Wednesday, June 28, 2017

Здружението Билка се залага за целосна декриминализација на Канабисот и за унапредување на животната средина, преку едукација, проекти, активизам

Здружението, како непрофитна организација, се залага за целосно декриминализирање на канабисот (под декриминализација се подразбира укинување на кривичните казни за поединечни постапки или нивна замена со некривични санкции во услови кога постојат меѓународно правни пречки за легализација) како во медицински, така и во рекреативни цели, и цврсто се залага за заштита и унапредување на животната средина. За таа цел, здружението за декриминализација на канабисот „БИЛКА“ интензивно ќе работи на подигнување на свеста во општеството за позитивните импликации и придобивки од канабисот, организирање на научни конференции и работилници од областите на интерес, активна соработка со останатите здруженија и организации кои имаат исти или слични цели, и посветено ќе работиме на подигнување на свеста за потребата од заштита на животната средина

БИЛКА од Скопје изразува надеж, дека со својата работа ќе поттикне и ќе помогне да се реализира една од основните цели на здружението-генерална декриминализација на канабисот, како и надеж дека со својата работа ќе влијае врз надлежните институции да алоцираат доволно ресурси во борбата за заштита и унапредување на животната средина, што претставува уставно загарантирано право на граѓаните, како такво инкорпорирано во член 43 од Уставот на Република Македонија“ - може да прочитате на фејсбук страницата на здружението Билка. Со еден од основачите на Билка, адвокатот м-р Јанаки Митровски, веќе имаме направено поучно интервју со за нашите права, доколку нè затекнат службите на МВР со мала количина на канабис и тоа пред точно две години, што е доказ дека основачите на Билка со години се неуморно посветени на ослободувањето на канабисот. Ние сакаме да ви откриеме нешто повеќе за оваа нова надеж за ослободување на канабисот во Македонија:


420 Macedonia: Како настана граѓанското здружение Билка?

Билка: Сите од здружението дејствувавме индивидуално во изминатите неколку години, со тоа што оваа година се решивме да се собереме како група за да можеме да дејствуваме правно со оглед на професиите кои ги имаме и како би можеле сите аспекти од процесот да ги покриеме, бидејќи заедно секогаш се може повеќе.


420 Macedonia: На што работите моментално и кои се вашите планови за блиска и подалечна иднина?

Билка: Моментално работиме на зајакнување на организациската структура, разни истражувања кои што би ни биле корисни за понатамошно дејствување, стапување во контакти со засегнати страни и креирање на планови за во иднина. Целите на здужението се: да се дојде до измени во законот за опојни дроги и во Кривичниот закон, едукација на поширокото население и зголемување на зелени површини во централните градски јадра, па затоа активностите за во подалечна иднина ќе се креираат соодветно на потребите за реализирање на нашите цели.


420 Macedonia: Што според Вас треба секој индивидуално да прави за да придонесе кон побрзо променување на свеста и со самото тоа побрзо ослободување на Светата Билка?

Билка: Секој од нас може индирекно да делува за промена на свеста кај народот. Најлесен начин е преку социјалните мрежи, споделувања на научни трудови, искуства од болни, истражувања, лични искуства итн. Може исто така и со дебати измеѓу себе, волонтерства и активизам.


420 Macedonia: Дали сметате дека Македонија има шанси да стане (вториот) „Балкански Амстердам“ и прва целосно да го декриминализира ова растение на Балканов за секаков вид на употреба?

Билка: Зашто да не, ние како здружение се стремиме кон тоа да биде целосно декриминализиран канабисот и се надеваме дека како држава би биле меѓу првите кои ќе го решат овој проблем. Затоа е потребно јавните институции да бидат отворени на ова прашање, да се има соработка со граѓаните и сите институции кои што треба да бидат вклучени во процесот. Доколку ги приближиме практиките на Холандија и нашите, Македонија побрзо ќе излезе од калта и ќе стане медицинска и туристичка дестинација.


Со здружени сили до побрза слобода на билката!
420 Macedonia: Дали сегашнава (малку променета) законска регулатива направи повеќе добро за граѓаните или повеќе штета? Како според Билка треба да изгледа законот кој ќе го регулира канабисот?

Билка: Досегашната измена во законот е половична, односно е доста рестриктивна и треба да има промени. Не можеме да кажеме дека измената направила поголема штета, бидејќи со оваа измена се отворија многу дискусии за тоа колку користењето на канабис во медицински цели има бенефит. Почнаа јавни дебати, луѓе од докторската фела јавно да излагаат и да зборат за тоа колку придобивки има конзумацијата на маслото од канабис и можеби најважното свеста кај народот полека, полека започна да се крева.


420 Macedonia: Дали и како е возможно канабисот да биде регулиран како сите останати лековити растенија кои слободно растат низ нашата земја, како: камилица, нане, липа?

Билка: Возможно би било само доколку Македонија направи целосна легализација на канабисот, односно државата треба да истапи од меѓународните конвенции или да стави резерва за канабисот.


420 Macedonia: Секојдневно читаме за нови научни студии кои потврдуваат дека канабисот ги убива клетките на ракот, а пациентите кои поминале низ една или повеќе канабис терапии со екстракт/масло од канабис (во зависност од дијагнозата што ја третирале) потврдуваат подобрување и/или излекување и на други состојби од кои страдале со години, а конвенционалната медицина немала за нив решение, што докажува дека канабисот позитивно влијае на целокупната благосостојба. Исто така можеме да потврдите од нашето долгогодишно личното искуство со канабисот и на оние кои со години ги познаваме, дека сме многу поздрави од луѓето кои не консумираат или никогаш не консумирале канабис.

Дали сметате дека рекреативното користење на канабисот е всушност превентивна медицинска употреба? Дали сметате дека секоја здрава индивидуа пожелно е да користи канабис за превенција на болестите?

Билка: За тоа колку некој е поздрав од некој друг доколку не конзумира канабис не можеме да збориме, бидејќи тоа е сепак некое субјективно чувство на конзумирачот. За тоа дали секоја здрава индивидуа треба да конзумира канабис како превенција на болести исто така не можеме да пропагираме затоа што тоа е избор на самата личност со какви методи ќе делува за заштита на сопственото здравје.


420 Macedonia: Канабисот никого до сега не убил. Научно е докажано дека канабисот не создава зависност и дека не може летално да се предозира од канабис. Праксата исто така потврдува дека прекумерното користење на оваа лековита билка не остава никакви трајни штетни последици по здравјето и во краен случај може да доведе до заспивање – што е сепак корисно за лицето, поради тоа што тој сон е цврст регенеративен сон за чиешто време целиот организам се лекува. И да не заборавиме да додадеме дека токму поради тие пријатни и релаксирачки „несакани“ последици канабисот се консумира рекреативно.

Не е ли според Вас тотално апсурдно да се апсат луѓе за користење на дел од природата, за користење на билка која ги прави луѓето посреќни и поздрави и во никој случај не може никому да му наштети, освен на џебовите на големите компании кои се против легализацијата, додека вистинските криминалци и злосторници се шетаат слободно по улиците...?

Билка: Да, затоа и се оформивме како здружение, за да дојде до измени во законот за опојни дроги и за да може на секој граѓанин да му биде достапна, особено на најранливата група за оваа тема, а тоа се граѓаните кои се борат со различни болести и кои во моментов се под закана кривично да бидат гонети доколку се фатени како тајно одгледуваат или произведуваат масло од канабис.

420 Macedonia: Моментално свеста за лековитоста на канабисот е на многу повисоко ниво од пред некоја година, кога имаше неколку обиди за протести.

Дали сметате дека е веќе време за масовен протест на сите уживатели? Дали е тоа според вас добар начин на дејствување?

Билка: Не сметаме дека е време за масовен протест, бидејќи постојат многу други активности со кои што може да се придобие мислењето на пошироката јавност и на јавните институции.


420 Macedonia: Дали Ви се допаѓа нашата заедница 420 Macedonia? Дали сметате дека нашата дејност им е од помош на неинформираните македонски пациенти?

