Tuesday, August 29, 2017

Кина е светски центар за производство на конопните култури

Берба на коноп во Кина
Секоја година во април Џианг Зингхуан (Jiang Xingquan) издвојува дел од својата нива во Северна Кина за да одгледува коноп. Големината на посадената парцела варира во зависност од побарувачката на пазарот, но таа константно се зголемува и во последните неколку години изнесува 600 хектари. Како секој друг земјоделец што одгледува канабис во Хексин, во провинцијата Хејлунџанг во близина на границата со Русија, Џианг ја одгледува оваа култура легално. Одгледувачите ги продаваат стеблата од коноп на фабриките за текстил за производство на висококвалитетни ткаенини, листовите од растенијата ги продаваат на фармацевтските компании, а семето го продаваат на фирмите кои се занимаваат со производтво на прехранбени продукти, претежно закуски, масло за јадење (зејтин) и пијалаци.

За земјоделците во Кина, конопната култура претставува зелено злато - конопот им носи повеќе од 10.000 јуани (над 1.200 евра) по хектар, во споредба со само неколку илјади јуани за повеќето најпознати култури како што е пченката. Исто така, канабисот е лесен за одгледување затоа што има малку природни непријатели, па затоа нема потреба од скапи пестициди. „Тоа е чиста добивка“ - истакнува Џијанг. Фармата на Џијанг е блиску до Арктикот и е еден од главните центри во земјата за легално производство на оваа култура. Властите во покраината прогледаа низ прсти на неговото производство, пред официјалното легализирање и регулирање на канабисот во Кина минатата година.


Според Националното биро за статистика областите во Кина кадешто се одгледува коноп ја сочинуваат половината од светското легално комерцијално земјиште за култивирање канабис. Благодарение на владината поддршка и долгата традиција, Кина, покрај Израел тивко стана суперсила за производство и истражување на канабисот. Нема официјални бројки за количината на коноп што Кина го произведува секоја година, а плантажите цветаат. Ова е делумно овозможено од страна на научниците финансирани од страна на Владата за да ги изучуваат воените употреби на растението, вклучувајќи лекови и ткаенини за униформа.


Селото Yi над Weixi во централната провинција Yunnan
Низ децениите истражувачите развиле разновидни хибридни врсти, кои не самошто преживеале во Кина, туку и напредувале во кинеските разновидни животни средини, започнувајќи од студените предели кај Арктикот во Хејлунџијанг, па сè до пустинските услови до пустината Гоби, па завршувајќи во суптропските климатски услови во Јунан. Во 2014 година Министерството за јавна безбедност соопшти дека пронајден е голем број на нерегистрирани плантажи од коноп и канабис низ целата земја, особено во Џилин и Внатрешна Монголија. 

Конопот од канабисот се разликува по количеството на THC, но од двете билки може да се прават лекови поради тоа што и конопните врсти содржат CBD. Канабидиол е канабиноидот што не е психоактивен, неопходен е за третирање епилепсија, а во последно време е многу популарен поради тоа што е легален. Сепак, без синергијата од другите канабиноиди, флавоноиди и терпини, особено без моќта на канабиноидот THC, лековитиот потенцијал на произведените препарати е значително ограничен. 


Канабисот во Кина се одгледува со векови, главно поради силните влакна од растението од кои се прават јажиња, ткаенини и хартија. Ткаенини од коноп стари над 3.400 години се пронајдени во гробниците на династијата Шанг (Shang) во Хебеј и се смета дека растителните влакна од конопот се основата на најраните форми на хартија направени во земјата. Другите делови од растението исто така од дамнешни времиња се користеле во алтернативната кинеска медицина.

Monday, August 28, 2017

Редовното пушење џоинт може да го намали ризикот од мозочен удар!

Науката тврди дека редовното консумирање канабис може да го намали ризикот од мозочен удар! Голема научна студија објавена овој месец во зборникот Neuropsychopharmacology, сугерира дека редовната употреба на канабис по пат на пушење е поврзано со значително намален ризик од појава на мозочен удар. Ова истражување било спроведено на 74 корисници на канабис и 101 некорисници, велат Herb


Со канабис против мозочен удар!
Испитаниците кои се одбрани за оваа студија биле редовни консументи на оваа билка, повеќето од нив секојдневни пушачи на канабис. Значи сите ја консумирале билката во својот живот над 5.000 пати. Откако им била направена магнетна резонанца, истражувачите откриле дека на снимките кај корисниците на канабис се гледало поголема фракција на екстракција на кислород (OEF) и церебрална метаболна стапка на кислород (CMRO2). OEF го мери процентот на кислород отстранет од крвта и до околните ткива. Церебралната метаболна стапка се однесува на способноста на мозокот да ја оксидира глукозата (шеќерот) за енергија. 

Кога количеството кислород до мозокот е прекинато, како на пример во случај на мозочен удар, мозокот не може да ја користи глукозата за енергија и лицето може да изгуби свест за 5-10 секунди. Неколку минути без кислород предизвикуваат трајни оштетувања на мозокот, а во краен случај престануваат мозочните функции и настапува смрт. Повеќето кислород што патува до ткивата и подобрената способност да се користи кислородот за да се произведе енергија, драстично би го намалиле ризикот од појава на мозочен удар! Како што оваа студија објаснува, канабисот го подобрува протокот на кислород во крвта до мозокот. Студијата исто така откри дека корисниците на канабис имале подобар проток на крв до центрите во мозокот одговорни за учење (putamen).

