Saturday, October 6, 2018

Нов сладолед од канабис наменет за пациентите во Флорида

Компанија со седиште во Флорида продава сладолед со доден канабис за да им помогне во третманот на луѓето кои страдаат од разни заболувања, најчесто пациенти со рак. Визија на Heavenly Hash: Да се подобри квалитетот на животот на луѓето, а истовремено да се обезбеди природен сладолед производ со најдобар вкус


Вкусно и здраво! ;)
Компанијата Heavenly Hash Creamery од Lakewood Ranch го создаде десертот врз основа на идејата од еден вработен, кој исто така е медицинска сестра на онкологија, објавува WOFL. Сладоледот содржи ЦБД, втората најпопуларна активна состојка од марихуаната. Всушност, сладоледот содржи многу мали количини на THC, најпопуларната психоактивна состојка од растението и може да им се продава и на луѓе без медицински марихуана картички.

Работникот / медицинската сестра од компанијата сакаше висок протеински продукт кој ги храни пациентите, но исто така ја ублажува и нивната болка и ја поткрепува терапијата. Пациентите со рак имаат проблеми со мускулите и губење на тежината. Д-р Ашок Кана (Ashok Khanna) вели дека тој е поборник неговите пациенти да го користат производот на Heavenly Hash, затоа што истиот ја намалува нивната зависност од лекови за болка на рецепт.

Логото на компанијата
Навистина е реткост да се види канцеларија на лекар со реклама за сладолед, но д-р Ашок Кана рече дека не може да се спротивставува на резултатите што десертот ги дава кај неговите пациенти. „Има смисла да им дадеме нешто што ќе ги направи да се чувствуваат подобро“ - вели д-р Кана. Клиниката Khanna’s Winter Garden е една од дури 30-те други клиники кои го продаваат новиот ЦБД сладолед. Компанијата го прави сладоледот измешан со чист ЦБД екстракт, кој е изведен од коноп и д-р Кана вели дека има смирувачки ефект за пациентите; дури и ослободување од болка. 

Иако производителот тврди дека производот не содржи THC од марихуаната, се смета дека возможно е да содржи само мали количества во трагови. Тој коефициент е толку низок што сладоледот всушност може да им се продаде на луѓе кои немаат медицински марихуана картички. Клиниката на д-р Кана почна да продава разни ЦБД производи оваа година, кога виде дека пациентите имаат големи подобрувања од нив и често ја намалуваат употребата на лекови на рецепт како резултат на канабис производите. Вработените од Heavenly Hash одлучија да ја креираат верзијата за сладоледот, бидејќи едноставно рекоа дека има смисла, особено кај пациенти со рак.

Еден од големите проблеми кај пациентите со рак е кахексијата (cachexia), што е нивниот мускулен отпад и губење на тежината“ - вели Метју Истман (Matthew Eastman) од Heavenly Hash. Па, дел од персоналот во слаткарата, кој случајно се погоди дека е медицинска сестра на онкологија, размислуваше за создавање на високо мастен, високо протеински сладолед кој содржи Канабидиол. Идејата: да им се помогне на оние пациенти да стават малку храна во себе, додека ја смируваат болката лекувајќи го ракот. „Тој помага со вознемиреност, помага со болката, помага со воспалението и исто така го има и овој смирувачки ефект, без да го добијат хајот така да се каже“ - рече Френ Фенинг (Fran Fanning) вработениот кој ја предложив идејата.

Д-р Кана рече дека единствениот голем недостаток што тој го забележал кај CBD и другите медицински производи од марихуана досега е стигмата што производите сè уште ја носат. Тој признава дека дури и тој на почетокот бил скептичен, а неговата сопруга, поранешен советник за дрога, цврсто се спротивставила на производите, но откако направила многу истражувања и ги видела позитивните резултати што ги дава кај пациентите, сега природната алтернатива е главен дел од нивната практика.

