Saturday, January 19, 2019

CannaPaed Symposium 2019 - следната недела во Словенија!

Симпозиумот CannaPaed 2019 ќе се одржи во Љубљана - Словенија поточно во петок, 25 јануари 2019 година во Хотел Union, со почеток во 9:00 часот, кадешто ќе се зборува за лекување на специфични детски болести со помош на канабис


Ова научно советување е наменето за сите кои се грижат за деца со фармакорезистентна епилепсија, како и за деца со други медицински состојби, како што се дистонија, аутизам или рак, кои би можеле да имаат корист од третманот со лекови добиени од канабис. 

Поканетите говорници и експерти во областа ќе ви ги претстават основите на ендоканабиноидниот систем, начинот на дејствување и важноста на различните видови канабис за различни болести во педијатријата.

Симпозиумот е наменет за оние кои се грижат за децата, започнувајќи од оние кои допрва се обучуваат, па сè до оние оние со долгогодишно искуство. Деталите за овој настан, листата на говорници, како и информации за контакт со организаторите, можете да ги дознаете на официјалната веб страна.


Регистрација:


Програма:


Уредник и новинар: MoniQue Konopova

РЕЦЕПТ: Еве како да си направите „канабис шеќер“!

Шеќерот со канабис е интересен начин за збогатување на трпезата со лековити состојки. Ова е универзален рецепт за продукт со канабис кој ќе можете да го додавате во вашите омилени слатки јадења. Еве уште еден начин за додавање на канабиноиди во десерти, кафиња, чаеви... За оваа блага идеја потребна ќе ви биде мала количина екстракт (масло) од канабис (смола или тинктура) и обичен бел шеќер :)


Состојки за канабис шеќер:

 • Шеќер
 • Канабис тинктура/масло
 • Време на подготовка: 30 мин
 • Време на готвење: 0 мин


Насоки за подготовка:

 • Видео туторијал за овој рецепт;
 • Ставете го шеќерот во стаклена чинија;
 • Додадете канабис тинктура/масло и добро измешајте со шеќерот;
 • Поставете пергаментна хартија на послужавник и растурете го шеќерот во тенок слој;
 • Оставете го да стои 1 ноќ;
 • Со употреба на цврст предмет, како шише или сукало отстранете ги грутките. Ова може да го направите и во блендер/сецко;
 • Чувајте го готовиот шеќер на суво, студено и темно место.

Шеќерот од канабис има нежно смирувачко дејство. За утринското кафе користете сатива шеќер, додека пак за вечерното какао користете индика шеќер. Може во шеќерот да се додаде ванила, цимет, кора од лимон или портокал и слична арома во вашиот готов производ. Најдобро да го чувате на ладно, темно место во затворен сад. 

* ВАЖНО! Јачината на шеќерот (количината на активни канабиноиди) зависи од видот и јачината на екстрактот од канабис што сте го употребиле, како и од употребената количина шеќер. Овој рецепт е наменет повеќе за рекреативно-медицинска (превентивна) употреба и за не многу сериозни дијагнози, поради тоа што дијабетичарите и канцер-пациентите не смејат да внесуваат (рафинирани бели) шеќери, затоа што шеќерите го хранат канцерот. 

Уредник и новинар: MoniQue Konopova
Извор: Cannadish

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Wednesday, January 16, 2019

Презентација на студентскиот проект „Легализација на медицинскиот канабис и рекреативната употреба на марихуаната“

Утре (17 јануари) со почеток во 10:00 до 11:00 часот, во Амфитеатарот на ФИНКИ во Скопје ќе се одржи отворена едукативна презентација и јавна трибина за проектот по предметот „Медиуми и Комуникации“ на група студенти од 2 година на факултетот ФИНКИ на темата „Легализација на медицинскиот канабис и рекреативната употреба на марихуаната“ 


Во првата фаза од овој проект за да го испитаат моменталното јавно мислење за темата, студентите поделени во две групи подготвија прекрасна анкета. Едната група ќе ги презентира придобивките од медицинскиот канабис, додека другата група придобивките од легализацијата на рекреативната употреба на истата билка. 

