Wednesday, April 26, 2017

Што е тоа RSO и како се дозира, објаснува Хуанито Луксетич излечен од мултиплекс склероза?

Нелегално излечениот пациент со мултиплекс склероза Хуанито Луксетич (Huanito Luksetić), основач на страницата http://www.konopljapomaze.com/ и воедно еден од најпосветените борци за легализација на канабисот во Хрватска, накратко објаснува што е тоа RSO и како се употребува. Лајкнете ја ФБ страницата за негова поддршка!

Секој може да си го направи екстрактот сам во својот дом...
Хуанито Луксетич - канабисот од инвалид, го застана на нозе!
„За најквалитетен екстракт од коноп (Канабис, Марихуана...) „RSO“ (Rick Simpson Oil) се смета екстрактот/смолата од целата билка со златно кафена боја - во дозерот изгледа потемно, а може да има и посветла боја (смола) зависно од растворувачот, па и сортата (од цветовите на конопот на кои се наоѓаат кристали/трихоми (изгледаат како топчиња за голф) во кои се наоѓаат канабиноидите, терпините и флавоноидите“ - истакнува Хуанито.

„Cannabis sativa, подврста 100% индика (макс 20% - 30% сатива во сортата), THC со 90-95+% во екстрактот, потоа 1-3% CBD во екстрактот и секако со сите останати канабиноиди во сортата (постојат над 140 идентификувани, а има уште), па така со сите терпини и флавоноиди во сортата/цветот/екстрактот, затоа што сите се подеднакво важни, бидејќи сите заедно соработуваат, што е всушност идеално за нашето тело, поради тоа што и нашето тело самостојно произведува канабиноиди, затоа што имаме ендоканабиноидни рецептори CB1 и CB2, а велат дека ги има уште повеќе... (ова е откриено уште во 80-тите???)“ - вчудовидено додава тој.


Конопот е лек!
Ендоканабиноидните рецептори и канабиноидите во нас (ендоканабиноидите) и оние во конопот всушност се согласуваат како клуч и брава, па затоа значително го подобруваат електромагнетскиот импулс низ целото тело, а особено од мозокот и назад... Ја подобруваат циркулацијата, ги уништуваат токсините и лошите канцерогени/малигни клетки, делуваат антибактериски и противвоспалително, заштитуваат, ги регенерираат и зајакнуваат нашите здрави клетки, заедно со нас. Ендоканабиноидниот систем е еден од најважните системи во нашето тело - заклучува Хуанито.

Екстрактот според Хуанито се дозира на следниов начин:

На просечна личност потребни ѝ се околу 60-90 дена за орално да го консумира/изеде целосниот третман од 60 г/мл (1 мл = приближно 1 г) масло/смола/екстракт од канабис, со тоа што на почетокот дозата треба да биде количински колку половина зрно ориз, а дозите со оваа количина треба да се консумираат три пати дневно - наутро, попладне и навечер, по можност на секои 8 часа, а по четири дена ова количество се дуплира до цело зрно ориз три пати дневно (вкупно три зрна ориз дневно). По четири дена од оваа шема, дозата повторно се дуплира количински на две зрна ориз три пати на ден и ова се повторува на секои четири дена (три дози дневно), сè додека пациентот може да прими еквивалентно околу приближно 333 мг три пати на ден (вкупно 3 x 333 мг = прибл. 1000 мг = 1 грам / ден)“ - објаснува тој.

Литературата го потврдува тоа - конопот секогаш се користел како лек!

* Количинска пресметка на пола зрно ориз приближно 3-5/10 мг зависно од структурата на тревата.

На просечна личност потребни ѝ се околу 5 недели за да дојде до точката да консумира по 1 грам/мл дневно, па откако се постигне оваа количина може да се продолжи со консумирање сè
додека здравствената состојба не се стабилизира.

Следејќи ја оваа метода, консумирањето на маслото обезбедува смирувачки ефект и поспаност во фазата на прилагодување, додека телото постепено ја постигнува толерантноста, а после 4-5 недели (понекогаш и неодредено!) нормално функционирање.

За потешките здравствени состојби (рак, карцином, тумор...), потребно е да се консумира што е можно поголеми количини во пократок временски интервал за постигнување на оптимални резултати. Мир и тишина и многу пријателска средина“ - заклучува паталецот и нашиот соборец за слободен БАЛ-КАНАБИС - Хуанито Луксетич. СПОДЕЛИ го овој пост!