Лек за здрав мозок! - Солунска Глава
Главниот истражувач од оваа студија д-р Франческа Филби (Francesca Filbey) објаснува дека ефектите од канабисот врз крвниот притисок се одговорни за носењето на повеќе кислород до мозокот. Ова е од круцијално значење поради тоа што високиот крвен притисок е еден од примарните фактори за појава на мозочен удар. „Примарната психоактивна состојка присутна во канабисот - тетрахидроканабинол (THC) - ги релаксира артериските ѕидови што резултира со понизок крвен притисок и зголемен проток на крв во ткивата“ - истакнува д-р Филби.

Истражувањето на д-р Филби сугерира дека дури и оние кои пушеле 5 илјади пати во животот имаат поголема веројатност за подобрувања во нивоата на кислород што се доставуваат до органите низ нивниот крвоток. Во студијата, корисниците на канабис биле замолени да се воздржат од употреба на канабис барем 72 часа пред испитувањето. Тие исто така ја користеле билката на двена основа 60 дена пред студијата.

Филби не е единствениот медицински истражувач кој открил дека канабисот го намалува крвниот притисок. Уште во 1970-тите, научниците открија дека психоактивниот канабис го намалува крвниот притисок кај луѓето. Дополнителните истражувања покажуваат дека редовните корисници можат да станат толерантни кон овие ефекти, што сепак само ја потврдува безопасноста, на дури и секојдневното и прекумерното користење на ова лековито растение.

Доза за одржување канабисово масло на крајот од лекувањето (maintenance dose)

На крајот од канабис-терапијата, повеќето од луѓето продолжуваат да го користат маслото, но со многу смалена доза. Околу 1-2 грама месечно би биле одлична количина за одржување на резултатот, само капка или две навечер пред спиење е се` што генерално е потребно за да се одржи добро здравје. Станува збор за maintenance dose at the end of the treatment - доза за одржување канабисово масло на крајот од лекувањето


Сами направете си го лекот!
Често ме прашуваат дали ова масло мора да биде земано со храна, но од моето искуство, се чини дека разликата е мала, па јас го оставам тоа на пациентот сам да одлучи. Јас чувствувам дека постои мала потреба кај повеќето случаи за некој да се предозира со маслото, освен ако тие всушност имаат состојби опасни по живот, како што е 4-та фаза на рак, којашто го става нивниот живот во опасност и тие сакаат болеста да ја стават побрзо под контрола. Дури и во некои случаи како овој, обично не е потребно да се предозира со маслото, но доколку некој одлучи така, тогаш јас немам навистина никаков проблем кога тие земаат одвишок на масло“ - вели Рик. Бидејќи во реалноста, за разлика од многу фармацевтски лекови со кои не` снабдуваат нашите медицински системи, предозирањето со канабисово масло навистина никому не му прави никаква штета, а во никој случај не може да доведе до смрт.


НУЛА смртни случаи од канабис...
Главниот спореден ефект од овој лек е сонот и одморот, што игра многу важна улога во процесот на лекувањето. Вообичаено, по еден час од земање на дозата, маслото ви кажува да легнете и да се одморите. Не обидувајте се да се борите со седативниот ефект на маслото, само легнете во удобна позиција, потоа овозможете му на маслото да ви го даде одморот и релаксацијата што ви е потребна за да се излечите брзо и правилно. Ефектите од маслото може да предизвикаат блага расеаност и често пацинетите се малку несигурни на своите нозе, кога започнуваат да го користат овој природен лек. Но, откако пациентот ќе ја изгради толеранцијата, овие ефекти брзо исчезнуваат. Обично во рок од 3 до 4 недели, заморот во текот на денот поврзан со овој начин на лекување, со текот на времето исчезнува, но пациентот продолжува да спие квалитетно и цврсто во текот на ноќта.

Јас исто така сугерирам пациентите да не управуваат со своите автомобили, се` додека не се навикнат на своето масло, по што тие тогаш се во можност повторно да возат безбедно. Откако еднаш се навикнеш на ефектите од маслото, тоа не ја нарушува вашата способност да управувате на никој начин, затоа што за разлика од алкохолот и многуте конвенционални лекови, маслото не ги нарушува моторните способности“ - заклучува Рик Симпсон.


Friday, August 25, 2017

Мики од Скопје самостојно ја подеби мигрената и епи-нападите со масло од канабис и на сите им го препорачува овој природен лек

Мики од Скопје е дваесет и пет годишно момче кое со редовна употреба на канабис успешно се избори против неколку здравствени состојби коишто го мачеа уште од раното детство, а за кои конвенционалната медицина сè уште нема решение. Мики најпрво канабис започна да користи по пат на пушење и забележал дека има подобрувања во неговата целокупна здравствена состојба, за што лекарите не веруваа. Со употреба на масло од канабис кое самиот си го подготвувал, успеал да ги надмине засекогаш хроничните болки во неговиот лев колк, којшто му бил опериран во раното детство, поради тоа што ногата му била искривена и не можел да гази правилно. Сега Мики гази правилно и нема повеќе болки, а маслото му помогна исто така да ја победи хроничната мигрена којашто му се има појавено од голема повреда на главата, но и како последица од претрпената операција на колкот. Лековите коишто лекарите му ги препишуваа за главоболките му причинуваа само потешкотии во дишењето и несоница, а не му помагаа воопшто. Сега тој потполно ослободен од болките, тврди дека кај матичниот лекар оди еднаш на две години само за да си поразговараат за канабисот. Мики тврди дека неговиот имунитет е значително зајакнат, откако редовно консумира канабис и екстракти од оваа најлековита билка


Мики од Скопје
420 Macedonia: Кога прв пат започна да консумираш канабис. Раскажи ни повеќе за тоа твое искуство.