На настанот ќе гостуваат претставници од здруженија на граѓани кои се борат за легализација на конопот во Македонија, пациенти кои се излечиле со помош на домашно подготвени екстракти од канабис од специфични диојагнози за кои модерната медицина сè уште нема решение, како и експерти во областа. 

Почитувани соборци, Ве замолуваме да ја пополните анкетата и да ја споделите за да им помогнеме на овие студенти да си добијат 10ки. Исто така, Ве покануваме на овој настан во што е можно поголем број за да им дадеме поддршка на овие студенти кои храбро одлучија да го демистифицираат канабисот, а исто така за да го забрзаме процесот на декриминализација на канабисот со масовното присуство и поради можноста за слободно вклучување во дискусијата.

Уредник и новинар, Претседател на Здружението на граѓани за демистификација на канабисот „420 МАКЕДОНИЈА - Скопје“ - MoniQue Konopova

Sunday, January 13, 2019

НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - Канабиноидни рецепторни интеракции и невропротективни ефекти на канабиноидите (4 дел)

Експериментално, in vitro, интеракциите на канабиноидните рецептори со ЦБД и Δ9-ТХЦ, заедно и одделно, покажаа невронска заштита во мозокот. И CBD и Δ9-THC можат да функционираат како агонисти и антагонисти на различни рецептори во ECS. Δ9-THC, исто така, се покажа дека го штити мозокот од различни невронски напади и ги подобрува симптомите на невродегенерација


Експериментални ин витро канабиноидни рецепторни интеракции


Експериментално, in vitro, интеракциите на канабиноидните рецептори со ЦБД и Δ9-ТХЦ, заедно и одделно, покажаа невронска заштита од екситотоксичност, хипоксија и лишување од гликоза; in vivo, канабиноидите ја намалуваат хипокампалната невронска загуба и инфарктниот волумен по церебрална исхемија, акутна траума на мозокот и индуцирана екситотоксичност. Овие ефекти се припишуваат на инхибиција од пренесување на глутамат, намалување на калциумовиот прилив, намалена микроглијална активација и последователна инхибиција на штетни каскади, како што се генерација на тумор некрозниот-алфа фактор и оксидативен стрес.


Делта-9-ТХЦ

Δ9-THC може да посредува во ефектите на невротрансмитерот серотонин со намалување на невротрансмисијата на 5-HT3 рецепторот. Ова може да придонесе за фармаколошкото дејство при намалување на гадењето. Овој ефект може да се промени со повисоки дози или со хронична употреба на Δ9-THC. Синтетичките аналогии на Δ9-THC, Набилонот (Cesamet, Valeant Pharmaceuticals North America) и Дронабинол (Marinol-Solvay Pharmaceuticals), се пропишуваат за сузбивање на гадење и повраќање како резултат на хемотерапија. Постои ограничена употреба на синтетички Δ9-THC поради повеќе несакани ефекти посредувани преку активирање на ЦБ1 на ЦНС кај оваа популација.


Мозочни невропротективни ефекти на делта-9-ТХЦ

Δ9-THC, исто така, се покажа дека го штити мозокот од различни невронски напади и ги подобрува симптомите на невродегенерација кај животински модели со МС (Multiple sclerosis), ПД (Parkinson's disease), ХД (Huntington's disease), амиотрофична латерална склероза (ALS) и АД (Alzheimer's disease). Како CBD, Δ9-THC може да понуди не-ECS (ендоканабиноиден систем) заштита со директен ефект врз невронските клетки и не-невроналните елементи во мозокот. Механизмите вклучуваат модулација на екситаторни глутаматергични преноси и синаптичка пластичност, модулација на имунолошкиот одговор, ослободување на антиинфламаторни медијатори, модулација на екситабилност на N-methyl-D-аспартатните рецептори и неговиот ефект врз јазолните поврзувања, калциумот и антиоксидантите.