Билка: Вие како заедница, со вашиот активизам правите многу за да се крене свеста кај народот и да се информираат сите кои на различен начин се засегнати. Пофални зборови за неуморните активности по социјалните мрежи и пошироко.


420 Macedonia: Очекуваме со Вас продолжување на нашата досегашна плодна и активна соработка во освестувањето на македонското население за придобивките од Божјото растение канабис. Која е вашата порака до сите, поддржувачи, уживатели и љубители на канабисот?

Билка: Пораката до поддржувачите и уживателите е да зборуваат отворено на оваа тема, бидејќи само со отворена комуникација и дебати може побрзо да се дестигматизира, а со тоа и побрзо да се дојде до декриминализација на канабисот.


Погледнето го гостувањето на Џон Илија Апелгрин и Ангел Ангеловски во утринската програма на Телма

Sunday, June 25, 2017

Наташа од Скопје ја победи леукемијата со концентриран екстракт од канабис!

Здраво денеска проверував крвна слика резултатите добри: хемоглобин 119; леукоцити 3,2; железо 26,7; тромбоцити 108, благодарение на маслото и на Бога“ – изјави на Фејсбук скопјанката Наташа Додевска на 29 мај. Таа е нашата втора нелегално излечена 36 годишна храбра канабис-револуционерка, која одлучи својата приказна да ја сподели со македонската јавност за да им докаже на сите дека канабисот лекува, а хемотерапијата го убива ракот заедно со пациентот и за да ги охрабри сите кои се заболени од некаков вид на рак да не се плашат да зборуваат и за жал лекот за сега сè уште можат да го најдат само на црниот пазар, или нелегално да си го прават сами. Таа исто така сака да им помогне на сите во иста или слична ситуација како нејзината и да ги охрабри да започнат јавно да зборуваат и да бараат промена од властите преку масовни протести, затоа што само така сплотени заедно ќе можеме побрзо да го ослободиме овој природен лек и да го направиме лесно достапен за секого. Наташа несвесно се согласи на две хемотерапии и свесно ја одби третата (превентивна) хемотерапија и својата дијагноза успешно самостојно ја третираше со екстракт од канабис. Нејзините најнови резултати потврдуваат дека канабисот навистина го убива ракот и го уби нејзиниот рак на крв. Веќе два месеца Наташа не зема масло поради тоа што состојбата и е стабилизирана, резултатите сега ѝ се добри и таа сега се чувствува добро и без маслото.


420 Macedonia: Како дозна дека си болна и кога ја доби својата дијагноза? Што ти рекоа докторите и како тие сакаа да те лекуваат?

Наташа: Јас пред да дознаам дека сум болна, се чувавстував омалаксана, поспана, уморна, бледа, изнемоштена. Затоа отидов на рутинска контрола во лабораторија за да ја испитам крвта и кога ги добив резултатите сите вредности на лабораторискиот извештај беа на најниско ниво. Со тој резултат отидов на хематологија, бидејќи немав друг избор и кога и таму ми ја проверија крвната слика и вторите резултати само ги потврдија првичните наоди. Веднаш ме задржаа на одделение, каде што најпрво ми дадоа две ќеси крв за да застанам на нозе. Другиот ден ми направија стерилна пункција на коскената срж и по еден ден од испитувањето на коскената срцевина, дијагнозата беше акутна миелоцитна леукемија (Acute myeloid leukemia). Кога бев известена за тоа јас не знаев што да правам, бев во транс, тотално избезумена и морав да се согласам да ја примам хемотерапијата бидејќи не знаев што друго да направам. Ми падна целата коса, тоа беше страшно... Не можев да се препознаам, не можев да станам од кревет. 


Наташа за време на хемотерапија
420 Macedonia: Како и кога дозна за канабисот и дека маслото лекува рак? Какво беше твоето првично мислење за канабисот и кога прв пат во својот живот си имала контакт со оваа билка? 

Наташа: Порано бев скептик и не верував дека канабисот има таква моќ, па дури и бев против, не ги оправдував корисниците на канабис, ги осудував младите што користат канабис. Не бев соодветно информирана и никогаш не мислев дека навистина може да помогне и да спаси човечки животи и никогаш не помислував дека мене ќе ми биде потребен и дека ќе ми помогне. Но, сега повеќе не мислам како порано. Во текот на самата хемотерапија, додека ја примав – пребарував на интернет за алтернативни решенија против ракот и така дознав за канабисот. 


420 Macedonia: Како изгледаше твоето патешествие во потрагата по квалитетно масло од канабис со висок процент на THC, какво што е потребно за лекување на рак?

Наташа: Се зачленив во групата Зелена Алтернатива и самите активисти од тоа здружение ми понудија да користам домашно изработено масло од канабис преку црниот пазар, понатаму сама се снаоѓав како знаев и умеев, многу беше стресно и напорно. Сметам дека да знаев порано за овој лек, би можела да ѝ помогнам и на мојата мајка, која почина во 2010 година од два разчлични вида на карцином и тоа на плуќа и карцином на бубрег.


420 Macedonia: Како понатаму изгледаше твоето лекување? Кога започна да користиш екстракт од канабис? Дали го користеше разреденото масло од аптека или користеше концентриран екстракт од црниот пазар? 

Наташа: Откако ја примив првата хемотерапија којашто траеше 23 дена во болница, потоа ми дадоа 10 дена пауза и јас само што стигнав дома, веднаш го порачав маслото од црниот пазар и го консумирав 3 пати на ден со доза од половина зрно ориз во текот на наредните пет дена, а потоа ја зголемив дозата на цело зрно ориз канабисово масло. По само 10 дена користење на маслото – (околу 3 кубика), кога се појавив во болница за втората хемотерапија, повторно ми беше направена стерилна пункција на коскената срж, од којашто резултатите само потврдија дека болеста е повлечена. 420 Macedonia: Што ти понудија докторите превентивно, откако твојата состојба се подобри со канабисовото масло? Дали тие поверуваа во моќта на маслото?  

Наташа: Докторите од опасност повторно да не ми се врати заболувањето и за да нема остатоци од малигни клетки во организмот, ми понудија уште една превентивна хемотерапија, којашто ужансо ја поминав и имав страшни негативни последици врз целокупната благосостојба. Тие не веруваа дека маслото ме излечи, тие сугерираа дека сум подобра благодарение на примените хемотерапии. Со крајни сили и со помош на Бог ја издржав и преживеав втората хемотерапија и кога си дојдов дома со моето семејство одлучивме повеќе да не се враќам на хемотерапија и да си продолжам да се лекувам со маслото од канабис од црниот пазар. 


420 Macedonia: Дали ти беше вршен притисок да прифатиш хемотерапија/радијација и дали ти беше вршен некаков притисок да не започнеш со канабис терапија? 

Наташа: Не бев принудена за да прифатрам хемо, меѓутоа немав понудено никакви други опции. Јас дознав за канабисот после првата хемотерапија. Не ми беше вршен притисок, туку хемото ми беше претставено како единствено исправно и најдобро за мене решение и пресреќна сум што се освестив на време, благодарение на Бога и канабисот.


420 Macedonia: По двете примени хемотерапии дали продолжи со овие хипер токсични третмани кои го доведуваат телото на пациентот до раб на смрт, во надеж дека ракот ќе умре пред пациентот и кои најчесто завршуваат фатално. Нажалост тоа им се нуди како единствено и неизбежно решение?

