Friday, September 29, 2017

Сè повеќе пациенти со канцер одбираат канабисово масло наместо хемотерапија

Од дамнешни времиња е познато дека канабисот покрај антиинфламаторни има и антиканцерогени својства. Марихуаната во форма на екстракт од канабис (масло) не само што ги олеснува симптомите поврзани со лекувањето канцер, туку ги уништува канцерогените клетки оставајќи го останатото ткиво дури и поздраво од претходно


Нова научна студија открива изненадувачки факти за употребата на канабисот кај пациентите со канцер. Оваа нова студија спроведена во центарот за канцер во една држава со легализирана медицинска и рекреативна марихуана, откри дека околу една четвртина од анкетираните пациенти користеле марихуана во изминатата година, главно поради физички и психолошки симптоми. Објавено порано на интернет во гласникот CANCER, рецензирано списание од Американското здружение за рак (American Cancer Society), студијата исто така покажа дека легализацијата ја зголеми веројатноста за зголемена употреба на канабис помеѓу пациентите.


Осум американски држави и Дистриктот Колумбија ја легализираа рекреативната употреба на марихуана, а над половина од државите во САД донесоа закони кои дозволуваат медицинска марихуана во некоја форма. Поради тоа што достапноста и прифаќањето на користењето на марихуаната продолжува да расте, многу пациенти со рак ќе имаат поголем пристап до марихуана за време на нивниот третман. Марихуаната во форма на екстракт од канабис (масло) не само што ги олеснува симптомите поврзани со лекувањето канцер, туку ги уништува канцерогените клетки оставајќи го останатото ткиво дури и поздраво од претходно. Ова е така поради тоа што THC заедно со другите канабиноиди ги напаѓаат генетски измутираните клетки на ракот, а останатите ги регенерираат. Докажано е исто така и тоа дека марихуаната ја поттикнува неврогенезата


За да се истражи ова повеќе, д-р Стивен Паргам (Steven Pergam) од Центарот за истражување на ракот на Фред Хачкинсон (Fred Hutchinson Cancer Research Center) и неговите колеги, испитуваа 926 пациенти од Алијансата при центарот за рак во Сиетл. Тимот откри дека повеќето пациенти имале силен интерес за да се едуцираат за канабисот за време на третманот, а 74% побарале информации од специјализираните лица за нега на пациентите со рак. 66% користеле марихуана во минатото, 24% користеле во текот на минатата година, а 21% користеле во последниот месец. Најактивните корисници пушеле или консумирале марихуана првенствено за физичките симптоми (како што се болка и гадење) или психолошки причини (како што се справување со стрес, депресија и несоница), како и за лекување на оштетувањата од конвенционалните третмани за канцер, како хемотерапија и зрачење. Студијата објави дека случајната анализа на примероците на урина од пациенти покажала дека 14% имале докази за неодамнешна употреба на канабис, слично како и 18% од корисниците кои пријавиле употреба во изминатата недела.


Иако скоро сите испитаници сакаа да добијат повеќе информации за канабис-терапијата директно од своите лекари, повеќето истакнаа дека имаат поголема веројатност да добијат информации од извори надвор од здравствениот систем. „Пациентите сакаат, но не добиваат информации од онколозите за употребата на марихуана за време на нивниот третман, па многу од нив бараат информации од алтернативни не-научни извори. Се надеваме дека оваа студија помага да се отвори вратата за повеќе студии за проценка на ризиците и придобивките од марихуаната кај оваа популација. Ова е важно бидејќи ако не ги едуцираме нашите пациенти за марихуаната, тие ќе продолжат да ги добиваат своите информации од друго место“ - вели д-р Пергам.


Еве како изгледа просечна канабис терапија. 60 мл масло за 3 месеци. За потешки случаи, особено пациенти после хемотерапија пожелно е да се зема многу повеќе од ова. Како полесно да стигнете до грам дневно погледнете на следниов линк: goo.gl/TkD2gb
Автор: Monique Konopova
Извор: Analytical Cannabis

Thursday, September 28, 2017

Замени ги токсичните вакцини против грип со лековитата билка канабис

Спречи и излечи ги побрзо настинките и грипот со помош на канабис. Настинките и грипот се заразни состојби предизвикани од вируси. Грипот и настинките се јавуваат во текот на целата година, но најмногу за време на пролет и есен. Настинките најчесто го напаѓаат респираторниот систем. Овие вируси го напаѓаат телото со тоа што се шират најпрво низ дишните патишта. Како марихуаната може да помогне? Канабисот го балансира имуниот систем. Пред сè помага во спречувањето на настинките. Редовно консумирање канабиноиди и останати природни лековити состојки од канабисот кои се совпаѓаат со ЦБ рецепторите од ендоканабиноидниот систем, го доведува целиот организам во еквилибриум


Канабисот е новата „природна зелена вакцина“
Вакцините против грип предизвикуваат антитела кои се развиваат во телото околу две недели по вакцинацијата. Се вели дека овие антитела го штитат организмот од инфекции од вирусите кои се содржани во инјекцијата! Но, дали вакцината за грип може да направи повеќе штета отколку добро? Истражувањата покажуваат дека многу луѓе се разболуваат од грипот откако биле вакцинирани. Вакцините, исто така, се произведуваат една година однапред, што значи дека производителите на вакцината треба да претпостават една година однапред кој вирус ќе го погоди населенито следната сезона!? За вакцините против грип, исто така, се знае дека содржат токсични и потенцијално опасни хемикалии, какои штетни метали и многумина добиле нервни оштетувања, аутизам и во најтешките случаи парализа, па дури и смрт. Од канабис, сè уште нема ниту еден пријавен смртен случај, ниту пак некакво трајно психофизичко оштетување.