Мики: Првиот пат ми беше во осмо одделение. Бев со еден другар на фестивал во странство и таму имаше многу гужва. Повлеков два пати од бонг и оденаш почувствував дека се активира некоја друга страна во мене. Беше прекрасно, но морам да признаам дека ми беше и малку параноично. Мислев дека службените лица ќе ме забележат дека ми се црвени очите и дека ќе ме уапсат поради тоа. Па, се криев во гужвата кога ќе ги видев, како на филм. Ми стана интересно и сакав да пробам пак. После некое време паранојата од консумирањето канабис тотално исчезна и остана само убавиот ефект.


420 Macedonia: Кога и како забележа дека тебе канабисот ти помага?

Мики: Во прва година средно почнав да имам епилептични напади еднаш на два месеци. Тогаш сè уште не бев редовен консумент на канабис, а бев консумент на одредени фармацевтски лекови за депресија. Сфатив дека тие лекови не ми помагаат и не бев сигурен дали нападите ми се предизвикани од тие лекови, но сигурен бев дека треба да се обидам со канабис, бидејќи во тоа време случајно прочитав за лековитите својства на канабисот. Откако редовно почнав да консумирам канабис, епилептичните напади повеќе не ми се појавуваат, особено откако започнав да си земам по малку масло кое самиот научив да си го подготвувам од видеата на Рик Симпсон на Youtube. Нападите знаеја да ми се појавуваат наутро кога чекав автобус за на работа и знаеја да ми се појават кога ќе испиев две чашки пиво, но сега тоа е веќе минато.


420 Macedonia: Објасни како ја победи својата хронична мигрена со помош на канабис?

Мики: Како мал бев опериран на левата нога и на колкот. Требаше да ги извадам плочките и штрафовите уште на мои 14 - 15 години, но јас не го направив тоа. После на моите 20-ти години почнав да имам силни болки во главата и во левата нога и тоа не само на промена на времето. На 23 годишна возраст имав лошо искуство со полициски службеници Алфи и добив неколку јаки трауматски удари во главата. Ми беше извршен случаен претрес на јавно место и покрај тоа што претресот заврши службените лица и понатаму беа уверени дека јас поседувам марихуана во мене. Не ми беше најдено нишно и за да им докажам дека не се во право им се соблеков гол на улица и започнаа физички да ме напаѓаат само во главата. Таа случка ми предизвика несоници поради незапирливите внатрешни болки во главата и тоа траеше можеби и повеќе од година, додека не започнав редовно да го консумирам маслото. Значи јас со маслото конечно се ослободив од епи-нападите и болките во главата со еден замав. 


420 Macedonia: Покрај маслото дали и колку често пушиш канабис? Како го дозираше маслото? Дали сè уште земаш доза од маслото за одржување?

Мики: Од маслото на почетокот консумирав многу малку, по две зрна на два дена. Тогаш уште не ми беа познати шемите за дозирање, кои сега се лесно достапни на Интернет. Додека го земав маслото, јас исто така си консумирав канабис во форма на џоинт, затоа што бев во такво друштво од мојот првичен контакт со марихуаната и имав лесен пристап до оваа билка. До ден денес си консумирам да се каже редовно канабис по пат на пушење и тоа по 1-2 џоинти во денот, а некогаш и повеќе, а канабисово масло си земам по три зрна масло на два дена, затоа што повеќе немам толкава потреба од истото и тоа го правам превентивно.


420 Macedonia: Како лекарите реагираа на твојата своеволна канабис терапија?

Мики: Мојот матичен лекар доволно ме знае, па затоа и не се обидува да ми препише некаков фармацевтски лек. Но, кога му отидов за мојата реума и болките во главата и нозете, тој ме препрати да се видам со специјалист невролог. Неврологот беше тотално неупатен за канабис. Многу беше и млад и непрофесионален. Кога ме праша дали консумирам канабис ми кажа дека тоа прашање е на пријателска база, а јас му поверував и му потврдив. Потоа мојата изјава тој ја запишал во лекарскиот извештај, дека мојата состојба е предизвикана од канабис, сè со цел за да го оцрни канабисот и мене лично и за да ја збогати фармецевтската мафија. Ми беа препиршани лекови коишто можат да предизвикаат кома и ми рече да ги пијам редовно. Фактички лекарот сакаше да ме убие со редовна доза од цела шака апчиња секој ден... Бев оставен со една опција, а таа ми беше канабисот. Оттогаш ги презирам лекарите и службените лица.