Невродегенеративни болести - Преглед

Невродегенеративните болести вклучуваат голема група на состојби поврзани со прогресивна невронска загуба што доведува до различни клинички манифестации. Хистоморфолошките промени може да вклучуваат глиоза и пролиферација на микроглија, заедно со агрегати на погрешни или аберантни протеини. Најчестите невродегенеративни состојби вклучуваат: AD, ALS, HD, Lewy body disease и PD.


Бројни апликации на ЦБД и делта-9-ТХЦ за невродегенеративни болести

Бројни апликации за ЦБД и Δ9-ТХЦ за невродегенеративни болести се евалуираат за олеснување на симптомите и за третман кај основните патолошки промени на невронското ткиво. И CBD и Δ9-THC можат да функционираат како агонисти и антагонисти на различни рецептори во ECS. Покрај тоа, голем број не-ECS рецептори може да бидат под влијание на ендогените и фитоканабиноидите.

Уредник и новинар: MoniQue Konopova
Извори: NCBI, Surgicalneurologyint

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

* НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - ОПШТО (1 дел) 

* НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - ВОВЕД (2 дел)

НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - Подетално за ЦБД и ЕКС (3 дел)

Saturday, January 12, 2019

НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - Подетално за ЦБД и ЕКС (3 дел)

Тековните истражувања укажуваат на широк спектар на клеточни механизми поврзани со Канабидиол (ЦБД) и ендоканабиноидниот систем (ЕКС). Специфични клеточни таргети вклучуваат неврони, ендотелијални клетки, олигодендроцити и микроглијални клетки, како што е прикажано на сликата подолу


Клеточни придобивки од ЦБД во Централниот нервен систем!
Активирање на невронски CB1 рецептори

Активирањето на невронските CB1 рецептори резултира со инхибиција на аденилил циклазата (adenylyl cyclase) и намалување на ослободувањето на невротрансмитер преку блокада на калциумовите канали управувани со напон. Активирањето на овие сигнални патишта со CB1 рецептори и високите нивоа на овие рецептори на пресинаптичките терминали укажува дека ендоканабиноидната стимулација на CB1 рецепторите ја потиснува невронската ексцитабилност и ја инхибира невротрансмисијата. Овие ефекти доведоа до проучување на фитоканабиноиди за третман на епилепсија. Неколку фармацевтски компании се обидуваат да развијат синтетички високо-афинитетни CB1 антагонисти и инверзни агонисти како терапевтски лекови за дијабетес, метаболичен синдром и зависност од дрога.


CB2 рецепторот

CB2 рецепторот, за разлика од CB1, не е високо изразен во централниот нервен систем (ЦНС). Ефектите на Δ9-THC врз функцијата на имунолошкиот систем се припишуваат на интеракцијата на канабиноидните рецептори на CB2 најдени претежно во имунолошките клетки. CB2 рецепторите се дистрибуираат широко во главните ткива за производство и регулација на имунолошките клетки, вклучувајќи ја и слезината, крајниците и тимусот. Овие клеточни линии вклучуваат Б и Т лимфоцити, природни клетки убијци, моноцити, макрофаги, микроглијални клетки и мастоцити. Како CB1 рецептори, ендоканабиноидната стимулација ја инхибира невротрансмисијата на CB2 рецепторите.


Култивирани микроглијални клетки

Една студија за култивирани микроглијални клетки покажала дека Ц-интерферон и гранулоцитната макрофагна-колонија стимулирачки фактор (GM-CSF), познати како активатори на воспалителниот одговор на микроглијалната клетка, биле придружени со значителна регулација на рецепторот на CB2. Ова сугерира дека CB2 рецепторите играат важна улога во микроглијалната клеточна функција во воспалителниот одговор на ЦНС. Активирањето на CB2 е вмешано во неколку невродегенеративни болести како Хантингтоновата и Алцхајмерова. Зголемената експресија на ЦБ2 во мозокот беше потврдена со CB2-селективни позитронска емисија на томографија (ПЕТ) кај моделите на глувци со Алцхајмеровата болест. Овој зголемен израз беше поврзан со формирањето на амилоид-бета плаки, што укажува на потенцијална корист за CB2 ПЕТ маркери како дијагностички модалитет за откривање на почетокот на невроинфламацијата.