Tuesday, April 25, 2017

Филип Достовски од Зелена Алтернатива, гостин во емисијата „Јади бурек“

Во најтесна соработка со најголемиот светски промотер на медицинската употреба на канабисот Рик Симпсон и тимот на научници кои му се најблиски соработници Dr. Lumír Ondřej Hanuš, Dr. Paul Hornby и Dr. Robert J. Melamede, здружение на граѓани под името „Зелена Алтернатива“ се залага за oткривање на вистинските информации за лековитото дејство на канабисот, демистификација на лекот, но и расчистување со предрасудите како би можело да се олесни лекувањето на болните. Основачот на ова здружение ќе ни проговори нешто повеќе за канабисот. Изгледајте ја следнава трилогија од опширни едукативни емисии за да бидете во тек со настаните и за да научите нешто ново, а потоа сподели го овој пост за сите да бидат информирани! Твоето споделување може некому да му го спаси животот...

Филип Достовски од Зелена Алтернатива - септември 2016, гостин во емисијата „Јади бурек“ на Јанко Илковски на тема: По повод семинарот за обука на доктори за користење и препишување на масло од канабис за одредени болести и за демистификација на канабисот како универзално корисно растение...


Филип Достовски од Зелена Алтернатива - февруари 2017, гостин во емисијата „Јади бурек“ на Јанко Илковски на тема: „Масло од канабис - Демистфикација на табуа“ - за масло од канабис, како се произведува, како се користи и за што...


Филип Достовски од Зелена Алтернатива - април 2017, гостин во емисијата „Јади бурек“ на Јанко Илковски на тема: „Легално водење бизнис со канабис“...


Thursday, April 20, 2017

Среќен 4/20 - меѓународниот ден на тревата! :)

Нашиот тим 420 Macedonia Ви го честита од срце денешниов ден на тревата! 

До година слободно да си го прославиме!!! 

Благодариме за досегашната соработка со сите Вас! Благодариме за лојалноста и довербата и што сте дел од оваа борба за слобода на билниот природен лек за спас на сите нас! ^_^

Во прилог неколку интересни фотографии во чест на денешниов ден од нашите мили и посветени фанови... Уживајте во уживањето марихуана и правете добри дела! Запомнете дека среќата е поголема доколку се сподели. За џоинтот важи истото ;-)

Приказната и другите значења на терминот „4:20“ може да ги прочитате на следниов линк. Ние сакаме да Ви претставиме еден друг аспект на овој број - спиритуалното значење. Бројот 420 во себе содржи ангелска порака! Имено, бројот 420 претставува соединување на енергиите и атрибутите кои со себе ги носат цифрите 4, 2 и 0. Бројот 4 носи вибрација на практично размислување, безбедност и изградба на цврсти темели за нас и другите околу нас, внатрешна мудрост и трпение, како и продуктивност и учество. Овој број, исто така е олицетворение на нашите страсти и на она што нè мотивира и поттикнува во животот.

Лајкнете нè ФБ! ;)
Бројот 2 со себе носи квалитети на партнерство и меѓучовечки релации, дуалност, служба и обврска кон другите, баланс и хармонија, адаптабилност, дипломатија и соработка, разгледување и прифаќање. Цифрата 2 исто така се однесува на твојот Боженствен животен план, како и на мисијата на твојата душа.  

Бројот НУЛА го претставува потенцијалот и/или изборот на нашето спиритуално патување, развој на духовните аспекти, слушањето на интуицијата и Повисокото ЈАС, вечноста и бесконечноста, единството и целокупноста, непрекинливите циклуси и течението, како и почетна точка. Оваа бројка исто така се однесува на Бог/Изворот/Универзумот/Вишата сила и ги зголемува влијанијата на другите цифри со кои се наоѓа во комбинација.

Ангелскиот број 420 значи дека нашите срца се отворени кон воодушевувачки можности и шанси за нашата душевна мисија. 420 значи дека имаме јака и чиста конекција со ангелите и другите нефизички позитивно поларизирани битија и дека примаме Боженстени патокази преку нашата интуиција, соништата и мислите. Имајте доверба во овие пораки и насоките од Вашите ангели чувари. Ангелскиот број 420 е потсетник да ја одржиме нашата ВЕРБА и доверба во ангелите и Универзалните енергии. Луѓето кои често пати и секаде го гледаат бројот 420 треба да знаат дека имаат важна животна мисија. Забележете кога и каде го среќавате овој број и верувајте дека сте безбедни, заштитени и опкружени со ангели!