Лекарски извештај заснован на лаги! КЛИКНИ НА СЛИКАТА!
420 Macedonia: Која е твојата омилена врста на канабис?

Мики: АК - 47 којашто прв пат ја пробав во Детроит и оттогаш не сум ја пробал повторно. А најомилена врста за правење масло ми е хибрид, индика. Од моето искуство сум заклучил дека сите масла подготвени по методата на Рим Симпсон се добри, а најдобри се оние од повеќе измешани врсти, особено индики.


420 Macedonia: Како побрзо и целосно да го ослободиме овој лек во буквална смисла на зборот? Како да биде лесно достапен и евтин, особено за болните деца?

Мики: Со масовен притисок од јавноста кон институциите што се залагаат за „доброто“ на граѓаните. Луѓето да не се плашат јавно да зборуваат, бидејќи зборот железни врати отвара и станува збор за нивното здравје и животи и иднината на следните генерации. Во странските земји канабисот успеа да се легализира - декриминализира од притисокот на јавноста. Затоа ги повикувам сите што побрзо да се приклучат во секое масовно сенародно движење за ослобдување на канабисот!


420 Macedonia: Твој совет до јавноста...

Мики: Колку и да звучи смешно или нереално, канабисот ја лекува секоја болест во ордедени колиличини, индивидуално. Затоа на сите топло им препорачувам кога ќе заболат од некоја болест, најпрво да пробаат да се лекуваат со канабис, наместо со фармацевтски лекови, а за да не заболат вреди да пробаат да консумираат канабис превентивно ;)Раскажи ја и ти својата канабис приказна за побрзо да го ослободиме овој природен и безопазен лек кој животи спасува!!!

Tuesday, August 22, 2017

Златниот медалист во сноубординг Рос Рибаглиати со гордост потврдува дека користи канабис!

Им се заблагодарувам на моите среќни ѕвезди секој ден што на тестот испаднав позитивен за трева“ - истакнува Рос Рибаглиати (Ross Rebagliati). Тој го освои првиот Олимписки златен медал за машки Сноубординг во 1998 година, што се одржа во Нагано, Јапонија. Рос исто така, е еден од првите Олимпијци кои сакаат јавно да зборуваат за нивната употреба на марихуана, откако тој беше тестиран на овие Олимписки игри во 1998 година

Ross Rebagliati
По таа случка, му беше одземен златниот медал пред Меѓународниот олимписки комитет да пресуди дека марихуаната не е дрога за подобрување на перформансите. Рибаглиати исто така доби забрана за патување во САД поради позитивниот тест и оттогаш стана еден од главните застапници за легализација на канабисот во светот. Сепак, во сопствената биографија и во историјата тој се запиша како првиот Олимпиец кој прв гордо го носеше „Канабис Факелот“. Тој вели дека не може да биде посреќен поради неговата моментална репутација.


Горд сум што сум ликот кој се обиде во тоа. Чувствувам дека јас претставувам десетици илјади Канаѓани и граѓани ширум светот коишто неправедно платиле различни казни поради нивната употреба на канабис или поради нивното поврзување со него. И јас сум почестен. Искрено, го љубам канабисот и ја љубам канабис индустријата толку многу што не можев да бидам повеќе почестен од тоа да не смејам да отидам во Сад. Да се биде тој човек е огромна привилегија. Им се заблагодарувам на моите среќни ѕвезди секој ден дека јас испаднав позитивен на тестот за трева на Олимписките игри. Не можам да замислам подобро наследство за мене како Олимпиец од она да го носам ‚Канабис факелот‘ - да го носам канабис знамето“ - истакнува бордерот Рос за порталот Civilized.


Лајкнете го на ФБ! ;)
Но, таа благодарност дојде само со време. Првично Рибаглиати бил преплашен, поминал извесно време во јапонски затвор и ја добил забраната за патување во САД. Рибаглиати вели дека забраната само помогнала да се промовира неговата компанија „Рос Голд“ - супер бренд за канабис. Рос продава производи и додатоци (акцесоари). Рос цврсто верува дека федералната забрана за марихуана нема да трае многу подолго, особено откако политичарите и граѓаните забележуваат дека даночните приходи доаѓаат од државите кои ја легализираа марихуаната и за рекреативни цели.


Бидејќи, како што тој забележува, во ерата на паметните телефони, нема да биде долго пред луѓето да почнат да ги откриваат информациите за себе. „Тие навистина треба да бидат прагматични сега, бидејќи не можете само да ги лажете луѓето повеќе“ - додава Рибаглиати. „Сега имаме Интернет. Тоа е зората на божествените информации. Значи, ако Владата каже нешто, луѓето веднаш одат и фактот го проверуваат. Ја имаме моќта во нашите мобилни телефони што FBI ја користеше. Луѓето повеќе не се во мрак“ - заклучува Рос.

Friday, August 18, 2017

Бинаурални канабис фреквенции за повеќе уживање!