Наташа: Откако јас завршив со втората хемотерапија, ме пуштија од болница со многу ниски вредности на крвната слика, премногу изнемоштена, се чувствував како да го губам животот. По втората ми дадоа наредна пауза од 2 недели и потоа јас на третата повеќе не се појавив. Месецот јануари го поминав многу тешко, бидејќи навистина не можев брзо да дојдам на себе од хемотерапијата којашто само ги поништи до тогаш постигнатите позитивни резултати од употребата на маслото. Кога некој зема хемотерапија, потребно е да се земе двојно, па дури и тројно повеќе масло, затоа што маслото не само што треба да се бори со болеста, туку и со токсичноста на хемотерапијата. Кога на 8 февруари се појавив на хематологија јас повторно, по мое барање сакав да ми администрираат крв. Бев одбиена бидејќи јас ја одбив свесно третатата хемотерапија и докторот беше лут. Ми нудеше повторно да легнам во болнички кревет, па тие ќе се погрижеле за мене, тогаш ќе ми дале и хемо и крв и сè што ми е потребно... Јас не се согласив, поради тоа што ми беа фрлени во лице моите болнички документи и морав да ја напуштам болницата разочарана. 


420 Macedonia: Екстрактите од канабис кои лекуваат канцер за жал сè уште ги нема по аптеките...  Дали лесно се стигнува до квалитетен лек? Или можеби си го подготвуваше сама?

Наташа: Од моето искуство и од искуствата на другите македонски пациенти што се лекуваат со масло, кои ги запознав за време на ова мое патешествие, можам да потврдам дека тешко се доаѓа до квалитетно и соодветно потентно канабисово масло, поради тоа што луѓето не се доволно информирани. Покрај тоа што јавното мислење за важноста на оваа билка е многу подобрено од пред неколку години, сепак уште владее стигмата и сите сè уште се плашат. Луѓето се информирани за маслата што ги има по аптеките, а кои не можат многу да им помогнат на пациентите со канцер и сметам дека сè уште се зборува премалку јавно и отворено за виситната за канабисот и за концентрираните екстракти какви што јас користев. Дилерите заработуваат на маката од полуживите пациенти. Тоа мора да се промени!


420 Macedonia: Како го користеше екстрактот од канабис и како го дозираше? Орално или преку супозитории? Како се чувствуваше на почетокот додека твоето тело се навикнуваше на маслото? Дали сè уште примаш доза за одржување? Дали стана зависна од канабисот?

Наташа: Маслото го земав најпрво преку уста и тоа првите 3 кубика, а потоа продолжив со супозитории кои сама си ги подготвував. Постепено соодветно ја зголемував дозата според препораките на Рик Симпсон. Додека се навикнав на маслото првите 3-4 дена имав сонливост и зголемен апетит за јадење и малку повеќе од вообичаено бев расположена, насмеана и имав душевен мир. Се чувствував нормално, многу природно и убаво и не почувствував никакви несакани споредни ефекти од земањето на овој природен лек. Јас маслото не го користам веќе два месеци и живеам најнормално, па дури и се чувствувам подобро и поздрава од пред болеста. Најважно да напоменам е тоа дека не сум зависна од маслото, не чувствувам потреба дека морам да го земам – тоа е потврда дека е целосно безопасен лек од кој не може човек опасно да се предозира и да си наштети и секој може да се излечи или барем да ја подобри својата состојба или контролира со правилна употреба на екстрактите. Ако ми е потребно планирам и понатаму во животот со задоволство да го користам овој природен лек. 


420 Macedonia: Дали ти беше пријатно лекувањето со смолата од канабис?

Наташа: Лекувањето со канабис ми беше многу лесно, едноставно и забавно, јас не ни чувствував воопшто дека сум на некаква терапија, само морав да внимавам да не ги прескокнам дозите. Во живот ме држеше мислата дека не сакам моите деца да останат без мајка. Маслото од канабис ми даде втор живот.


420 Macedonia: Каква беше реакцијата на твојот онколог и на другите доктори откако одлучи да одбиеш хемотерапија и дека ќе почнеш со масло и какви беа нивните реакции откако му ги покажа најновите резултати, по започнувањето со масло од канабис?

Наташа: Мојот доктор ми рече дека тоа е џабе фрлање на пари и дека не постои откриен подобар лек од хемо за канцер и дека никој не успеал да се излечи од рак. Кога пред два-три дена се сретнав со медицинско лице вработено на хематологија, не можеше да поверува дека сè уште сум жива без хемотерапија!


420 Macedonia: Какви други алтернативни терапии користеше за време на лекувањето? Како се хранеше? Дали напоредно со терапијата со масло можеби користеше канабис и на други начини? Какви и како, колку често? 

Наташа: Внимавав повеќе на исхраната. Не јадев благо, не пиев газирано, пиев многу домашен сок од аронија, цвекло, јаболко, морков, мед и ѓумбир. Специјални мешавини од чаеви конкретно за мојата дијагноза. Не јадев пржено, повеќе бев на салати. Консумирав сода бикарбона со лимон за чистење (детоксикација) на токсините од хемотерапијата. 


420 Macedonia: Дали мислиш дека сè уште би била тука со нас да прифатеше хемотерапија и како сега ти гледаш на оваа Света Божја лековита билка? Дали имаше поддршка од семејството и пријателите?

Наташа: Поддршка имав најмногу од моето семејство, а најмногу мојот сопруг. Тој исто така поради јаки болки во грбот примаше масло со голем успех. Блиските ми забрануваа да продолжам со хемото. Мислам дека ако ја земев третата хемотерапија, јас чувствувам дека ќе бев почината и немаше сега да можам да одговорам на вашиве прашања. Сега на канабисот гледам дека тој е БЛАГОСОСТОЈБА. Фала му на Господ што моите пријатели што се на висока функција ми помогнаа да разговараат со докторот, па така докторот омекна и дозволи да ми биде дадена крв, по два дена молење. Од 10 февруари, па сè до средината на април го примав маслото и кога направив крвна слика на 29 мај резултатите беа хемоглобин 123; тромбоцити 108; електроцити 3,7; леукоцити 3,2; железо 26,5 – тоа се фантастични резултати кои потврдуваат дека канабисот ме излечи, а не хемотерапијата на докторот. 


Здрава и права со канабис!
420 Macedonia: Дали сметаш дека и здравите луѓе пожелно е да користат канабис превентивно?

Наташа: Да! На сите им го препорачувам канабисот. За спречување на настинки, вируси, болки, го сметам како превентивен лек за секакви шок состојби во телото, може да се користи како лек за главоболки, депресија, анксиозност, нервни растросјтва и тие дози за поревенција може да бидат и многу мали и воопшто да не се чувствуваат. Како што веќе споменав погоре, на канабисот гледам како на благосостојба за секој човек што страда од било која дијагноза. Канабисот не лекува само рак, туку и многу други болести и состојби како: рани, аутизам, епилепсија, болки, дијабет, глауком... и многу други. Секогаш прво вреди да се проба на природен начин. Секогаш прво вреди да се проба со канабис, бидејќи е безопасен.


420 Macedonia: Како според тебе треба канабисот да биде регулиран или можеби воопшто не треба да биде регулиран? 

Наташа: Ја замолувам јавноста и власта, за малигни заболувања за деца и возрасни целосниот екстракт од широкиот спектар на канабиноиди, терпини и флавоноиди, со висок процент како на ТХЦ, така и на ЦБД, да е целосно бесплатен. За сите останати помалку сериозни состојби и за превенција, цената сметам дека треба да биде симболична за секој да може да си го дозволи и да има лесен пристап до овој лек. Па, нели секој човек заслужува да биде здрав, особено кога станува збор за лекување на природен начин, кое никому не може да му наштети, ниту пак некого на било каков начин да го загрози.


420 Macedonia: Какво е твоето мислење за нашето движење 420 Macedonia, за нашата страница, за целокупната наша дејност и сите активности што до сега сме ги реализирале и дали тебе ти бевме од помош? 

Наташа: Страницата е супер, одлична, пресреќна сум што на светов уште постојат млади луѓе како вас, кои ова го прават со најискрено срце, волонтерски без никаков надомест, само за подобро утре на сите нас. Пресреќна сум што ми дадовте можност да ја споделам со сите мојава животна приказна за канабисот и ракот и благодарна сум им на сите луѓе кои работат на оваа страница и им порачувам да продолжат да информираат и да го прават тоа што го прават. Господ нека ви дава здравје, мотивација и сила и нека ве чува.