Уникатни механизми на ЦБД

Интеракцијата на CBD со CB2 рецепторите е посложена, но како Δ9-THC, се верува дека ЦБД го намалува инфламаторниот одговор. Активноста на CBD со CB2 рецепторот е само еден од неколкуте патишта со кои CBD може да влијае на невроинфламацијата [Сликата]. Бидејќи и CBD и Δ9-THC ја модулираат активноста на рецепторите поврзани со протеин-G, поврзани со ендоканабиноидниот систем, а CBD може да функционира како делумен агонист и го антагонизира Δ9-THC, CBD во повисоки дози може да се спротивстави до одреден степен на психоактивни ефекти од Δ9 -THC. Анегдотски, овој ефект е забележан од многу корисници на канабис кои консумираат CBD.


Молекуларни таргети на ЦБД

Молекуларните цели на CBD, вклучувајќи ги и канабиноидните и неканабиноидните рецептори, ензимите, транспортерите и протеините за врзување на клетките, помагаат во објаснувањето на ниско-врзувачкиот афинитет на ЦБД и кон каналите на CB1 и CB2 канабиноидните рецептори. Кај моделите на животни, ЦБД покажа способност да го намали оштетувањето на мозокот, поврзано со невродегенеративни и / или исхемични состојби надвор од ЕКС. ЦБД се чини дека ја стимулира синаптичката пластичност и ја олеснува неврогенезата која може да ги објасни нејзините позитивни ефекти врз ослабувањето на психотични, анксиозни и депресивни однесувања. Механизмите кои ги поткрепуваат овие ефекти вклучуваат повеќе клеточни таргети за да се покачат нивоата на невротропски фактор (BDNF) добиен од мозокот, да се намали активацијата на микроглиата и да се намалат нивоата на проинфламаторните медијатори.


Многу ниска токсичност на ЦБД кај луѓето

За разлика од психоактивните својства поврзани со Δ9-THC, се покажало дека ЦБД има многу ниска токсичност кај луѓето и кај други видови (животни). Ингестираниот и апсорбираниот ЦБД брзо се дистрибуира и поради неговата липофилна природа лесно може да ја помине крвно-мозочната бариера. Крајниот полуживот на ЦБД е околу 9 часа и претежно се излачува во урината како нејзина слободна и глукуронидна форма.


Истражување на ендоканабиноидниот систем

Истражувањето на ЕKС интензивно се засилува со широки откритија. Улогите на ендогените канабиноидни, фитоканабиноидите и синтетичките фармаколошки агенси кои делуваат на различните елементи на EКS имаат потенцијал да влијаат на широк спектар на патолошки нарушувања, вклучувајќи ги нарушувањата на внесот на храна, хронична болка, емеза, несоница, глауком, глиоми, несакани моторни нарушувања, мозочен удар и психијатриски состојби како депресија, аутизам и шизофренија.

Истражувањата за улогата на ЕКС во реакцијата на стрес покажаа значајно влијание врз оската на хипоталамусот-хипофизата-надбубрежната жлезда, контролата на репродукцијата преку менување на ослободувањето на гонадотропин, плодноста и сексуалното однесување. Останатите делови ќе се фокусираат на ECS и ефектите на фитоканабиноидите, ЦБД и Δ9-THC, врз невроинфламацијата, невропротекцијата и нивната потенцијална употреба во третманот на специфични невролошки пореметувања вклучувајќи и траума која го вклучува ЦНС. Цитираните истражувања ќе вклучуваат примери за клинички придобивки само од ЦБД и во комбинација со Δ9-THC.