* Предупредување: овој производ може да ви помогне во терапијата, меѓутоа само големи дози и големи количества во подолг временски период на високо потентни екстракти со висок процент на ТХЦ можат успешно и безбедно да ве излечат од секаков вид на канцери (мин. 60 мл. со над 80% ТХЦ во 90 дена);
* Визија на Heavenly Hash: Да се подобри квалитетот на животот на луѓето, а истовремено да се обезбеди природен сладолед производ со најдобар вкус;
* Мисија на Heavenly Hash: Да се понуди гурмански природен сладолед кој ги обезбедува придобивките од канабиноидите со висока хранлива вредност што ќе ги намали трошоците за здравствена заштита и ќе го подобри квалитетот на животот на потрошувачот.


Новинар и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: News4jax

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

За пронаоѓачот на магичните колачи со марихуана!

Магичните колачи со канабис му го променија животот на ова момче

Канапутерот е основата на скоро секој магичен колач. Еве како се прави КАНАПУТЕР!

Thursday, October 4, 2018

Метастазирањето на ракот е стопирано од CBD и THC

Метастазите на ракот се конечната, фатална фаза од оваа излечива болест, но истражувањата покажуваат дека CBD и THC можат да го сопрат ова безбедно. Метастазата е процес со кој клетките на ракот се ослободуваат од главниот дел на туморот и ги напаѓаат соседните ткива и органи и / или патуваат во други делови од телото


Хемотерапијата е отров. Канабисот е лек!
Туморската метастаза е последната фаза на напредокот на ракот и онаа што најчесто е фатална за пациентите со рак. Одредени видови на рак се поагресивни од другите, па затоа е поверојатно дека метастазираат во пократок временски период. Овие видови на рак се многу тешки за лекување со конвенционални третмани и се фатални за пациентите, доколку не се започне на време со потентно масло од канабис подготвено во домашни услови. За да можат клетките на ракот да мигрираат и да нападнат други ткива, тие прво мора да се ослободатод главниот тумор и да се преселат во екстрацелуларниот матрикс (ECM) кој го опкружува туморот. Тие потоа продолжуваат да прераснуваат во соседните ткива или влегуваат во крвотокот или во лимфниот систем и се шират на други делови од телото.

Клеточната адхезија, ЕCМ деградацијата и хемотаксисот (или други видови движења на клеткиte) се сите основни процеси за клетките на ракот успешно да метастазираат. Ангиогенезата е уште еден важен процес за одржување на растот на нов или постоечки тумор. Студиите открија дека овие метастатски процеси можат да бидат инхибирани од фитоканабиноиди екстрахирани од растението канабис (THC и CBD заедно со останатите поради придружниот ефект), како и ендоканабиноидите произведени од нашите тела, како оние во мајчиното млеко. Синтетичките канабиноиди се покажаа како опасни по здравјето.

Во повеќе студии, било откриено дека канабиноидите ја блокираат ангиогенезата со намалување на експресијата на лигандот и неговите асоцирани рецептори во патеката на васкуларниот ендотелен фактор на раст (VEGF). Со системот VEGF, туморите нема да можат да растат нови крвни садови за да помогнат неконтролираниот развој. Новите тумори кои произлегуваат од метастази во периферните ткива, како белите дробови, исто така, бараат ангиогенеза да го одржат нивниот развој и раст. CBD е откриено дека го инхибира производството на металопротеинази (MMPs). Овие протеини играат улога во ангиогенезата со разградување на компонентите на ECM за да се создадат нови крвни садови. Тие исто така, помагаат во миграцијата на клетките на ракот подалеку од главниот тумор. За да може рак-клетката да избега од туморот, таа мора да ги користи MMPs за да ја разруши ЕСМ што го опкружува туморот. Ова се покажало дека е особено критично за лекување на глиома тумори, кои растат и се шират толку брзо што речиси е невозможно да се отстранат хируршки. 