Ова е нормално и природно??? Канабисот лекува безболно!
На кој начин конкретно марихуаната може да помогне кај настинки и грип? Супстанциите што се борат против грип и го зајакнуваат имунолошкиот систем се познати како флавоноиди. Тие се наоѓаат во сите растенија. Билката канабис содржи флавоноиди кои не се наоѓаат во другите растенија. Тоа е она што делува како дел од антиинфламаторните ефекти на марихуаната. Ако многу често се разболувате, тоа значи дека на вашето тело му недостасува важен дел од флавоноидите. Корисниците на канабис многу поретко настинуваат, а дури и кога ќе настинат настинката им поминува многу побрзо без употреба на опасни антибиотици и останати фармацевтски лекови против настинка. 


Поздрав од фан од Прилеп
Кога сте настинати, марихуаната може да ви го поправи расположението, да ја прекине мигрената поради затнатиот нос и болните синуси, помага да се наспиете. Марихуаната не само што ги олеснува тегобите за време на настинка и грип, туку го лекува коренот на проблемот и го стимулира и забрзува одбранбениот механизам на нашето тело. Марихуаната може да помогне да се поправи таа нерамнотежа. Тревата помага да се заштитат крвните клетки од пукање, но помага и во зголемувањето на апсорпцијата на витамин Ц. Познато е дека канабисот има анти-воспалителни својства и исто така дејствува како антиоксиданс. За време на настинка се препорачува чај од марихуана или топло млеко со/од марихуана, консумирање на екстракти - за подобар сон и опуштање на телото. Исто така, лицата кои страдаат поради вакцини, своето здравје можат да си го подобрат и/или целосно вратат со помош на висококонцентрирано масло (екстракт) од канабис.


Автор: Monique Konopova

Tuesday, September 26, 2017

Што е тоа dabs/dabbing, како изгледа овој процес и која му е намената?

Дебингот (Dabbing) или дебс (dabs) претставува начин на консумирање канабис, што дава извонредно силен „хај“

Екстракт од канабис
Дабс (восок од канабис) во суштина е концентрат од THC што може да се најде во различни форми почнувајќи од восоци, масла, киф, па сè до килибарни кристали наречени шетер (shatter). Нивното согорување и инхалирање (вдишување) се наредува дебинг (dabbing) и вклучува испарување на тие висококонцентрирани екстракти од канабисовите цветови од потентни врсти на висока температура, што произведува чад којштво всушност претставува чисто THC. За да консумирате канабис по пат на дебинг потребен ви е бонг или специјално луле или електронски уред дизајниран за тоа. Главната разлика во бонговите за дебс и класичните бонгови за согорување цветови е во тоа што имаат метален дел, наместо садче за трева. Можете класичниот бонг да го модифицирате самостојно:


Бидете внимателни
Овој префинет начин на консумирање бара од корисникот и малку внимание. Имено покрај алат за испарување, потребна ви е и запалка, но не обична. Потребна ви е исто така специјална запалка со бутан која создава интензивно топол син пламен, што може да развие приближна температура до 1.430 °C (2.610 ° F). Оваа температура е доволно висока за да се стопат многу чести метали, како што се алуминиум и бакар, и доволно висока за испарување на многу органски соединенија. Па, затоа овој начин на консумирање канабис иако е медицински, наменет е за поискусните консументи :)


Спремни сте за едно ново уживање? :)
Загрејте го металниот дел на деб прстенот додека не стане вжештен до црвена боја. Дозволете за момент да се олади и потоа ставете го деб екстрактот врз него. Истиот ќе испари додека го вдишувате чадот преку вашиот бонг. Спремете се да бидете неверојатно надувани! Дебингот е релативно нова техника. Концентратите од канабис се направени од вадење/екстрахирање на THC и други канабиноиди од цвеќињата со користење на растворувачи како бутан или СО2. Резултатот е лепливо и вискозно масло. Варијациите во процесот на екстракција создаваат промени во конзистентноста на маслото и бојата, кое како резултат има различни имиња. Овие имиња вклучуваат восок, шетер, бадер (budder) и „старошколското“ бутан хаш масло (butane hash oil). Сите тие во суштина се однесуваат на истото: dabs.