Како да се чувствувате поразлично, а воедно порелаксирано, поздраво и поубаво без употреба на дроги? Со помош на канабис секако - билка што ви помага да се чувствувате нормално и да не дозволите целосно да му се препуштите на стресот од секојдневието


Канабисот идеално се вклопува со звучната терапија, со музиките за медитација, а особено со бинауралните битови (binaural beats) на фреквенции соодветни за полесно активирање на канабиноидите во нашиот организам и за поголемо уживање во ефектот од марихуаната. Музиката и звучната терапија, не само што се користат за лекување, тие се исто така одамна познат начин за безбедно истражување на поинаква перцепција. Лесно достапна алатка секому се бинауралните звуци, кои се препорачува да се слушаат со помош на слушалки за да се постигне подобар ефект, бидејќи предизвикуваат дуална хемисферична стимулација. 


Тие предизвикуваат аудитивна илузија, затоа што различни видови на звуци се слушаат во двете уши, а мозокот добива илузија и започнува да слуша пулсирачки трет тон помеѓу тие два, кој реално не постои. Експертите велат дека различните фреквенции на овие звуци стимулираат различни делови од мозокот, можат да се користат за лекување на мозочни нарушувања, намалување на симптомите кај лицата со говорни мани, АДД, АДХД, несоница, зависности итн., а таков ефект има и канабисот. Тоа значи дека во комбинација добивате премоќна алатка за балансирање на комплексот тело/душа/ум и за победување и спречување на секое заболување за кое модерната медицина нема решение! ;)


Еве неколку наши предлози...
Thursday, August 17, 2017

Како Nicolas Trainerbees ги тренира своите пчели за да произведуваат КАНАМЕД? :P

Сакаме од блиску да ви го претставиме французинот Николас Треинербис (Nicolas Trainerbees) којшто е тренер на „канабис пчели“. Со самото тоа тој создаде една сосема нова професија! Тренирањето пчели за да собираат екстракт од канабис цветовите од што прават превкусен и прездрав канамед (cannahoney) не е лесна работа, но е доста интересна и корисна за многу пациенти, па вреди да се дознае како сето тоа се одвива. Токму затоа го споделуваме со вас најновото интервју со Николас за порталот International Highlife:


International Highlife: Здраво Николас! Кажи ни нешто за себе.

Nicolas: Јас љубам да учам од животните и инсектите и јас тоа го правев уште од мојата младост. За мене, обидот да се направи симбиоза помеѓу мене и животното или инсектот што го проучувам е мој прв приоритет, кога јас сакам да дознаам повеќе за нив. Имам изучувано многу риби, инсекти и растенија - бидејќи природата е толку убава!


International Highlife: Што можеш да ни кажеш за тоа како ги тренираш своите пчели? Како започна, што те натера да го испробаш тоа?

Nicolas: Еден од моите пријатели (кои се пушачи на трева) ме праша во далечната 2007 дали е возможно да се направи вистински канамед. Јас првин реков дека тоа е невозможно, бидејќи смолата не е шеќер. Тоа беше само после многу, многу обиди (и јас најпрво требаше да ги тренирам моите пчели да прават мед од овошки, а не цвеќиња), но шест години подоцна, јас научив како да ги истренирам да се хранат од канабис билките.


Николас :)
International Highlife: Дали е тешко да се истренираат пчелите? Колку си успешен во целост?

Nicolas: Секако дека не е природно за пчелите да одат по канабис билките. Секој ден се раѓаат по две илјади пчели, овие пчели треба да бидат обучени веднаш штом ќе го напуштат улиштето - и пчелите имаат краток животен век од помалку од два месеци! Секој ден, тоа е два часа работа за да се истренираат, само за да соберат 3 кг од канамедот на крајот!


International Highlife: WOW. Па ние сфаќаме дека канабис билките всушност не произведуваат нектар. Со што точно се хранат пчелите и за што го користат тоа?

Nicolas: Пчелите се обучени да ја собираат смолата од канабис билката за да прават прополис. Прополисот е специјална леплива материја направена од пчелите од смолата на дрвјата и растенијата - тие го користат насекаде во кошницата!


International Highlife: Според неколку студии, пчелите немаат ендоканабиноиден систем - но дали тие може да имаат придобивка од терпините и другите состојки што ги произведува канабисот?

Nicolas: Можеби, бидејќи тие ја џвакаат смолата кога ја собираат! Можеби тоа е зошто ние откриваме терпински оцимени во високи нивоа во канамедот...


International Highlife: Па, ти го тестираше твојот мед за да се осигураш дека има THC? Какви се резултатите?

Nicolas: Да, јас имам направено неколку лабораториски тестови на канамедот - резултатот беше добар. На долниот крај 0,3 % и на највисокиот крај 1 %. Сега, јас знам дека ако го собирам медот кога е зрел, дел од THCA претрпува декарбоксилација поради топлината од кошницата во текот на тринеделниот период за време на кој пчелите треба да го исушат медот!


International Highlife: Фасцинантно! Па, дали си свесен за пациентите на кои им треба медицински канабис коишто го користат твојот мед? Ако да, дали тие пријавуваат добри резултати?

Nicolas: Некои пациенти го имаат пробано, но само за краток период. Некои кои страдаат од анксиозност велат дека тие се чувствувале подобро по употребата. Тоа е интересно - многу други инсекти можат да бидат истренирани да собираат смола. Јас исто така работам со полжави и мравки! Но, јас немам никаква финансиска поддршка и јас не сум спонзориран, па јас работам бавно на моето истражување.Поддржете го Nicolas Trainerbees со тоа што ќе го споделите овој текст и ќе ја лајкнете неговата страница на Facebook


Sunday, August 13, 2017

Што да одгледувам? Индика или сатива?

