Wednesday, January 27, 2016

На кој начин акупунктурата е поврзана со марихуаната?

Најголемата поврзаност помеѓу акупунктурата и марихуната е тоа што и двата начини на лекување се неконвенционални и нашироко негирани од страна на „стручните“ медицински професионалци. Сепак, денешната развиена медицина која смета дека има одговор на секој проблем, не е во состојба да одговори на многу медицински мистерии. Друга сличност е тоа што и двата природни начини на лекување не само на болките, се применуваат низ илјадници години и има толку многу задоволни пациенти ширум светот и покрај отпорот од страна на лекарите

Која е најголемата врска помеѓу употребата на канабис и (електро)акупунктурата? Овие две работи не биле споредувани се` до пред две години, кога група на истражувачи од Универзитетот Shanghai Jiao Tong во Кина дојде до одговорот. Оваа студија била финансирана од грантови од Националниот основен програм за истражувања во Кина, Националната природна научна фондација во Кина, Шангајскиот водечки проект за академска дисциплина, Шангајската општинска природна фондација за наука и познатиот шангајски TCM академски истражувачки проект. 

Ова откритие објавено на страницата на Американскиот национален институт за здравје (National Institutes of Health), покажува како електроакупунктурата (електрична верзија на традиционалната акупунктура користена за третирање на болките), функционира на тој начин што ја зголемува активноста на природните соединенија во телото кои имаат својство да ги сузбиваат болките. Тие природни телесни „лекови против болки“ се нарекуваат ендоканабиноиди!

Оваа група на молекули, ја нема само во човечкото тело, туку ја има како во канабисот, така и кај сите `рбетници (цицачи). Нашето тело едноставно некогаш не е во можност да излачи доволно сопстени канабиноиди за да се справи со разни стресни и трауматски ситуации во телото, па затоа имаме потреба од внесување на екстерни канабиноиди од растението канабис. Да не ни беа потребни канабиноидите немаше да имаме ендоканабиноиден систем. Денес веќе е општо познато дека многу од болестите настануваат токму поради недостаток на канабиноиди во текот на животот. 

Канабиноидите дејствуваат на болките со тоа што дејствуваат на конкретните рецептори во телото. „Поранешните студии покажуваат дека канабиноидните рецептори CB1 се одговорни за ослободување од болки“ - велат научниците. Научниците исто така тврдат дека тие не биле први кои докажале дека акупунктурата предизвикува зголемување на телесните канабиноиди. „Според најновите извештаи од зборникот American journal of Nature Neuroscience, откриено е дека акупунктурата предизвикува човечкото тело да излачува природни состојки против болки“ - додаваат тие.

Користејќи стаорци со артритични болки, научниците открија дека повторувањето на акупунктурата резултирало со зголемување во канабиноидните рецептори во делот од мозокот наречен стриатум. Ова откритие се комплицира со фактот што стриатумот е преполн со допамински клетки. Претходните студии потврдија дека употребата на марихуана исто така може да го зголеми допаминот. Оваа студија со акупунктурата го докажува истото. Електроакупунктурата исто така довела до зголемување во допаминските рецептори, но дали допаминот играл улога во ослободувањето на болките не беше јасно.

Она што беше јасно и очигледно е дека стаорците имале многу помалку болки по третманот со електроакупунктура - третман за кој авторите велат дека е одобрен од страна на Светската здравствена организација - СЗО за повеќе од 40 здравствени проблеми. Доколку канабиноидите се причина зошто акупунктурата функционира за болки, крајно време е СЗО да ја одобри и употребата на марихуана која е крајно побезбедна од акупунктурата. Акупунктура смеат да вршат само добро обучели лица. Секоја грешка може скапо да го чини пациентот на пример со доживотна парализа. Додека марихуаната може да ја користи секој без да мора да се сомнева дека може нешто да му се случи. Канабисот произведен во домашни услови е 100% безбеден за употреба!