Ангелскиот број 420 има и охрабрувачко значење, дека вашата професија или занимање се во склоп со животната цел на вашата душа. Кога често го среќавате овој број, тоа значи дека сте на добар пат и дека ангелите се тука околу вас и ви помагаат да успеете во своите цели, доколку она што го правите е фокусирано на помагање на другите луѓе. Уживајте во остатокот на денешниов прекрасен ден! Фала ти Боже за овој ден! Фала ти Боже за канабисот! СРЕЌЕН 4:20!!! :D Ве замолуваме да го поддржите нашиот труд и да ставите лајк на нашата ФБ страница и да ги поканите вашите пријатели да стават лајк за да се шири вистината! Споделувајте ги постовите - SHARING MEANS CARING <3

Monday, April 17, 2017

Американската Влада конечно призна дека канабисот го убива ракот

Владата на САД додаде страница за канабис и канабиноиди
Очигледно, фактот дека канабисот успешно ги уништува канцерогените клетки, во САД повеќе не е теорија на заговор. Затоа, можеме да го сметаме како превентивна билка против рак.

Според репортерката за Метро Ејми Вилис (Amy Willis) Американската Влада додаде страница за употребата на канабис и канабиноидите кон нивната официјална Веб страница за совети за канцер. „Националниот институт за канцер, дел од Одделот за здравство на САД, сега советува дека канабиноидите може да бидат корисни за третирањето на споредните ефекти од канцерот и третман за канцер‘ со пушење, јадење во печени производи, пиење билни чаеви и дури прскање по пат на спреј под јазиот“ - советува таа.


Докажано е дека канабисот го убива ракот!
На страницата има листа од бројни медицински употреби на канабисот, како за ослободување од стрес, олеснување од болки, против воспаленија и против вируси, против анксиозност и антиканцерогени ефекти, редукција на мускулни грчеви кај мултиплекс склероза и многу повеќе. На страницата исто така, објаснето е како експериментите покажале дека канабисот ги убива клетките на канцерот. „Неколку научни студии го сугерираа ова во минатото и во април оваа година Националниот институт на Американската Влада за злоупотреба на дроги ги ревидираше нивните публикации за да укаже дека канабисот може да ги намали туморите на мозокот со убивањето на клетките на канцерот“ - додава Вилис.


Како се испитува медицинската марихуана
Канабисот е навистина корисна билка којашто не предизвикува споредни ефекти и којашто ефективно третира разновидни тешки здравствени состојби и болести, вклучувајќи го и ракот. Доколку ова е знак дека Владата на САД сака да ги признае анти-канцерогените својства на канабисот, дали западните нации, па и нашава земја ќе го следат нејзиниот пример? Затоа, тоа е наша должност да ја поддржиме оваа борба и да се обидеме да им помогнеме на голем број луѓе, кои во голема мера може да имаат корист од ваквите алтернативни третмани, со едноставно споделување на овој текст на вашиот ѕид од социјалните мрежи...

Извор: Healthy Food House

Thursday, April 13, 2017

Кои се инвеститорите на фабриката за производи од канабис во Македонија?

Пред два дена на 11 април во Скопје се одржа свеченото отворање на првата фабрика за производи од канабис во Македонија, во кругот на поранешен ОХИС. Станува збор за компанија отворена како странска инвестиција на компанија со седиште во САД, која претставува една од најискусните и водечки компании по капацитет во светот од областа на производство на медицински канабис. Станува збор за американската компанија „NYSK holdings“ ДОЕЛ Скопје и времето ќе ни покаже колку истата е реномирана? По тој повод во ТВ Нова гостуваа двајца од инвеститорите – Мајкл Сатон и Џон Монтгомери. Со гордост го поздравуваме овој голем потег на нашите Власти и дај Боже да започнеме побрзо со отварање на уште повеќе фабрики без да ни се мешаат странци! Но, кои се овие мистериозни ликови? Зошто ниту еден активист во Македонија, ниту еднаш до сега не слушнал за нивните имиња...? Мало објаснување за инвеститорите ќе ви даде Филип од ЗА:

Го поздравуваме отворањето на нова компанија за одгледување и производство на производи од канабис и сметаме дека може да придонесе за подобра конкурентност и намалување на цените на пазарот и наш став е дека треба да има што повеќе производители како би имало поголема конкурентност и различни производи. Сепак, сметаме дека Македонија како земја може ова да го направи и сама и без помош на странски инвестиции кои според изјавите ќе придонесат за вработувања, но сепак се работи за странски фирми. Сметаме дека во Македонија има луѓе со знаење и капацитет за одгледување и производство на канабис и производи од канабис со висок квалитет кои ги задоволуваат сите стандарди. Па, би ги замолиле законодавците во Р.М. да размислат за помагање на домашни производители, домашни фирми кои исто така би имале производство од семе до готов производ и освен вработувања ќе придонесат и со внесување и обрт на финансиски капитал кој ќе ОСТАНЕ во ДРЖАВАВА“ - истакна Филип Достовски на ФБ групата од здружението Зелена Алтернатива.

„Мораме да истакнеме дека како здружение, не сме запознаени со оваа компанија и не сме ја сретнале на ниту еден познат светски саем за одгледувачи низ светот, ниту пак сме сретнале производи произведени од истата што за нас е зачудувачки со оглед на тоа дека сопствениците истакнуваат дека се меѓу најдобрите производители на медицински канабис во светот. Би сакале да ги потсетиме и инвеститорите дека граѓаните во огромен број веќе користат канабис и тие, како и македонските институции и доктори, се веќе добро запознаени со придобивките од користењето на истиот, нешто на што работиме веќе 5-та година и со нашите три семинари на кои предаваа врвни светски експерти од полето на канабисот, со обуката на нашите лекари во организација на нашето здружение, МАЛМЕД и Министерство за здравство, како и граѓанскиот активизам на терен, придонесовме да се смени јавното мислење за употребата на канабис и да добиеме закон за легализација на канабисот во медицински цели“ - додава Филип.


Кои се овие инвеститори и зошто ја одбраа токму Македонија? „Еден од пропаднатите погони на ОХИС ќе прерасне во фабрика за производство на канабис за медицински цели. Компанијата NYSK холдинг веќе вработила 15 луѓе, а конечниот број треба да достигне 200. Плановите вклучуваат отворање на висококвалификувани и високоплатени технички работни позиции. Вкупната инвестиција во наредните 5 години ќе изнесува од 3 до 5 милиони долари. Фирмата ќе произведува 20 различни производи од канабис, а првиот финален производ се очекува во август годинава. Компанијата веќе вложи половина милион долари за реновирање на постоечкиот објект.

Основачот на компанијата е македонски иселеник од охридскиот крај, кој долги години живеел во САД. Првичниот контакт со македонската владина делегација на роуд шоу во Бостон резултирала со конечна одлука за производство на медицински канабис во кој многу луѓе гледаат спас за лекување на рак, ХИВ, мултиплекс склероза, детска епилепсија и други. Министерот за здравство Никола Тодоров потенцира  дека денешната инвестиција е резултат на одлуката за легална употреба на канабисот во медицински цели во земјава. За лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, новата инвестиција е резултат на владините роуд шоуа за привлекување странски инвестиции. Во Република Македонија има одобрени производи на база на канабис кои секој може да ги купи во аптеките без лекарски рецепт. Досега граѓаните купиле околу 10 илјади пакувања“ - вели Тања Попова од Алфа ТВ.

Низ нашите медиуми оваа инвестиција е доста фалена. Еве што пишува МИА: Вкупната инвестиција во период од пет години ќе биде меѓу три до пет милиони долари. NYSK холдинг веќе инвестирала половина милион евра во реновирање на овој браунфилд објект од 2.000 метри квадратни. Компанијата веќе вработила 15 лица со полно работно време и со натпросечни примања, со план да вработи 50 до крајот на годината и 200 лица во наредните пет години. Министерот за странски инвестиции Џери Наумоф во обраќањето по повод отворањето на објектот, рече дека гордост му претставува да објави дека зградата во комплексот на ОХИС е целосно реновирана со цел да стане првиот модерен објект со лиценца за медицински канабис во Македонија за одгледување и извоз на масло од медицински канабис во земјите од Европа. „Само неколку нации во светот имаат законско право да одгледуваат и да извезуваат медицински канабис, а сега Македонија е една од нив и тоа не` прави нова дестинација за оваа брзорастечка индустрија“ - посочи Наумоф.