Наташа со сопругот <3

420 Macedonia: Што ќе ги советуваш нашите читатели? Како побрзо да го ослободиме овој лек? Што според тебе секој индивидуално треба да (на)прави? Збор-два за крај...


Наташа: Ги повикувам сите да излезат јавно да протестираат на улица за да се избориме за нашите права! Оваа проблематика ги засега сите, затоа што сите имаме ендоканабиноиден систем и на сите ни е потребен овој лек, без разлика дали сме здрави или болни и всушност секој од нас е потенцијален болен. Станува збор за сите нас, за нашата иднина и за иднината на нашите деца, на целото човештво! Се пријавувам да бидам во првите редови на четата за ослободување на конопот :) Ги охрабрувам сите да ја раскажат својата приказна на вашата страница, да ги споделуваат корисните информации што секојдневно и неуморно ги пласирате и да прават сè што сметаат дека знаат и умеат и можат за да допринесат кон побрза декриминализација на овој лек. Јас сум жив пример дека канабисот е лек за ракот, уште колку луѓе треба да страдаат додека не се ослободи овој лек?

Маката ги спојува луѓето! Нелегално излечените Катерина Алексиеска и Наташа Додевска на јавната дебата за канабис на 24 јуни во градскиот парк под името „1.000 зошто 1.001 затоа“

Saturday, June 24, 2017

Катерина од Охрид го победи ракот на дојка со масло од канабис!

Нелегално излечената 43 годишна охриѓанка Катерина Алексиеска е нашата прва храбра револуционерка, која одлучи својата животна приказна да ја сподели со нас за да им помогне на сите во иста или слична ситуација како нејзината. Катерина свесно одби хемотерапија и својата дијагноза успешно самостојно ја третира со екстракт од канабис. Таа сака да им објасни на сите заболени од канцер дека канабисот навистина го убива ракот, за што потврдуваат и нејзините резултати. Во разговорот со нас таа потврди дка нејзиниот имунолошки систем и е зајакнат од кога прима масло и година и пол се нема напиено ниту апче против болки и има многу повеќе апетит од претходно, а сепак нејзината линија изгледа совршено. Катерина зрачи од здравје и убавина, благодарение на канабисот и нејзината одлука да започне да го користи. Благодарение на канабисот драги читатели вие сега го читате овој текст!

Катерина Алексиеска
420 Macedonia: Како дозна дека си болна и кога ја доби својата дијагноза? Што ти рекоа докторите и како тие сакаа да те лекуваат?

Катерина: Tоа беше декември 2015 кога ми се појави грутче од еден и пол см. Отидов на биопсија ми кажаа дека е карцином, се оперирав и докторите ми препишаа хемотерапија и зрацење јас не сакав да примам ја одбив хемотерапијата и почнав одма со масло од канабис и до ден денес го примам и ќе го примам секогаш, зашто верувам во него. Ме натераа веднаш да се оперирам. Сметам дека ако не бев под таа пресија и ако имав шанса да размислам добро што ми се случува, ако почнев да го земам маслото на време - дека и операцијата немаше да биде потребна.


420 Macedonia: Какво беше твоето првично мислење за канабисот и кога прв пат во својот живот си имала контакт со оваа билка? 

Катерина: Бидејќи не сакав да примам хемо зашто знам кои се последиците јас цело време барав на интернет и читав за лековитоста на канабисот. Ова ми беше прв контакт со канабисот.               


420 Macedonia: Дали ти беше вршен притисок да прифатиш хемотерапија и дали ти беше вршен некаков притисок да не започнеш со канабис терапија? Дали твојата одлука се базираше на инстинкт или на твоите спознанија за лековитоста на марихуаната во борбата со канцерот и штетноста на хемото?

Катерина: Докторите ми викаа мораш да примаш хемо само така ќе се излечиш. А во канабис многу не веруваа. Јас одлучив да примам само канабис зашто верувам во канабисот, а не во хемотерапијата. 


420 Macedonia: Екстрактите од канабис кои лекуваат канцер за жал сè уште ги нема по аптеките... Како изгледаше твоето патешествие во потрагата по квалитетно масло од канабис со висок процент на THC, какво што е потребно за лекување на рак? Дали лесно се стигнува до квалитетен лек? Или можеби си го подготвуваше сама? 

Катерина: Многу тешко се доаѓа до маслото кое што има висок процент на ТХЦ какво што треба да примаат пациентите со цанцер. Јас се снабдувам со масло од луѓе кои со години прават масло од канабис за своите лични потреби. Тешко е да се дојде до квалитетно масло по пристапна цена. Покрај шокот од самата дијагноза и притисоците на лекарите, преголем дополнителен стрес за секој пациент е ситуацијата во која мора да се чувствуваат како криминалци само за да го спасат својот живот на нелегален начин.


420 Macedonia: Кога започна да користиш екстракт од канабис и како го дозираше? Како се чувствуваше на почетокот додека се навикнуваше на маслото и дали ти беше пријатно лекувањето со смола од канабис? Дали сè уште примаш доза за одржување?

Катерина: Маслото почнав да го земам одма после операција. Почнав со мала доза 0.01 за еден месец стигнав до 1 мл. Една година земав по 1 мл во денот, а сега само за одржување. Првата недела чувствував поспаност, но тоа не беше нешто страшно и не ме спречуваше нормално да си ги извршувам домашните обврски и после се навикнав и добив многу повеќе сила од предходно. Се чувствував многу подобро, отколку кога сум била на некакви фармацевтски лекарства.


420 Macedonia: Каква беше реакцијата на твојот онколог откако му ги покажа најновите резултати, откако започна да користиш масло од канабис?

Катерина: После 6 месеци од приемот на маслото резултатите беа добри, а на докторот не му се веруваше кога ме виде поздрава од претходно. Тие ми велеа дека ако не прифатиш хемотерапија, наскроо ќе заминеш од овој свет. Докторите не сакаат за ова да зборуваат.


420 Macedonia: Какви други алтернативни терапии користеше за време на лекувањето?

Катерина: Здрава храна и масло од канабис, друго немам ништо земано.


420 Macedonia: Дали мислиш дека сè уште би била тука со нас да прифатеше хемотерапија и како ти сега гледаш на канабисот?

Катерина: Ако примав хемо, немаше да бидам ова што сум сега, ќе бев без коса и целата изгубена – тоа го гледам од другите жени кои поминуваат низ хемотерапија, залудно според мене – ретко која од нив оздравува, најчесто умираат.  Му благодарам на Бога за маслото имав сила како никогаш досега, можам да потврдам дека се чувствувам поздрава од пред дијагнозата ;) 


420 Macedonia: Како според тебе треба канабисот да биде регулиран?

Катерина: Сакам да е легализиран, да може секој болен да си посади и самостојно да може да си направи масло, затоа што е многу скапо и секој неможе да си дозволи да го купи, да е целосно слободен, регулиран како секоја друга билка, како камилицата и нането, а за болните фондот треба да го покрива, а за децата треба да биде целосно бесплатен.


420 Macedonia: Што ќе ги советуваш нашите читатели? Како побрзо да го ослободиме овој лек? Збор-два за крај...

Катерина: јас верувам во канабисот и сакам ова да го споделам со други кои ја имаат истата мака да веруваат во канабисот дека е вистински лек! Ги охрабрувам сите да го сторат ова што сега го правам јас – да ја раскажат својата приказна за канабист. Жал ми е премногу за младите девојки на кои веднаш им ги острануваат дојките, откако ќе дознаат дека имаат туморче и за сите кои фрлаат пари за масло со непознат квалитет и по превисоки цени... Канабисот е лел!Канабисот е здравје, љубов и среќа! ^_^

Friday, June 23, 2017

Дејството на канабисот зависи и од начинот на консумирање

Што канабисот му прави на твоето тело, душа и ум зависи во голема мера не само од дозата и врстата/врстите на канабис, туку и од начинот на консумирање - и тоа: во каква форма е канабисот и како таа форма ја внесуваме во нашиот систем


Разни форми на екстракти од канабис
Секоја марихуана има лековити својства и секој начин на консумирање е лековит. Научно е докажано дека редовното консумирање канабис го спречува стареењето на мозокот, а исто така ги подобрува мозочните перформанси! Секој начин на употреба е корисен за одредено заболување, затоа што малку поразлично делува во организмот. 