Tuesday, January 26, 2016

Научна студија потврди дека Опсесивно-компулсивното нарушување се лекува со CBD

Бразилските научници го истражуваа влијанието на канабиноидот Канабидиол (CBD) врз Опсесивно-компулсивното нарушување (obsessive-compulsive disorder) на англиски познато како OCD


Канабисот ги смирува пациентите со OCD!
Како што е веќе општо познато, марихуаната од многу одамна се користи за лекување на разновидни анксиозни нарушувања, без да има негативни последици врз целокупното здравје на пациентот. Исто така оваа билка не влијае негативно врз развојот на мозокот како што до неодамна се лажеше наоколу. Напротив! Канабисот ја поттикнува неврогенезата. Токму CBD-то има огромен анти-анксиозен и анти-депресивен потенцијал, а воедно не е психоактивен канабиноид и претставува антидотум на дејството на канабиноидот Тетрахидроканабинол (THC). Вториов пак, има веќе одамна докажан анти-канцероген потенцијал, што значи дека растението канабис го има најсоодветниот сооднос на овие состојки - потребен за да излечи било какво заболување и затоа треба да се легализира целото растение, а не синтетичките деривати направени од него во епрувета!

Пациентите со OCD се измачувани од опсесивни мисли и грижи коишто се основа за појава на анксиозност, а потоа и депресија кај најтешките случаи. Единствениот начин да се спречи анксиозноста кај нив е да се спречат компулсивните однесувања. Како размислуваат овие лица? Епа, вака... На сите ни се случило нешто да заборавиме во брзање пред излегување на работа или пак, да мислиме дека сме заборавиле. На пример на сите ни се случило во брзање да заборавиме да ја заклучиме вратата од куќата/станот. Повеќето се во состојба да продолжат со денот и да не `и даваат големо или никакво значење на таа грижа, што може да не` извади тотално од фокус од она што го правиме во моментот. Пациентите со OCD размислуваат многу поинаку. Тие нема да можат да седат мирни се` додека не се вратат дома за да проверат дали вратата навистина е заклучена. Слично е и со миењето раце. Овие луѓе рацете ги мијат по 100 пати во денот, бидејќи имаат параноја дека не им се чисти и дека им се преполни со бактерии. Или пак, се` во домот мора да им е наредено под конец и ништо не смее да биде изместено од зададениот редослед од страна на заболениот. Овие луѓе патат од непотребен стрес, а стресот како што сите знаеме лачи кортизол и предизвикува рак и срцеви болести...

Конвенционалната медицина луѓето со OCD ги лекува со хемиски соединенија, поточно со тешки антидепресиви (ЛЕГАЛНИ ДРОГИ ШТО СОЗДАВААТ ЗАВИСНОСТ), како што се селективните инхибитори на серотонин (selective serotonin re-uptake inhibitors - SSRIs) и сл. како што се: Прозак, Хелекс, Асентра, Дијазепам, Лексилиум и др. Овие „лекови“ пациентот само го прават редовен клиент, а во суштина не му помагаат да се справи со психолошкиот проблем што го мачи. Токму за да им се помогне на овие луѓе, истражувачки тим од Катедрата за фармакологија при Универзитетот од Сан Паоло, предводена од страна на Д-р Франсиско Гимареис (Francisco Guimarães), уште пред две години објави научна студија во зборникот Fundamental & Clinical Pharmacology којашто го испита влијанието на канабисот, поточно на Канабидиолот кај овие пациенти.

Оваа слика е вознемрувачка за лицата со OCD :)
Истражувањето се состоело од следново: тие најпрво им давале на заморчињата Meta-chloro-phenyl-piperazine (mCPP) - психоактивна дрога што најчесто ја има во екстазите. Познато е дека оваа синтетичка супстанца ги индуцира нападите на паника кај оние коишто се склони да ги имаат и воедно симптомите на OCD ги прави уште полоши. Студијата понатаму докажа дека токму mCPP ги инхибира анти-компулсивните ефекти на SSRI. Откако mCPP им било дадено на испитаниците, научниците спровеле тест за да ја проверат OCD активноста. Според студијата ниту ниските, ниту високите дози од дрогата не давале забележителни разлики во анксиозните однесувања кај глувците.

Опуштете се со канабис -
нула смртни случаи во историјата!
Вториот етап од студијата било тестирањето на дејството на канабисот. Научниците им дале на испитаниците две различни нивоа на Канабидиол и тоа 30мг/кг и 15мг/кг и потоа го тестирале опсесивно-компулсивното однесување кај секој стаорец одделно. Шокантно било тоа што дури и малите дози на CBD го намалиле анксиозното однесување без промена на целокупното ниво на активност. 

Без разлика што клиничките студии допрва треба да се спроведат, ние на сите лица со OCD им препорачуваме да се само-лекуваат со канабис, да ја најдат соодветната врста за нив со пробување, по пат на пушење или вапоризирање за инстантен ефект. Сативите имаат поголем процент на CBD. Секој пат пробувајте најпрво да се излечите по холистички пат, на природен начин, а на лекар одете кога тоа е неизбежно! 