Основачот на NYSK холдинг, инвестициска групација и извршен партнер Толоманоси за време на отварањето рече дека канабисот ќе биде медицински спасител за многумина кои се борат со болести како рак или детска епилепсија и се очекува да достигне преку 20 милијарди бруто продажба во ЕУ до 2021 година. Џон Монтгомери, инвеститор за медицински канабис и експерт во областа истакна дека ќе го испорачаат најквалитетниот медицински канабис на пазарот. „Ние ќе го зголемиме бројот на работни места и ќе вработуваме македонски работници. Нашите одгледувачи експерти ќе ги обучат нашите вработени тука. По речиси една деценија во оваа индустрија, ние сме многу сигурни во нашата способност да го донесеме најквалитетниот лек во оваа убава земја“ - рече Монтгомери.

Вицепремиерот и министер за здравство Никола Тодоров рече дека настанот е резултат на заложбите на Владата и министерството за овозможување употреба на канабисот во медицински цели во Република Македонија. Со оваа инвестиција, посочи, ги поставуваме темелите на одгледувањето канабис за медицински цели во РМ. „Покрај оваа компанија уште неколку други имаат поднесено барања за добивање дозвола за одгледување коноп за медицински цели, а за една од нив постапката е веќе во финална фаза“ - додаде Тодоров. На означувањето на почетокот со работа на оваа инвестиција присуствуваше лидерот на ВМРО­-ДПМНЕ Никола Груевски, кој претходно на својот Фејсбук профил напиша дека и во вакви исклучителни услови во кои се наоѓа државата се трудат да обезбедат стимулирање на економијата и отворање нови работни места. „Борбата да се привлечат инвестиции понекогаш е долгорочна работа. Денеска присуствував на почеток со работа на компанија од Америка со која што првиот контакт го имавме пред 4 години во Бостон на тогашното роуд шоу... Ефектите доаѓаат подоцна ако промоцијата добро се изработи. Сега одлучиле да инвестираат токму тука во Македонија, да вработат 200 лица, да инвестираат неколку милиони евра и да извезуваат годишно по 10 милиони долари. Тоа е сериозна инвестиција со која 200 семејства ќе најдат егзистенција, а ќе се рестартира и еден од погоните на ОХИС“ - рече Груевски.

Политичката криза во која опозицијата ја втурна државата нема да не' поколеба да се откажеме од борбата за подобар живот на граѓаните. И во вакви исклучителни околности кои се важни за опстојувањето и иднината на државата, ние држиме до зборот и се трудиме да обезбедиме стимулирање на економијата и отворање на нови работни места. Откако минатата недела се промовираше новата германска инвестиција во Желино, тетовско, денеска официјално почнува со работа и уште една компанија, овој пат од медицинската индустрија, која доаѓа од САД, а инвестира во Скопје. Компанијата од САД која во Македонија ќе дејствува како „NYSK Holding“, ќе се занимава со одгледување и производство на канабис за медицински цели, а планот е да вработат 200 вработени што значи сигурна егзистенција на 200 семејства. Инвестицијата ќе се развива во наредните 5 години. Тие веќе земаа браунфилд објект во фабриката ОХИС некаде околу 2000 м2 кој го адаптираа за своите бизнис цели. 

Главни пазари на кои ќе се извезуваат продуктите од оваа компанија се ЕУ, пред се Германија и Италија, како и Југоисточна Европа. Значи ќе имаме една успешна приказна каде една фабрика во минатото беше затворена, а сега имаме рестартирање и употреба на дел од нејзините капацитети. Првичните контакти со сопствениците на NYSK Holding се направени пред 4 години, за време на една бизнис промоција на можностите за инвестирање во Бостон, САД. Комуникацијата продолжи и еве сега следува реализација на оваа инвестиција. Нема да се откажеме од нашата борба за секое отворено работно место. Продолжуваме со ветеното и покрај сите опструкции, напади и наметнати кризи со кои се сака да се закочи државата и да се втурне во уште поголема криза. Македонија мора да се врати на патеките на прогресот, мудро и одлучно да продолжи напред. Тоа го сакаат граѓаните и ние за тоа се бориме“ - додава Груевски на Фејсбук.