Луѓето консумираат канабис по пат на дебинг не само за да бидат извонредно надувани, туку и за да почувсвуваат интересен извонреден лековит „хај“. Многу пациенти користат дебс за инстантно и ефикасно олеснување на своите тегоби, како хронични болки, гадење, несоница, агресија, стрес, како и за лекување на одредени дијагнози и како надополнување на канабис терапијата. Дебингот е вид на вапоризација којашто не дава некој посебен вкус, затоа што терпините и останатите мирисни молекули се премногу нежни за да го преживеат овој процес на екстракција. Ова е начин за директно (инстантно) внесување голема количина на активните состојки од канабисот. Најлесен и најбрз начин за правење дебс, т.е. за вадење на смолата (екстрахирање) од туфка, во домашни услови е со едноставна употреба на пегла за коса, парче хартија за печење и квалитетна туфка. Најбезбедна варијанта за здравјето е да ги избегнувате екстрактите од сомнително и непознато потекло и самите да си ги подготвувате екстрактите, за да ги избегнете потенцијалните опасности, на пример штетни материи. 


Автор: Monique Konopova

Какво е чувството да пушиш канабис за прв пат?

#КАНАБИС ФАКТ: ВУДСТОК 1969 - 9 од 10 од присутните фестивалџии пушеле марихуана. Над 400.000 присуствувале тој викенд. НИТУ ЕДЕН СЛУЧАЈ НА НАСИЛСТВО НЕ БЕШЕ ПРИЈАВЕН!!!


Канабисот предизвикува МИР!
Чувството да пушиш канабис за прв пат е неверојатно и неописливо и тоа треба да се доживее! Ги сожалувам оние кои никогаш во животот не пробале марихуана - го пропуштаат чувството на идеална благосостојба, здравје, среќа, радост, квалитетен и континуиран убав сон, добро расположение, енергија и елан за работа, мотивација и исполнето секојдневие. Пропуштаат нивниот ендоканабиноиден систем да го добие она што ѝ е потребно на секоја клетка во нашето тело за да функционира најоптимално. Храната е повкусна, перницата е помека, музиката звучи поубаво, столицата на која седиме знае да биде поудобна!

Канабисот ги изострува сетилата, помага да се фокусираме и да го цениме моментот. Канабисот нè враќа во моментот, во нас го буди чувството на благодарност и нè поттикнува да го цениме она што го имаме, да ги бараме позитивните аспекти во секоја ситуација, да ја менуваме точката на гледање на работите. Едноставно кажано - канабисот е магичниот зачин, без кој оваа манџа наречена живот нема вкус... Канабисот е магичниот прав без кој твојит живот станува досадна приказна, наместо да стане вистинска бајка! 


Твоето секојдневие нека стане бајка! ;)
Не можеме преку оваа страница со вас да запалиме џоинт :) За среќа нашите колеги активисти од другиот крај на планевата направиле прекрасни видеа. За да ви доловиме барем приближно колку тоа искуство е забавно и позитивно, направивме компилација од тие интересни видеа. Прикажани се личности кои за прв пат во својот живот пушат канабис! Исто така, на подолните видеа може да видите како се менува тензичниот разговор на лицата кои бранат спротивставени интереси и кои меѓусебно не се познаваат, откако ќе запалат малку марихуана!

Канабисот ги зближува луѓето! Пушењето канабис со одбрани личности може исто така да биде сосем ново искуство. Канабисот е безбеден лек и најздраво средство за социјализација и за спречување на секаков вид на друштвена анксиозност. Погледнете како изгледа пушењето трева за прв пат! :) Твоја одлука е дали ќе продолжиш да го живееш твојот досаден повторлив живот, што наликува на сапунска серија или ќе живееш во среќна бајка. Ги очекуваме вашите видеа!


Бабички пушат канабис за прв пат

Дедовци пушат канабис за прв пат

Aubrey Plaza пуши канабис за прв пат со канабис калуѓерките!

Раби, свештеник и атеист - пушат канабис за прв пат

Дете и родител пушат канабис за прв пат

Внуче со баба му пуши канабис за прв пат

Уште едно видео со внук и баба :)

Поранештни полицајци пушат канабис
 

Американски ветерани пушат канабис за прв пат

Поддржувачи на Clinton, Stein и Trump пушат трева заедно

Републикан, демократ и независен - пушат гане заедно

Автор: Monique Konopova

Monday, September 25, 2017

Како канабисот делува врз мозокот и телото?

Марихуаната народно позната е по „доброто чувство“ кое го дава и по позитивните ефекти не само при убалжувањето на симптомите, туку и при искоренувањето на причината кај многу болести

Поздрав од Делчево!
Оваа билка во никој случај не може да биде штетна за умот и телото. Редовното консумирање канабис го балансира ендоканабиноидниот систем што сите го поседуваме, а кој е одговорен за правилното функционирање на целиот организам (поради тоа што ЕКС ги регулира речиси сите процеси и системи во телото). Доброто чувство кое го дава марихуаната доаѓа од спојот на канабиноидите, (особено тетрахидроканабинолот [THC] - најмногу влијае на мозокот) и ендоканабиноидните рецептори во нашиот мозок и тело.Марихуаната предизвикува да се чувствуваме подобро!!!

Кога THC ќе дојде до мозочните клетки, тие ослободуваат допамин - хемиски спој кој предизвикува среќа. Тоа е делот од мозокот кој ве наградува со „убави чувства“ кога ќе направите нешто добро за себе. Истиот процес се случува кога јадеме вкусен оброк или за време на секс. Мозокот реагира на сличен начин и кога се консумираат дроги. Кога прекумерено ќе се конзумира дрога, се создава чувство на еуфорија, што не е добро бидејќи доведува до нарушувања во системот на наградување. Кога ќе зачести прекумереното наградување со чувство на среќа кај самите себе преку конзумација на дрога, се намалува интензитетот на чувството на среќа, при останатите нормални начини на наградување, а тоа води кон апатија и зависност од таа супстанца.