Термините Cannabis sativa L. и Cannabis indica Lam. биле создадени за да се разликуваат овие две врсти на семејството Cannabaceae. Сличноста на сите канабис билки е дека секоја канабис билка, без разлика на која врста ѝ припаѓа, е лековита. Треба пред сè да се водите според тоа за што ви треба лекот, какви заболувања сакате да третирате, па во однос на тоа која/кои врсти ќе ги одберете - ќе го прилагодите одгледувачкиот простор. Постојат повеќе клучни разлики помеѓу сативите и индиките: како изгледа самата билка, како изгледа цветот и листот, како расте, па сè до тоа каков ефект му даваат на корисникот. Нашиот тим 420 Macedonia направи мало истражување на разновидните генеалошки и научни податоци за да ги проучиме денешниве видови канабис од минатото во нивната оригинална животна средина од која првично потекнуваат и еве дојдовме до овие заклучоци: 


Потеклото на Индиките и Сативите

Додека не постои начин за точно да се дефинира колку долго канабисот постои на оваа планета, најраните докази за употребата на канабисот од страна на човекот датираат илјадници години назад кон далечниот Исток. Потеклото на домородниот канабис се смета дека е од Јужна и Централна Азија, со дивиот канабис кој се протега од Блискиот Исток до Кина и Монголија, па понатаму на Север. Но, како е возможно разни видови на канабис да се развиваат одделно околу истите земјини пространства?


Како сите живи организми, канабисот исто така еволуирал и се прилагодувал на животната средина и тоа го прави до ден денес (како сите останати живи организми, вклучувајќи нè и нас самите). Родните предели на канабисот лоцирани со релативно блиска оддалеченост едни од други, а врстите се разликуваат меѓу себе. Како? Одговорот зошто секој вид еволуирал поинаку лежи во нивните различни климатски фактори на потекло. Климатските услови значително варираат поради географските разлики - започнувајќи од подножјето на Хималаите, до низините на долините Хинду Куш, па сè до врвовите на планините Риф во Мароко. 


Култивирање и физички аспекти

Еволутивните трендови им помогнаа на најраните канабис билки во поглед на размената на гасовите, а тоа доведе до зголемување на нивната стапка на фотосинтеза, која пак доведе до зголемување на производството на семе и цвет, со што канабисот го обезбедува соствениот опстанок и напредок на своите видови. Денес на сличен начин како што тоа се одвива во природата, одгледувачите на марихуана ги користат еволутивните карактеристики на индиките и сативите за да ги зголемат своите приноси коишто во најголема мера зависат од начинот на одгледување и животните услови за растење во нивните градини/гроу боксови. 

Оние кои љубат индор одгледување (во затворен простор) можеби сакаат пократки билки, поради ограничениот простор за растење, па затоа можеби преферираат индика врсти канабис. Оние одгледувачи кои повеќе љубат да одгледуваат аутдор (во надворешни услови), поради тоа што најчесто се соочуваат со жешка и влажна клима, повеќето од времето одбираат сативи. 


СОВЕТ 1: Надворешните одгледувачи ќе сватат дека позбиените, цврсти и густи индики се поотпорни на штетниците од градината, додека внатрешниот одгледувач ќе дојде до заклучокот дека тенките и нежни сативи се поотпорни на мувла, особено на прашкастата мувла во одгледувалиштето.


Сè зависи од условите на животната средина на растечкиот простор и индивидуалните карактеристики на избраните врсти од страна на одгледувачот. Па, дури и тогаш, резултатот не е толку предвидлив поради повеќе фактори, пред сè бидејќи секој генотип има можност да развие и појави нови особини (или фенотипови) кои можат да се разликуваат неизмерно од нормата кога растенијата се одгледуваат во услови на кои тие не се навикнати. 


СОВЕТ 2: Билките одгледувани со МНОГУ ЉУБОВ, секогаш даваат поголеми приноси и имаат многу полековит ефект! ;)

Monday, August 7, 2017

Сет Грин од Greener Pastures Tennessee вели дека ова растение ќе извади многу земји од долгови!

Ние веќе зборувавме за Greener Pastures Tennessee, но со цел да дознаеме повеќе за Сет Грин (Seth Green) и да провериме како е и што размислува за моменталната ситуација со процесот на легализација/декриминализација на канабисот во Македонија и во светот, му поставивме неколку прашања:
Сет Грин е вистински револуционер!
420 Macedonia: Во Македонија веќе имаме некои CBD производи достапни без рецепт, но вистинското масло како целосен екстракт со THC и понатаму останува нелегално, па законот сè уште ги третира пациентите како криминалци ако се фатени додека ги спасуваат своите драгоцени животи. Што треба да правиме?

Сет Грин: Верувам дека во вашата земја, она што го прави Владата со ТХЦ и канабисот воопшто е чувањето на истите под контрола поради тоа што тие не сакаат луѓето да знаат што може целото растение канабис со THC да направи. Како што велам, секој е различен и мора да го најде вистинскиот вид на канабис. Понекогаш ќе треба да имате повеќе од THC соединението во билката за вас (во зависност од лицето и вашето ДНК). Мислам дека луѓето од земјата мораат да испраќаат е-маилови со службениците и да им кажат зошто им е потребно ТХЦ поради твоите болести и ДНК. Имаме сопствена форма на канабис во нашето тело кога се раѓаме.