Wednesday, April 12, 2017

Ефекти од долготрајната употреба на марихуаната врз мозокот

Едно од најчестите прашања поврзани со употребата на марихуаната е потенцијалниот „негативен“ ефект врз мозокот од долготрајната употреба. Треба да се истакне дека алкохолот е легален и покрај тоа што постојат бројни докази дека претставува штетна и опасна супстанца за нашиот мозок. Марихуаната пак, уште еднаш покажа дека е подобра од алкохолот. Научниците од Универзитетот во Тексас ја демонстрираа преку истражување кое го објавиле во Зборникот на Националната академија на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS) анализата од долготрајните ефекти на марихуаната врз мозокот


Мозокот на среќните луѓе има поголема конективност
Тие не само што го разоткриваат митот дека марихуаната го намалува нивото на интелигенција, туку тие исто така презентираа докази со кои покажаа дека канабисот ефективно се бори со Алцхајмерот. Научниците понатаму открија дека редовната употреба на канабис всушност води кон подобра поврзаност (конективност) во мозокот! Мозокот на среќните и успешните луѓе има подобра конективност, па затоа корисниците на канабис се посреќни. Покрај тоа што резултатите од овие студии на кои се осврнавме во овој текст, ќе мора да бидат потврдени и во поголеми студии, сепак прелиминарните резултати се дефинитивно позитивни и охрабрувачки.


Тие исто така, демонстрираа друг феномен што откри дека канабисот помогнал во редуцирањето на сивата маса во орбитофронталниот кортекс или OFC, што претставува дел од мозокот одговорен за зависноста. Уште едно извонредно достигнување!!! Сепак повторно, ова ќе мора да биде демонстрирано во поголеми студии, но резултатите се ветувачки. Канабиноидите, исто така, неодамна се покажаа како промотори во создавањето на мозочните клетки - раст на невроните (неврогенеза), спротивно на досегашниот популарен мит дека пушењето трева го уништува мозокот.
Извор: Anonymous

Monday, April 10, 2017

Канабисот ја поттикнува неврогенезата!

Науката конечно со докази и факти му се спротивстави на контрадикторното и лажно уверување за марихуаната, дека „го суши мозокот“! Ги обновува, целосно ги регенерира клетките од здравите ткива и органи, промовирајќи создавање нови здрави клетки


Марихуаната може да те направи попаметен!
Научните истражувања продолжуваат да потврдуваат дека консумирањето канабис не ги уништува мозочните клетки, туку напротив - влијае многу позитивно врз мозокот на корисникот! Веќе одамна е познато дека користењето канабис ги уништува генетски погрешните (штетни) за нашиот организам клетки на ракот (мутираните), а ги обновува (регенерира) клетките од здравите ткива и органи, промовирајќи создавање нови здрави клетки. Епа, исто е и со мозокот и канабисот! Најновите истражувања покажуваат дека активното користење на ова билно растение, без разлика на кој начин (орално, анално или преку пушење/евапорација) може да го зголеми бројот на неврони во мозокот, процес кој се нарекува неврогенеза. Неврогенезата најчесто се одвива во делот од мозокот наречен хипокампус.


Фармацевтските лекови го оштетуваат мозокот
Долго време се веруваше дека мозочните клетки престануваат со растење после одредена возраст. Сепак, истражувањата сега покажуваат дека мозокот продолжува со создавањето на нови неврони во текот на целиот живот. Хипокампусот е одговорен за помнењето, учењето, просторната ориентација и се верува дека е способен да произведе над 5.000 нови клетки дневно. Неврогенезата е позната по тоа што ги подобрува мозочните функции, како што се учењето и меморијата. Исто така, понатамошните истражувања покажуваат дека намалената неврогенеза е поврзана со појавата на разновидни анксиозни и депресивни нарушувања. Иако неврогенезата е тековен процес (што се одвива постојано), интензитетот на неврогенезата опаѓа како што старееме.


Спречи го стареењето на мозокот со канабис!
Истражувањата исто така, покажуваат дека редовната употреба на опојни дроги (опијати), алкохол, никотин и кокаин можат да го попречат процесот на неврогенезата. За среќа научниците го открија и проучија ендоканабиноидниот систем и дознаа дека токму овој систем игра круцијална улога во процесот неврогенеза. Експертите веруваат дека ендоканабиноидниот систем ја олеснува неврогенезата во текот на целиот животен век на човекот, започнувајќи од ембрионална големина, па се` до доцната старост. Познато е и дека многу болести што ги засегаат старите лица настануваат поради ендоканабиноиден дефицит, па за да се спречат и за да се спречи забрзаното пропаѓање на мозокот кај постарите, се препорачува редовно консумирање канабис.