Од фановите од Ченто
Но, канабисот не делува така! Канабисот не е дрога, туку лек! Разликата е во тоа што ендоканабиноидните рецептори се заситуваат до одредено ниво, поради што предозирањето е невозможно. Зависноста е исто така исклучена, затоа што рецепторите ги нема во деловите од мозокот одговорни за дишење (за виталните функции на телото), а исто така канабисот го поттикнува природното создавање на ендоканабиноиди во организмот (значи го поттикнува нормалното природно функционирање на организмот). Канабисот е најбезбедниот лек за третирање на зависности, па дури и зависности од тешки дроги и декриминализацијата може да ја реши опијатската епиделија.


Ганџата ги блокира негативните сеќавања

Редовните мали дози THC може да ја вратат меморијата! Студиите на животински модели покажале дека aктивните состојки од марихуаната делуваат во делот на мозокот наречен хипокампус и го менуваат начинот на кој податоците се обработуваат и формираат спомените. Ова е од суштинско значење за емотивниот баланс на човекот, со тоа што полесно се надминуваат доживеаните трауми. Консумирањето канабис помага да се фокусираме на она што е позитивно во нашиот живот и да го тргнеме фокусот од лошите сеќавања.


Тревата е поздрава е од тутунот за белите дробови

Лек за епи-напади!
Според истражување и студија објавена во „Journal of American Medical Association“ марихуаната не ја нарушува функцијата на белите дробови, дури може и да го зголеми нивниот капацитет и влијае позитивно врз дишењето.


Канабисот ги контролира епилептичните напади

Поранешните истражувања го сугерираа тоа, иако искуството на пациентите потврдува дека канабисот отсекогаш позитивно влијаел врз мозокот и врз контролата и стопирањето на епи-нападите. Истражувања од 2003-та година конечно докажале дека THC, заедно со CBD ги контролира нападите, бидејќи се поврзува со клетките во мозокот кои се одговорни за регулација и контрола на раздразливост и релаксација, а на нив влијае токму THC.


THC го забавува напредувањето на Алцхајмерова болест

Канабисот е лек за рак и хемо!
Марихуаната може да го успори напредувањето на Алцхајмеровата болест. Докажано е дека THC го успорува создавањето на амилоид плакети кои ги убиваат мозочните клетки и предизвикуваат Алцхајмерова болест.


Маслото од канабис лекува рак и оштетувања од хемотерапија!

Науно е докажано дека хемотерапијата е токсична и смртоносна. Америка официјално го потврди тоа! Канабис-терапијата од екстрак од канабис, наместо овој отров е најдобрата, најздравата, најбезболната, најнетоксичната, па и најефтината варијанта за третирање канцер. Просечната канабис терапија изнесува 60 мл квалитетен екстракт, односно побрзо треба да се стигне до 1 мл дневно. Лицата кои одлучиле да примаат хемотерапија, пожелно е да земаат двојно, па дури и тројно повеќе од препорачаната дневна доза!

Дланки полни здравје!
Автор: К. К.
Извор: Live Science

Sunday, September 24, 2017

Органски здрав блант сролан од цветни листови од роза

Фактот дека пушењето канабис е само еден од начините на консумирање на оваа билка не може да се оспори


Блант од роза
Многу пациенти наоѓаат олеснување, токму на овој начин. Сепак, дебатите за тоа кој е најдобриот и најздравиот начин на пушење немаат крај. До сега се знае дека употребата на уреди за вапоризација и дебинг (вапоризери, електронски цигари, волкано, бонгови и тн.) се најдобри за белите дробови. Но, кои ризли/блантови се најдобри? Избелуваните ризли не се најдобри за здравјето, па за среќа постојат органски ризли од коноп, но и други интересни начини како да сролате здрав џоинт.

Повеќето од компаниите што произведуваат ризли, ги избелуваат со хемикалии како хлор и калциум карбонат. Овие хемикалии ги прават „документите“ бели, но исто така со цел да горат побавно. Генерално, сите папири кои се бели се избелувани со хемикалии и кога одбирате ризли, настојувајте истите да бидат потенки, за да не пушите непотребна дебела хартија на која има акумулирано уште повеќе од избелувачите. Поретко ролајте во шарени слатки ризли на кои има и засладувачи, што непотребно завршуваат во вашата плуќа, а исто така поретко на вашата трпеза нека гостуваат блантовите и сличните обвивки за ролање, како и проѕирните ризли. Тие само може да содржат многу повеќе штетни хемикалии. Кога пушите во квалитетни ризли, не само што се грижите за здравјето, туку го зголемувате уживањето и хајот.

