеми за 250 проценти. Разговаравме за многу причини зошто медицинската марихуана може да биде од корист за постарите, поради нивното здравје. Но, ајде да погледнеме уште неколку причини зошто постарите користат медицинска марихуана:

· Тоа е побезбедно и поекономично: Како што дискутиравме во претходните делови, медицинската марихуана често е побезбедна алтернатива од многу лекови на рецепт како опиоиди и антипсихотици и има многу помалку сериозни несакани ефекти, бидејќи не е летална и не предизвикува зависност и не може фатално да се предозира. Исто така, може да биде и поекономична, особено доколку си ја одгледувате сами. Постар човек во просек троши околу 3.000 долари годишно само на лекови на рецепт. Спротивно на тоа едно лице троши - околу 650 долари за медицинска марихуана годишно - дефинитивно поисплатлива и поздрава опција.

· Зошто да не се обидете? Некои постари лица имаат толку тешка болка и толку многу дијагнози и препишани лекови за истите, што лековите што ги користат и лековите на рецепт не можат секогаш да ги излечат, туку напротив можат уште повеќе да го нарушат нивното здравје. Значи се обраќаат по медицинска марихуана од очај и секогаш добиваат позитивни резултати, бидејќи тие пациенти освен страдањето - немаат што да изгубат ако пробаат канабис. Една постара жена по име Реба Гудман (Reba Goodman) ја достигна највисоката точка на болка во својата болест и таа престана да се спротивставува на марихуаната. „Тоа беше како да сум на седмо небо“ - рече таа за нејзиното олеснување на болката, истакнувајќи дека престанала да користи марихуана откако болката заминала, но дека лесно можела да ја земе повторно ако е потребно.

· Помага при спиење: Ефектот на канабисот индика е седативен и не само што полесно се заспива, туку полесно се постигнува цврст целовечерен сон. Некои постари лица откриле дека медицинската марихуана е изводлива алтернатива за апчиња за спиење, кои понекогаш не функционираат воопшто. Кери Стилес (Kerry Stiles), 78-годишен жител на старечки дом, вели дека става капки од канабис под јазик пред да заспие и му помагаат полесно да заспие. Истото важи и за 95-годишната Алис (Alice), која имала несоница пред да почне да користи медицинска марихуана.

Рик Симпсон и неговото масло од канабис - РСО
Како да консумирате медицинска марихуана?

Во зависност од вашите медицински потреби, но и преференции, буџет и физички способности, може да претпочитате еден метод пред друг, но и да ги комбинирате. Ајде да погледнеме некои начини на кои може да консумирате медицинска марихуана:    

· Пушење: Пушењето марихуана обезбедува некое од најпознатите инстант олеснувања кога станува збор за извлекување на медицинските придобивки од растението, особено кога се работи за стрес, болка, напад и сл. Постојат неколку начини за пушење на марихуана, преку помало рачно луле или уред, воден бонг или во форма на цигара, свиткана во ризла. Пушењето е обично најевтината и најбрзата опција, исто така, имајќи предвид дека треба само да имате еден уред за пушење како пајпче или евтини хартиени ливчиња за ролање - ризли.

· Јадење: Медицинска марихуана може да се внесе и преку храна и пијалаци за да се олесни процесот на потрошувачка. Всушност, извлечениот екстракт од марихуаната, може да се меша со онаа храна или пијалак што го сакате, но може да се употреби и декарбоксилирана марихуана како зачин или главна состојка во некои јадења. Конзумирањето на марихуана преку храна обично одзема подолго време за ефектот да стапи на сила. Па, дури и мало зголемување на дозата може да има масивни ефекти врз тоа како се чувствувате, затоа внимавајте со само-дозирањето, но и не плашете се бидејќи до сега од канабис никој не умрел. Форбс објави дека повеќе од 180 милиони долари храна и пијалаци со марихуана биле продадени само во Калифорнија во 2016 година. Канабисот може да се консумира и фо форма на смуди - суров цеден канабис.

· Надворешно: нанесете го на вашата кожа: Тематски третмани со канабис како лосиони, мелеми, масти и креми можат да помогнат да се ослободите од болки како што се болка во мускулите и артритис, но и со секакви проблеми со кожата. Бидејќи тие се применуваат преку кожата, тематски не ви даваат „high“ чувство, често поврзано со почетната употреба на канабисот.

· Испарување: Слично на пушењето, консумирањето на канабисот преку испарување во форма на пареа, (наместо чад) обезбедува повеќе инстантни резултати. За овој метод, ставате мала количина канабис во машина наречена „испарувач“ (вапоризатор), која го загрева канабисот до пареа која не е толку жешка како чадот, но сепак е доволно жешка за да ги извади и даде медицинските придобивки на корисникот. Уредите што се користат за овој вид инхалација, обично се многу поскапи од оние за пушење, но пареата вообичаено е помалку груба за вашите бели дробови.

