Saturday, October 31, 2015

Аспергеровиот синдром се лекува и контролира со помош на Канабис

Марихуаната може да се употребува за да се ублажат негативните симптоми кај ова невроразвојно нарушување, но и да се истакнат позитивните страни кај пациентите со Аспергеров синдром. Како да се користи? Како делува?


Зелена е бојата на новата панделка
која го симболизира ова нарушување!
Аспергеровиот синдром претставува форма на Аутизам која може да се појави во детството, но и подоцна во текот на животот. Симптомите вклучуваат проблеми со социјализација, гласна вокализација, нетипичен говор, емоционална приврзаност или одбивност, проблеми со контролата на гневот и ограничени интереси, кои можат да прераснат во опсесија. Луѓето со Аспергеров синдром најчесто се чувствуваат како да не припаѓаат во општеството. Тие често пати се попаметни, покреативни или повнимателни од своите врсници и можат тоа да го покажат и да успејат во животот, само доколку им е дадена шанса. 

Тетрахидроканабинолот (THC) и Канабидиолот (CBD) се двата главни канабиноиди (состојки во канабисот). ТХЦ е психоактивниот канабиноид што го дава блаженото возвишено чувство на еуфорија, додека пак ЦБД не е психоактивен канабиноид и има смирувачко дејство, т.е. го намалува и неутрализира ефектот на ЦБД. Лицата со Аспергеров синдром се препорачува да бараат врсти на Марихуана кои имаат повисоко ниво на ЦБД наспроти ТХЦ од кои може да се направат есктракти - масло и тинктури или пак, прехранбени производи со екстракт од канабис (колачи и сл.) или ректални супозитории за подолготраен ефект. Пушете или вапоризирајте ги цветовите, доколку ви треба брз ефект. Ако имате Аспергеров синдром пожелно е да ги мешате цветовите со листовите, за да внесете поголемо количество на ЦБД.


Анксиозност: Анксиозноста поврзана со Аспергеровиот синдром го оневозможува нормалниот тек на еден продуктивен живот. Канабидиолот го смирува телото и ослободува од стресот. Затоа ако имате Аспергеров синдром особено доколку сте почетник, избегнувајте врсти на канабис со високо ниво на Тетрахидроканабинол, кои може да предизвикаат дополнителна вознемиреност.

Лутина и бес: Лицата со Aспергеров синдром често се доста нестабилни и контролирани од страна на нивните емоции и може да имаат напади на бес не само во детството. Запалете џоинт или вапоризирајте канабис веднаш штом почувствувате дека збеснувате. На тој начин веднаш ќе може да се смирите до ниво кога слободно ќе може да разговарате за вашите чувства.

Гастроинтестинални нарушувања: Луѓето кои патат од Аспергеров синдром може да имаат проблеми со контролата на стресот, поради нивната неможност да ги контролираат своите емоции. Ова често пати доведува до нарушувања на гастроинтестиналниот тракт, како Улцеративен колитис, Воспаление на дебелото црево или Кронова болест. Марихуаната ослободува од болки и има ани-воспалително својство. Доколку кај овие лица се појави анорексија и неухранетост, марихуаната го стимулира апетитот, бидејќи го предизвикува чувството на глад.

Канабисот е делчето кое недостасува во мозокот
на пациентите со Аспергеров синдром.
Несоница: Стресот и депресијата кај лицата со Аспергеров синдром го оневозможуваат квалитетниот целовечерен сон. Канабисот помага при заспивањето и навлегувањето во длабок сон, поради седативниот ефект.

Кога мозокот е пребрз: Аспергеровиот синдром предизвикува неможност луѓето да се сконцентрираат и да комуницираат, поради тоа што мислите им се пребрзи. Марихуаната го забавува процесот на размислување, овозможувајќи им на овие пациенти да размислуваат јасно и да се фокусираат на една мисла/тема во еден момент.

Социјализација: Канабисот може да ги ублажи социјалните фобии, што особено на овие пациенти им овозможува ослободени да излезат од дома и да се социјализираат без потешкотии и без грижи дека ќе се чувствуваат чудно.

Марихуаната може да не им помогне на сите пациенти дијагностицирани со Аспергеров синдром и може да не помогне веднаш. Потребно е да се пробува и да се бара соодветната врста, односно да се испробуваат разни варијации на соодносот на ТХЦ и ЦБД, но и да се пробаат разните начини на консумирање на овој природен лек, за да се пронајде најсоодветниот начин на лекување со канабис којшто е најкорисен за конкретниот пациент.

