Sunday, August 9, 2020

Новооткриено соединение во канабисот појако од THC и CBD!

Истражувачите веруваат дека оваа компонента има потенцијал да ги замени стероидите и опиоидите. Познатиот израелски хемичар д-р Рафаел Мешулам (Raphael Mechoulam) го направи тоа повторно! Тој се надева дека откривањето на EPM301 може да доведе до евентуална замена на некои фармацевтски лекови, кои можат да создадат голема зависност и да предизвикаат огромен број на негативни несакани последициПроф. Д-р Рафаел Мешулам
Професорот Мешулам, еден од татковците на канабисот, честопати нарекуван - „Кумот во истражувањето на канабисот“ (иако тој ја дели таа титула и со други негови колеги, како што е покојниот д-р Лестер Гринспун), неодамна објави уште едно откритие: МЕТИЛ ЕСТЕР КАНАБИДИОЛНА КИСЕЛИНА (cannabidiolic acid methyl ester - EPM301). Д-р Мешулам го претстави сега патентираниот комплекс во партнерство со биотехнолошката компанија EPM со седиште во САД.

ЕПМ разви метод за да работи со оригиналните супстанци од канабисот“ - изјави за Форбс 88-годишниот д-р Мешулам. „Значи, додека сите дискутираат за THC и CBD, овие канабиноиди се всушност секундарни супстанци; тие исклучиво се појавуваат подоцна во растението. Првично, постои киселина што се појавува во растението, а тие киселини се овие мистериозни светови на соединенија кои се многу посилни од канабиноидите“ - додава тој.

Откривањето на EPM301 им доаѓа во пресрет на научниците со користење на метод за модификација и стабилизирање на тие киселини, овозможувајќи им да бидат ефективно користени во фармацевтското истражување, додека претходно, нивната нестабилност ја правеа точноста невозможна. Методот, познат како естерификација, се јавува при хемиска реакција во која два одделни реактанти, генерално оксоацид и алкохол или фенол, формираат хемиско соединение наречено естер, како резултат на таа реакција.

Откако истражувачите започнаа понатамошно испитување на EPM301, тие откриле дека соединението помогнало да се потиснат симптомите како што се гадење и вознемиреност - давајќи му висок потенцијал за медицински апликации кај пациенти како што се оние кои се третирани со хемотерапија или страдаат од некои дигестивни и/или дерматолошки состојби. Досега, не е пријавено дека ова „ново“ соединение предизвикува било какви негативни несакани ефекти по човековото здравје. Уште еднаш формално се потврдува безбедноста на ова растение - 100% безбедно и 100% ефикасно во лекувањето на секакви дијагнози.


Ова не е првото забележително откритие на д-р Мешулам!


Професорот е познат по тоа што е првиот кој го открил ендоканабиноидниот систем со рецептори во нашите тела и тој прв го синтетизираше канабиноидот Тетрахидроканабинол (или ТХЦ, психоактивно соединение во растението канабис) и создаде негови посилни верзии, како и канабиноидот Канабидиол (или ЦБД, непсихоактивно соединение во растението канабис). Истражувањето на д-р Мешулам од 1992 година што подоцна резултираше во откритие на ендоканабиноидниот систем (ЕКС) направи пресврт во науката за канабисот. ЕКС е комплексен сигнален систем на клеточно сигнализирање, чија главна функција е одржување на телесна хомеостаза или биолошка хармонија во реакција на промените во животната средина.

Д-р Мешулам се надева дека откривањето на EPM301 може да доведе до евентуална замена на конвенционалните лекови, како што се опиоиди и стероиди, кои можат да создадат огромна зависност кај нивните корисници и да предизвикаат огромен број на негативни несакани ефекти. Додека постепеното искоренување на овие „лекови“ со помош на канабисот и препаратите од канабис, како и други растителни соединенија, можеби звучи по малку како научна фантастика и изгледа како нешто што ќе се случи во далечна иднина, сепак д-р Мешулам е цврсто уверен дека тоа брзо ќе се случи и сугерира дека неговото предвидување може да се појави многу порано отколку што скептиците мислат!


Автор: MoniQue Konopova
Извор: TheGrowthOp

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Saturday, August 8, 2020

Студија: Употребата на канабис има опиоидни ефекти кај пациентите со болки

Дополнителната употреба на канабис е поврзана со намалување на употребата на опијати и помалку итни интервенции од страна на брза помош, кај пациенти со болка што не е поврзана со карцином - тврдат наодите од прегледот на литературата објавена во списанието „Системски прегледи“ (Systemic Reviews)


Тим истражувачи поврзани со Универзитетот во Аризона, Мел и Енид Цукерман Школата за јавно здравје (Mel and Enid Zuckerman School of Public Health), анализирал податоци од девет студии во кои учествувале 7.222 учесници со хронична болка што не била предизвикана поради карцином. Авторите идентификуваа „многу зголемено намалување на дозирањето со опиоиди, намалена посета во собите за брза помош и приеми во болници поради хронична болка од страна на корисниците на медицински канабис, споредено со луѓе без дополнителна употреба на медицински канабис. Имаше 64 до 75 проценти намалување на дозата на опиоиди за корисници на медицински канабис и целосно прекинување на употребата на опиоиди за хронична (некарциномска) болка за 32 до 59 проценти кај корисниците на медицински канабис, во споредба со пациенти без дополнителна употреба на медицински канабис“.

Наодите се во согласност со оние од неколку претходни студии кои заклучуваат дека пациентите со болка, запишани во државните спонзорирани програми за пристап до канабис, обично ја намалуваат или елиминираат нивната употреба на опиоиди со текот на времето. Авторите заклучиле: „Со оглед на тековната епидемија од опијати во САД и препознаените аналгетски својства на медицинскиот канабис, тој може да послужи како одржлива опција за да се постигне намалување на дозата на опиоиди во управувањето со хронична болка непредизвикана од карцином“. Дополнителни информации се достапни од NORML Fact Sheet: „Односот помеѓу марихуаната и опиоидите“.


Автор: MoniQue Konopova
Извор: Yesweekly

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Friday, July 10, 2020

CANNERGROW - проект на компанијата CANNERALD за активно учество во канабис индустријата!


https://cannergrow.com/r/MV1ZSK
РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ, ОДГЛЕДУВАЈТЕ КАНАБИС ОН-ЛАЈН И ЗАРАБОТЕТЕ ЛЕГАЛНО! CANNERALD e реномирана компанија за канабис со седиште во Швајцарија, производител на канабис со најдобар квалитет. Тоа е компанија за истражување и производство на канабис, којашто е на врвот во 1% од светски најдобрите и најголеми добавувачи во овој ветувачки сегмент од пазарот


Инвестирајте во европскиот канабис пазар, поседувајте сопствено растение кое ќе ви генерира пасивен приход!


Од основањето во 2017 година, мисијата на Канералд беше да направи врвни производи од канабис и канабис со уникатен квалитет, социјално прифатлив во Швајцарија, земјите што зборуваат германски јазик, но и во цела Европа, како целина. За да ја претворат нивната визија во остварлива реалност, тие ја користат нивната позиција како уникатен лидер во индустријата за конечно да донесат политичко, социјално и научно движење на европскиот пазар. Тие не се сметаат за класична компанија со единствена цел да го зголеми профитот, туку како партнер и промотор на целата канабис индустрија.