Невропротективни придобивки од фитоканабиноидите

Истражувањата за ЦБД во животинските модели и луѓето покажаа бројни терапевтски својства за функцијата и заштитата на мозокот и тоа од нејзиниот ефект врз ЕКС директно и од влијанието врз ендогените канабиноиди. Општо земено, ЦБД покажа анксиолитички, антидепресивни, невропротективни, антиинфламаторни и имуномодулаторни бенефиции. ЦБД го намалува производството на воспалителни цитокини, влијае на микроглијалните клетки да се вратат во разгранета состојба, ја задржува церебралната циркулација за време на исхемични настани и ги намалува васкуларните промени и невроинфламацијата.


Други ефекти на ЦБД

Другите ефекти на ЦБД вклучуваат инхибиција на транспортот на калциум низ мембраните, инхибиција на навлегувањето на анндамид и ензимска хидролиза и инхибиција на индуцибилната протеинска експресија на NO синтаза и активирање на нуклеарниот фактор (NF)-κB активација. ЦБД ги зголемува нивоата на аденозин во мозокот преку намалување на повторното преземање на аденозин. Зголемениот аденозин е поврзан со невропротекција и намалено воспаление по траума на мозокот. ЦБД исто така знае да врши васкуларни ефекти, предизвикувајќи вазодилатација, како и хипотензија, која може да се одржи како заштитник против цереброваскуларно оштетување поврзано со мозочен удар. ЦБД има неколку карактеристики кои можат да се експлоатираат за третман на Алцхајмерова болест, вклучувајќи и спречување на глутамат-индуцирана екситотоксичност, редукција на проинфламаторните медијатори и способност за отстранување на реактивните видови на кислород (ROS) и намалување на пероксидацијата на липидите.


Уредник и Новинар: MoniQue Konopova
Извори: NCBI, Surgicalneurologyint

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:Sunday, January 6, 2019

НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - ВОВЕД (2 дел)

Бројни физички, психолошки и емоционални бенефиции и се припишуваат на марихуаната, бидејќи за првпат се пријавени во 2.600 г.п.н.е. (на пример, Кинеска фармакопеја). Дознајте повеќе за откривањето на ендоканабиноидниот систем, фитоканабиноидите CBD и Δ9-THC и канабиноидните рецептори


Фитоканабиноидите, канабидиолот (ЦБД) и делта-9-тетрахидроканабинолот (Δ9-ТХЦ), најпроучуваните екстракти од подвидовите на канабис сатива, вклучуваат коноп и марихуана. Неодамна, успешно се користат како дополнителен третман за малигни тумори на мозокот, Паркинсонова болест (ПБ), Алцхајмерова болест (АБ), мултиплекс склероза (МС), невропатска болка и нарушувања со напади во детството, Ленокс-Гастау и Драветов синдроми. „Во овој преглед, ние обезбедуваме животински / човечки истражувачки податоци за тековните клинички / невролошки намени на ЦБД самостојно или со Δ9-ТХЦ, нагласувајќи ги неговите невропротективни, антиинфламаторни и имуномодулаторни бенефиции кога се применуваат во различни клинички ситуации“ - велат истражувачите.