Канабиноидите се користат за третирање на голем број симптоми поврзани со стареењето на мозокот, вклучувајќи и пад на неврогенезата. Исто така, студиите покажуваат дека канабиноидите можат да ја поттикнат неврогенезата дури и откако мозочните клетки се оштетени. Научниците ги истражувале ефектите на канабиноидите врз невроенезата користејќи синтетичка верзија на THC - најпознатиот канабиноид. Поконкретно, студијата предводена од страна на Канадскиот истражувач д-р Чиа Џанг (Xia Zhang) откри дека синтетичкиот THC може не само да ја поттикне неврогенезата кај лабораториските модели, но исто така се чинеше дека ги редуцира симптомите на анксиозност и депресија - потврдувајќи ја поврзаноста помеѓу неврогенезата и нарушувањата во расположението. CBD - другиот познат канабиноид од марихуаната - исто така, покажа извонредна можност да ја зголеми неврогенезата во студиите.


Секојдневно грижи се за својот мозок!
Иако марихуаната се чини дека има уникатна способност на зголемување на растот на мозочните клетки, без разлика дали неврогенезата може да ја подобри вашата целокупна интелигенција, допрва треба да биде испитано од страна на современите истражувања. Од друга страна, неврогенезата се верува дека ги подобрува аспектите на меморијата и учењето, што би можело да се претпостави дека има позитивен ефект врз вашиот коефициент на интелигенција.


Исто така, резултатите од студијата на д-р Џанг зборуваат за тоа дека марихуаната може навистина да биде ефективен третман за пациентите кои страдаат од анксиозност и депресија. Од друга страна, од сите најчестите рекреативни супстанции, марихуаната се чини дека е единствената која има позитивно влијание врз растот на мозочните клетки! Уште еднаш, научните докази покажуваат дека марихуаната може да биде подобра за вашето здравје, отколку многу други лекови на денешното општество.


Напиша: MoniQue Konopova
Извор: TruthOnPot

Thursday, April 6, 2017

Ајде, малце за CB1 рецепторот...

CB1 рецепторите, исто така ги посредуваат повеќето од психотропните ефекти од Delta 9 - тетрахидроканабинол (THC), главната психоактивна компонента од канабисот


Кликни на сликата!
Можеби до некое време не се зборуваше воопшто за диета на база на КАНАБИС, прибидејќи „сите“ знаеме после добар Канабис, по кратко време веќе се чувствуваме „малце“ по гладни. Но, треба да се консумира она што на организмнот му недостига. Ако не му го дадеш она што му е потребно и го лупаш со тоа-па-тоа, настапува дебелина и БОЛЕСТИ... Епа... CB1 канабиноидниот рецептор го привлече многу вниманието и интересот поради забелешката дека CB1 рецепторите како антагонисти имаат ефикасност во лекувањето на „метаболизизмот“ како синдром и дебелината исто така. 

Канабиноидите го балансираат метаболизмот!
CB1 рецепторите се компоненти на една интересна и широко распространета систем-сигнализација наречена ендоканабиноиден систем. Тој е составен од канабиноидни рецептори, ендогени канабиноиди и метаболички патишта одговорни за нивната синтеза и деградација. Деталите на ендоканабиноидниот систем најтемелно биле изучувани во мозокот. Овде се покажало дека биле вклучени т.е активирани во неколку форми на невронската синапсичка врска. 

Марихуана = решение за многу проблеми!
Значи со активирање (поврзување) на CB1 рецепторите со ендоканабиноидите, доаѓа до краткорочни или долгорочни промени во ефикасноста на синаптичкиот пренос. Однесувањето на последиците од овие промени се многу, но некои од највпечатливите и релевантни за некои научни трудови или како што тие сакаат да кажат, медицина основана на докази се оние поврзани со ендогена „награда“ и поголема потрошња на масното ткиво.

It's not big deal :) #ЗапалиЏокацИСееОкеј

Превземено од: Зелена Алтернатива;
Извор: PubMed


Поракава е чисто за приказ дека канабисот треба да ни биде достапен на СИТЕ, а не само на оние со најтешки болести. Одредени состојби знаат да го уништуваат квалитетот на животот на човекот и не може да се живее нормален живот. Екстремно јака главоболка која во моментот траеше повеќе од десетина дена и хемиски лекови не помагаа, се реши со неколку денови користење на канабис. Уште еднаш ќе повторам, канабисот треба да е достапен на СИТЕ за било каква употреба, во било која форма!“ - изјавува Давор Ангеловски од Зелена Алтернатива.

Едуцирајте се!