Friday, October 23, 2015

Аутистично 9-годишно немо момче прозборе за прв пат по само 2 дена на масло од канабис

По само два дена поминати на канабис терапија (со екстракт од цветовите на канабисот), ова девет годишно аутистично и повлечено во себе дете, прозворува за прв пат!

Семејството Сантиаго пресреќно
што може да го слуша гласот на нивниот син!
Семејството од Пуерто Рико проба се` за да му помогне на нивниот 9 годишен син со Аутизам, Калел Сантиаго (Kalel Santiago). Калел никогаш во својот живот не зборувал и не изустил ниту еден збор, но само по два дена откако тој ја прими првата доза на екстракт од канабис, неговата судбина драстично се промени.

Во Пуерто Рико употребата на марихуана во медицински цели беше нелегална, се` до пролетта оваа година. Во мај, откако Гувернерот на Пуерто Рико потпиша извршна наредба со којашто се легализираше канабисот во медицински цели, семејството Сантиаго одлучи да проба да го лекува малиот Калел со помош на канабисово масло.

Кога малечкиот Калел имаше само 10 месеци, тој бил дијагностициран со редок вид на детски рак наречен неуробластома. Оваа болест на Калел му уништи две години од неговото детство за операции, хемотерапии и радијации. Тоа не беше се`... Семејството Сантиаго, уморни и истрауматизирани поради ракот на Калел, добија уште една дијагноза од лекарите - невербален аутизам

Малиот Калел сега може да се смее гласно како секое дете!
Додека тој беше во болница, ние забележавме дека тој воопшто не зборува и дека се однесува на несоодветен начин, како што е мавтањето со рацете и одењето на прсти. Но, ние чекавме додека тој не наполни 3 години и не се излечи целосно од ракот, за да започнеме да го третираме неговото однесување“ - изјавува таткото на Калел, Абиел Гомез Сантиаго (Abiel Gomez Santiago) во едно интервју за Yahoo Parenting.

Абиел заедно со неговата жена, мајката на Калел Гладис Сантиаго (Gladys Santiago) многу долго истражуваа за немиот аутизам, но исто така пробуваа се` на што ќе налетаат со цел да му помогнат на своето дете. Но, како што легализацијата на медицинскиот канабис во нивната држава земаше се` поголем замав, тие дознаа за лековитите својства на канабисот, особено на канабиноидот (состојката од канабисот) наречена Канабидиол (CBD) и за успешноста на третманите со канабисово масло при третирањето на Аутизам, АДД, АДХД и други невролошки нарушувања.

Тие дознаа за стотици среќни приказни на успешно излечени епилептични и аутистични деца со помош на CBD. Калел започна да користи канабисово масло во спреј и семејството тврди дека по само два дена момчето прозборело за прв пат во својот живот. „Тој не` изненади на училиште кажувајќи ги самогласките 'A-E-I-O-U'. Тоа беше прв пат до сега“ - истакнува таткото Абиел. „Не можете ни да си ги замислите емоциите кои ние ги имавме, слушајќи го гласот на Калел за прв пат. Тоа беше неверојатно. Учителката го снимаше и ни ја испрати снимката на мене и на мојата сопруга и ние рековме добро, единствената разлика  што ја правевме беше користењето на CBD“ - додава тој.

Набрзо по овој мил настан, Калел започнал да употребуба консонанти во својот говор за да ги поврзе гласовите. „Тој рече: 'amo mi mama' - Ја сакам мојата мајка“ - објаснува Абиел.

Лекарите упорно ќе тврдат дека аутизмот на Калел бил вроден, но многу голема веројатност постои дека ова невролошко нарушување се појавило поради хемиските препарати и разновидните штетни лекови што ова детенце „морало“ да ги прима поради ракот. Едно е сигурно, доколку овие родители слушнеле порано за лековитоста на канабисот и за тоа дека ова растение успешно го убива ракот без несакани последици и започнале да го лекуваат со канабис уште додека била поставена првата дијагноза - организмот на нивниот син многу побрзо и на природен начин ќе се справел со канцерот. Калел исто така ќе започнел да зборува на време, како сите деца, бидејќи канабисот го потпомага правилното развивање на мозокот и центрите за говор.


Слушнете што имаат да кажат за канабисот и канабисовото масло овие спресреќни родители кои го имаат истиот проблем како родителите на Калел Сантиаго - Аутизам.