Откривање на ендоканабиноидниот систем

Фармакологијата на канабиноидните рецептори започнала во доцните 1960-ти кога Δ9-THC бил изолиран и синтетизиран и бил пронајден како примарна психоактивна состојка на марихуаната. Откривањето на специфичните мембрански рецептори за Δ9-THC во раните 1990-ти доведе до идентификација на ендоген сигнален систем, сега познат како ендоканабиноиден систем (ЕКС). Кратко потоа, беа идентификувани ендогени канабиноиди, N-арахидонолетаноламин (N-arachidonoylethanolamine - анандамид) и 2-арахидоноилглицерол (2-arachidonoylglycerol - 2-АГ). ECS се состои од два главни типа ендогени канабиноидни рецептори (CB1 и CB2) поврзани со Г-протеините кои се наоѓаат во мозокот на цицачите и низ централниот и периферниот нервен систем, вклучувајќи ги ткивата асоцирани со имунолошкиот систем. CB1 и CB2 рецепторите, исто така, може да коегзистираат во различни концентрации на истите локации. Двата фитоканабиноиди и ендогени канабиноиди функционираат како ретроградни гласници кои обезбедуваат повратна инхибиција на возбудливиот и инхибиторен пренос во мозокот преку активирање на пресинаптичките CB1 рецептори. Манипулациите на ендоканабиноидните деградативни ензими, CB1 и CB2 рецепторите и нивните ендогени лиганди покажаа ветување во модулирање на бројни процеси поврзани со невродегенеративни заболувања, рак, епилепсија и трауматска повреда на мозокот. Покрај тоа, познато е дека ЕКС влијае на невропластичноста, апоптозата, екситотоксичноста, невроинфламацијата и цереброваскуларниот дефект поврзан со мозочен удар и траума.Освен фитоканабиноидот Δ9-ТХЦ, се проценува дека билката канабис се состои од над 400 хемиски ентитети, од кои повеќе од 60 се фитоканабиноидни соединенија. Некои од овие соединенија се идентификувани дека дејствуваат единствено на CB1 и CB2 рецепторите посебно и истовремено, и / или дека ги инхибираат или активираат функциите на рецепторите. ЦБД, како Δ9-THC, е главен фитоканабиноид кој изнесува 40% од екстрактот на растението. CBD за првпат беше откриен во 1940 година повеќе од 20 години пред Δ9-THC. До неодамна, Δ9-THC доминирал во истражувањето на канабисот. Сите класи на фитоканабиноидни соединенија кои се наоѓаат во марихуаната и конопот, вклучувајќи Δ9-THC и CBD, се добиени од различни промени во базната молекуларна структура на соединенија од типот на Канабигерол.


На сликата погоре

(а) Δ9-THC и (б) канабидиол (CBD) се биосинтетизирани како тетрахидроканабинолна киселина (THC-A) и канабидиолна киселина (CBD-A) од заеднички прекурсор - канабигеролна киселина (CBG). Овие фитоканабиноиди во нивната природна кисела форма се сметаат за „неактивни“. Кога канабисот расте, произведува THC-A и CBD-A, а не Δ9-THC и CBD. Кога канабисот се загрева (декарбоксилација), како што е пушењето, готвењето или испарувањето, THC-A и CBD-A се декарбоксилирани во Δ9-THC и CBD (т.е. „активни“ форми).


Канабиноидни рецептори

Фитоканабиноидните соединенија и екстракти можат да потекнуваат од подвидови на коноп и марихуана, вклучувајќи го и ЦБД. CBD не предизвикува исти психоактивни ефекти какви што се забележани со Δ9-THC (т.е. корисниците на CBD не се чувствуваат еуфорично). Различните психоактивни ефекти, генерално поврзани со Δ9-THC, се припишуваат на активација на CB1 канабиноидниот рецептор кој во изобилство се наоѓа во мозокот. CB1 рецепторите имаат највисоки густини на јадрата на одливот на базалните ганглии, (substantia nigra pars reticulata - SNr) и внатрешните и надворешните сегменти на globus pallidus (дел од мозокот кој го регулира доброволното движење). Хипокампусот, особено во рамките на забестиот свиок (dentate gyrus) и малиот мозок, исто така, имаат повисоки густини на CB1 рецепторот. Многу малку CB1 рецептори се наоѓаат во мозочното стебло. Овие локации укажуваат на вклученост на CB1 рецепторите во модулирањето на меморијата, емоциите, болката и движењето. Δ9-THC, кој е насочен кон CB1 рецепторите, се покажа дека ја намалува ноцицепцијата кај животински модели на акутни, висцерални, инфламаторни и хронични болки. Во студии на пациенти со хронична болка и невропатска болка, употребата на марихуана или канабиноидни екстракти создава позитивни и подобрени симптоми.