Цвет сролан во цвет!
Кога одбирате ризли, водете се истите да бидат потенки, да не бидат избелувани и да бидат произведени од природни состојки, по можност купувајте ризли направени од коноп! Постојат толку многу алтернативни начини за пушење, како на пример бонгови од овошен плод, на пример од јаболко, бонг од шише, кофа... Потребно е малку алуминиумска фолија, неколку квалитетни туфчиња, запалка и отворена имагинација. Внесувањето канабиноиди низ белите дробови е најдобар начин за инстантно ползување на нивниот ефект, како при акутни еднократни и хронични главоболки, болни меснтруации, останати болки од повреда, згрчени мускули, несоница, преголем стрес, анксиозност, тага, лутина и бес, очај... Непотребните, штетни (и што предизвикуваат зависност) дијазепани, лексилиуми и останати апчиња за смирување и антидепресиви, може наједноставно да ги замените со само неколку дима од „магичното цигарче“.

Џоинт може да сролате практично со секаков растителен лист, на пример лист од пченка, лушпа од кромид (погледнете како музичката група Die Antwoord ролаат „драчевски џоинт“)... Користејќи само три органски ливчиња од роза и нејзината рерна, Саша (Sasha) покажува како можеме да направиме импровизирана обвивка за блант, која е функционална и флорална во исто време. По подготовката на блантот од роза за нешто повеќе од 2 минути, Саша коментира за оваа убава и органска креација за пушење, велејќи колку е поцветен џоинтот, толку е подобар. Нејзиното филмувано упатство за подготовка на блант од роза чекор-по-чекор направи „БУМ“ на интернет и ги возбуди корисниците на канабис ширум светот, па тие започнаа да ги објавуваат нивните цветни џоинти. Израдувајте ја саканата личност со „цвет сролан во цвет“ :) Ги очекуваме фотките од вашите креации! ...и зошто да фрлате пари на ризли? :)

Еве како да направите БЛАНТ ОД РУЖА :)


Еве како да сролате ЏОИНТ ВО ЛИСТ ОД ПЧЕНКА ;)


Еве како да сролаш драчевски џоинт! :)
Автор: Monique Konopova

Saturday, September 23, 2017

Легализацијата не ја зголемува употребата на канабис!

Нова научна студија објавена во зборникот Addiction открива дека легализацијата не е причина за зголемена употреба на канабис во земјите каде што истата е легализирана

Поздрав од Кумановка :*
Ова особено важи за младите, но и за возрасните личности во САД. Статистиките потврдуваат само дека легализацијата дури и ја намалува употребата на канабис кај тинејџерите. Ова истражување е спроведено од страна на истражувачите од Истражувачката група за алкохол при Институтот за јавното здравје (Public Health Institute’s Alcohol Research Group).

Тие користеле податоци обезбедени од страна на периодичните национални студии за алкохол. Податоците биле споредувани со резултатите од употребата на канабис од истите студии. Овие податоци беа разгледувани заедно со промените во државните закони за марихуана.

Поздрав од Струмица :)
Резултатите... не покажаа значително зголемување во употребата поврзана со легислативата на медицинската марихуана. Се чини дека усвојувањето на овие политики ги рефлектира менувачките ставови кон користењето на марихуаната, а не обратно“ - истакнува авторот на студијата Вилијам Кер (William Kerr).


Студијата откри дека помеѓу 1984 и 2015 година, употребата на канабис кај мажите се зголемила до 14.7%, додека употребата на канабис помеѓу жените двојно се зголемила од 5.5% до 10.6% за време на истиот временски интервал. Тие исто така открија дека од 2015 година - 12.9% од возрасните отворено изјавуваат дека редовно консумираат канабис. Употребата помеѓу возрасните на возраст од 50 до 59 години исто така се зголемила значително од 2005 година, со зголемување од 2,22% (од 5% на 11,6%) кај мажите и зголемување од 7,2% (од 0,1% на 7,3%) кај жените. 

Согледувајќи ги овие статистики, ќе сфатите дека со текот на времето употребата на канабис се зголемува поради тоа што луѓето стануваат поотворени во своите сфаќања и не се повеќе толку конзервативни. Причината за ова не е легализацијата, ниту декриминализацијата! Теоретичарите и социјалните психолози сметаат дека причина за ова е фактот што генерацијата наречена „Бејби Бумер“ (Baby Boomer) се префрлила во оваа старосна група за време на овие години и тие генерално се поприфатливи кон позитивни промени, во споредба со генерациите пред нив. „Baby boomer“ е описен термин за лице кое е родено помеѓу 1946 и 1964 година. Оваа генерација моментално е најзастапена во светов, т.е. од неа се состои значителен дел од светската популација, особено во развиените земји: претставува скоро 20% од американската јавност.

Од фановите...
Всушност цивилното население е тоа што ги прави промените, имено луѓето се заслужни за ослободувањето на конопот, поради тоа што сфаќаат дека над 100 години биле лажени од своите доктори и властоджци. Поради потребата од канабис и притисокот од страна на напатената јавност - се случува и промена во законите!

Научниците заклучиле дека промената во законската регулатива во САД, што сега вклучува над 30 држави со закони за медицинска марихуана и над 8 држави со закони за рекреативна марихуана - значи сето тоа е последица од промената во јавното мислење, уверувањата на населението и зголемената потреба од овој природен и најбезбеден лек за рак и многу други болести. Има дури и повеќе американски држави кои бараат легализирање на медицинската и рекреативната употреба на канабис преку законодавната власт, а не преку иницијативата на гласачите (Вермонт е држава што е најблиску до оваа цел).