Запомнете:

1. Подобро е да спречиш, отколку да лечиш!
2. Канабисот не е дрога, туку лек, како за болните, така и за здравите!
3. Само за лицата со OCD - откако ќе престане да ви пречи лошо сроланиот џоинт, знаете дека веќе немате опсесивно-компулсивно нарушување :)


Wednesday, January 20, 2016

Сторија: Канабисовото масло го излечи од рак. Сега тој сака да им помогне на сите!

Дејвид е пресреќен дека е жив!
Пациентот Дејвид Хибит (David Hibbitt) кој преживеа од рак, исто така е основач на фондацијата за поддршка на пациенти наречена David Hibbitt Foundation, откако се излечи со помош на канабисово масло. Овој 33 годишен Британец од Силвердејл беше дијагностициран со рак на дебелото црево во трет стадиум во јули 2012 година и помина радиотерапија и хемотерапија пред да има операција во март 2013 година

Но, кога лекарите му кажаа на таткото на Дејвид дека канцерот се вратил и беше терминален, Дејвид одлучи да прекине со смртоносната хемотерапија и започна да користи канабисово масло, затоа што сфати дека само во црната леплива смола од цветовите на канабисот се наѕира надежта дека тој не само што може да се спаси од прераната смрт, туку и да има нормален и здрав живот. Дејвид сфати дека ниту еден закон не може да го оспори неговото право да се излекува дури и на нелегален начин и дека неговото здравје е исклучиво во негови раце. Тој немал што да изгуби, бидејќи лекарите ја „предвиделе“ неговата сигурна смрт.

Хемотерапијата ќе го уништеше ова семејство!
Сепак, „високообразованите“ и „интелигентни“ лекари не се гатачи и предвидувачи на иднината. Тие исто така немаат доволно верба дека едно обично растение може да биде посилно од сите синтетички лекови за кои учеле цела деценија на факултет. Откако Дејвид доби потврда од лекарите дека сега е 100% излечен од ракот, Дејвид сака да создаде мрежа за поддршка на пациентите со канцер кои бараат алтернативни лекови, вклучувајќи и канабисово масло.

Кога ми беше кажано дека имам терминален рак, јас не можев тоа да го прифатам. Јас бев во моите рани триесетти и имав син за кој требаше да размислувам, па затоа одлучив да пробам алтернативни решенија“ - истакнува Дејвит Хибит. „Неколкумина веќе ми сугерираа да користам канабисово масло, па решив да направам истражување пред да одлучам да му дадам зелено светло“ - додава тој.

Дејвид сака сите да знаат за канабисот
Дејвид бил повеќе од скептичен и тој не прекинал веднаш со хемотерапијата што полека го убивала. „Јас земав многу мали количества на почетокот паралелно со хемотерапијата, но почнав да ги прескокнувам терапиите поради разни причини“. Сите пациенти со терминални болести сакаат последните денови од животот да им бидат убави и да немаат страшни болки и гадења. Секој човек заслужува достојна смрт, наместо смрт во агонија и под дејство на тешки легални дроги! „Кон крајот на август јас чувствував дека всушност хемотерапијата ми правеше да се чувствувам лошо. Мислев дека ако умрам, јас не сакам да се чувствувам волку болен, па затоа одлучив да ја прекинам“. 

Ракот е осуден на сигурна смрт!
Дејвид сака да им помага на сите со иста и слична ситуација како неговата со совети, насоки, препораки и поддршка. Сепак, тој е реален и не сака луѓето да мислат дека канабисот е магичен лек, туку дека едноставно е само еден и до сега најдокажано ефикасен природен и безбеден лек покрај многуте други алтернативни лекови за канцер.

НАДЕЖТА ПОСЛЕДНА УМИРА!

Фондацијата ќе има група за поддршка во која ќе може потполно бесплатно да се членува и таа ќе биде место каде што луѓето ќе можат да примаат совети, како и да разговараат меѓусебно за своите искуства. Поентата е на луѓето да им се даде малку повеќе надеж“.

59-годишниот пациент Гери Картлиџ (Gary Cartlidge) од Басфорд рече: „Ми беше дијагностициран терминален канцер во oктомври 2014 и лекарите ми дадоа само од три до шест месеци живот. Јас започнав да користам канабисово масло пред 12 месеци и се` уште сум тука. Тоа што го прави Дејвид е презначајно бидејќи постојат многу луѓе на кои им е потребна помош, а не знаат каде да се обратат за совет околу алтернативното лекување“.

