Thursday, June 30, 2016

Состојките од канабисот претставуваат природен и безбеден лек против Алцхајмер

„Иако досегашните претходни студии понудија докази дека канабиноидите може да се невропротективни против симптомите на Алцхајмер, ние веруваме дека нашата студија е прва до сега да демонстрира дека канабиноидите влијаат на двете како на воспалението, така и на амилоидната бета акумулација во нервните клетки“ 

Што е подобро? Лекување со билки или
со синтетички дроги во форма на апче?
Алцхајмерот е најпознатата форма на деменција и претставува прогресивна состојба која се влошува со текот на времето. Тоа е физичка болест со психички последици, го напаѓа мозокот и може да предизвика губење на меморијата и потешкотии во говорот и другите когнитивни функции.

До сега е познато дека користењето канабис без разлика на кој начин, може да го спречи стареењето на мозокот. Едно ново научно истражување сугерира дека една од состојките во растението канабис може да ги уништи токсичните протеини што ја предизвикуваат Алцхајмеровата болест. Токму ова истражување на научниот свет му даде нови одговори на многубројните „недокажани“, а одамна практично одговорени прашања, за тоа како Алцхајмеровата болест може да биде спречена и терапевтски третирана на природен начин. Ракописот на првичните наоди е објавен во зборникот Aging and Mechanisms of the Disease (Стареење и механизмите на болеста).

Канабисот е нова надеж за многу
невродегенеративни болести!
Научниците од Salk Institute во Калифорнија најдоа докази дека Тетрахидроканабинолот - THC, но и другите состојки до сега откриени во марихуаната, можат синергично да го отстранат штетниот протеин наречен amyloid beta кој е поврзан со појавата на ова заболување што ги напаѓа постарите лица. „Воспалението во мозокот е главна компонента од оштетувањето поврзано со Алцхајмеровата болест, но секогаш се претпоставуваше дека овој одговор доаѓа од имуните клетки во мозокот, а не самите нервни клетки“ - вели еден од авторите на студијата и постдокторскиот истражувач Д-р Антонио Карес (Antonio Currais).

Научниците не еднаш до сега рекле дека токму ТХЦ ќе биде „аспиринот“ за идните генерации. „Кога бевме во можност да ја идентификуваме молекуларната база на воспалителниот одговор на амилоид бета, стана јасно дека компонентите слични на THC што нервните клетки самите ги произведуваат, може да бидат вклучени во заштитата на клетките од нивна смрт“ - додава тој. „Иако досегашните претходни студии понудија докази дека канабиноидите може да се невропротективни против симптомите на Алцхајмер, ние веруваме дека нашата студија е прва до сега да демонстрира дека канабиноидите влијаат на двете како на воспалението, така и на амилоидната бета акумулација во нервните клетки“ - истакна главниот автор на студијата професорот Дејвид Шуберт (David Schubert).


Saturday, June 18, 2016

Неколку интересни фотографии од медицинска марихуана

Погледнете го растението канабис од блиску! :)

Секоја марихуана е медицинска, затоа што секоја врста има медицински својства, кои меѓусебно се разликуваат поради различниот сооднос на канабиноиди во секоја врста.

Извор: Marijuana.com

Врста: DJ Short’s Blueberry
Индика

Врста: Berry White
Хибрид

Врста: Berry White
Хибрид

Врста: 9 LB Hammer
Индика

Врста: Lemon Thai Kush
Хибрид

Врста: Blackberry-Kush
Индика

Врста: Blackberry-Kush
Индика

Врста: Yabba Dabba Goo
Хибрид

Врста: Yabba Dabba Goo
Хибрид

Врста: Supernatural
Индика

Врста: M39
Хибрид

Thursday, June 9, 2016

Законите за медицинска употреба на канабис треба да се прилагодат

Многу држави, вклучувајќи ја и нашата, ќе треба да ги прилагодат законите и правилата за медицинската употреба на конопот, за да може на сите оние на кои овој лек им е потребен, истиот да им биде достапен и финансиски исплатлив

Германија веднаш по имплементирањето на програмата за медицинска употреба на канабисот, ќе врши промени во законот и програмата. Две причини доведоа до тоа. Првата, судска пресуда со која се дозволува пациент сам да си го одгледува и произведува својот лек. Оваа пресуда е од огромно значење затоа што на неа може да се повика секој граѓанин на Германија и да побара истите правила да важат и за него. Втората причина е недостатокот од канабис во аптеките. Имено, моментален снабдувач на пазарот на канабис во Германија е Холандија и тие не можат да постигнат да ги задоволат потребите на Германците, објаснува активистот Давор Ангеловски од здружението Зелена Алтернатива.