Мала прошетка низ канабис компанијата Канералд на хрватски јазик!

Основачите на Канералд
Во овој контекст, Канералд ви нуди единствена можност активно да учествувате во развојот на легален, нов и возбудлив растечки канабис пазар во Европа. Искористете ја оваа возбудлива можност, како инвеститор или претприемач, за што ќе ви објаснам подолу. Четворицата основачи на CANNERALD се: Саша Адријан Вешл (Sascha Adrian Waeschle), Северин Јем Амвег (Severin Jem Amweg), Левин Ким Амвег (Levin Kim Amweg) и Маик Марсел Пјетровски (Maik Marcel Pietrowski). Тие ја основаа компанијата со намера да станат најголем производител и извозник на канабис во Европа. Целокупниот потенцијал на Канералд е далеку од исцрпен - покрај континуираниот понатамошен развој на одгледувањето на канабис растенија, во моментов тие работат на GMP сертификација на целиот објект на компанијата.

Вовед во Канералд

„Срцето на нашиот проект се наоѓа на само 30 минути со автомобил од главниот град на Швајцарија, Берн. Еве, ние го создадовме нашиот ултра-модерен и скоро футуристички најнапреден објект за револуција на европскиот канабис пазар на површина од приближно 3.500 метри квадратни. Покрај вообичаените канцелариски и административни простории, најсовремената технологија за одгледување канабис растенија се наоѓа овде. За нас секогаш беше цел да станеме „европски премиум број еден канабис бренд“ бидејќи го менуваме вашето искуство со канабисот во подобро искуство“ - истакнуваат основачите на компанијата.

ЛОКАЦИИ И СОБИ ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕ

„Во Канералд има простор за нашите клиенти, канцеларии и простории за состаноци, како и за нашите соби за одгледување и целата производна линија, вклучувајќи ја и нашата сопствена лабораторија. Македонија, исто така е местото каде што ја градиме нашата следна високо професионална фабрика и веќе сме во процес на реализација, а преку нашите партнери таму, ние сме оптимално позиционирани“ - додаваат тие.

Канералд ќе отвори своја филијала и кај нас во Македонија!

ВАШИТЕ РАСТЕНИЈА - Канералд одгледува за вас!

Собите за одгледување канабис во компанијата Канералд
CANNERGROW е проект основан од компанијата Канералд кој комбинира професионално одгледување со лесен Интерфејс за користење. На веб страната каде што ќе се регистрирате, откако некој ќе Ве покани со својот линк за регистрација, можете да го видите прегледот на сите ваши растенија и започнете и вие да поканувате членови преку вашиот линк за регистрација. Дополнителни функции со повеќе информации ќе има наскоро. На страната гледате исто така како се развива вашиот тим од 7 нивоа. За подетално да го разберете овој процес, Ви препорачувам да ги погледнете видеата со објаснување на кој принцип функционира вмрежувањето.

Компанијава нуди прва и досега единствена услуга за одгледување канабис растенија во целата канабис индустрија. Секој од целиот свет може да започне во индустријата за канабис со проектот Канергроу и да стане виртуелен одгледувач, дури и онаму каде што не е нелегално, дури и во Македонија и да добие голем дел од заработката од овој огромен пазар вреден милијарди долари. Со подружници на различни локации во повеќе земји, CannerGrow работи на меѓународно ниво и ги користи различните регулативи и закони на соодветните земји. „Ние го ставаме највисокиот квалитет на прво место за да ги задоволиме нашите клиенти. За да можеме да го обезбедиме ова ниво на задоволство, ние строго се придржуваме кон швајцарските стандарди за квалитет при поставување нови стандарди во индустријата за канабис“ - велат од компанијата.

Вовед во Канералд

ПЛАН ЗА УЧЕСТВО ВО ОДГЛЕДУВАЊЕТО КАНАБИС

Создадете го својот тим споделувајќи го вашиот линк за регистрација!
Одгледувајте канабис легално и во Македонија и заработете пари! Откако ќе се регистрирате поканете повеќе членови во вашиот тим, преку вашиот личен линк за регистрација на нови членови кој ќе го најдете во секцијата TEAM, откако ќе се најавите. Ваша задача е само да им објасните на вашите новодојдени членови на кој принцип функционира Канергроу и како одат продажбите и заработката. Ќе им објасните дека и тие треба да го прават истото, доколку сакаат брзо да напредуваат во бизнисот, односно и тие треба да покануваат нови членови преку нивниот линк за регистрација и да ги охрабруваат новите членови да купуваат билки. Тие исто така ќе поканат свои луѓе во нивните тимови, откако ќе се регистрираат и ќе си го водат својот сопствен бизнис од кој и вие имате заработка, затоа што имате процент од продажбите од сите следни седум нивоа на членови коишто се зачленети во Канералд преку Вас.

Нивоата на вашиот бизнис во Канергроу
Ќе им го прочитате ова воведно објаснување за компанијата (ќе им го пратите линкот до оваа статија), ќе им ги пуштите видеата со објаснувања од компанијата што ги ставив и тука во статијава, ќе им ги пратите линковите до презентацијата за компанијата и другите достапни материјали за работа, кои ги има на страната откако ќе се регистрирате, интервјуата со основачите на компанијата, видеата во кои убаво е прикажана целата компанија и производниот процес (достапни на YouTube), кои ги вметнав и тука во оваа статија. Страната Канергроу откако ќе се регистрирате ви нуди исто така и можност директно да комуницирате со вашите клиенти и членови. Заработувате од сите што се зачленети преку Вас (поканети од ваша страна) од продажбата на секоја билка и тоа соодветен процент. „Ние ви нудиме Unilevel план за компензација, кој ви овозможува да заработите до 20 проценти во рамките на вашите први седум нивоа. Ова значи дека секој пат добивате провизија ако некој купува растенија. Провизијата ќе ја добиете веднаш откако некој купил растение“ - велат од Канергроу. Страница за регистрација на CannerGrow: https://cannergrow.com/r/MV1ZSK


Упатство како да се регистрирате

МАТЕРИЈАЛ ЗА МАРКЕТИНГ - ВИДЕО И ДОКУМЕНТИ ЗА РАЗВОЈ НА ВАШИОТ БИЗНИС

2. ПРЕЗЕНТАЦИЈА - за бизнис концептот на CannerGrow, со сите потребни информации за концептот и маркетинг планот на хрватски јазик: https://downloads.cannerald.com/cannergrow/business-presentation/cannergrow-business-presentation-hr.pdf
4. ШОП: "Во моментов можеме да испраќаме само до клиенти од Швајцарија!" - https://backend.cannergrow.com/shop/sales
Вистината за Канералд - интервју со еден од основачите на оваа фирма, Левин Амвег

ПАРТНЕРСКА ПРОГРАМА

На секоја билка во Канералд ѝ се посветува посебно внимание!
Ајде да повториме како функционита Канергроу? Со оглед на вашето задоволство од Cannergrow, компанијата Канералд нуди необврзувачка можност да заработите дополнителен приход со рекламирање на нивните производи. Канералд ви нуди Unilevel план за компензација, кој ви плаќа до 20% од растенијата на вашиот партнер во рамките на вашите први седум нивоа. Понатаму, имате шанса за бонуси, со исплата до 20% во рамките на вашите први седум нивоа и ви овозможува да изградите пасивен приход.

ПРОДАЖБА НА РАСТЕНИЈА

„Секоја дигитално продадена билка ќе претставува физичко канабис растение во нашите соби за одгледување. Оваа услуга ја нудиме на нашите клиенти кои одлучуваат да купат билка во текот на нашата продажба на растенија. Растенијата се собираат на секои 2-3 месеци и не треба да се грижите за ништо, бидејќи нашите експерти професионално ја вршат својата работа и се грижат за сè. Ќе добиете целосна контрола врз бербата. Канералд ви испраќа Ваш собран канабис или можете да го продадете и да имате значителен приход. Тековните трошоци ќе бидат одземени од бербата и заработката ќе се подели на половина и тоа 50% за компанијата и 50% за клиентот. Ние веќе ја вклучивме оваа пресметка во нашите пакети“ - објаснуваат од Канералд.


КУПУВАЊЕ НА РАСТЕНИЈА

Општи услови: Количината собран канабис зависи од влијанието на: светлината, ѓубривото, наводнувањето, врстата канабис и многу други фактори. Цената што ја нуди Канералд може да биде повисока или пониска во зависност од понудата, односно од побарувачката. „Не можеме да гарантираме набавка или стабилни цени за вашиот собран CBD канабис, квалитетот и квантитетот ќе бидат оптимизирани од билка до билка и најдобро максимизирани. Од собраните резултати ќе бидат одземени нашите дополнителни трошоци (15-25 ЕУР по раст), преостанатата сума ќе се подели 50/50 помеѓу компанијата и сопственикот на растенијата“ - додаваат тие.

Како да купите растенија со трансфер прекубанка?

НАШИТЕ ПРОИЗВОДИ

Дел од производите на Канералд
„Кога нашата компанија ќе има GMP стандард, ќе започнеме со производство на врсти канабис со THC! Во врска со тоа што веќе имавме разговори со властите во Швајцарија и со купувачите од Европа, така што од тогаш, па натаму ќе одгледуваме врсти со високи нивоа на THC!“ - нагласуваат од Канералд. GMP стандарди (Good manufacturing practices - GMP)  се добри производни практики (ГМП) кои се практики потребни за да се усогласат со упатствата што ги препорачуваат агенциите што го контролираат овластувањето и лиценцирањето на производство и продажба на храна и пијалаци, козметика, фармацевтски производи, додатоци во исхраната и медицински помагала.


1. ЦБД КАНАБИС ЦВЕТОВИ

Квалитет на највисоко ниво! „Нашите врвни ЦБД цветови се одгледуваат со љубов и се рачно селектирани во најнапредниот објект за одгледување канабис во близина на Берн. Така можете да бидете сигурни дека ги добивате само најдобрите туфки. И уште едно е сигурно: Не се користат вештачки: пестициди, хербициди или фунгициди за сите наши цвеќиња. Сите употребени ѓубрива имаат природно потекло - 100% органски“ - пишува на веб страната.


2. CBD СРОЛАН ЏОИНТ

ЦБД гумени бонбони
„Нашите (PRE-ROLLED) сролани и спремни џоинти содржат исти цвеќиња како што ги испраќаме и затоа ви нудиме комплетно ново и уште поинтензивно искуство со CBD. Добрата вест: Се разбира, Канералд исто така користи 100% врвни цвеќиња во сроланите џоинти, така што нашиот висок стандард за квалитет е загарантиран до последниот потег!“ - велат од Канералд.


3. CBD ГУМЕНИ БОНБОНИ

Дали сакате да направите нешто добро за себе и да земате CBD секој ден? Канералд ви го олеснува тоа - со нивните вкусни, овошни CBD гумени бонбони! Затоа што како и секогаш, ставаат сè на квалитетот. Нивните вкусни, сочни CBD гумени бонбони за џвакање, обезбедуваат вистинска експлозија на вкус во устата со вообичаениот квалитет на Cannerald.


4. CBD МАСЛО ОД КАНАБИС

„Нашите нежно обработени CBD масла ги содржат сите природни компоненти кои промовираат релаксација и ја поддржуваат вашата внатрешна рамнотежа, вклучувајќи вредни: фитоканабиноиди, флавоноиди и терпени“ - пишува во објаснувањето на производот на веб страната на Канералд.

Ексклузивно интервју со ко-основачот на Канералд Левин Амвег

ПРОДАЖБА НА РАСТЕНИЈА 

Со помош на CannerGrow секој може да поседува своја канабис билка. Канералд ја нуди оваа услуга на мало, како и на големо на позначајните инвеститори, секој може да влезе во индустријата заедно со Канералд. „Со нашата продажба на растенија, сите ќе можат да учествуваат на овој пазар вреден милијарди долари. Можете да го поседувате вашето растение со само неколку кликнувања на глувчето и нашиот тим ќе ве осигура дека вашето растение е здраво и обрано за време на секој циклус на растење“ - додаваат. Бројни други фактори играат улога тука, како што се: висококвалитетно осветлување, прецизно пресметана вентилација или идеално наводнување, како и многу други работи. „Во нашите фабрики, ние користиме опрема со која можеме да се натпреваруваме меѓународно со конкурентите од целиот свет“ - истакнуваат експертите од Канералд. Никогаш не било возможно за да започнете професионално во индустријата за канабис. Сега е возможно. CannerGrow е вашиот пат кон таа цел.


КУЛТИВАЦИЈА - ОДГЛЕДУВАЊЕ
СОБА ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕКАМЕРА - МОНИТОРИНГ

Постојан мониторинг на вашите билки! Гледајте ги вашите растенија на камера секогаш кога ќе посакате! CannerGrow ви нуди можност да го следите тековниот статус и циклус на вашите растенија нон-стоп со помош на камери во живо.


КАНАБИС ПАЗАР

Пазарот за канабис продолжува да се развива со сè побрзо темпо, а по неколку годишна антипропаганда и забрана, сега е повторно социјално прифатлив. Американскиот континент го постави трендот, а Уругвај стана првата земја што целосно го легализира канабисот. По легализацијата во Калифорнија и Канада, канабис бранот се рашири во Европа, каде што пионер е Швајцарија (Одгледување без лиценци). Сè повеќе луѓе сакаат да учествуваат во канабис индустријата и да одгледуваат сами и сфаќаат дека трите главни проблеми се:

1. Строги регулативи: Секоја земја има различни закони, а во повеќето држави законот е дури и нејасен;

2. Висок финансиски ризик: За да започнете сопствено професионално производство на канабис, треба да започнете со најмалку неколку милиони евра;

3. Недостаток на практично знаење know-how: Секое растение треба да се третира специјално. Од системот за наводнување и светлината, па сè до крајната продажба, неопходно е да се има темелно знаење.


CANNERREC

Рекреативен канабис - https://cannerrec.com/

Ова е идна страница за претстојниот дел во медицинскиот канабис. CannerRec е за луѓе кои уживаат да користат канабис за да се релаксираат или само да го користат повремено. Без разлика дали се цвеќиња, слатки или пијалаци, производите на CannerRec се идеален придружник во секојдневниот живот.

Cannergrow (EN) Cannerald Webinar | 14.06.20

ФОРМУЛАР ЗА РЕЗЕРВАЦИЈА ЗА ВОВЕДНА ТУРА во високо-технолошкиот објект за канабис на компанијата Канералд!

„Долгото чекање апсолутно вреди: Конечно сме во можност да ви ја дадеме ексклузивната можност повторно да го посетите лично нашиот најсовремен Канералд објект за канабис во Швајцарија! Во 90 информативни и возбудливи минути, нашиот инспиративен ко-основач Левин Амвег ќе ве води низ светот на зелениот иден пазар. Што чекаш?

* Уплата за партиципација за посета на Канералд!

Бидејќи примаме многу барања, партиципацијата за учество за целата турнеја е 99 € по лице. Со овој чекор, ние сакаме да се осигураме дека сте навистина заинтересирани за нашиот проект КанерГроу. Сепак, ние сме среќни што ќе ви ги вратиме истите: ќе добиете нови производи од Cannerald од нас - во вредност од 115 € за возврат!“ - пишува на веб страната на Канералд.

Дали ви се допаѓаат возбудливи, иновативни производи? Одлично! После вашата турнеја, можете да очекувате кул пакет производи на Cannerald што содржи:

  • 1x Шише со 10% CBD масло (природно)
  • 1x Вкусни гуми за џвакање со CBD
  • 1x Премиум сролан џоинт
Прошетка во компанијата Канералд на англиски јазик

ПРАШАЊА?

„Дали имате специфични прашања во врска со Канералд? Со задоволство ќе ги одговориме! Ве молиме напишете го вашето барање за да нè информирате однапред. Ние сме исто така многу љубопитни за вашето мислење: Зошто ве интересира нашиот проект? Какво е вашето мислење за канабисот? Како дознавте за нас? Колку повеќе знаеме за вас, толку подобро можеме да се грижиме за вас и да ви понудиме најдобри можни насоки“ - заклучуваат експертите од компанијата Канералд.

* Најчесто поставувани прашања:

ВАШИОТ СПОНЗОР!
За подетални информации, обратете му се на вашиот спонзор, т.е. на лицето кое ве поканило во Канералд!

е-маил за информации: info@cannerald.com

ВРАБОТЕТЕ СЕ ВО КАНЕРАЛД!
е-маил за апликација за работа во Канералд: career@cannerald.com


Автор: MONIQUE KONOPOVA>
LinkedIn, FacebookFan PageTwitter, Instagram,
LEADER OF 420MACEDONIA>
LinkedIn, FacebookFB GroupTwitter, Instagram, Youtube,
e-mail: 420macedonia@gmail.com

Извор: CANNERALDCANNERGROW

Sunday, July 5, 2020

THC ги спречува смртоносните симптоми кај белодробни заболувања поврзани со вируси - СТУДИЈА!

THC дефинитивно има повеќе круцијални здравствени улоги, отколку само да Ве надува и да бидете „ХАЈ“... THC не само што е канабиноид кој е веќе докажан убиец на ракот, тој може да нè заштити од воспаленија, благодарение на неговото антиинфламаторно дејство! Новото истражување објавено во Frontiers In Pharmacology покажа дека тетрахидроканабинолот (THC) - главната психоактивна компонента во канабисот - може да ги спречи леталните симптоми од нарушувања кај белите дробови поврзани со: Covid-19, грип и многу повеќе...


Синдром на акутно респираторно нарушување (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS) погодува повеќе од 3 милиони луѓе ширум светот секоја година. Обично, по инфекцијата на белите дробови, пациентите брзо добиваат воспаление, потешкотии во дишењето (скратен здив) и промени на кожата. Тоа е фатално кај 35-50 проценти од засегнатите, особено со беснеењето на вирусот Ковид-19. АРДС е сериозна компликација и лекувањето и заштитата со помош на билка како што е канабисот може да биде корисно во тековната битка против пандемијата, за што сугерираат повеќе студии до сега. ARDS е сериозен проблем за оние изнемоштени од заболувања на белите дробови и сите потенцијални заболувања може да имаат големо влијание врз квалитетот на животот на пациентот, како и врз стапката на преживување. 

Кај пациенти со респираторни заболувања, смртоносните симптоми поврзани со ARDS обично следат по наплив на сигнали во белите дробови наречени цитокинска бура (cytokine storm). Цитокините се мали гласници ослободени во организмот и се важни во имунолошкиот систем кога телото е под напад од инфекција. Тие можат да бидат или про-воспалителни, каде му кажуваат на телото да реагира на местото на инфекцијата со имуните клетки или анти-воспалителни, каде што тие ја забавуваат реакцијата и ги запираат имуните клетки премногу да ја оштетуваат областа. Кај респираторните заболувања, понекогаш имунолошкиот систем прекумерно реагира и ослободува премногу про-воспалителни цитокини, предизвикувајќи хиперинфламација и можна смрт, што се нарекува цитокинска бура.

За да проверат дали THC може да помогне во оваа ситуација, авторот на оваа научна студија Амира Мохамед (Amira Mohammed) заедно со истражувачкиот тим од Универзитетот во Јужна Каролина, третирале глувци заболени од ARDS со помош на THC. Овој канабиноид е докажано дека делува како антиинфламаторно средство, па му се чинеше веројатно на тимот дека може исто така да има улога во запирање на воспалението кај белите дробови. Откриле дека во 100 % од случаите, ТХЦ ги заштити глувците од смртоносни симптоми што се случуваат по цитокинската бура со блокирање на про-воспалителните цитокини кои ги доведуваат имуните клетки во областа и предизвикуваат оштетување. Не само ова, THC всушност ја зголеми антиинфламаторната активност, забавувајќи го воспалението и запирајќи ја предизвиканата сериозна штета.


Во апстрактот на студијава истражувачите пишуваат:
„Синдромот на акутно респираторно нарушување (ARDS) е компликација опасна по живот што може да настане по инфекцијата Staphylococcus aureus. Ентеротоксинот произведен од овие бактерии (SEB) делува како суперантиген со тоа активирајќи голем дел од Т-клетките што доведуваат до цитокинска бура и сериозна повреда на белите дробови. Δ9Tetrahydrocannabinol (THC), психоактивната состојка пронајдена во растението канабис сатива, се покажа дека делува како моќно антиинфламаторно средство. Во тековната студија, го испитавме ефектот на третманот со THC врз ARDS предизвикан од SEB кај глувци. Додека изложеноста на СЕБ резултираше во акутна смртност, третманот со ТХЦ доведе до 100% преживување кај глувци. Третманот со THC значително ги потисна воспалителните цитокини: IFN-γ и TNF-α. Покрај тоа, THC ја зголеми индукцијата на регулаторните Т-клетки (Tregs) и нивните придружни цитокини: IL-10 и TGF-β. Покрај тоа, THC предизвика индукција на миелоидно-изведени потиснувачки клетки (Myeloid-Derived Suppressor Cells - MDSCs). THC дејствуваше преку CB2 рецепторот и како фармаколошки инхибитор на CB2 рецепторите ги блокираше антиинфламаторните ефекти. Глувците третирани со THC покажаа значителни промени во изразот на miRNA (miRs) во мононуклеарните клетки инфилтрирани во белите дробови (MNCs). Поточно, THC предизвика дерегулација на let7a-5p што се насочи на SOCS1 и дерегулација на miR-34-5p што предизвика зголемено изразување на: FoxP3, NOS1 и CSF1R. Заедно, овие податоци сугерираат дека промените поврзани со THC при miR експресијата во белите дробови може да играат клучна улога во индукцијата на имуносупресивните Tregs и MDSC, како и сузбивање на цитокинската бура, што доведува до слабеење на повредата на белите дробови со посредство на SEB“.

Овие наоди сугерираат можна рута за запирање на цитокинската бура и сериозните компликации кај пациенти со респираторни заболувања. Се разбира, оваа студија беше спроведена само на глувци и ќе треба многу повеќе тестирања и клинички испитувања пред да стане можна терапија - но, тоа покажува само уште една интересна медицинска апликација на марихуаната за во иднина. Како што се зголемува бројот на истражувања за дејството на канабисот, постојано се докажува дека канабисот може да има многу повеќе корисни апликации, отколку само смирувачко/еуфорично дејство. Веќе се применуваат третмани со канабис за канцери, невролошки и ментални проблеми, како и за хронични болки и ред други здравствени проблеми. Канабисот може да има и огромни други придобивки што допрва треба да се откријат. Сепак, студиите треба да започнат да се спроведуваат и на луѓе, не само на глувци. Ова не е прво истражување за дејството на канабисот врз Корона вирусот и белодробните заболувања. Разгледајте ги и претходните за кои веќе пишувавме на нашиот блог, линковите се во продолжение...

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Iflscience

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Канабисот покажува ветувачки потенцијал за блокирање на инфекција од коронавирус!

Израелска болница ќе започне со лекување на пациенти болни од коронавирус со канабис!

Како влијае вирусот Ковид-19 кај пациенти кои користат канабис и обратно?

Канабис индустријата се развива и покрај Корона пандемијата

Станете дел од реномираната швајцарска канабис компанија CANNERALD! - Регистрирајте се веднаш на следниов линк - https://cannergrow.com/r/MV1ZSK

Thursday, July 2, 2020

Медени канабис стапчиња - сладок десерт и лековит третман за пациентите и уживателите!

МЕД + ЕКСТРАКТ ОД КАНАБИС = ЕЛИКСИР НА ДОЛГОВЕЧНОСТА! Тешко е да се биде во чекор со растечката листа на производи за јадење со канабис достапни денес. Благодарение на растечкиот легален канабис пазар во целиот свет сега достапни се многу вкусни и интересни лековити производи од канабис за јадење! Стапчињата од мед со канабис во моментов се хит на пазарот и постојат повеќе причини зошто е пожелно да го пробате канабисот во оваа слатка форма


Медените канабис стапчиња се превкусен десерт, закуска со многу придобивки, практични се за употреба, интересни и неодоливи! Овие пластични сламки исполнети со слатка и лековита супстанција доаѓаат во различни концентрации на канабиноидите CBD и/или THC. Обично овие канабиноиди доаѓаат во форма на концентриран екстракт. Ова му дава на производителот поголема слобода во манипулирањето со концентрациите и им овозможува на пациентите подобра контрола врз одредувањето на соодветната канабиноидна доза. Ова е особено корисно кога станува збор за THC, бидејќи интоксикациониот ефект може да биде огромен за почетниците кога се консумира во форма на медено стапче. 

Терапија со канабиноиди во преносливи сламки! Мешавината од мед и масло од канабис е лесно пренослива, дискретна и лесно може да се консумира на повеќе начини. Пациентите можат да го пијат медот со канабис директно од сламката или да го додадат во пијалаци или храна. Стапчињата од канабис и мед - како и другите производи за јадење со канабис - можат потенцијално да помогнат во лекувањето на низа симптоми, благодарение на потенцијалните терапевтски придобивки како на медот, така и на канабиноидите и да ја зголемат ефикасноста на третманот со масло од канабис. 


Канабидиолот (CBD) и делта9-тетрахидроканабинолот (THC) се два главни и најпопуларни канабиноиди кои се наоѓаат во растението канабис во големи концентрации. Двете CBD и THC поседуваат значителни терапевтски способности и честопати се консумираат во прехранбена форма (edibles) за да се балансира биорасположивоста во однос на времетраењето и времето на започнувањето на медицинскиот ефект. Производите со канабис за јадење, хемиски се променуваат во дигестивниот тракт, што им дава помала биорасположивост од испарувањето (вапоризирањето). Како и да е, предноста кај EDIBLES е што олеснувањето од тегобите трае подолго време, обично од четири до шест часа.

ЦБД покажа терапевтски потенцијал во лекувањето на симптоми како: аутизам, епилепсија, болка, нарушувања на расположението, несоница и воспаленија. Студиите исто така сугерираат дека THC има потенцијал како антиинфламаторно средство за отстранување на болка и антиеметско својство. Впрочем двата канабиноиди покажаа придобивки во третманот кај канцери! Самиот мед има значителни здравствени придобивки и антибактериски својства. Истражувањата покажуваат дека медот има голем број на способности што упатуваат на неговиот терапевтски потенцијал. Ова значи дека може да го направи идеален третман заедно со терапевтските канабиноиди. Античките Египќани користеле мед за лекови, балсамирање и жртвување. Студии се спроведени за да се тестира историската точност на „античкото знаење“ и тие резултираа со резултати кои покажуваат дека медот помага при заздравување на раните и има антибактериски својства. Особено, медот Манука може да се бори против инфекциите, како и бактериите во дигестивниот тракт што водат до чиреви. Медот исто така, има анти-воспалителни својства. Една од најимпресивните придобивки на медот е неговата способност да го намали воспалението. Воспалението може да го оштети ткивото, да предизвика болка и во хронична состојба може да доведе до посериозно заболување. Значи, секој производ со антиинфламаторно дејство може да биде од голема корист за пациентите. 

Една студија од областа дигестивна хирургија (2002), ги испитала и споредила ефектите алтернативната и конвенционалната медицина, т.е. на медот и фармацевстскиот лек преднизолон (prednisolone), конвенционален антиинфламаторен (антивоспалителен) лек, врз модели на стаорци со воспалително заболување на цревата. Студијата откри дека кога се инјектира интраректално, третманот со мед е исто толку ефикасен како преднизолон за управување со воспаление на (улцерозен) колитис. Според истражувањето, медот исто така има можност да го намали формирањето на слободните радикали во воспаленото ткиво. Слободните радикали на кислород можат да играат клучна улога во воспалителните реакции. Значи, секое намалување на слободните радикали може значително да помогне во лекувањето на воспалението.


Друга студија од 2012 година, објавена во Меѓународното друштво за ендоксини и вроден имунитет (International Endotoxin & Innate Immunity Society), сугерира дека специфичните видови на мед, со потекло од Нов Зеланд, биле способни за значителна антиинфламаторна активност. Примероците од мед како што се: rewarewa, manuka и kanuka можат да го намалат воспалението со намалување на производството на супероксид на човечки неутрофили. Ова игра клучна улога во воспалителните активности на неутрофилите. Заклучокот на студијата е дека одредени видови на мед демонстрираат клинички релевантни антиинфламаторни активности.

Како и канабисот така и медот поседува анти-микробни способности. Но, намалувањето на воспалението не е сè што гледате од употребата на мед. Овој природен еликсир има силни антимикробни дејства благодарение на својата структура. Со висок осмотски притисок, ниска pH вредност, реакција на оксидација на гликоза и низок потенцијал на редокс, медот не го поддржува растот на бактериите. Една студија, објавена во Меѓународната канцеларија за епизоотика од 2004 година, дури откри дека египетскиот мед од детелина имал антибактериско дејство врз бактеријата E. Coli и Salmonella. Овој антибактериски ефект се чинеше дека е малку позначаен против E. Coli и беше поизразен со повисоки концентрации на мед.

Како и неговото терапевтско дејство, медот е особено вкусна и погодна состојка благодарение на неговиот долг рок на траење, слично како и екстрактот од канабис. Всушност медот е познато како единствена храна која никогаш не се расипува, не го губи вкусот и квалитетот, туку го менува само изгледот со текот на времето! Иако можеби не останува во совршена состојба засекогаш (се згрутчува), анти-микробните својства на медот, како што е неговата мала содржина на вода, значи дека сите организми што можат да го расипат медот не можат да преживеат во него. Најлошото што ќе се случи со медот е што ќе се кристализира со текот на времето, што може да се поправи со загревање.


Македонија е местото каде што го градиме нашиот следна високо професионална фабрика и веќе сме во процес на реализација, преку нашите партнери таму, ние сме оптимално позиционирани“ - велат канабис експертите од компанијата CANNERALD. Приклучете се во нивниот проект CANNERGROW и заработувајте легално - https://cannergrow.com/r/MV1ZSK 


Консумирањето мед со храна или пијалаци на пример со чај е исто така многу честа појава. Значи, потрошувачите може да утврдат дека стапчињата од мед со канабис се лесен и дискретен начин да се употреби производ од канабис. И благодарение на прецизно измерените сламки што се користат во медените канабис стапчиња, тие исто така можат да обезбедат сигурен и лесно пренослив начин за дозирање на внесот на канабиноиди. Благодарение на силните антиинфламаторни и антимикробни способности на медот, како и сличните антиканцерогени и останати активности на канабиноидите, како што се THC и CBD, пациентите со автоимуни нарушувања би можеле да имаат особена корист од медените канабис стапчиња. 

Имунолошкиот систем кај лицата со автоимуни нарушувања го напаѓа организмот и често предизвикува воспалителен одговор кој може да предизвика низа симптоми. Ревматоидниот артритис, воспалителната болест на цревата и целијачната болест се три такви автоимуни нарушувања, особено исцрпувачки за време на нивните болни воспалителни реакции. Стапчињата од мед и канабис се опција пациентите да се справат со овој вид на болка заради интеракцијата на канабисот со CB2 рецепторите и долготрајните ефекти на дигестивно консумирање производи од канабис.

Точно е дека треба да се направат повеќе студии за ефикасноста на медот во комбинација со консумирање канабиноиди, луѓето секогаш треба да бидат внимателни, особено кога ги консумираат овие заедно со конвенционалните лекови, бидејќи конвенционалните лекови можат да предизвикаат голема штета. Сепак, стапчињата од мед со канабис можат да понудат удобен, дискретен и ефикасен третман за оние кои страдаат не само од автоимуни нарушувања. Доколку живеете во Македонија или некое друго место, каде што марихуаната сè уште е само бизнис на Владата и не сте во можност да си дозволите патување и посета на државите каде што оваа билка е делумно/целосно легализирана, со цел да ги пробате овие медени канабис стапчиња, Ви препорачуваме самите да си ги направите! Еве како:Автор: MoniQue Konopova
Извор: Rxleaf

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Како Nicolas Trainerbees ги тренира своите пчели за да произведуваат КАНАМЕД? :P

Конопот може да биде дополнителен извор на полен за пчелите кон крајот на сезоната

Факти за тоа како се користел канабисот во Антички Египет

Thursday, June 25, 2020

Како можат одгледувачите на канабис да ги заштитат своите растенија од штетници?

Одгледувачите на канабис често пати мора да се соочат со потешкотии и голем број надворешни фактори кои им штетат на нивните билки... Па, како можат најлесно, најбезбедно и најевтино да ги заштитат своите растенија од штетници? Кои се предностите, а кои недостатоците од разните типови на заштита на канабис билките? Органските инсектициди носат помалку генерален ризик од штета за крајниот потрошувач


Како најбезбедно да се решат штетниците?
Проблемите што можат да влијаат на канабис растенијата, одгледувани најчесто на отворено, вклучуваат теми како што се: амбиенталната клима и акутните временски услови и околности, квалитетот на почвата, инсектите и други штетници кои можат да ги консумираат и загадат земјоделските култури, вклучително и бацили, мушички, муви, црви, бубачки, габи, мувла и патогени бактерии и други микроорганизми, како и некои опортунистички цицачи, како што се глодари (елени/срни, желки, полжави). Па, како одгледувачите можат да ги заштитат своите конопни култури од штетници? Медицинската канабис мрежа (Medical Cannabis Network) ги истражува придобивките и недостатоците на клучните техники за контрола на штетници во процесот на одгледување канабис.


Хемиски инсектициди

Хемиските третмани се наводно најбрзиот и најефикасниот начин да се заштити вредната канабис култура од деструктивните штетници, дејствувајќи брзо и решително за да се уништат и да се одвратат напаѓачите. Како и да е, како и со секој друг земјоделски производ, канабисот кој се произведува со помош на пестициди мора темелно да се исчисти пред продажбата за да се заштити потрошувачот од каква било преостаната токсичност. Ризикот од остатоци од пестициди е особено голем во производството на канабис затоа што, додека неколку хемиски пестициди се номинално одобрени за употреба кај (прехранбени) растенија за јадење, многу корисници на канабис претпочитаат да го пушат или јадат својот канабис производ - а консумирањето преку јадење, согорување и вдишување на преостанатите хемикалии од пестицидите, може да биде значително штетно за здравјето на корисникот.

Варијабилноста во законското регулирање на канабис ширум светот е уште еден клучен фактор кој влијае на безбедноста при употребата на хемиските пестициди, од две главни причини: ПРВО, во држави и региони каде што одгледувањето или потрошувачката на канабис не се легални, неговиот недозволен статус делува како бариера за сеопфатно истражување. Доколку научниците не смеат со закон да ги проучуваат потенцијалните ефекти и ризиците од токсичност на хемикалиите што се користат за третирање на канабисот, тогаш дури и откако лекот се легализира, последователниот недостаток на сигурна доказна база значи дека култиваторите и производителите не се најдобро информирани за тоа како да се заштитат нивните клиенти. Во САД, на пример, Агенцијата за заштита на животната средина - која ја надгледува и регулира употребата на пестициди во земјоделството - не издаде службено одобрение за ниту еден пестицид за одгледување канабис или коноп до декември 2019 година.

Како да се контролираат бубачките и штетниците кај канабисот органски?

Недостаток на надзор, предизвикан од регулативата за тешки истражувања, води кон ВТОРОТО безбедносно прашање: без доволно податоци или упатства за да се утврди кои методи за контрола на штетници се најбезбедни, култиваторите обично се одлучуваат за најсилен или најевтин достапен хемиски третман. Некои од овие пестициди врз основа на хемикалии не се индицирани за употреба на прехранбени производи или потрошни производи; некои се потенцијално токсични или канцерогени. Преовладувачкиот недостаток на едукација и свесност, во комбинација со погрешни мерки за намалување на трошоците, значи дека некои од пестицидите што се користат при одредени активности за одгледување канабис се дизајнирани исклучиво за употреба кај украсните растенија. Онаму каде што одгледувањето канабис подлежи на забрана или строго лиценцирање за одгледувачите на отворено, одгледувачите на затворен простор, обично сметаат дека климата и влажноста на околината при култивацијата во затворен простор делуваат како засолниште за развој на инсекти и габи. Меѓутоа, кога одгледувачите на затворено реагираат на наездата на штетници со распоредување на зголемени количини хемиски третмани, тогаш може да откријат дека затворениот простор придонесува за преголем остаток на растенијата по бербата.


Органски инсектициди

Природните инсектициди добиени од органски соединенија или растителни екстракти носат помалку генерален ризик од штета за крајниот потрошувач. Иако многу природни и органски третмани со пестициди се сè уште токсични за луѓето, сепак треба да се внимава да се отстрани остатокот од крајниот производ и одгледувачите на канабис треба да преземат соодветни заштитни мерки за да се осигурат дека тие ненамерно консумираат траги од инсектицидниот третман.


Пестицидите вкоренети во природата вклучуваат:

* Пиретини (Pyrethins), чија активна состојка е извлечена од хризантеми. Маслото од хризантема со векови е користено во хортикултурата како природен детергент за штетници, бидејќи има релативно ниска токсичност кога се консумира од страна на луѓето;

* Азадирахтин (Azadirachtin), популарна активна компонента во природни и органски пестициди, која е изведена од неемово масло (neem oil). Абадирахтинот ја спречува можноста штетните инсекти да растат и да се размножуваат и ги спречува да положат јајца;

* Растителни екстракти за заштита на канабис растенијата: почнувајќи од лукот и cayenne биберот, па сè до рузмаринот и циметот. Третирањето на канабис билките со индивидуални или мешани растителни масла за уништување или спречување на штетниците можат да го уништат „органскиот интегритет“ на производот и евентуално пристапот што најверојатно ќе му наштети на потрошувачот.


Корисни инсекти

Овие инсекти се хранат со земјоделски штетници, без да ги нарушуваат растенијата: корисните инсекти не се хранат со растенијата, ниту пак оставаат штетни остатоци за потрошувачите. Во зависност од видот, тие можат да се фокусираат на еден или два специфични штетници или на неколку истовремено. Сепак, тие обично не можат да бидат распоредени за да се решат проблемите што произлегуваат од мувлата или габите; и не се ефикасни при одвраќање на глодарите или другите штетни цицачи, кои се хранат со канабис растенијата (полжави, желки итн.).

* Бубамарите се веројатно најпопуларните корисни инсекти кои се користат во производството на канабис: настрана од напредувањето во најразлични клими, овие месојадни инсекти можат да изедат илјадници: мушички, бацили, афиди (Aphidoidea), атроподи (Аrthropods), трипи (Thysanoptera), пајачиња и други штетни микроорганизми во текот на животот;

* Предаторските нематоди кои живеат главно во почвата, се особено ефикасни во конзумирање на јајцата или ларвите на разни штетни инсекти;

* Заштитни мушички кои се хранат со пајачиња, се сметаат за исклучително ефикасни при елиминација на наезда од пајачињата, особено во раните фази на нивната појава.


Одгледувајте канабис легално и кај нас во Македонија!

Одгледувајте канабис легално и кај нас во Македонија, без ра морате да се грижите за штетниците и без да се плашите од полиција! ПРИКЛУЧЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ НА СЛЕДНИОВ ЛИНК!


Cannerald: Иновативна швајцарска канабис револуција!

Канералд е швајцарска компанија за истражување и производство на канабис која е една од најголемите светски компании - на врвот од 1% од сите добавувачи во овој ветувачки сегмент од пазарот. Од основањето во 2017 година, нивната мисија е да направи врвни производи од канабис и врвен канабис со уникатен квалитет, кои се социјално прифатливи во Швајцарија, земјите од германско наречје, но и во цела Европа! „За да ја претвориме нашата визија во остварлива реалност, ја користиме нашата позиција како уникатен лидер во индустријата за конечно да донесеме политичко, социјално и научно движење на европскиот пазар. Ние не се сметаме за класична компанија со единствена цел да го зголемиме профитот, туку како партнер и промотор на целата индустрија. Во овој контекст, Ви нудиме единствена можност активно да учествувате во развојот на нов и возбудлив легален канабис пазар во Европа“ - истакнуваат експертите од Cannerald на нивната веб страница. Приклучете се и Вие во оваа компанија со едноставна регистрација на следниов линк! Одгледувајте канабис легално и надгледувајте ги вашите билки во реално време. Од продажбата на секоја канабис билка на клиентите коишто вие ќе ги поканите да се приклучат, имате голем процент на легална заработка.

Автор: MoniQue Konopova
Извори: Healtheuropa.eu, CannerGrow

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Како да се спречи мувлата во затворени одгледувалишта? Indoor врсти отпорни на мувла

Како да се спречи мувлата во отворени одгледувалишта? Outdoor врсти отпорни на мувла

Три моменти кога постои најголема веројатност да се соочите со мувлата кога одгледувате марихуана

Избегнете 3 главни типови мувла за време на одгледувањето канабис

Заштита од штетникот - белата пеперутка Metcalfa pruinosa

Кога е сезона на канабисот? Фактори кои влијаат на одгледувањето, жетвата и достапноста

Седи си дома и сади си дома за време на „Корона кризата“ :)

Како да изградите сопствена професионална плантажа? Седи си дома и сади си дома (продолжение)

Најчести проблеми поврзани со цветањето на марихуаната

Дознајте повеќе за актуелниот „Open Cannabis Project“ за заштита на биодиверзитетот на оваа билка

Воведна лекција за трихоми и нивните основни својства

Различни видови на трихоми од канабис и нивните секундарни својства

Monday, June 15, 2020

Хроничните рани и лузни зараснуваат побрзо и почисто кога се применува канабис!

Хроничните рани зараснуваат побрзо и не оставаат лузна, доколку се применуваат препарати од канабис. ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа статија содржи фотографии од рани на пациент што можат да бидат вознемирувачки или непријатни за некои читатели. Се вели дека времето ги лекува сите рани, но за жал секогаш на тоа место останува лузна... Дали канабисот може да помогне во овој случај? 


Хроничните рани можат да дојдат со низа симптоми вклучувајќи: крварење, мирис, кора, ексудација, болка, печење и естетски лош изглед. Истражувањата откриваат дека 67,7 проценти од малигните рани имаат барем еден од овие симптоми, додека 11,5 проценти имаат три од овие симптоми. Раните го прекинуваат интегрираниот систем кај структури како што се кожата, косата и ноктите, кои го штитат организмот од оштетување. Овие рани и лузни често можат повторно да се појават и продолженото искуство со болка та може сериозно да го намали квалитетот на животот. Болката од овие рани, кои се движат од умерена до тешка, е честа појава. За жал, соодветниот третман е често недостапен, така што лековите против болки како што се опијатите се вообичаен конвенционален и многу штетен третман. Со оглед на сериозните несакани ефекти на опиоидите и зависноста што ја создаваат, потребен е побезбеден третман за хронична болка предизвикана од раните. Отворените рани, исто така може да резултираат со инфекција, што може драстично да ги зголеми: хоспитализацијата, трошоците за здравствена заштита и дури и потенцијалниот морбидитет. 

Една студија од 2001 година открила дека, дури и по чиста и стерилна операција, стапката на инфекција кај раните е 8%. Овој ризик значително се зголемува кај постарите пациенти, со 25 проценти стапка на инфекција по стерилна операција за пациенти постари од 60 години. Раните исто така можат да бидат неверојатно излекувани, без да остане лузна! Малигните рани дури можат да бидат и опасни по живот, со можност од појава на гангрена! Негата на палијативна рана се фокусира на лекување на болката и други симптоми, бидејќи заздравувањето е малку веројатно. Истражувањата ни кажуваат дека канабисот има многу голем потенцијал како аналгетик со антиинфламаторно и антибактериско дејство. Сите овие својства би можеле да помогнат во лекувањето и заздравувањето на хроничните рани. Надворешното нанесување канабис на кожата (топично) е третман за хронични рани. Една студија од 2017 година објавена во „Journal of Pain and Management Symptom“ има за цел да го реши проблемот со управувањето на болката кај пациентите со рани. Истражувачите се обратиле кон канабисот за можни решенија. Всушност канабисот е растение со коешто веднаш ќе го решат овој проблем.

Со многу анегдотични и историски докази за примена на разни производи од канабис на отворени рани, како и некои предклинички студии, истражувачите од оваа студија го испитувале ефектот на топичната (надворешна) употреба на медицински канабис кај отворени рани. Учесниците добија рани како резултат од биопсии, што беа неопходни за да се отфрлат други можни болести. Во студијата имаше тројца учесници, т.е. случаи. Тие само пријавуваа нивоа на болка секојдневно, на скала од нула до десет. Потоа, пациентите добиле третман за рани со топична примена на медицински канабис и повторно им било побарано да пријават дневни резултати за болка. Пациентите исто така ја забележувале употребата на опиоиди за време на третманот.

Студијата траеше 17, 21 и 12 недели, пред топичниот третман со канабис за пациентите број еден, два и три. Потоа 33, 9 и 21 недела, по топичниот третман со канабис. Резултатите покажаа дека сите тројца пациенти откриле дека надворешната употреба на медицински канабис предизвикала ефект на намалување на болката во рок од 3 до 5 минути од примената. Исто така, забележано е значително намалување на дневните пријавувања на болка кај првите двајца пациенти по воведувањето на третманот со топичната употреба на канабис. Импресивно, сите пациенти пријавиле клинички значајно намалување на болката. Намалување на болката од 30 проценти или повеќе е клиничката стандардна граница, што треба да се премине за намалување на болката, а сите пациенти забележале намалување на болката поголема од 30 проценти. Еден пациент од студијава забележал намалување на болка од 66,5 проценти, двајца пациенти намалување од 73,4 проценти, додека кај некои пациенти тројно намалување од 65 проценти.

Истражувачите заклучиле дека овие случаи демонстрираат дека надворешната (кожна) употреба на медицински третмани со канабис може да обезбедат ефикасно олеснување на болката кај пациентите со рани. Покрај тоа, ова олеснување на болката може да се појави преку апсорпција на канабиноидите THC (тетрахидроканабинол) и CBD (канабидиол). Затворањето на раните и лузните со помош на канабис е возможно и докажано! Со значителни докази кои покажуваат дека канабисот има способност да ја намали болката предизвикана од раните, следното прашање е: што може да направи канабисот за затворање на хроничните рани, на пример оние предизвикани од употреба на синтетички дроги по пат на вбризгување кај зависниците? Заздравувањето на раните бара појава на многу екстрацелуларни и меѓуклеточни системи за успешно комбинирање. Ова е честопати неверојатно тешко да се постигне и може да бара низа терапии. Особено раните од изгореници, тешко се лекуваат и заздравуваат.

Една студија од 2016 година разгледала како комбинацијата на традиционалните лекови добиени од растителни производи може да помогне кај ваквите рани кои се последица од изгореници. Направено со комбинација на масла од сусам, диви фстаци, ореви и смолата од цветот на растението канабис сатива (коноп) - оваа формула се користеше за лекување на рани од изгореници кај глувци. Пациентите го примениле третманот топично (надворешно) два пати на ден, во период од 21 ден, при што контролната група останала нелекува (плацебо). Резултатите покажаа дека производот што содржи коноп значително го подобрил затворањето на раните од изгореници по десеттиот ден од третманот. Додека истражувачите не ги разгледуваа механизмите на третман и беа вклучени други растителни масла, тоа е индикација дека канабисот може да помогне во затворањето и заздравување на раните!

Друга студија од 2018 година ги разгледала ефектите на активната состојка од марихуаната - канабиноидот канабидиол (CBD), кај оралното заздравување на раните. Користејќи ги моделите кај стаорци, студијата инјектира стаорци со различни дози на ЦБД. Резултатите покажаа дека иако третманот со инјектирање не резултираше во клиничко ниво на подобрување, ЦБД се чинеше дека има антиинфламаторно дејство врз раното зацелување на раните. Како и со повеќето истражувања за канабис, потребни ни се пообемни клинички испитувања пред да донесеме конечни заклучоци, иако искуството веќе го докажува тоа. Сепак, ова е ветувачки почеток што може да обезбеди надеж за пациентите со хронични рани и лузни.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Rxleaf


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Дац најпрво го отстрани меланомот мачкајќи го со канабисово масло, а сега ја нема повеќе и лузната!

Дали знаевте дека може да консумирате канабис преку папокот?

Дац од Скопје целосно го отстрани меланомот од своето лице мачкајќи го со домашен екстракт од канабис!

Како да се третира егземата и други кожни заболувања со помош на канабис?

За оваа мајка со тежок облик на егзема канабисовото масло е незаменливо ЧУДО!

Студија: Канабиноидите пронајдени во канабисот може да ја намалат одржливоста на клетките на меланомот

Овој скопјанец речиси целосно го уби ракот на кожа со канабисово масло!

Лекување лузни и рани од орален канцер со канабис

Информации за Лекувањето на Други Болести Кожни Состојби - 1 дел (извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“ стр. 80 - 85)

Информации за Лекувањето на Други Болести Кожни Состојби - 4 дел (извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“ стр. 88 - 91)