Поздрав од авторот <3
Ова идеално се совпаѓа со други студии кои докажуваат дека легализацијата на канабис не води кон зголемување на употребата помеѓу малолетниците. Зголемувањето на бројот на корисници на канабис се случува во целиот свет, не само во државите каде употребата е легална на едно или на друго ниво. Фер е да се каже дека промената во политиката се должи на промената во ставовите, бидејќи вистината за канабисот веќе не може да биде сокриена, а анти-пропагандата заснована на лаги и невистини, насловена „Reefer Madness“ остана во минатото...

Извор: Marijuana Times
Автор: Monique Konopova

Friday, September 22, 2017

Како канабисот ја третира астмата и го олеснува дишењето?

Истражувањата покажале дека канабиноидите од канабисовото растение ги заштитуваат белите дробови и ја ублажуваат констрикцијата и непријатноста предизвикани од астмата. Проценето е дека едно од 12 деца страда од астма - хронична болест на дишните патишта која се појавува во детството. Иако повеќето астматичари искусуваат минимални симптоми, болеста е поврзана со 3.000 смртни случаи годишно


Канабисот е познат бронходилататор!
Повеќето астматичари го изоставаат канабисот како варијанта стравувајќи од влошување на нивните симптоми. Но, спротивно од вообичаеното верување, истражувањата покажуваат дека канабисот има позитивно влијание врз белите дробови и го олеснува дишењето. Всушност, канабисот повеќе им помага отколку што им штети на пациентите со астма. Чадот од тутунот не е ист со чадот од тревата. Чадот од тутунот е штетен за белите дробови, па оние кои пушат цигари, се препорачува и да консумираат марихуана.

Канабисот во поголем степен ги отвора отколку што ги затвора воздушните патишта во нашето тело! Истражување објавено во Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics покажало колку канабиноидите ги заштитуваат белите дробови. Експериментирајќи на гвинејски свињи, истражувачите ја измериле способноста на канабиноидите да ја спречат бронхоконстрикцијата (стеснувањето на бронхиите). 

Алфа-пинене го олеснува дишењето!
Посебно внимание посветиле на ТНС, ЦБД, ЦБГ, ЦБЦ, ЦБД-А и ТХЦ-В канабиноидите. Откриле дека ТХЦ и ТХЦ-В (THC-V) се единствените канабиноиди кои ја спречуваат констрикцијата и дека ТНС е поефективен. Значи, канабисот делува како бронходилататор, а не како бронхоконстриктор! Резултатите биле вчудовидувачки земајќи во предвид дека бронхоконстрикцијата е еден од најголемите проблеми што ги мачат астматичарите. При напад на астма, бронхиолите [воздушни ходници по кои поминува воздухот низ носот и устата до алвеолите (воздушни торбички) во белите дробови] се стеснуваат. Како резултат на тоа, стапката на проток на кислород е многу намалена. Но, според ова истражување канабисот им помага на бронхиолите да се отворат.

Лекот се крие во трихомите!
Истражување од 1974 година покажало дека бронходилаторниот ефект на канабисот е послаб од тој на исопротеренол-от, но трае доста подолго и дека е еднакво ефективен како салбутамол-от, кој пак, постигнува максимална бронходилатација за пократко време. Д-р. Рејчел Нокс (Rachel Knox), шеф на Minority Cannabis Bussiness Association, вели: „ТНС е многу моќен бронходилататор и е тоа што ни треба кога лечиме астма. Кога астматичарот добива напад од астма, бронхиолите се стеснуваат меѓу себе и значително го отежнуваат дишењето. Тогаш, внеси ТНС. ТНС веднаш ќе ги отвори и дишењето ќе се подобри“


Канабисот поседува моќни антивоспалителни својства!


α-Pinene го има во рузмаринот, но и канабисот!
Канабисот има добро познати антивоспалителни својства реагирајќи со канабиноидните рецептори низ телото вклучувајќи ги и белите дробови. На пример, едно истражување во весникот Mediators of Inflammation открило дека канабиноидот ЦБД го намалува прекумерното лачење на слуз кое е главна карактеристика на астмата. Иако истражувањето не е извршено врз луѓе, научниците заклучиле дека ЦБД е моќна и успешна природна и безопасна состојка при третирањето на астмата, бидејќи го регулира претераното воспаление во телото. Овие кристалчиња со форма на печурки се трихомите на канабисот и содржат најголем број од активните канабиноиди од растението.


Канабисот ја намалува бронхијалната вкочанетост!

Канабисот е познат по своите релаксаторни својства, познат е по опуштањето на мускулатурата. Бронхоспазмот пак, (бронхијалната вкочанетост) е ненадејна констрикција на мускулите во белите дробови која може да предизвика груби реакции во дишењето кај астматичарите. Но, канабисот има неверојатен ефект при ублажувањето и елиминирањето на мускулните контракции. Како? Релаксирајќи ги мускулите во белите дробови, воздушните патишта се прошируваат и така се зголемува протокот на воздух!