Thursday, October 22, 2015

Канабисот го балансира имуниот систем

Ендоканабиноидниот систем (Endocannabinoid system) - ECS, претставува комплексна сигнална мрежа, која што има многубројни ефекти врз целиот организам


Ендоканабиноидниот систем ги регулира сите процеси во целото тело: апетитот, метаболичкото здравје, шеќерот во крвта, дебелината, чувството за болка, оксидативниот стрес, терморегулацијата, видот и очниот притисок, расположението, меморијата и многу повеќе. Едно од својствата (најважното) на ECS е неговиот ефект врз имуниот систем. Всушност ендоканабиноидниот систем и имуниот систем се во тесна корелација. 

На кој начин ендоканабиноидниот систем поттикнат од канабиноидите, дејствува врз имуниот систем?

Накратко: оптималните концентрации од одредени канабиноиди можат да ги редуцираат воспалителните одговори кај пациентите со автоимуни болести (Мултиплекс склероза, Артритис, Лупус, Енцефаломиелитис, Паркинсонова болест и др.). Канабиноидите исто така играат значајна улога во модулирањето на неврогенезата и невродегенерацијата. 


Имуномодулативните ефекти се резултат на координираните одговори од така наречениот „вроден имунолошки систем“, како и на „адаптивниот имунолошки систем“. Доколку се појави дисбаланс помеѓу целуларниот и хуморалниот имунитет, резултатот е дисфункција и појава на некое заболување. На пример, кај мултиплекс склерозата целуларниот имун систем е хипер активиран против мозокот и нервниот систем на пациентот, како тие да се страни тела. Истражувачите коишто ги истражувале ефектите на ECS врз имуниот систем, уште одамна докажаа дека кај воспаленијата во зглобовите и другите воспаленија постојат евидентирани значајни придобивки од природните ендогено произведени канабиноиди (ендоканабиноидите природно произведени од нашето тело).

Никој до сега не починал дури и од прекумерна употреба на канабис - НУЛА смртни случаи во историјата. 

Дури и долгогодишната употреба на канабисот може да има само позитивни последици - го продолжува животот. Дури и започнувањето во детството и раната младост не влијае негативно врз развојот на мозокот. Никој во историјата не оглупел и не полудел од ова растение. Научно е докажано дека канабисот во мозокот прави конекции кои претходно ги немало, што значи дека позитивно влијае на развојот на мозокот - ја поттикнува неврогенезата. Доказ дека канабисот не е штетен за мозокот се бебињата и дечињата на кои ова растение им го врати здравјето и животот! Децата со Аутизам, АДД и АДХД кои користат марихуана, стануваат покомуникативни, а многу од нив прозборуваат за прв пат благодарение на оваа билка. Прекумерната употреба може за некого да биде непријатна, но не е штетна или смртоносна, напротив - предизвикува сонливост и отвора апетит - некои луѓе можеби не го сакаат тоа чувство. 


Организмот се регенерира и лекува од болестите самостојно исклучиво преку квалитетен сон, а марихуаната му помага на телото во тоа и го балансира имуниот систем, помагајќи му самостојно да се справи со болеста, вирусите и бактериите, а ја зголемува и надежта кај пациентите кои имаат генетска предиспозиција за појава на автоимуни болести. Проучувањето и деталното разбирање на кој начин функционираат состојките од канабисот, канабиноидните рецептори, како и на ензимите коишто ги синтетизираат, хидролизираат и метаболизираат, како и поврзаноста на ендоканабиноидниот систем со останатите системи во организмот, без сомнеж од корен ќе ги промени учебниците и целата медицинска стручна литература ширум светот. Никој немал проблеми со кризи и останати негативни симптоми, како што е случајот при одвикнувањето од некои (природни и синтетички) супстанци, па дури и кафето и шеќерот, затоа што од канабис не се станува зависен! Канабисот се користи за ублажување на негативните ефекти од многу фармацевтски лекови. На природен начин го продолжува животот кај пациентите со СИДА и се препорачува користење на оваа билка кај пациентите после трансплантација на органи.

Ова растение претставува лек како за болните, така и за здравите - се користи за лекување и за превенција и секоја форма на консумирање на канабисот е здрава (започнувајќи од јадење или анално внесување на маслото-екстрактот од цветовите, па се` до пиењето чај од било кој дел од растението, јадењето на јадења збогатени со екстрактот или млеко/путер со канабис, јадењето на живото растение и семките во салати, смудиа, сосови, сокови, надворешното мачкање на кожа (рак на кожа, бемки) на маслото или кремите, па завршувајќи на евапорацијата (испарувањето) на цветовите и екстрактите и пушењето џоинт и тн. и тн.). 

Доколку кај тебе се појави секојдневна потреба за консумирање на ова растение - немој да се плашиш, затоа што очиглено имаш дефицит од канабиноиди коишто твоето тело и мозок ги бараат. Како што имаш секојдневна потреба од зеленчук, така може да се појавии секојдневна потреба од канабис. Некои болести бараат постојана употреба на марихуана. Што е подобро: да се труе организмот со опасни фармацевтски лекови кои го скратуваат животот на пациентот или подобро е да се користи една обична лековита билка, која во никој случај не може да ти наштети? Ниту еден хемиски создаден фармацевтски лек на база на канабис, не може да го даде ефектот што го има целото растение, бидејќи само растението ја има неопходната комбинација од состојки кои само заедно го даваат посакуваниот ефект!

Марихуаната ти помага да се чувствуваш нормално и слично како што пиеш чај од нане против киселини и грчеви во желудникот секој пат кога ќе ти се појават, на сличен начин треба да користиш и канабис, по потреба на пример секој пат кога нема да можеш да заспиеш, кога немаш апетит, кога си тажен и нерасположен, кога имаш болки, за повеќе концентрација, за зголемување на либидото, против канцер, за стопирање на епилептични напади или при некоја друга здравствена состојба - не постои заболување кое не може да се лекува со канабис

Проучувањето и деталното разбирање на кој начин функционираат состојките од канабисот, канабиноидните рецептори, како и на ензимите коишто ги синтетизираат, хидролизираат и метаболизираат, како и поврзаноста на ендоканабиноидниот систем со останатите системи во организмот, без сомнеж од корен ќе ги промени учебниците и целата медицинска стручна литература ширум светот.


Референци:
  • Fernandez-Ruiz J, et al. (2013). Cannabidiol for neurodegenerative disorders: Important new clinical applications for this phytocannabinoid? Br J Clin Pharmacol. 75(2): 323-333;
  • Tanasescu R and CS Constantinescu. (2010). Cannabinoids and the immune system: An overview. Immunobiology. 215: 588-597;
  • Klein TW, et al. (2003). The cannabinoid system and immune modulation. 74: 486-496;
  • Downer EJ. (2011). Cannabinoids and innate immunity: Taking a toll on neuroinflammation. The Scientific World Journal. 11: 855-865;
  • Croxford JL, Yamamura T. (2005). Cannabinoids and the immune system: potential for the treatment of inflammatory diseases? J Neuroimmunol. Sep;166(1-2):3-18;
  • Massi P, Vaccani A, Parolaro D. (2006). Cannabinoids, immune system and cytokine network. Curr Pharm Des. 12(24):3135-46.

Wednesday, October 14, 2015

Хемпкрит - еколошко градежништво!

Почитувани градежни фирми, време е еколошки и економично да се ориентирате!!!

Конопот е растение од кое може да се произведе буквално СЕ`! Се` што не е од стакло или метал, може да се направи од коноп. Покрај тоа што индустрискиот коноп претставува идеален прочистувач на воздухот, ова растение е обновлива суровина  за производство на био-гориво, за производство на лиена пластика, но и идеална суровина за производство на градежни материјали. Конопот е лесен за производство бидејќи не бара ниту фунгизиди, ниту пестициди за време на одгледувањето на оваа култура.

Хемпкрит - HEMPCRETE (бетон од коноп) претставува лесен и цврст градежен материјал мешавина од конопови влакна и материјал за сврзување (мешавина од цемент, вар и песок). Циглите од хемкрит се користат исто така и за топлотна и звучна изолација. Хемпкритот се смета за еколошки (бидејќи дише и е биоразградлив) и огноотпорен материјал со просечна густина од околу 15% од густината на конвенционалниот бетон. Овој градежен материјал од коноп на пазарот може да се сретне со повеќе имиња и тоа: Hempcrete, Canobiote, Canosmose или Isochanvre и сл.

Конопот за време на својот животен циклус преработува огромно количество на јаглерод диоксид во кислород. На овој начин, големи количини јаглерод се вградени во домот преку хемпкритот, што му оневозможува на јаглеродот да биде ослободен во атмосферата, бидејќи има големи количества на целулоза во себе. Еден дом/објект може да заштеди околу 10 илјади килограми јаглерод кога е изграден од хемпкрит.

Хемпкритот е многу полесен за работа во споредба со традиционалните микстури од цемент и поради тоа што претставува идеален регулатор на влагата. Надворешните ѕидови направени од хемпкрит идеално ја пропуштаат влагата без гниење и оштетување на материјалот. Ова придонесува градбите од хемпкрит да бидат многу временски поиздржливи од традиционалните градби. Ѕидовите направени од хемкрит потребно е да имаат потпорна рамка од друг материјал, којшто ќе претставува поткрепа на вертикалното оптоварување.

Хемпкритот се смета за најиздржливиот и воедно најлесниот градежен материјал до сега и научниците сметаат дека тој ќе го револуционизира градежништвото и начинот на кој до сега се градело. Инженерите потврдуват дека дури и при силни земјотреси куќите од хемкрит не пукаат, бидејќи овој материјал е три пати поиздржлив од традиционалниот обичен бетон. Легализацијата на индустрискиот коноп, од кој исто така може да се произведуваат и лекови, може да го направи светот подобро место за живеење на идните поколенија. Застани и ти на наша страна - за иднината на твоите деца се работи!


СПОДЕЛИ!


Monday, October 5, 2015

42 научни студии кои потврдуваат дека Канабисот успешно лекува РАК!

Канабисот е лековито растение кое е едно од најефективните природни лекови против РАК. Екстрактот од ова растение ги убива само канцерогените клетки (на ракот), не им наштетува на останатите здрави клетки во организмот, (каков што е случајот со хемотерапијата), напротив - здравите клетки ги регенерира. Хемотерапијата најчесто е успешна, но пациентите умираат од овој начин на лекување на ракот. Канабисовото масло е успешен природен лек против негативните ефекти од хемотерапијата! Користењето Канабис не е штетно по здравјето и не го оштетува мозокот, како што порано се сметаше, со цел лажно да се оцрни ова растение

Научно е докажано дека Канабисот ја поттикнува неврогенезата - го поттикнува создавањето на нови мозочни клетки! Што значи дека не те оглупува, туку може да те направи попаметен. Од Канабис никој не умрел и никој не полудел! Ова растение не ја менува свеста на човекот. Не постојат никакви релевантни научни докази кои потврдуваат дека Канабисот е штетен и дека може да му наштети на човековото психо-физичко здравје. Исто така, не постојат доволно докази дека од ова растение се станува зависен. Ние имаме релевантни научни докази кои потврдуваат дека ова растение успешно го лекува ракот! Дури и Американската Влада која многу години наназад поседува патент врз ова растение, призна дека истото е го убива ракот. Проследете ја листата подолу...

Како да си направите КАНАБИСОВО МАСЛО (ЕКСТРАКТ) за лекување на КАНЦЕР:
Потребни се зрели цветови од седативна Индика, 100% медицински алкохол, фритеза или електричен уред за готвење ориз. 
ВНИМАВАЈТЕ на издувните гасови!


Документарен филм „Clearing the Smoke: The Science of Cannabis“ со Д-р Лестер Гринспун (Lester Grinspoon), кој објаснува како Марихуаната го лекува ракот:


Листа од 42 медицински научни студии кои докажуваат дека Канабисот е успешен лек против рак:

Рак на мозок:

1. http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/abs/6603236a.html
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11479216
3. http://www.jneurosci.org/content/21/17/6475.abstract
4. http://jpet.aspetjournals.org/content/308/3/838.abstract
5. http://mct.aacrjournals.org/content/10/1/90.abstract
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17952650
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1576089/
8. http://www.jci.org/articles/view/37948
9. http://cancerres.aacrjournals.org/content/64/16/5617.full

Рак на уста и грло:

10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20516734

Рак на дојка:


Рак на бели дробови:


Рак на матка, тестиси и панкреас:


Рак на простата:


Колоректален рак:


Рак на јајници:


Рак на крв (леукемија):


Рак на кожа:


Рак на црниот дроб:
Рак на мочниот меур:

(неопходно е креирање на кориснички профил)

Лекува секаков вид на рак:


Доколку сакате секогаш да бидете во тек со нашите активности и доколку не сакате да пропуштите некаква информација - лајкнете ја нашата Facebook страница - www.facebook.com/420macedonia
ЛАЈКНИ и СПОДЕЛИ за поддршка на легализацијата!!!