Уредник и Новинар: MoniQue Konopova
Извори: NCBISurgicalneurologyint

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - ОПШТО (1 дел) 

Saturday, January 5, 2019

НАУЧНА СТУДИЈА: Преглед на невролошките придобивки од фитоканабиноидите - ОПШТО (1 дел)

Овој преглед на невролошките придобивки на фитоканабиноидите покажа значителни придобивки за невропротекција и намалување на болестите кај широк спектар на невролошки болести и состојби кај луѓето


Позадина:

Бројни физички, психолошки и емоционални бенефиции ѝ се припишуваат на марихуаната од првата пријавена употреба во 2.600 п.н.е. во Кинеската фармакопеја. Фитоканабиноидите, канабидолот (ЦБД) и делта-9-тетрахидроканабинолот (Δ9-THC) се најизучувани екстракти од канабис сатива подвидовите коноп и марихуана. ЦБД и Δ9-ТХЦ содејствуваат уникатно со ендоканабиноидниот систем (ЕКС). Преку директни и индиректни активности, внатрешните ендоканабиноиди и фитоканабиноидите базирани на растителна основа модулираат и влијаат врз различни физиолошки системи под влијание на ЕКС.

Методи:

Во 1980 година, пријавени антиконвулзивни бенефиции од страна на Cunha et al. кај 7/8 субјекти со неконтролирана епилепсија со користење на екстракти од марихуана во фаза I на клинички испитувања. Оттогаш невролошките апликации се главниот фокус на обновените истражувања со користење на медицинска марихуана и фитоканабиноидни екстракти.

Резултати:

Неодамнешните невролошки намени вклучуваат дополнителен третман за малигни тумори на мозокот, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, мултиплекс склероза, невропатска болка и детски нарушувања со напади: Леннокс-Гастау (Lennox-Gastaut) и Дравет (Dravet) синдромите. Покрај тоа, со користење на фитоканабиноиди се испитуваат психијатриски и нарушувања на расположението, како што се шизофренија, анксиозност, депресија, зависност, пооперативен синдром и посттрауматско стресно нарушување.

Заклучоци:

Во овој преглед ќе обезбедиме податоци од животински и човечки истражувања за тековните клинички невролошки намени на ЦБД поединечно и во комбинација со Δ9-THC. Ќе ги нагласиме невропротективните, антиинфламаторните и имуномодулаторните придобивки на фитоканабиноидите и нивните примени во различни клинички синдроми“ - велат истражувачите во оваа научна револуционерна студија за канабисот.

Иако сојузните и државните закони во САД се недоследни за законитоста на производство на канабис, неговите сè повеќе документирани здравствени придобивки го прават уште еднаш релевантен во медицината. Тековното истражување укажува на тоа дека фитоканабиноидите имаат моќен терапевтски потенцијал кај различни заболувања, првенствено преку нивната интеракција со ЕКС. CBD е од особен интерес поради своите широки способности и недостаток на несакани ефекти кај различни невролошки состојби и болести.

Легализација на марихуаната во многу сојузни држави на САД: Потреба од образование!

Поради брзата легализација на медицинската марихуана од страна на мнозинството државни законодавни тела во САД, лекарите се соочуваат со недостаток на формално образование и основни познавања за можните индикации, несакани ефекти, интеракции и дозирање при пропишување на медицинска марихуана. „Поради федералните ограничувања за човечки истражувања во САД, го немаме бројот и квалитет на човечки обиди кои обично се користат при препишување на лекови. Овој преглед на невролошките придобивки на фитоканабиноидите покажа значителни придобивки за невропротекција и намалување на болестите кај широк спектар на невролошки болести и состојби кај луѓето“ - се вели во истражувањето.

Уредник и Новинар: MoniQue Konopova
Извори: NCBI, Surgicalneurologyint