Од фановите од Куманово
Според др. Џесика Нокс (Jessica Knox) тоа е резултат на присуството на алфа-пиненот во канабисот. Значи, консумирањето канабис резултира со акутна бронходилатација! Алфа-пиненот (α-Pinene) е терпен кој се скоро сите врсти канабис. Исто така, се наоќа во маслата од иглолисните дрва, како борот, но и во есенцилајното масло до рузмарин!


Кој е најдобар метод за третирање на астмата со канабис?

Значи, позитивното влијание на канабисот врз астматичарите е очигледно, иако многу од нив се двоумат и плашат да го пробаат... Токму пушењето/вапоризирањето/инхалирањето канабис е најдобриот начин за справување со проблемите со дишење. Благодарение на модерната технологија, постојат повеќе софистицирани начини за консумирање на канабисот и третман со истиот. Вапоризацијата е еден од тие начини - испарувањето на канабисот. Испарувањето (вапоризирањето) е многу попријатно за консумирање и го пренесува лекот без никаква иритација, затоа што се вдишува студен чад.

Вапоризирањето е попријатно од џоинт
Д-р Дастин Сулак (Dustin Sulak), водечки доктор во полето на медицински канабис, открил дека испарувањето на канабисот е високо ефективно решение за пациентите со астма бидејќи обезбедува поголема температурна контрола. „Можеби 90% од астматичарите можат да вдишат испарлив канабис... Ако го направат то правилно, ќе можат да дишат подлабоко, да си ги прошират белите дробови и да ја ублажат констрикцијата“ - истакнува тој. Доктор Сулак препорачува ДНЕВНО ДОЗИРАЊЕ како лек и за подобра контрола на астмата.

За брзо ослободување од болката при напад од астма, тој препорачува тинктура или испарувач бидејќи така лекот ќе се нанесе без никаква иритација. Но, пред сè, д-р Сулак ги советува пациентите да го слушаат своето тело. „Многу е важно да го слушаш твоето тело. Ако користењето на испарувач ти предизвикува кашлица или ти ги влошува симптомите, тогаш не треба да го користиш овој метод“ - заклучува тој. При таков случај, тој препорачува орална ингестија - џвакање на канабисот, маслото од канабис или тинктурата нанесена сублингвално - под јазикот.

Извор: Wake Up World

Thursday, September 21, 2017

Опијатската епидемија може да се реши со медицинска марихуана вели доктор Мехмет ОЗ

Противниците на легализацијата на марихуаната долго време се вадеа со изговорот дека канабисот е „почетничка дрога“ којашто е причина за започнување со консумирање на тешки синтетички дроги и останати штетни супстанци. Искуството го вели сосем спротивното. Денес со сигурност можеме да кажеме дека канабисот е „излезна дрога“ и дека со канабис терапија може да се излечат секакви зависности, вклучувајќи ја и зависноста од опијати (наркоманија), алкохолизам, коцкање, разни видови на психози и фобии

Еден од најпознатите лекари во САД и водител на едукативно-забавната емисија „Dr OZ Show“ докторот Мехмет Оз (Mehmet Cengiz Öz), кардиохирург, професор и автор на многу научни публикации го потврдува фактот дека само со ослободување на канабисот од законските стеги ќе се стави крај на опијатската епидемија што не ја измина ниту Македонија. Вистинската приказна е лицемерието околу медицинската марихуана. Луѓето мислат дека тоа е почетничка дрога кон наркотиците. Тоа може да биде излезна дрога што ќе нè извади од наркоманската епидемија - истакна д-р Мехмет Оз во гостувањето на емисијата „Fox & Friends“ во живо на Fox News изминатиов вторник.


Доктор Оз исто така го искритикува моменталниот статус што марихуаната го има поради федералниот закон. Не ни е дозволено да ја истражуваме бидејќи таа според класификацијата е дрога број 1 и јас лично верувам дека таа може да помогне - додава тој. Водителите на емисијата во којашто гостуваше д-р Оз воодушевени останаа без зборови.


Доктор Оз бил поканет во оваа емисија за да дискутира за претстојното интервју со Иванка Трамп, но разговорот многу брзо започна да завзема многу поинаков тек - кон ослободување на конопот! Д-р Оз требало да зборува за постпородилната депресија на ќерката на американскиот претседател за која таа спомнала за време на една од неговите ТВ емисии. Доктор Оз можеби заборавил да каже дека постпородилната депресија се спречува и лекува со помош на канабис! Имено многу голем дел од ендоканабиноидите преминуваат во бебето преку доењето, па новата мајка има голема потреба од екстерни канабиноиди со цел да го спречи ендоканабиноидниот дефицит во нејзиниот организам.


Темата што е од витална важност за спас на целиот свет - ослободување на канабисот - дојде на сцена откако водителката Ејнсли Ехарт (Ainsley Earhardt) го праша доктор Оз за неговото мислење во врска со претседателството на Доналд Трамп и што тој мисли во врска со незадоволството од страна на граѓаните. Кога домаќинот на емисијата Брајан Килмејд (Brian Kilmeade) се обиде да го прекине шоуто со реклами, д-р Оз праша дали може да каже нешто. Третиот водител, Стив Дуси (Steve Doocy), кој е познат по потсмевот и ругањето на оние кои пушат трева, одговори со еден збор: „WOW“.Извор: Forbes

Wednesday, September 20, 2017

Калифорнија ја притиска федералната власт да ја прекласифицира марихуаната

Во 1996 година, Калифорнија стана првата држава што дозволи медицински канабис. Сега граѓаните одат уште понатаму кон декриминализација и ослободување на најлековитата и најбезбедната билка од законските стеги. Пратениците формално вршат притисоци врз федералната власт за да ја рекласифицираат марихуаната!