Значи како и да ја консумираме марихуаната - таа секогаш делува позитивно во организмот, но во зависност од начинот на консумирање ние некогаш повеќе, а некогаш помалку ги чувствуваме тие исцелителни ефекти и некогаш побрзо, а некогаш подоцна, а некогаш воопшто. Пушењето ги менува молекулите од канабисот, при што тие ја менуваат хемиската структура. Пушењето канабис е здраво, меѓутоа со консумирање канабис по пат на пушење џоинт не може да се извлече максимумот од терапевтскиот потенцијал на растението, кога станува збор за посериозни здравствени состојби. 


Секаде каде што ќе прочитате дека пушењето канабис е штетно поради вдишувањето чад, ви препорачуваме да не читате понатаму... Тоа е само лажна поткрепа на лажната теорија за „медицинска“ и „рекреативна“ марихуана. Чадот од тутунот е штетен, чадот од канабисот е здрав и ги заштитува алвеолите од штетното дејство на катранот од тутунот во белите дробови и од другите хемикалии со кои е прскан тутунот за време на подготовката на цигарите во фабриките. Затоа оние кои се зависници од никотински цигари, пожено е почесто да пушат и џоинт. Чадот од канабисот многу се разликува по состав од чадот од тутунот и кога вдишуваме чад од трева вдишуваме активирани канабиноиди кои веднаш се соединуваат со нашите ендоканабиноидни CB1 и CB2 рецептори

Пушењето канабис е пожелно за превенција, за контрола на некои (полесни) здравствени состојби, а исто така се препорачува пушење на канабис кога сме под терапија со канабисово масло за појачување на терапевтскиот ефект на маслото. Всушност кога некој е многу болен најдобро би било да се внесе што е можно поголемо количество канабис во што е можно пократок временски период и тоа на секаков можен начин паралелно. Пушењето канабис ги олеснува дишните патишта, добро е за бронхит и астма. Поздрава форма на пушењето е вапоризацијата на сув цвет, масло и цврсти екстракти и ефектот во организмот се чувствува практично инстантно со самото вдишување.

Секоја форма на марихуана е лековита!
За да го извлечете максимумот од лековитата моќ на оваа чудотворна билка, истата треба да се јаде сурова, како секој друг зеленчук - на овој начин марихуаната нема психоактивен ефект (во свежата билка канабиноидите не се декарбоксилирани и такви се корисни за одредени заболувања; THC-A е добро на пример за Лупус) и/или да се консумира екстракт/масло од канабис (со активирани канабиноиди) орално, ректално или по пат на вапоризирање - за лекување канцери, епилепсија, МС итн. Дури и начинот на кој го консумираме маслото различно делува во телото. Имено ако маслото се јаде преку уста, постои можност „хајот“ да е поинтензивен, додека пак, кога екстрактот се консумира по пат на супозитории (анално или вагинално), тогаш канабиноидите веднаш се апсорбираат во крвотокот, изминувајќи ја главата, со што „хајот“ е значително редуциран.

Канабисот може да се внесува и надворешно - со мачкање на кожата и тоа во вид на креми, лосиони, тинктури, масло... Искуството на пациентите потврдува дека добредојдено е и надворешното мачкање со екстракт во близина на болното место, покрај оралното/аналното внесување масло и покрај пушењето/вапоризирањето.

Ако уживавте во оваа статија и научивте нешто ново или пак, ви се потврдија досегашните спознанија и ве отворивме кон нови идеи, во тој случај ве замолуваме да не заборавите да ја споделите со вашите пријатели за и тие исто така да имаат пристап до ова бесплатно теоретско-практично знаење. Ви благодариме што одвоивте време за поддршка на оваа отворена иницијатива за ослободување на канабисот. Ние веруваме дека сите информации за здравјето треба да бидат бесплатни и достапни за секого! Приклучи се во ова движење!!! Сподели го своето искуство со нас. Само заедно ќе успееме побрзо да го вратиме канабисот на полињата и нивите!

Wednesday, June 21, 2017

МЕДИЦИНСКА или РЕКРЕАТИВНА марихуана? Која е разликата?

Терминот „МЕДИЦИНСКА“ и терминот „РЕКРЕАТИВНА“ марихуана се измислени од фарМАФИЈАТА, за да може уште некое време да нè работи, додека сите самите не го сфатиме фактот дека:

1.) Секоја марихуана е лековита (помалку или повеќе во зависност од тоа како е одгледана и како е подготвен финалниот продукт);

2.) Секоја употреба на марихуана е лековита (не создава зависнот, не може да се злоупотреби и фатално да се предозира; сите имаме ендоканабиноиден систем и на сите ни се потребни канабиноиди);

3.) Подобро е да спречиш, отколку да лечиш! ;)

Алелуја! Зошто? Затоа што... сега малку за она што се случува кога пушиме трева. Тој психоделичен аспект на конопот ни служи за спознавање на самите нас, овозможува поврзување со нашата внатрешна духовност, поврзување и ускладување со нашата душа. Тревата е ентеоген, природна учителка, ја зголемува свесноста, нежно ги растопува енергетските граници, па затоа има ефект на подобра поврзаност со духовниот свет и поголема рамнотежа во физичкиот свет и чувство на најоптимално здравје и благосостојба во сите аспекти од животот. Го балансира комплексот: ум, душа и тело!

Луѓето кои редовно консумираат канабис полесно се справуваат со своите емоции, побрзо се смируваат кога ќе се изнервираат и самата билка не ти дозволува да те обзема тагата, дури и кога се наоѓаш на некој тежок животен крстопат. Просто кажано - марихуаната ни помага да уживаме во животот постојано и на секоја ситуација да гледаме од светлата страна и секогаш да имаме позитивна перспектива. Само направете анализа на сите корисници на канабис кои ги познавате - тоа се среќни и насмеани луѓе, кои постојано одат напред и не застануваат, летаат кон своите цели.

Одредени аспекти на канабисот трансформираат дел од нашата физичка енергија во етер. Она „BZZZZ“ - пријатно чувство што го чувствуваме низ целото тело и ум, во нашите нерви е етерна енергија - прана, која на тој начин зрачи. Тревата го зајакнува во нас сето она што нашето битие навистина е, па затоа полесно е да се спознаеш себе си откако ќе почнеш да користиш грас. Не постои ниту еден дел од дејството на марихуаната кој е непосакуван и случаен. Бидејќи ни го издигнува постоењето на многу повисоко ниво, сè станува потечно. Поради тоа ни овозможува подобро да ги чувствуваме енергиите околу себе, ги отвара нашите сенсови, особено интуицијата. 

Некои луѓе кога ќе започнат да консумираат канабис може да се соочат со параноја и негативности, поради две причини: 
1.) поради тоа што канабисот е нелегален, па кај многумина се јавува паника дека ќе бидат фатени, казнети и дека ќе ја изгубат слободата;
2.) поради тоа што проблемите започнуваат да излегуваат на површина, сите мрачни мисли кои ги потиснувале со години и децении во своите умови, конечно почнуваат да се ослободуваат за да бидат забележани и решени.

Постојат многу видови на медитација. Канабисот може да ти помогне да се фокусираш на позитивните мисли или на немислење многу поедноставно. Всушност, самото ролање џоинт и пушење претставува вид на медитација! Медитацијата е смирено дишење, а токму тоа е пушењето трева - ем медитираш, ем се лекуваш! Тој ритуал сам по себе овозможува поврзување со Повисокото Јас. Одгледувањето на канабисот е исто така вид на медитација и само по себе е смирувачко и терапевтско. Не случајно симболизмот на тревата е смеењето и позитивата - тоа може да се објасни на хемиски начин, преку ендоканабиноидниот систем и CB1 и CB2 рецепторите, канабиноидите и ендоканабиноидите, меѓутоа тоа е само теоретски плиток пристап на објаснување за оние кои повеќе веруваат во науката, отколку во Бог/Изворот, кој ги создал луѓето, за тие потоа да ја создадат науката за да го проучуваат тој Извор.