CBD беше во можност да ја намали агресивноста на глиомите со инхибиција на нивната способност за инвазија, делумно со инхибиција на металопротеиназите. Во прилог на MMPs, клеточната инвазивност е исто така регулирана со клеточната адхезија. Одредени видови на адхезивни протеини, како фокални адхезивни кинази (FAKѕ), промовираат метастази кога се зголемуваат во број. Овие протеини им овозможуваат на клетките полесно да мигрираат подалеку од туморот. Канабиноидите е откриено дека ги инхибираат FAKѕ во клетките на ракот, намалувајќи ја нивната способност да мигрираат.

Кај рак на дојка, CBD го исклучи генот Id-1, про-метастатски ген кој е агресивен маркер во ракот на дојката. Како резултат на тоа, клетките на ракот на дојката третирани со CBD биле помалку инвазивни. Инхибирањето на Id-1 има ефект на синџир на реакција, при што и другите гени кои промовираат метастази исто така се регулирани надолу, што резултира со севкупно намалување на агресивноста на ракот. Лабораториските студии покажаа дека канабиноидите како THC и CBD се ефикасни при затворањето на основните процеси кои им овозможуваат метастазирање на клетките на ракот. Сами или во концерт со традиционалните терапии за рак, канабиноидите може да бидат нова надеж за третман на рак.


Новинар: Кате К.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Rxleaf

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:


Wednesday, October 3, 2018

Сенаторот Бил Нелсон ќе ја легализира медицинската марихуана за воени ветерани

Двајца демократски сенатори од САД во средата поднесоа закон со кој ќе се легализира медицинската марихуана за воените ветерани и ќе им овозможи на лекарите да имаат полесен пристап до неа. Според актот „Safe Harbor Harvest Act“, докторите во Одделот за ветерани (VA) ќе бидат овластени да издаваат препораки за медицински канабис во согласност со законите во сè поголем број држави


Ја спасуваат татковината, а ги спасува само канабисот!
Легислативата, спонзорирана од сенаторите Бил Нелсон (Bill Nelson) и Брајан Шац (Brian Schatz), исто така, го прави легално, според федералниот закон воените ветерани да „користат, поседуваат или пренесуваат медицинска марихуана во согласност со законите на државата во која се случува употребата, поседувањето или транспортот“. И, тоа бара од VA да спроведе студии за „ефектите од медицинската марихуана врз ветераните кои се во болка“ и „односот меѓу програмите за третман кои вклучуваат медицинска марихуана што се одобрени од страна на државите, пристапот на ветераните кон таквите програми и намалувањето на злоупотребата на опиоидите помеѓу ветераните“. Предлог-законот доделува 15 милиони долари за истражувањето.

Марихуаната и нејзините соединенија покажуваат ветување за лекување на широк спектар на болести и нарушувања, вклучувајќи и управување со болката“ - се вели во делот за наодите од легислативата. „Медицинската марихуана во држави каде што е легална може да послужи како помалку штетна алтернатива на опиоидите во лекувањето на ветераните“. Заштитата за лекарите и ветераните ќе има место по период од пет години. Застапниците за легализација го пофалија новиот предлог. „The Veterans Medical Marijuana Safe Harbor Act ќе обезбеди клучна медицинска и граѓанска заштита за мажите и жените кои ќе ги стават своите животи на линија за да ѝ служат на оваа земја“ - рече Џастин Стрекал (Justin Strekal), политички директор на NORML. „Несвесно е што овие храбри поединци кои ги штитат слободите на нашата нација ќе бидат третирани како криминалци кога ќе се вратат дома само за лекување на нивните медицински заболувања со безбедна и ефикасна опција“.

Зголемен број воени ветерани користат медицински канабис за лекување на ПТСН, хронична болка и други ментални и физички воени рани. Шац е постојано отворен за поддршка на реформата на законот за марихуана. Тој, исто така, потпиша неколку закони за канабис и ги притисна федералните власти кон ова прашање за време на сослушувањата во Сенатот. Но, Нелсон, кој се соочува со тешка борба за реизбор оваа година, никогаш досега не ги одредил правилата кои се однесуваат на реформи за марихуаната. Гласачите во неговата матична држава Флорида со големо мнозинство одобрија изборна мерка за гласање за медицински канабис во 2016 година, но неговата имплементација беше бавна и рестриктивна под управата на гувернерот Рик Скот (Rick Scott), кој сега го предизвикува Нелсон за фотелјата во Сенатот.

Сојузниот закон им забранува на лекарите од Одделот за ветерани да препишуваат или да препорачаат медицинска марихуана на ветераните“ - рече Нелсон во соопштението за печатот. „Ова законодавство ќе им овозможи на ветераните во Флорида и на други места да имаат ист пристап до легално пропишаните лекови, исто како што било кој друг пациент во тие 31 држави“. „Тешко е да се претера колку е голема работата што Нелсон се засилува и всушност воведува закон за медицинска марихуана“. Бен Полара (Ben Pollara), демократски стратег кој работеше на минатите кампањи на Нелсон и кој ги водеше кампањите за иницијативата за гласање за канабис во Флорида во 2014 и 2016 година, кажа во едно интервју: „Комбинацијата од огромната популарна поддршка и ужасниот запис на Рик Скот за медицинска марихуана како гувернер го направија ова исклучително моќно прашање во трката на американскиот Сенат“.

Кабинетот и Сенатот во неколку наврати ги одобрија амандманите за лекари од Одделот за ветерани да препорачуваат медицински канабис, но тие никогаш не биле претворени во закон. Претходно оваа година, поограничен закон за охрабрување на VA да ги истражи потенцијалните придобивки од медицинската марихуана за ветераните, стана првиот самостоен закон за канабис што требаше да биде одобрен од страна на комитетот на Конгресот. „Историски гледано, ветеранските и воените заедници долго време беа во првите редови на американската општествена промена, катализирајќи го широкото прифаќање на развојот на културните норми и перцепции околу расата, полот и сексуалната еднаквост“ - рече Стрекал од НОРМЛ. „Терапевтската употреба на Канабисот од страна на ветераните го следи овој тренд, а членовите на Конгресот треба да го следат нивното водство и да го одобрат Veterans Medical Marijuana Safe Harbor Act“.

Новинар: Кате К.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Forbes

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:


Tuesday, October 2, 2018

BILKA Growing Strong! - Проширување на членство на Здружението за канабис и зелени политики „БИЛКА - Скопје“

Во петок на 5 октомври оваа година во Менада (Стара чаршија) во Скопје, со почеток во 17:00 часот ќе се одржи свечена манифестација на која официјално ќе се проширува членство на Здружението за канабис и зелени политики „БИЛКА - Скопје“ со поделба на решениja за членство на новите членови како и решенија за почесни членови на здружението! 


Да им помогнеме на колегиве! СПОДЕЛЕТЕ ја оваа објава!
Воедно на овој настан ќе биде промовиран и новиот Веб сајт на здружението БИЛКА - Скопје, кое е наше партнерско здружение. ВЛЕЗОТ за заинтересираните и за медиумите е СЛОБОДЕН! ПОЧЕСНО ЧЛЕНСТВО: Покрај проширување на членството на БИЛКА, на истиот настан Здружението за канабис и зелени политики „БИЛКА - Скопје“ ќе додели и две решенија за почесни членови на јавни личности кои дале свој допринос во борбата за легализација на канабисот. Еден од тие јавни личности е новинарот Борјан Јовановски кој децении наназад отворено се залага за легализација на канабисот и неговото дејствување во тој поглед е на линија со целите и мисиите на БИЛКА. СЕ ГЛЕДАМЕ ВО ПЕТОК!!!

Автор: M. Konopova