Законодавството го повикува Конгресот на САД да усвои закон за прекласифицирање на марихуаната или канабисот и неговите деривати од категоријата дрога број 1 во алтернативна категорија, со што ќе се дозволи легално истражување и развој на марихуаната или канабисот за медицинска употреба“ - стои во заедничката резолуција одобрена од Собранието на Калифорнија во четвртокот (14.09.17). 

Најрестриктивната категорија - The Controlled Substance Act Schedule I (Распоредот I од Законот за контрола на супстанции) - треба да биде резервирана за наркотици без никаква медицинска вредност и со висок потенцијал за злоупотреба. Истражувачите веќе долго време се жалат дека класификацијата на марихуаната создава дополнителни пречки коишто не постојат за спроведување студии врз други навистина опасни супстанции.

Од нашите поддржувачи и фанови
Хероинот и ЛСД-то исто така се наоѓаат во Распоред I заедно со канабисот, но кокаинот и метамфетаминот се класифицирани во помалку рестриктивна категорија II! Калифорниската резолуција, која претходно помина во државниот Сенат, исто така, повика на промена на федералниот закон за да се овозможи „законска трговија со марихуана или канабис, така што бизнисите што се занимаваат со марихуана или канабис можат да ги користат традиционалните банки или финансиски институции за нивните банкарски потреби, што ќе резултира со обезбедување правно средство за овие бизниси да ги плаќаат своите даноци“.
Поради тековната федерална забрана, многу банки не се подготвени да обезбедат финансиски услуги за бизнисите со марихуана. Тоа значи дека повеќето работат на парична основа, што претставува проблем во наплатата на даночните приходи од нивните продажби. Исто така, овие „зелени бизнисмени“ поради тоа што постојано располагаат со готовина се мета на грабежи. На почетокот на овој месец, Комитетот на американскиот Сенат за апропријации изрази загриженост дека сегашниот статус на марихуаната под ранг I ги попречува истражувањата и ги упати федералните агенции да издадат извештај на оваа тема.

Според законот во Калифорнија, заедничките резолуции не бараат гувернерска акција. Текстот на одредбата за канабис сега ќе биде предаден на претседателот Доналд Трамп, потпретседателот Мајк Пенс, претседателот на домот Пол Рајан и водачот на мнозинството во Сенатот, Мич Меконел. Одредбата исто така, ќе биде испратена до двајца американски сенатори во Калифорнија и американската делегација од 53 члена.

А, што правиме ние...?

Автор: Monique Konopova
Извор: Forbes

Tuesday, September 19, 2017

Кјуринг - „лекување“ на цветовите од канабисот со употреба на вода

Водениот кјуринг е брз начин за лекување на туфките по сушењето, но со сосем поинаков пристап

Воден кјуринг се употребува на пример за врсти како Super Skunk, односно врсти со понепријатен вкус. Имајте доверба во оние цветови кои поминале воден кјуринг само од искусни одгледувачи, затоа што некои може оваа техника да ја употребат за да ја прикријат мувлата кај скапаните туфки.


Поентата на водениот кјуринг е наместо по пат на природните процеси на разложување на хлорофилот, нутритивните елементи и шеќери (кои доколку останат во туфките - предизвикуваат груб чад, а поради тоа потешко се пуши), вие ги разложувате во вода. Бидејќи канабиноидните состојки на база на масти нема да се разложат во вода, овој процес во тревката го остава само она што го барате.


Позитивната страна на овој обратен начин на кјуринг е тоа што е многу побрз и дава екстремно мазен чад. Искусните одгледувачи кои ја практикуваат оваа техника тврдат дека чадот од марихуаната која поминала низ воден кјуринг мириса многу поубаво од вообичаено кога е запалена. Недостатокот на оваа техника е што водено „излечената“ трева потешко поминува на пазарот, затоа што цветовите не изгледаат баш најубаво, губат на мирис и на тежина! Но, сепак, како што се губи тежината (волуменот), се зголемува потентноста на канабисот (лековитите состојки се поконцентрирани во цветовите со воден кјуринг). Друга негативна страна е што тревата мора по втор пат да се суши!Како изгледа водениот кјуринг?

Едноставно ставете ги пупките во водонепропустна тегла и пополнете ја до крај со чиста, ладна вода од обратна осмоза. Ако туфките пловат на површина, потопете ги. Менувајте ја водата најмалку еднаш дневно, по можност два пати на ден околу 5 дена. Потоа отстранете ја водата и исушете ги туфките. Внимавајте убаво да ја исушите тревата, затоа што може да се појави мувла! Се препорачува сушење во сушара и редовно ротирање на цветовите по овој кјуринг. Целиот процес трае околу 10-12 дена.


Извор: Herb