420 Macedonia: Секоја марихуана билка има медицински придобивки, секоја марихуана билка има канабиноиди, така што секоја употреба е медицинска ... Пушењето канабис е исто така добро за некои состојби. Дали исто така мислиш дека рекреативната употреба на канабис треба да се смета за форма на медицинска употреба, во повеќето случаи за спречување на многу болести кои се јавуваат како резултат на ендоканабиноиден дефицит? Дали исто така пушиш канабис да се ослободиш од твоите ментални и физички болки како дополнителен третман заедно со твоето масло?

Сет Грин: Се сретнав со многу луѓе за време на моите патувања на кои зборував за Канабисот. Мислам дека луѓето што го користат за рекреативна употреба треба да се гледаат како медицински корисници исто така. Бидејќи сметам дека иако немаат здравствени проблеми и го користат, тоа ќе им помогне нивното тело да стане многу поздраво за да не мора да одат и да си направат картичка за употреба на марихуана. Тие можат да го користат Канабисот за рекреативна употреба, како што луѓето ги користат апчињата без рецепта за спиење или болки или што и да е во конкретниот случај.


420 Macedonia: Каков вид на масло користиш за твојата состојба? Кој е соодносот на канабиноидите и другите медицински соединенија во твојот екстракт и дали беше лесно да го пронајдеш вистинскиот сооднос и дозата за тебе?

Сет Грин: Па, каде што живеам во нелегална држава, тешко е да се знае што добиваш или од кого го добиваш тоа. Значи, кога станува збор за користење на масла, морам да чекам шанса да се вратам во држава со легална медицинска марихуана за да ги користам маслата. Кога ќе го направам тоа, ќе земам 2 зрна ориз. Понекогаш повеќе, во зависност од тоа какво чувство ми даваат.


420 Macedonia: Зошто, според тебе, лекарите сè уште препишуваат смртоносни лекови коишто создаваат зависност кај пациентите и повеќето од нив прават поголема штета отколку добро? Не е забележан ниту еден смртен случај којшто некогаш бил предизвикан од канабис (и нема да има) и поради безбедноста на лекот канабис, сметаме дека за секоја болест прво треба да се проба со канабис!

Сет Грин: Мислам дека причината зошто лекарите не само во Соединетите Американски Држави и во вашата земја Македонија го прават тоа е затоа што тие извршуваат наредби од избраните службеници и законите на државите и на избраните службеници им се потребни за да можат да имаат средства кои ќе им помогнат тие да останат на функција или да се кандидираат за функција (компаниите за апчиња ѝ даваат пари на Владата). Јас разговарав со некои многу паметни луѓе во индустријата. Вие никогаш не можете да се предозирате со Канабисот. Луѓето од Колорадо и од другите држави ми кажаа дека ти требаат 15.000 џоинти одеднаш за да се случи предозирање и не мислам дека некој може да испуши толку многу за еден час. Да, јас верувам дека секој треба барем да му даде на канабис обид пред употребата на (Отровните Апчиња).


Време е да се приклучиш во мисијава!
420 Macedonia: Што според тебе секој треба да прави секојдневно за да го забрза процесот на целосно ослободувањето на растението канабис?

Сет Грин: Им кажувам на сите, без оглед на тоа во која земја се или во кој дел од светот. Дека ако тие имаат било какви болести, да стапат во контакт со нивните државни лидери да им кажат од што страдаат и дека тие треба да им укажат на здравствените службеници да дознаат повеќе за тоа и да разберат дека тоа е природен лек кој е на оваа Земја со илјадници години.


420 Macedonia: Како ти се допаѓа нашето движење за целосна декриминализација на канабисот во Македонија и во светот? Како ти се допаѓа нашата Фејсбук фан страница и нашиот блог?

Сет Грин: Го љубам тоа што повеќе Земји во Европа и Блискиот Исток се вклучени во движењето и го менуваат начинот на кој се гледа на канабисот. Луѓето во вашата држава полека сфаќаат дека тоа е она што е потребно за да ја извади земјата од долг и сè останато. Вашата Фејсбук страница ќе достигнува повеќе и повеќе. Канабис борците се тие кои го распространуваат гласот. Така што Вашата земја ќе има повеќе луѓе вклучени во движењето и ќе биде подготвена да застане за она што е во исправно.


420 Macedonia: Твојата порака до светот?

Сет Грин: И мојата порака е едноставна. Луѓето од оваа планета треба да сфатат дека оваа билка ќе извади многу земји надвор од долг и тие ќе видат дека вистинската злоупотреба на супстанци не е канабисот, туку таблетите за болки, Метамфетамин, Крек и сл…….. Мислам дека скоро сите Нации коишто се против канабисот и сакаат да остане нелегален бидејќи не сакаат да се соочат со фактот дека се обидуваат да ги откријат неговите медицински својства.

Sunday, August 6, 2017

Seth Green from Greener Pastures Tennessee says that this plant will bring a lot of Countries out of Debt!

We have already spoken about Greener Pastures Tennessee, but in order to find out more about Seth Green and to check it out how is he doing and what does he think about the current situation with the legalization/decriminalization process of cannabis in Macedonia and worldwide, we asked him a couple of questions:Seth Green is a real revolutionist!
420 Macedonia: In Macedonia we already have some CBD products available without a prescription, but the real full extract high THC cannabis oil still remains illegal, so the law still treats the patients as criminals if they are caught while saving their precious lives. What should we do?

Seth Green: I believe that in your Country what the Government is doing with the THC and the Cannabis in general is keeping it under wraps where they do not want the people to know what the full use of the Cannabis plant with THC can do. Like I say, everyone is different and they have to find the right strain of Cannabis. And sometimes you will have to have more of the THC compound in the plant for you (depending on the person and your DNA). I think the people of the country have to email there officials and tell them why they need THC, because of your illnesses and DNA. We have our own form of Cannabis in our body when we are born.      


420 Macedonia: Every marijuana herb has medical benefits, every marijuana plant has cannabinoids, so every use is medical… Smoking cannabis is also good for some conditions. Do you also think that recreational use of cannabis should be seen as a form of medical, in most cases for prevention of many illnesses that occur as a result of endocannabinoid deficiency? Do you also smoke cannabis тo get rid of your mental and physical pains along to get rid of your mental and physical pains as an additional treatment along with your oil?

Seth Green: I have met a lot of people during my tours talking about Cannabis. I think the people using it for recreational use should be seen as a medical consumers. Because I feel like if although they do not have any health problems and they use it, it will help your body become a lot more healthier so they will not have to go and get a card. They can use Cannabis for recreational use like the people use over the counter pills for sleep or pain, or whatever maybe the case.  


420 Macedonia: What kind of oil are you using for your condition? What is the ratio of the cannabinoids and other medical compounds in your extract and was it easy for you to find the right ratio and dosage for you?

Seth Green: Well where I live in a illegal state it is hard to know what you are getting or who your getting it from. So when it comes to using oils, I have to wait for the chance to go back to a medical marijuana state to use the oils. An when i do I take up to 2 grains of rice. Sometimes more depending on how it feels on me.


420 Macedonia: Why in your opinion doctors still prescribe deadly addictive medications to the patients and most of them are making more harm than good? There is no reported single death ever caused by cannabis (and there will not be) and because of the safety of the cannabis medication, we think that for every disease we have to give firstly a try to cannabis!

Seth Green: I think the reason that the doctors not only in the United States and your Country of Macedonia do that is because they are falling orders from the elected officials and the State/Countries laws and the elected officials need them so that they can have funds to help them stay in office or run for office (Pill companies giving money to the Government). An I have talked to some very smart people in the industry. You can never overdose on Cannabis. People from Colorado and other States told me that it takes you 15.000 joints at once to overdose and I do not think anyone can ever smoke that much in an hour. An yes I believe everyone should at least give Cannabis a try before using (Poison Pills).  


It is time YOU join his mission!
420 Macedonia: What according to you every one should do on a daily basis to speed up the full exemption of the cannabis plant?

Seth Green: I tell everyone no matter what Country they are in or what part of the world, that if they have any illnesses to get in contact with there Countries leaders to tell them what you suffer from and that they need to have their health officials to learn more about it and come to terms that it is a nature medication that has been on this Earth for Thousands of years.


420 Macedonia: How do you like our movement for full decriminalization of cannabis in Macedonia and worldwide? How do you like our Facebook fun page and our blog?

Seth Green: I love that more Countries in Europe and the Middle East are getting involved in the movement and changing the way people see Cannabis. And the people in your Country is coming to understand that this is what it needs to bring your Country out of debt and everything. Your Facebook page will reach more an more. Its the Cannabis warriors to get the word out. So that Your Country will have more people in the movement and willing to stand up for whats right.
    

420 Macedonia: Your message to the world?

Seth Green: And my message is simple. The people of this earth have to realize that this plant will bring a lot of Countries out of Debt and they would see the real drug abuse is not Cannabis but Pain Pills, Meth, Crack and etc…….. I think pretty much all the Nations that are against Cannabis and wont it to remain illegal is because they do not wont to face the fact that they have been trying to find its Medical benefits.

Wednesday, August 2, 2017

Разлики помеѓу ИНДИКА и САТИВА врсти на канабис

Сативите се препорачуваат за дневна употреба - еуфоричен ефект
Индиките се препорачуваат за ноќна употреба - седативен ефект

Сативите се препорачуваат за дневна употреба, затоа што даваат еуфоричен ефект. Индиките се препорачуваат за ноќна употреба, затоа што даваат седативен ефект. Екстрактите за лекување канцер и други посериозни состојби, пожелно е да се прават од (две или повеќе) индика врсти со многу THC со цел пациентот да СПИЕ додека се лекува, особено на почетокот на лекувањето. Еве ги главните сличности и разлики помеѓу трите семејства канабис и како да ги распознавате ;)Почувствувајте ја енергетизирачката моќ на сатива врстите, но и седативната моќ на индика врстите. Сатива за преку ден - за будење, а Индика за навечер - за заспиење. Листот на сативата и индиката се разликуваат. Сативата има потесни вентилатори, индиката пошироки вентилатори, а хибридите се комбинација од примарните три врсти.