Канабисот во нас ја зголемува вредноста на срцевата енергија. Енергиите на нашето срце се манифестација на темелните Божествени принципи и канабисот тоа го појачува. Затоа сите сакаат да бидат HIGH, бидејќи агресијата, омразата и останатите негативности одат во заборав, во втор план! Тревата се обидува да нè откине од континуитетот во размислувањето и од автоматизмот на секојдневието, за едноставно да престанеме да размислуваме и да тупиме глава со непотребни проблеми и да го вртиме умот во круг. Тревата ни помага да сватиме дека се чувствуваме интуитивно без интелект и да преземеме поголеми духовни придобивки од зголемената состојба на свесност. 

„STONED“ ефектот, исто така е многу битен момент во „медицинскиот“ аспект на дејствување. Кога телото се лекува и регенерира, потребно е мирување - така исцелувањето е полесно, побрзо и поделотворно! Кога некој ќе заспие во длабок сон под дејство на трева - тоа му/ѝ било потребно - тоа е регенеративен сон! Лекарите треба да размислат пред операција каква анестезија им даваат на своите пациенти! Имено подобро е некој да биде опериран за време на кома индуцирана од канабис, отколку за време на кома индуцирана од некое токсично синтетичко соединение, кое е опасно и од малку поголема доза - постои можност пациентот никогаш повеќе да не се разбуди - што не е случај со конопот, но за ова тек допрва ќе се зборува во медицината. Науката секогаш е многу чекори зад вистината и многу пати науката прави опструкции на вистината само заради остварување поголем профит на некои луѓе кои свесно одлучиле да им служат на мрачните сили...

Канабисот ја сузбива напнатоста на умот (умот е отпорот на љубовта). Секојдневието нè прави напнати, а умот е преполн со отпори према сè и сешто... Тревата го намалува тој отпор и енергијата може полесно да тече низ нас, без непотребен застој во енергетските центри.


НУЛА СМРТНИ СЛУЧАИ ОД КАНАБИС, БЕЗБРОЈ ОЗДРАВЕНИ!!!
СПОДЕЛИ за да го ослободиме канабисот побрзо :)

Monday, June 19, 2017

Првата тоалетна хартија била направена од коноп! Не уништувајте шуми заради нашите задници!!!

Пред тоалетната хартија да биде масовно произведувана, богатите луѓе употребувале КОНОП, волна или чипка за да се избришат после големата нужда. Сиромашните луѓе користеле листови, сено, камења, алги, лушпи или нешто друго што им било при рака во моментот, а понегогаш влегувале во реките каде што можеле веднаш да се измијат :)

Една личност во САД троши просечно околу 23 кг тоалетна хартија годишно. За да се произведе хартијата наменета за бришење на аналниот отвор, секојдневно се сечат премногу шуми... За ексклузивно меката поскапа хартија од дрвена целулоза, се уништува ексклузивен број на дрва, а исто така се употребуваат и ексклузивно многу штетни хемикалии во производството. Тие дрва се белите дробови на нашата планета! Пред тоалетната хартија да биде масовно произведувана, богатите луѓе употребувале КОНОП, волна или чипка за да се избришат после големата нужда. Сиромашните луѓе користеле листови, сено, камења, алги, лушпи или нешто друго што им било при рака во моментот, а понегогаш влегувале во реките каде што можеле веднаш да се измијат :)


Во 1857 година, Џозеф Ц. Гајети (Joseph C. Gayetty) ја измислил првата комерцијална тоалетна хартија во САД. Неговиот производ е направен од Манила коноп (Manila hemp) и парчињата од тоалетов биле навлажнети и натопени со алое. Се продавала како медицинска тоалет хартија, тие се продавале во пакети од по 500 рамни листови, со цена од 50 центи. За наредните 10 години, Гајети го продавал својот производ како алтернатива на користењето на боцкавата „хартија“ од лисја и каталози. Во 1867 година, браќата Скот (Scott brothers) ја превзеле оваа идеја и започнале со производство на сува тоалетна хартија од дрвени струготини, поевтина варијанта.  


Тогаш имало многу дрвја за употреба како суровина, па нивната идеја се проширила на Запад. Денес шумите рапидно се намалуваат и доминира избелувањето со хлор диоксид и други токсини. Додека Гајети имал одлична идеја со употреба на Манила коноп, цената на неговиот производ не била економски изводлива во тоа време, поради тоа што списанието, т.е. капалогот (The Sears & Roebuck catalog) со кој се бришеле сиромашните - тогаш бил бесплатен. Браќата Скот својата тоалетна ја правеле од дрвја за ситни пари, така што овој производ се претворил во нужност за секоја нужда. 


Кликни на сликата за да ја прочиташ!
Сепак, долготрајниот ефект од користењето на дрвените струготини и дрвената пулпа доведе до друг глобален проблем... Што ќе дишеме ако нема шуми??? Пулпата од коноп пак, може да биде произведена без додавање на никакви хемикалии. Згора на тоа, Министерството за земјоделство на САД открило дека 1 АКР КОНОП (4046.86 m2) може да произведе 4 пати повеќе хартија во споредба со 1 акр дрва... Исто така, да не заборавиме да спомнеме и дека конопот е брзо обновлива суровина - созрева за 3-4 месеци, а на дрвјата им се потребни години за да го постигнат истото. И тоа не е сè! Конопот вдишува многу повеќе јаглерод диоксид во споредба со шумите ;)

За среќа тоалетната хартија направена од индустриското конопово растение повторно започнува масовно да се популаризира и произведува ширум светот. Овој продукт е застапуван од страна на еколозите и сите кои се залагаат за чиста и здрава животна средина. Пулпата од коноп е поеластична, лесно се распаѓа и ги заштитува шумите на планетава нечепнати. Споделете го овој текст за повторно и побрзо масовно да ја воведеме тоалетната од коноп! ;) Не игнорирај! Биди и ти дел од решението! СПОДЕЛИ!!!

Извор: The Marijuana Times

Saturday, June 17, 2017

Хемичарот д-р Лумир Ондреј Хануш на 24 јуни во Скопје ќе сподели со вас дел од своето знаење!

Д-р Лумир Ондреј Хануш (Lumír Ondřej Hanuš)
Д-р Лумир Ондреј Хануш (Lumír Ondřej Hanuš) е 69 годишен чешки аналитички хемичар и водечки авторитет во областа на истражувањето на билката канабис. Магистрирал по природни науки во 1972, а докторирал науки по фармацевтска хемија на Универзитетот Чарлс (Charles University) во 1995 година. Тој е еден од најистакнатите светски експерти за ендоканабиноидниот систем и има соработувано и соработува на различни научни истражувачки проекти со научници и истражувачи од целиот свет. 

Д-р Хануш е еден од најавените гости на претстојната јавна дебата за канабис под наслов: „Коноп – 1.000 зошто, 1.001 затоа“, којашто ќе се одржи на 24 јуни во Градскиот парк во Скопје (на Школка) со почеток во 4:20 часот. На настанот се најавува учество и на други двајца еминетни доктори, професори и научници од странство: молекуларниот биолог Д-р Боб Меламед од САД, како и патологот д-р Пол Хорнби од Канада. Најавени се исто така и македонски доктори: Нико Беќароски, Милан Ристевски (директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија – Скопје) и Аспазија Софијанова (директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести – Скопје). Овој настан е отворен за сите заинтересирани за канабисот!


Д-р Хануш долги години беше во контакт со Израелскиот истражувач за канабис Д-р Рафаел Мечулам (Raphael Mechoulam) кој го покани да го продолжи своето истражување на Хебрејскиот Универзитет во Ерусалим, Израел. Д-р Хануш и неговиот колега американскиот молекуларен фармаколог Вилијам Ентони Дивејн (William Anthony Devane) беа првите научници кои во Израел го опишаа ендоканабиноидното соединение анандамид (anandamide), во 1992 година. Тие го изолирале анандамидот и за прв пат ја опишале неговата структура. Анандамидот е ендоген канабиноиден невротрансмитер. Д-р Хануш продолжува да го истражува канабисот, канабиноидите, ендоканабиноидите и неговите деривати.


Д-р Лумир Хануш го смета канабисот како „еден од најбезбедните познати лекови“. Според него, алкохолот и цигарите треба да бидат ставени на „црна листа“ наместо канабисот, поради тоа што постои можноста за обете: како физичка, така и психолошка зависност на првите две, додека не постои никаква можност од физичка и постои само ограничена можност од психолошка зависност од марихуаната. Покрај тоа, луѓето под дејство на марихуана не се опасни за другите. Тој не го поддржува пушењето на марихуаната, поради опасностите од инхалацијата на чад. Хануш е против неконтролирана употреба на марихуаната, но тој целосно ја поддржува неговата употреба за медицински цели. Во април 2010 година и септември 2011 година, д-р Хануш учествуваше во семинар во Чешкиот парламент чијашто цел беше воведување на канабиноидниот третман.

  

Д-р Хануш објаснува зошто канабисот е успешен лек.

Friday, June 16, 2017

Патологот д-р Пол Хорнби повторно во Скопје! На 24 јуни ќе ги реши вашите дилеми околу конопот!

Д-р Пол Хорнби (Paul Hornby)
Д-р Пол Хорнби (Paul Hornby) од Канада дипломирал зоологија, магистрирал биохемија и докторирал патологија. Тој е еден од ретките научници кои покрај тоа што го изучуваат канабисот и канабиноидите, тој истовремено е еден од еминентните залагачи за употребата на канабисот во медицината, како и за детабуизирање на оваа билка. Тој е основач и поранешен Претседател на Hedron Analytical Inc., мала фирма којашто хемиски ги анализира растителните препарати. 

Овластен е од страна на федералното одделение одговорно за подобрување на здравјето (Health Canada) за легално да го анализира конопот, односно канабиноидниот профил и хемискиот состав на врстите. Д-р Пол е автор на бројни научни трудови, студии и статии кои се однесуваат на конопот (хемиски состав, методи на екстракција на активните канабиноиди). Тој е светски признаен како канабис експерт, кој до сега има учествувано на бројни научни семинари за канабисот. 

Д-р Пол, покрај Д-р Роберт Меламед и Д-р Лумир Ондреј Хануш, исто така е еден од најавените гости на претстојната јавна дебата за канабис под името „Коноп – 1.000 зошто, 1.001 затоа“, којашто ќе се одржи на 24 јуни во Градскиот парк во Скопје (на Школка) со почеток во 4:20 часот. Оваа дебата е отворена за сите заинтересирани кои секојдневно користат, се лекуваат, препишуваат и произведуваат екстракти од канабис и се очекува слободно разговарање, поставување на прашања и споделување на искуства од ваша страна. На настанот од македонска страна се најавени следниве доктори: Нико Беќароски, Милан Ристевски (директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија – Скопје) и Аспазија Софијанова (директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести – Скопје). Присуството е задолжително! Влезот е слободен! Дојдете во што е можно поголем број за да ги срушиме заедно сите митови за канабисот!!!
Д-р Пол Хорнби има повеќе од 30 години искуство во истражувањето на билките и суплементите во човечкиот систем. Со докторат во областа ‚човечка патологија‘ тој има спроведено голем број на научни проекти со Инуитите во Канадскиот Арктик, рибарите од јужниот брег на Индија, како и Мангијан (Mangyan) луѓето од планините во Миндоро, Филипини. Зачуден бил од здравјето од кое бликале одредени народи и бил заинтересиран со какви билки се хранат и лекуваат.

Во изминатите 18 години д-р Хорнби го фокусирал неговото внимание на канабисот и оттогаш сè до денес постојано ја демонстрира ефикасноста и безбедноста на оваа билка. Со создавањето на првиот стандардизиран природен продукт од медицински канабис во капсули, д-р Пол стана еден од пионерите во отворањето на патот за канабисот да може да стане мејнстрим растителен лек. „Јас не синтетизирам или високо прочистувам ниту една од компонентите на растението, но ги изучувам заедно; нивната синергија (entourage), активност и механизам на дејствување.“ - истакнува д-р Пол Хорнби, потенцирајќи ја важноста на целата билка, а не на изолираните канабиноиди.

Во видеото подолу д-р Пол Хорнби објаснува што е тоа ДЕКАРБОКСИЛАЦИЈА:


Прекрасно интервју со д-р Пол Хорнби. Од секогаш сакал да студира хемија. Иако завршил средно уметничко, тој направил свесна одлука да го продолжи своето образование во научните води. Во ова интервју објаснува како го заинтересирало изучување на билките и лековитите растенија и конкретно канабисот и канабиноидите. Во ова интервју тој разбива неколку митови околу канабисот:


Извор: Cannabis Hemp

Thursday, June 15, 2017

Молекуларниот биолог Д-р Боб Меламед на 24 јуни во Скопје ќе одговара на вашите прашања за канабисот!

Д-р Роберт Меламед
Професорот Д-р Боб, Роберт Меламед (Robert Melamede) од Колорадо е еден од најавените гости на претстојната јавна дебата за канабис, којашто ќе се одржи на 24 јуни во Градскиот парк во Скопје (на Школка) со почеток во 4:20 часот.

Според најавите, на настанот ќе учествуваат неколку еминетни доктори, професори и научници од странство. Дебата е промовирана под името „Коноп – 1.000 зошто, 1.001 затоа“, а е отворена за сите заинтересирани кои секојдневно користат, се лекуваат, препишуваат и произведуваат екстракти од канабис и се очекува слободно поставување на прашања и разрешување на секакви дилеми.

На настанот се најавени докторите: Пол Хорнби (Канада), Роберт Меламед (САД), Лумир Хануш (Израел), како и докторите Нико Беќароски, Милан Ристевски (директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија – Скопје) и Аспазија Софијанова (директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести – Скопје).

Роберт Меламед е доктор по молекуларна биологија и биохемија на Градскиот Универзитет во Њујорк. Признаен е како еден од водечките авторитети за терапевтска употреба на канабисот и тој е автор или ко-автор на голем број на дела, студии и научни трудови на различни научни теми. Тој е член на неколку научни комитети (Меѓународна асоцијација на Канабисот како лек, Научен советодавен одбор на Американците за безбеден пристап, „Sensible Colorado“, научен советник „Cannabis Therapeutics“).

Д-р Меламед исто така работи во редакцијата на Меѓународната асоцијација за консумација на канабисот како лек, како и на голем број други државни амбуланти и граѓански групи за застапување на пациентите. Д-р Боб има докторирано молекуларна биологија и биохемија на Градскиот Универзитет во Њујорк. Тој се пензионираше како претседател на биолошкото одделение на Универзитетот во Колорадо Спрингс во 2005 година, каде што продолжува да ги изучува и истражува канабиноидите, ракот и поправката на ДНК-то.


Wednesday, June 14, 2017

Како да се подобри Протоколот на Рик Симпсон? Со додавање на темјан!

Презентација на Јиндрих Бајер (Jindřich Bayer) на затворањето на Конференцијата за медицински канабис во Прага, март 2015 „Медицински канабис и канабиноиди: политика, наука, како и медицинска пракса“ (Medical Cannabis and Cannabinoids: policy, science, and medical practice)

 

Како да се подобри Протоколот на Рик Симпсон? Едноставно. Додадете квалитетен темјан во него и јадете 1-5 г од тоа секој ден. Исто така е возможно да се додаде 1 г дневно смирна (миро - вид смола). Па, 60 г од РСО, 450 г квалитетен темјан, 90 г смирна. Сето тоа внесено во рок од еден до три месеци. Дозата за одржување: 1-2 г масло месечно, 10 - 30 г темјан, смирна према потребите. Пациентите после хемотерапија или радијација итн. треба да го дуплираат или тројно да го зголемат количеството и да го консумираат во период од шест месеци.

„(Моето име е Jindřich Bayer и јас сум еден од луѓето одговорни за) промоцијата на канабисовото масло како лек за рак и други болести. Подготвив неколку слики, неколку сведоштва, можете да ги прочитате самите.

Најдобриот лек за изгореници. Докторите треба да направат студија за изгореници и канабис. Мислам дека ако тие би го имале тоа, сметам дека легализирањето на растението ќе биде многу полесно. Па да се надеваме дека ние ќе стигнеме до тоа. Еве неколку примери за третмани за канцер: рак на бели дробови на малите клетки (small-cell lung cancer), 4 стадиум на клеточен рак, рак на коски. Болката е исчезната. Па ефектот што тоа го има кај болката е извонреден. Тоа е многу безбедно. Дури и ако земете премногу масло не можете летално да се предозирате, што е неверојатно.

Рак на грлото, рак на бели дробови во 4 стадиум. Проблемот е што ние не сме во можност да направиме стандардна медицинска студија бидејќи а.) ние не знаеме како да ја направиме б.) ние немаме ресурси за да ја направиме в.) јас не сум во можност да подготвам буре од 200 л од истото масло коешто можам да им го дадам на 100 пациенти. Па се надевам дека тоа ќе се случи наскоро. Ние работиме на тоа. Тука ние имаме рак на мозок, метастазите се исчезнати, рак на бели дробови, црн дроб, коски, рак на простата во ремисија... Имам околу 1200 такви приказни од такви стории на луѓе со кои сум разговарал низ годините. Јас немам медицинска документација од повеќето од нив, јас не ја собирав бидејќи јас а.) не сум лекар б.) јас не би знаел каков вид на лек тие користеле во секој случај, па податоците не би биле навистина толку корисни.

Рак на панкреасот, тоа прави чуда за тоа, па размислувајте поинаку и употребете го правилниот лек. Кронова, исто така извонредно за тенкото и дебелото црево. Тоа навистина може да прави чуда и да тие може да го користат во супозиторна форма. Легендата дека супозиториите не ти даваат хај е легенда. Некои луѓе ги толерираат и не ги чувствуваат психоактивните ефекти толку многу. Земав супозиторија со половина грам од маслото и бев надвор од умот па... повторно, тоа не е дека тоа не е психоактивно. Внимателно. Повторно, улцерозен колитис. Најмоќниот противвоспалителен лек. Па секое воспаление во твоето тело можете да пробате да го излечите со маслото.

Можете да го јадете маслото, да го користите надворешно, да го вапоризирате, да го користите во супозиторна форма или инјекции. Функционира одлично за крвен притисок исто така, и како што може да видите овој лек има спасено многу животи до сега па се надевам дека ќе го имаме на располагање за нас исто така. Тоа е толку ефикасно што повеќето луѓе го земаат само поради споредните ефекти. Секако.

Леукемии, Лајмска болест, рак на грло, рак на кожа... Ова е добро нешто бидејќи тука можете да видите дека тие користат IV инфузија од канабис. Па тоа конечно доаѓа до онаму каде што треба да биде, лекарите конечно учат како да работат со него. Инфузиите би биле одлични со терапијата затоа што навистина треба телото да биде заситено со канабиноиди. Колку повеќе можете да ставите во пациентот, толку е подобар исходот од третманот.

Друг рак на бели дробови. За рак на кожа, обично само нанесете го надворешно и тој исчезнува, но како што е со сите болести вообичаено е подобро да се јаде маслото исто така, за да изедете стандарден РСП (Рик Симпсон Протокол) којшто вклучува јадење на 60 г на најпотентната супстанца којашто можете да ја направите од канабис, по можност со околу 95% THC, навистина моќно, и вие го јадете тоа во текот на период од 2-3 месеци. Ако започнете со дози од 1-5 мг од маслото можете да бидете речиси сигурни дека дури и почетниците нема да имаат лоши искуства со тоа. Ако започнете со 10, 20, 50, 100 мг од супстанцата бидете подготвени за неволја.

Тумори на мозокот, рак на хранопроводот, зостер, херпес, состојби на кожата, изгореници, тоа функционира за сето тоа исто така. Па, секој ако е возможно треба навистина да има кофа од маслото веднаш до нивната кујна. Ако се изгорите додека готвите, само ставете го [маслото] врз местото и болката исчезнува за минута. Кој не го сака тоа?

Рак на простата, дијабет, катаракти, IBS, артритис, седа коса, висок крвен притисок. Кога го нанесувате маслото локално може дури и да ја порасне косата во некои случаи, па старите луѓе не мораат да бидат ќелави за оние кои имаат проблем со тоа. Тоа исто така е добро. Рак на црниот дроб исчезнат за 4 недели. Исто така добра идеја е да го промените својот животен стил да ги отстраните шеќерите, да јадете здраво, додадете конопово семе во вашата исхрана и сето тоа но вистината е дека повеќето луѓе не го прават тоа и тие се излекуваат и онака.

Псоријаза, астма, COPD, состојби со белите дробови, проблеми со дишењето, глиобластом во 4 фаза, од количка на нозе по само 3 дози. Овие случаи навистина се случуваат понекогаш. Леукемија, тумори на мозокот, хепатитис Ц, дијабет, артритис, катаракти, седа коса, депресија, синдром на немирни нозе, вие кажете. Рак на бели дробови од 3 стадиум, наредна леукемија исчезната.

Како што можете да видите ова беше мојот пристап. Јас не можев да направам доволно масло и да ги снабдам пациентите тука во Чешката Република па што направив? Јас отидов на Фејсбук и започнав да ги провоцирам луѓето „хеј, хеј тоа функционира, тоа функционира!“ и потоа тие ќе кажеа „хеј тоа фукнционираше и за мене исто така“ и јас ги собирав тие податоци и сега како што реков имам скоро 1200 такви чудесни приказни составени заедно, наскоро што ќе бидат објавени, и се надевам дека тоа ќе направи разлика. Моите книги се користени за да се сменат политиките во Зимбабве и Аљаска и нешта како тоа, тоа е она што се обидуваме да го направиме.

Рак на дебелото црево во 3 стадиум. И потоа темјан со смирна. Тоа е како да се подобри квалитетот на РСП многу драматично. Босвелијата (Boswellia) е одлично антивоспалителна. Таа е исто така одлична за сите видови на канцер. Па она што треба да се направи е да се додаде 3-5 г босвелија во РСП и го дуплирате ефектот, ја дуплирате ефикасноста. Ако имате смирна, дури и подобро. Фокусирајте се на boswellia sacra од Јемен и Оман, тие се најпријатни за консумирање. Boswellia serrata може исто така да помогне доста многу, и јас сега ја истражувам босвелијата многу. Тоа е исто така работа на професорот Mechoulam, тој исто така работеше многу со босвелијата, па тоа е она на што ние сега работиме.

Маслото може да помогне повеќе ако пациентот одбие хемотерапија. Ако маслото може да ја направи својата работа самостојно и не мора да се бори со токсини и фармацевтски лекови тоа навистина фукционира подобро и пациентите се чувствуваат подобро, и успехот на третманот е многу подобар. Тоа е причината зошто ние понекогаш треба да кажеме чудни работи како не одете кај вашиот лекар повторно, држете се понастрана од хемото.

И тоа е тоа. Ако овие анегдоти се во суштина вистинити, тогаш ова е навистина чудотворна супстанца којашто треба да биде ставена надвор од опскурноста и веднаш пуштена во употреба. И тоа е сè што можам да кажам. Ви благодарам за вниманието.“

П.С. Симнете си бесплатна копија од е-книгата „Лекот за рак: Протоколот на Рик Симпсон“ од www.hempcures.work. Благодарам.