· Капки: Користењето на капки или спрејови може да ви помогне да ја контролирате дозата што ја земате. Вие ги ставате на јазикот, дозволувајќи им на плунката и ткивата од усната шуплина да го апсорбираат THC-то. Иако не е исто како пушењето или испарувањето, користењето на спрејови е поекономично, особено ако ви требаат помали дози.

· Земање во форма на пилули/капсули или супозитории/вагиналети: Тоа е една од најпознатите лесни опции и за домашна подготовка особено кога треба да внесувате поголеми дози од екстрактот. Капсулите се одлични за оние кои не го сакаат вкусот на канабисот. Постојат супозитории и други канабиноидни лекови кои се одобрени од ФДА и помагаат во олеснувањето на симптомите како гадење и повраќање.Не чекајте легализација! Сами пораснете си го лекот!
Каде е легална медицинската марихуана?

Иако марихуаната и нејзините медицински способности сè уште се забранети и се сметаат за дрога од класа А на федерално ниво, на индивидуалните американски држави им е дадено правото да ја легализираат марихуаната, како на медицинска, така и на рекреативна скала. Од октомври 2017 година, 29 од 50 држави ја одобрија медицинската марихуана:

·         Алјаска
·         Аризона
·         Арканзас
·         Калифорнија
·         Колорадо
·         Конектикат
·         Делавер
·         Флорида
·         Хаваи
·         Илиноис
·         Мејн
·         Мериленд
·         Масачусетс
·         Мишиген
·         Минесота
·         Монтана
·         Невада
·         Њу Хемпшир
·         Њу Џерси
·         Ново Мексико
·         Њујорк
·         Северна Дакота
·         Охајо
·         Орегон
·         Пенсилванија
·         Род Ајленд
·         Вермонт
·         Вашингтон
·         Западна Вирџинија
·         Вашингтон Д.Ц.

Државите имаат различни закони за тоа колку ви е дозволено да поседувате за лична употреба, колку ви е дозволено да одгледувате и за тоа кои дијагнози и состојби се признаваат како излечиви со канабис. За да дознаете повеќе информации за законите за медицинска марихуана во американските држави, посетете ја веб-страницата на Националната конференција на државните закони (National Conference of State Legislatures).


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Канабиноидот Канабидиол - ЦБД безбедно и брзо лекува артритис

Состојките од канабисот претставуваат природен и безбеден лек против Алцхајмер

Мерки на претпазливост кога земате фармацевтски лекови и масло од канабис

Синтетички канабиноиди за редукција на остеоартритис

Дознајте како и зошто конопот станал нелегален? Малку историски факти за канабисот

Инструкции за дозирање канабисово масло кај пациенти оштетени од хемотерапија и радијација

Редовните мали дози THC може да ја вратат меморијата!


Новинар: Кристина Т.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Aging

Saturday, August 25, 2018

Девојче кое користи медицински канабис за лекување на епи-напади бара прием во училиште

Санта Роса, девојче која користи медицински канабис за лекување на напади бара прием во училиштето во долината на Ринкон. Како и другите деца на нејзина возраст, 5 годишното девојченце со плетенки знае да изброи до 20. Исто така ги знае повеќето букви. „ЦБД е повеќе за одржување на состојбата. Тоа што делува како спас од нападите е всушност THC-то. Ги прекинува нападите во рок од три минути и тоа е многу големо олеснување за нас“ - вели нејзината мајка

Брук со нејзината мајка Џана
Но, Брук (Brooke Adams) беше дијагностицирана пред нејзиниот прв роденден со Драветов синдром, редок вид на епилепсија која предизвикува чести и долги напади. „Првиот напад се случил во првите неколку месеци од нејзиниот живот“ - вели мајка ѝ Џана Адамс (Jana Adams). „Често го посетуваше ургентниот центар во првите неколку години од нејзиниот живот. Тоа ѝ е во гените, никогаш нема да престане“ - додаде таа. Откако се обиделе со неколку фармацевтски лекови кои не ги спречиле нападите, Адамс рече дека се префрлиле на дневни дози од канабидиол, активна состојка од марихуаната позната како ЦБД и масло од канабис за да ги смират нападите на Брук. Поголеми дози од (психо)активната состојка THC лековите се применуваат на нејзините непца кога има напад. „ЦБД е повеќе за одржување на состојбата. Тоа што делува како спас од нападите е всушност THC-то. Ги прекинува нападите во рок од три минути и тоа е многу големо олеснување за нас“ - рече Џана Адамс.