Wednesday, April 5, 2017

Мајката на тинејџер со Туретов синдром се бори за медицинска марихуана во училиштата

Канабисот позитивно влијае на расположението. Помага при анксиозност и депресија, без да создаде зависност. Смирува и релаксира без несакани споредни ефекти. Ја враќа мотивацијата и желбата за живот. Корисниците започнуваат да гледаат оптимистички на животот и наместо да ги гледаат недостатроците, започнуваат да се фокусираат на позитивните аспекти на работите

Џои Мичел и нејзиниот син Џош Мичел
Џои Мичел (Joy Mitchell) вели дека нејзиниот 16 годишен син Џош (Josh) благодарение на канабисовото масло се променил од многу насилен и често пати повлечен на училиште, во дете кое може конечно да се контролира. Но, законот се` уште го одвлекува овој тинејџер назад од неговиот лек. Само пред неколку месеци, тивко и сконцентрирано играње шах, било невозможно ни да се помисли за ова момче. Овој шеснаесетгодишник има Аутизам, а згора на тоа доби уште една дијагноза, а тоа е Туретов синдром. „Тој ја трескаше својата глава навистина тешко на земјата“ - објаснува Џои која вели дека Џош со саксија фрлал по шерифот. Одлуката да пробаат медицинска марихуана ја донесоа минатата година кога мајката веќе не знаеше каде ѝ е паметот. „Тој му се закануваше на мојот постар син со нож и ескалираше добивајќи премногу сила за да го спречам, имаше повеќе епизоди и јас не знаев што друго да направам, ние се обидовме со се` на што можевме да помислиме“ - објаснува мајката. 


Секое дете заслужува здравје и непречено образование!
За среќа лекарите му препишаа на Џош еден вид на канабисово масло, коешто тој го прима на секои два часа. „Јас само ја отварам мојата уста и го нанесувам под јазикот. Само едно прскање вообичаено. Тоа ми помогна да се смирам повеќе и да се релаксирам и слично. Јас ги правам овие звуци и ми помогна и тоа да престане исто така“ - изјавува младиот пациент Џош Мичел. Тој покажа позитивна промена во однесувањето благодарение на канабисовото масло. Мајката смета дека беше многу драстична, многу брза. Тој често вриштеше дека го мрази својот живот (F*** my life) цело време. Неговата мајка среќно изјавува дека оваа изјава се променила од „го мразам мојот живот“ во „го сакам мојот живот“!

Тој има потешкотии на училиште...“ - вели неговата мајка, кога тој нема да ја земе својата доза. Џош може да пропушти само една доза пред да почне да се вознемирува. „Доколку можам да го имам ова на училиште тоа ќе ми помогне многу во мојата работа и се` останато“ - додава Џош. Џои сака нејзиниот син да има колку што е можно поисполнет живот и тоа вклучува одење на училиште по цел ден. 

Со канабис против стрес, анксиозност, агресија, депресија!
Мислам дека тие чуваат други лекови под клуч во училиштето и јас не разбирам зошто тие едноставно не можат да го чуваат заклучено“ - Џои сака Џош да може да го користи својот лек и на училиште. Доста голем број американски држави изгласаа строга регулатива која дозволува медицинска употреба на канабис во училишните кампуси. Главниот спонзор на оригиналниот предлог-закон во Минесота, сега откако се стекна со внимание, ова за него треба да биде лесно техничко прилагодување. Сенаторот Скот Дибл (Scott Dibble), политичар од партијата Minnesota Democratic–Farmer–Labor Party (DFL) изготвува нацрт-закон со надеж дека ќе го претстави за време на законодавната сесија оваа недела.

 
Канабисот ја поттикнува неврогенезата!
Асоцијацијата на училишните одбори од Минесота рече дека најдобриот совет од нив за сега е дека медицинската марихуана мора да биде складирана и давана надвор од училишните дворови. „Како јавно училиште, ние треба да се придржуваме кон сите закони коишто се однесуваат на јавните училишта. Според Статутот MN 152.23, во ниту едно училиште во Минесота не е дозволено користење медицински канабис во училиштата. Следствено, бидејќи не е дозволен во училишните дворови, автобуси итн. ние не можеме да го дозволиме“ - истакна Тод Лишио (Todd Lyscio), Извршниот директор на Crosslake Community School. Да се надеваме дека ова наскоро ќе се промени, затоа што секое дете заслужува нормално детство и соодветна едукација!

Извор: CBS Minnesota