Friday, January 8, 2016

Трикови како успешно да ги прелажете тестовите за детектирање на марихуана

Неколку совети од NORML како успешно да го надитрите законот

Тестовите за урина се способни да детектираат присуство на марихуана 1-5 дена по случајната повремена употреба, 1-3 недели кај редовните корисници и 4-6 недели кај лицата кои користат марихуана неколку пати во денот. Исто така, лошата страна кај овие тестови е тоа што тие само го детектираат присуството на метаболичките остатоци од канабисот, а не и на психоактивните елементи и исто така, не можат да одредат колку некој е под дејство.

Задржувањето на THC кај секого е различно и зависи
од многу фактори како телесна тежина и дебелина.
Денешните тестови за урина потешко може да дадат лажни позитивни резултати поради присуство на некоја друга супстанца во организмот, како на пример некои лекови. Пасивните пушачи на марихуана нема потреба да се плашат, доколку не биле многу изложени на чадот од канабисот.

Генералната стратегија за негативен резултат на тестот за урина е да се зголеми внесот на течности особено вода и почесто да се уринира, особено два часа пред тестирањето. Пожелно е да внесувате повеќе течности неколку дена пред тестираето и да го забрзате метаболизмот со повеќе вежбање, за побрзо исфрлање на метаболитичките остатоци од канабис. Препорачливо е да не ја дадете за тестирање првата утринска урина, бидејќи метаболитите во системот пловат  повеќе за време на сонот.

Некои лаборатории можеби нема да ви го прифатат примерокот поради разреденоста на урината - преголемата количина на вода и проѕирноста на урината. Затоа може да консумирате поголема доза (50-100 мг) од витаминот Б2 што го има во Б-комплексот за урината да добие жолтеникава боја. Можете да го поттикнете исфрлањето на течности со земање на диуретици (кафе, чај и сок од брусница итн) за поттикнување на мокрењето. Чаевите за прочистување на урината се добредојдени, како Увин.

Чувајте си „чиста“ урина. Доколку можете да подметнете примерок од ваша сопствена или туѓа чиста урина (после соодветна пауза од користење канабис), имајте предвид дека температурата на урината кога ќе ја предаватe треба да соодветствува на температуара на урината што би ја предале веднаш по мокрењето.

NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) е Американска национална организација за реформи на законите за марихуана. Мисијата на NORML е подобрување на јавното мислење кон легализација на одговорната употреба на канабис од страна на возрасните лица, но и адвокат за сите корисници во обезбедувањето на пристап до висококвалитетна марихуана која е безбедна и со пристапна цена.

Тестот не ја мери моменталната работоспособност
Додека NORML е противник на користење на дроги за време на работата, а 420Macedonia е противник на користењето на дроги воопшто, ние исто како и NORML сметаме дека никој не смее да биде приморан да изврши тестирање на крвта или урината, особено кога се работи за марихуаната, бидејќи таа е лековито растение, а не дрога. Сметаме дека тестовите ја нарушуваат приватноста и не ја мерат моменталната нарушеност, туку минатата употреба. За поуспешна проверка дали некој во моментот е во работна состојба, наместо тестови за присуство на хемиски остатоци од марихуана во метаболизмот, треба да се спроведуваат тестови за моментална концентрација и брзина на реакции со едноставна компјутерска видеоигра.

Во самоодбрана покрај можноста за покревање на соодветна правна постапка, најдобрата одбрана против анализата на урината и крвта е да се биде чист. За жал ова е малку комплицирано кога некој секојдневно сака или мора да користи марихуана за справување со некој здравствен проблем. Исто така, работодавците треба да знаат дека ваквите тестирања само им внесуваат непотребен стрес на вработените и со тоа ја намануваат продуктивноста. Ниту една научна студија не потврдила дека тестирањата за присуство на марихуана и дроги ги прават работниците попродуктивни, ниту пак некако придонесуваат. NORML тврди дека случајните тестирања може да поттикнат употреба на дроги кои се поретко или воопшто тестирани како кокаин, халуциногени дроги или опијати, поради тоа што во системот се задржуваат многу пократко од канабисот - 2-3 дена. Исто така, речиси воопшто не се спроведуваат тестирања за присуство на алкохол, што е најзлоупотребуваната психоактивна и токсична супстанца дури и на работното место.