Но, критичното лекување, кое ни помогна да ги намалиме нападите дури до еднаш во неделата, сега ѝ претставува препрека на Брук да се запише во градинка, вели мајката. Универзитетската школа во округот Ринкон, забранува учениците да користат масло од канабис на кампусот, дури и за медицински цели. Окружните функционери нагласуваат неколку државни и федерални правила кои ги забрануваат таквите лекови во рамките на училиштата. Адвокатот на Брук, Џо Роговеј (Joe Rogoway), рече дека правилата се во конфликт со актот на Американците со попреченост и актот на индивидуите со едукациони попречености, кои бараат од јавните училишта да обезбедат услуга и сместување на децата со попречености. Државниот судија има аргументи за одлуката на окружните училишта да му забранат на девојчето да го користи лекот на кампусот, случај кој ги нагласува правните бариери за забрана за користење на медицинска марихуана во училиштата.


Фундаментално, се работи за дозволување на 5 годишното девојче да оди во градинка и да има пристап до лекот од канабис за кој гласачите во Калифорнија рекоа неколку пати дека е соодветен. Федералниот закон вели дека училиштето треба да се прилагоди на нејзините медицински потреби“ - истакна Роговеј. Моментално, државите како Мејн, Њу Џерси и Колорадо направија исклучоци за ученици и студенти чии доктори го одобруваат користењето на медицинската марихуана, дозовлувајки им на родителите или овластени старатели да го администрираат лекот. Сенаторите од Калифорнија, Џери Хил (Jerry Hill), Д-сан Матео (D-San Mateo), промовираа слично законодавство во февруари, претставувајќи право кое би им ја дала опцијата на училиштата да им дозволи на родителите или старателите да применуваат медицинска марихуана на нивните деца. Но, ова право, моментално во Калифорниското собрание би забранило лекот да биде чуван во училиштата. Очајната мајка Џана Адамс рече дека нејзината ќерка нема да биде во полза од предложеното законодавство бидејќи нападите се случуваат периодично и мора веднаш да биде згрижена со маслото од канабис, отколку да чека некоклу минути за да стигне од училиштето во итен случај.


Лекот на Брук - THC тинктура
На Брук ѝ треба некој во училиштето што ќе може да ѝ го применува лекот“ - рече Роговеј.
Универзитетската школа во округот Ринкон ја смести нејзината ќерка пред две години кога таа почна да посетува предучилишна установа. Округот ѝ плати на Брук да оди во предучилишната заедница Хумболт, приватно училиште во Санта Роса кое се согласило да носи со себе лекови од канабис за итни случаи, рече Адамс. Училиштето исто така ѝ обезбеди медицинска сестра која оди на училиште со неа. Но, округот не го направи истото кога Брук се спремаше да се запише во основно училиште порано оваа година, рече Адамс. Напротив, предложија Брук да се школува дома, опција која Адамс верува дека не ги исполнува стандардите во актот за индивидуалците со едукативна попреченост. „Одејќи во училиште, ѝ се овозможува да се социјализира. Неодејќи на училиште, таа не може да си игра со другите и да биде во таа средина која сите деца треба да имаат можност да ја искусат“ - изјавува таа. Кети Мајерс (Cathy Myhers), помошник-надзорник во округот, цитираше неколку прописи кои забранувале на претставниците на училиштата да им дозволат на студентите да користат медицински канабис на кампусот. На пример, според кодексот за здравство и безбедност на Калифорнија, никој не смее да конзумира канабис на 300 метри од училиште, центар за дневна нега или младински центар.


Сојузниот Закон за успех на учениците, бара училиштата да бидат средини во кои нема дрога, рече Мајерс. „Нашата цел е да ги задоволиме потребите на нашите ученици. Се надевам дека ќе добиеме совет за тоа како да ги задоволиме потребите на студентите кои имаат потреба од медицински канабис во кампусот на јавните училишта, без кршење на законите и загрозување на нашата држава и федералното финансирање. Единствената алтернатива за која знам е да им се помогне на студентите со така наречена домашно базирана програма“ - додаде Мајерс. Случајот на Брук е поднесен во Одделот за дефектологија во Калифорнија, Канцеларијата на административни сослушувања на 14-ти Мај. Одделот е одговорен за разрешувања на несогласности помеѓу училишни окрузи и родители со деца со попреченост, според неговата Веб страна. Роговеј рече дека, дводневната јавна расправа ќе им дозволи нему и на адвокатите кои ја претставуваат училишната област да го кажат својот случај за тоа како долината Ринкон треба да продолжи со образованието на Брук.


Новинар: Ангела Т.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Pressdemocrat
ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ: