Monday, August 31, 2015

6 годишно девојче со ретка болест за прв пат застана на нозе благодарение на Канабисот!

Бела Чинонис (Bella Chinonis) пати од една многу ретка болест - синдром 1p36 Depletion. Ова нејзе `и причинува голем број на сериозни проблеми: заостанување во развојот, епилептични напади, како и ограничена способност за говор. Бела е една од само 150-те пациенти под 18 години, на кои им е препишана медицинска Марихуана и/или Канабисово масло во американската држава Мишиген (една од државите во САД кадешто Марихуаната е легализирана за медицинска употреба). 

Ида Чинонис, мајката на Бела на локалните медиуми им објасни како Коноповото масло го промени животот на нејзината мала ќерка. „Таа сега може да стои. Таа реагира на звуци и го обожува филмот 'Frozen'. Таа порано не го правеше тоа, а единственото нешто кое го правиме различно од порано е тоа што `и даваме медицинска Марихуана“ - истакнува мајката на Бела.

Постапката на овозможување на медицинска Марихуана за ова мало дете, не била лесна. Неврологот не сакал да `и препише лекови на база на Канабис, па семејството морало да се обрати на друго место. Следен предизвик бил законот во Мишиген, кој налага дека за секој пациент под 18 години, двајца доктори мора да ја дадат својата согласност. 

Ида е една од најсреќните родители на нелегално лекувано дете!
За среќа на семејството Чинонис и малата Бела, медицинските професионалци од Детроит и Тексас, одобрија таа да прима Канабисово масло, откако соодветно ја прегледаа. Маслото кое го користи Бела, беше создадено специфично за нејзините потреби, т.е. за нејзината ретка болест со соодветен сооднос на канабиноидите THC и CBD.

Семејството Чинонис е пресреќно што здравствената состојба на нивната ќерка конечно се подобрува и што имаат пристап до забранетиот лек, но свесни се дека многу други деца ширум светот како нивната Бела, се` уште патат и уште долго време ќе патат и умираат поради законската регулатива. Тие се надеваат дека еден ден, секое дете ќе има пристап до овој лек, којшто може значително да го подобри квалитетот на нивните животи.

Saturday, August 8, 2015

Научна студија потврдува дека алкохолот е почетничка дрога, а не Марихуаната!

Реална споредба

Колку и да мислите дека алкохолот е безопасен и не е штетен во „одредени количини“ и дека е сосема ОК да се консумира „од време на време“ оваа отровна течност и да се биде пијан секој викенд - искуството и фактите го потврдуваат спротивното. Неодамнешна студија објавена во The Journal of School Health го сруши наметнатиот мит дека наркоманијата започнува со Канабис. Додека оваа заблуда може да е реалност за некои наркомани, оваа студија потврди дека ова не важи генерално за сите луѓе. Имено таа откри и потврди дека поверојатно е
алкохолот да дејствува како почетничка дрога и причина за злоупотреба на други супстанци, за разлика од Марихуаната. Оваа студија потврди дека консумацијата на Марихуана не е никаков показател за тоа дали лицето ќе се префрли на користење („други“) лесни и тешки дроги или пак, не.


„Со одложувањето на моментот на започнување со консумирање алкохол, стапката на злоупотреба на легални супстанци како што е тутунот и нелегалните супстанци како што е Марихуаната и другите дроги ќе бидат позитивно засегнати, т.е. намалени“ - изјавува ко-авторот на студијата Adam E. Barry, професор-асистент при Универзитетот во Флорида на катедрата за здравствена едукација и однесување (University of Florida’s Department of Health Education & Behavior) за Raw Story во едно ексклузивно интервју.

Додека студијата на Бери дава докази дека однесувањата со злоупотреба на супстанци може да бидат предвидени со голема мера на точност преку истражувањето на историјата со дроги на испитаникот, тој верува дека упорното потенцирање на теоријата дека Марихуаната е почетничка дрога кон многу штетни супстанци отиде наопаку затоа што нејзините творци - кои ја нарекоа „отскочна даска“ за време на ерата „Reefer Madness“ („Тревно лудило“) од 1930-тите години.

„Некои од овие претходни повторувања потребно беше да се конкретизираат и разјаснат“ - изјави Бери. „Токму затоа ние сакавме ова да го истражиме. Последната форма од теоријата за
„почетничка дрога“ е тоа што таа започнува со Марихуаната и се поместува кон она што лаиците го нарекуваат „потешки дроги“. Како што може да забележите од резултатите во нашата студија, таа ги потврди овие „почетнички“ хипотези, но прогресијата се движи започнувајќи од легалните супстанци, особено алкохолот, а потоа се движи кон нелегалните супстанци“. Не без причина алкохолот и цигарите се легални - колку повеќе алкохоличари и завистини од цигари - толку повеќе болни луѓе кои спасот ќе го бараат во фармацијата и ќе станат потрошувачи на лекови.

Треба да го сфатиме тоа дека се` е индивидуално и всушност стандардизираната прогресија на премин од користење на една материја кон друга, не го засега секој корисник на дроги. Студијата го зеде во предвид и овој факт. „Постоеја многу малку грешки во бројот на точните предвидувања за идното однесување во однос на користење супстанци... со околу 92% точност - изјави Бери.

Со споредувањето на стапките на злоупотреба на супстанци помеѓу алкохоличарите и луѓето кои консумираат алкохол, тие открија дека постарите средношколци кои консумирале алкохол дури и еднаш во својот живот „биле 13 пати поизложени на ризикот од користење на тутун, 16 пати поизложени на ризикот да користат Марихуана и други наркотици и 13 пати поизложени на ризикот од користење кокаин“ - тврди овој истражувач.

Оваа студија треба да ги освести сите луѓе кои се инволвирани во програмите за едукација и ширење на свеста за опасностите од злоупотреба од дроги, бидејќи потребно е да се обрне поголемо внимание на едукацијата за алкохолот и штетните псоледици од него. Вкоренувањето на фактот дека алкохолот е број 1 опасна дозволена супстанца чие што користење потоа наведува кон користење на лесни и тешки дроги - може да ја заврши војната со дрогите еднаш засекогаш. Ова е возможно само доколку законодавците и сите останати инволвирани во едукацијата одлучат да ја применуваат науката во корист на јавното здравје.

Оваа општествена заблуда e потхранувана од страна на алкохолната индустрија. Една друга студија објавена во 2010 година во медицинското списание Lancet го рангира алкохолот како најопасна и најштетна дрога од сите останати. Според оваа студија алкохолот е дури и поопасен од хероинот, крекот, метамфетаминот, кокаинот и тутунот. Студијата покажа исто така дека штетните дејства од алкохолот врз околината и другите биле двојно поголеми од штетите што ги предизвикува хероинот.

Искуството на пациентите кои се лекуваат со Канабис, како и на рекреативните корисници и оние кои користат Канабис како превентива, покажува дека Марихуаната е почетничка дрога кон фрижидерот, бидејќи отвора апетит, а воедно не дозволува да се здебелите. Како може ваква лековита билка да се смета за опасна и штетна дрога? Уште почудно е тоа како може да верувате на овие лаги!? Да беше алкохолот во ред, немаше да биде строго забрането возењето под дејство на алкохол.Saturday, August 1, 2015

Канабисот не е закана за сообраќајот - корисниците возат подобро

Моторни возила не се управуваат под дејство на супстанци кои влијаат на психомоториката. 

Во оваа категорија спаѓаат алкохолот, дрогите и одредени лекови. Прочуениот мит дека не се вози под дејство на Марихуана побиен е уште од многу одамна и тоа со научни истражувања, со факти и со искуството. Искуството на пациентите кои се лекуваат со Канабис, како и на рекреативните корисници, само ја потврдува безбедноста во сообраќајот под дејство на THC и другите канабиноиди. Надуваните возачи се многу побезбедни возачи отколку пијаните возачи. Од резултатите во едно истражување може да се заклучи дека всушност пијаните возачи претставуваат најголема закана во сообраќајот, во споредба со сите останати под дејство на различни супстанци.

Да тргнеме од фактот што Канабисот не е дрога, туку лековита билка која не влијае негативно врз психомоторните функции на корисникот. Возможно е да постојат одредени потешкотии кога станува збор за првото користење на Канабис во живтот од страна на неискусните, поради тоа што организмот се` уште не е навикнат на новата состојба. За прв пат се соочува со неа, но навистина брзо се навикнува. Организмот на редовните корисници и пациентите е навикнат на психоактивното дејство. Сепак, потврдено е дека луѓето кои редовно користат Канабис, возат дури и повнимателно од сите останати возачи. Исто така, многу важно е тоа колку искусен и сигурен е возачот? Возачите почетници сами по себе се закана во сообраќајот.

Друг доказ дека консумирањето Канабис на било кој начин и за било која цел (рекреативно или како терапија), а во коннкретниов случај по пат на пушење - не им пречи на возачите при возењето. Напротив, може да се забележи дека им помага подобро да управуваат. Во документарниот филм а CNN насловен „WEED“ („Трева“) од д-р Санџај Гупта (Sanjay Gupta), првиот од трилогијата. Испитаниците во истражувањето спороведено за филмот пушеле Марихуана пред да седнат зад волан. Едниот од нив беше секојдневен корисник на Марихуана, додека пак, другиот испитаник беше нередовен пушач. Нередовниот пушач имаше потешкотии при управувањето. Искусниот корисник немаше никакви потешкотии при управувањето. 

Еден од пациентите пак, за кои се зборува во филмот е 19 годишниот Чез Мор кој својот дијафрагмален трепет го лекува со помош на пушење Канабис. Тој и за време на снимањето пуши Канабис, а потоа го во вози докторот Гупта. Чез Мор тврди дека воопшто не се чувствува надуван, туку дека се чувствува нормално. Треба да се има предвид дека дејството на Марихуаната е различно од врста до врста и различните количини, делуваат на различен начин кај секоја индивидуа. Тоа што за некого е премногу во даден момент, некој друг не го ни чувствува. 


Нова студија од Американската национална администрација за безбедност во сообраќајот (National Highway Traffic Safety Administration) потврди дека пушењето трева нема значаен ефект на способноста на лицето да управува со возило. Студијата е спроведена врз 10 илјади возачи од Вирџинија, некои од нив инволвирани во несреќи, а некои не. Научниците открија дека Марихуаната не била еден од ризик факторите за несреќите. Ефектот на Марихуаната врз предизвиканите несреќи, се губи во сенката на ефектите кои ги предизвикува алкохолот. 

Повеќе од 4.600 испитаници во една австралиска студија, дури 70% признаваат дека возеле под дејство на Канабис. Повеќе од 2.200 изјавија дека во изминатите 12 месеци и 16% потврдија дека возеле секојдневно користејќи Канабис. Други 25% потврдуваат дека Канабисот ги прави побавни и подобри возачи.

За да Ве уверам во ова уште повеќе, ќе го споделам со Вас личното искуство на еден од нашите добри пријатели, кој сака да остане анонимен: „Јас сум редовен активен корисник на Канабис веќе неколку години, а со ова растение се запознав уште пред моето полнолетство. За да не ги набројувам моите останати квалификации, коишто само ќе потврдат дека Канабисот воопшто не ми пречи, туку напротив ми помага да бидам успешен високообразован човек, кој е активно вклучен во општеството - ќе останам во рамките на оваа тема. 

Јас сум професионален возач на моторни возила и на мои 26 години ги имам категориите: А, Б и Ц уште од многу одамна. Активно возам автомобил и пушењето Канабис пред да седнам зад воланот ми помага полесно да се сконцентрирам на патот пред мене и успешно да се заштитам од дефокуфирачки мисли. Мислам само на возењето. Стресот исто како алкохолот и дрогите е кобен совозач, бидејќи само дел од секунда невнимание е доволен за да се случи сообраќајна несреќа. Марихуаната е секогаш тука за да ме релаксира и за да ми помогне да ја завршам конкретната задача со леснотија“.