Поради овие две причини Германија ќе мора да изврши промена на моделот и програмата за лекување со канабис. Најверојатно ќе се добиваат лиценци за одгледување на канабис од страна на приватни и правни лица, како би се задоволиле и личните и потребите на сите пациенти во државата. Друга предност, како што наведуваат пациентите е и можноста за пристап до повеќе сорти, бидејќи во моментов располагаат само со десетина.

Од ова може да се изведе поука дека законите и регулативите за медицинската употреба на канабисот се тема на која што треба постојано да се работи и која не е завршена со носење на закон. Како едно од најдобрите решенија е да се дозволи секој пациент кој има соодветна дијагноза, да си го одгледува и произведува лекот самостојно. Тоа ќе му помогне финансиски, како и да си ја најде соодветната сорта која највеќе му одговара за неговата болест, бидејќи како што знаеме секој индивидуално реагира на дозата, сортата, т.е. составот на канабиноиди, терпени и други состојки од растението канабис.

Friday, June 3, 2016

Редовното консумирање канабис го спречува стареењето на мозокот!

Канабисот не` подмладува!
Научниците открија дека волуменот на сивата маса не се намалил по четири години континуирана и обилна консумација на канабис и дури еден дел од мозокот се намалил помалку со текот на времето кај пушачите на трева, во споредба со непушачите


Авторите на најновото истражување за канабисот и активноста на мозокот иницијално предвидоа дека долготрајната употреба на канабис може да намали одредени региони во мозокот. Вака се сметаше до неаодмна, иако реалноста е сосем поинаква и токму тоа беше потврдено со оваа студија. 

Истражувачите од Холандија ги разгледаа конфликтните наоди помеѓу научниците кои велат дека пушачите на трева имаат помали мозоци, оние кои сметаат дека пушачите на трева имаат поголеми мозоци и оние наоди на научниците кои застапуваат било какви други теории. Некои од овие меѓу-секторски студии само претставуваат момент од времето и тие не можат да ја докажат каузалноста во повеќето случаи. Затоа холандските научници одлучија да спроведат лонгитудинален експеримент за да истражат како консумирањето на канабис влијае врз мозокот долгорочно гледано.

Стив Џобс редовно консумирал канабис
За да го спроведат експериментот истражувачите спровеле магнетна резонанца на мозокот кај 33 пушачи на трева и 43 „здрави“ контролни испитаници (кои не пушеле трева). Започнувајќи на просечна возраст од 20 години, волонтерите биле вклучени во студијата се` додека не наполниле 24 години. И покрај тоа што некои од нив биле исклучени од студијата, примерокот сепак бил доволно голем за да се постават значајни заклучоци

Резултатите покажаа дека пушењето канабис за време на доцната адолесценција, не ја менува морфологијата на сивата маса. Она што ги изненади противниците на конопот е дека пушачите на трева во студијата имале поголем церебрален дел (регионот во задниот дел од мозокот кој е одговорен за моториката, координацијата, јазикот и тн.). Овој дел од мозокот природно се собира како што старееме. Се покажа дека редовното консумирање на канабис може на некој начин да ја спречи оваа природна појава. 

Јас сум напушен/а, но не сум глупав/а!
Една друга научна студија објавена во октомври 2015 година ги употреби податоците од Human Connectome Project (масивно мултинационално истражување за да се откријат врските помеѓу сите неврони во мозокот), покажа дека канабисот не е причина за абнормалностите во мозокот, туку за тоа се одговорни гените. Оваа студија ги спореди мозочните снимки од близнаци од кои едниот пушел трева, а другиот не. Се покажа дека сите промени во мозокот кај едниот близнак, биле присутни и кај другиот. Другите научни студии до сега потврдија дека канабисот не претставува опасност за тинејџерскиот мозок во развој. Опасни супстанци кои го загрозуваат развојот на адолесцентскиот мозок се легални и  тоа: никотин, алкохол, кофеин, фармацевтски лекови, синтетички дроги...