Friday, May 10, 2019

95-годишна жена вели дека пушењето канабис е клуч за долг и среќен живот

Висока речиси метар и половина, таа имаше 95 години кога за неа е напишана оваа кратка статија, Мелита Гордон (Melita Gordon) од Јамајка веројатно е рекордер во пушење канабис! И покрај несогласувањата од нејзиното семејство, таа пуши трева цели 85 години, поточно од 10 годишна возраст


95 годишна баба тврди дека канабисот е лек за долговечност!
И таа нема да престане да пуши ганџа додека не умре, изјави Гордон за Green Rush Daily. Доживотната здрава навика на Гордон е среќно одобрена од нејзиниот примарен лекар, чие гледиште е дека доколку таа престане да консумира канабис, таа може сериозно да го наруши своето здравје и живот. Госпоѓа Гордон, заедно со нејзиниот лекар сметаат дека нејзината навика да пуши канабис, може да биде делумно одговорна за нејзината долговечност и одличното здравје. Мелита вели дека започнала со канабисот, бидејќи растела во растафаријанска куќа и ги палела лулињата на постарите.


Таа вели дека се навикнала да пуши марихуана кога била „крстена“ во праксата на нејзината култура и религија од страна на нејзините родители, Мишел Џонс (Michelle Jones) и Ричард Гордон (Richard Gordon), кои исто така пушеле трева. Сепак, не сите во семејството на Мелита денес се задоволни со навиките за пушење толку многу канабис. Ќерката на Мелита Гордон, со која заедно живеат, ја молеше својата мајка таа да престане. Нејзината ќерка дури ѝ предложила компромис и побарала од нејзината мајка да го намали пушењето на еднаш дневно. Но, Мелита е навикната да пуши трева по цел ден, секој ден. Дури и додека работела во сега затворена фабрика во Марун Таун, таа станала позната како „Дамата со луле“ (Pipe Lady). Сопругот на Мелита не ја осудува нејзината навика таа постојано да пуши трева, но тој самиот не ја практикува оваа навика.

Уредник и новинар: MoniQue Konopova
Извор: Greenrushdaily

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Марихуана или тутун: кој чад претставува поголем ризик за вашето здравје?

Органски здрав блант сролан од цветни листови од роза

Туберкулозата најбезбедно, најприродно и најуспешно се лекува со канабис!

Студија: „Пушењето канабис не претставува канцероген“

Како да се откажеш од пушење цигари со помош на ЦБД?

Зошто избелените ризли не се најмедицинскиот избор?

Ефектите на канабисот врз бременоста - консумирањето е корисно како за мајката, така и за идното бебе (научна студија спроведена во Јамајка)

Во Кингстон се отвори продавница за канабис и кафетерија

Wednesday, May 8, 2019

Холандска компанија ја претстави првата монтажна куќа во светот изградена исклучиво од коноп!

Во блиска иднина, жителите на целиот свет ќе можат да живеат во штедлива, одржлива и безбедна куќа целосно изградена од еден тип на канабис, односно од коноп. Не само што овие монтажни домови можат да се градат многу побрзо од конвенционалните модерни куќи, туку се и доста потрајни, потопли, поевтини и поотпорни на земјотреси!


Првата куќа целосно изградена од коноп!
Овој напреден проект е дизајниран и имплементиран од холандската компанија Dun Agro, специјализирана за hempcrete - цигли од коноп, за кои веќе доста имаме зборувано на нашиов блог. За таа цел, се користи индустриски коноп, член на семејството канабис. Покрај за лекови, оваа органска суровина може да се користи за различни намени, од производство на материјали за градба, па сè до храна, текстил и биогорива. За разлика од индискиот канабис, овој индустриски негов братучед не содржи големи количества на тетрахидроканабинол (THC), но поради тоа што содржи доста поголемо количество на канабидиол (ЦБД), од него може да се произведува смола/масло/екстракт/тинктури за третирање на спазми и епилептични напади.


Да го вратиме конопот на македонските ниви и полиња!
Конопниот бетон на Dun Agro е направен од влакна од коноп, вода и сврзно ткиво - велат од компанијата. Откако оваа смеса е втисната во калапи, добиените елементи на куќата се сушат три месеци. По сушењето, тие се подготвени за монтажна градба. Дун Агро ја изгради својата куќа од коноп на 30-ти ноември. Оваа компанија веќе ја заврши својата втора конопна куќа, а плановите за блиска иднина вклучуваат продолжување на изградбата и продажбата. Во Холандија, во моментов за одгледување коноп е наменето за 1.100 хектари земјоделско земјиште. Земјоделците се одлучуваат за оваа култура поради добрата заработка, леснотијата на производтсво, како и придобивките за животната средина.


Со оглед на сегашното производство на коноп во Холандија, оваа компанија проценува дека може да произведе до 500 такви куќи секоја година. И овој број, исто така, може да се зголеми, затоа што побарувачката исто така се зголемува - секој сака да живее во еколошка куќа. Дун Агро не беше првата компанија што се обиде да изгради куќа од канабис, но тие тврдат дека се единствените што успеале да го направат тоа. Како главна предност за купување куќа од коноп оваа компанија го наведува негативниот CO2 отпечаток. Конкретно, конопот во процесот на растење апсорбира 13.500 кг CO2, којшто кај овие куќи и градби останува складиран во бетонот од коноп.

Уредник и новинар: MoniQue Konopova
Извор: Nexus-svjetlost.com

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:Monday, May 6, 2019

Ако имав рак, би користел екстремно потентно и седативно масло (екстракт) со околу 95% ТХЦ, 1-3% ЦБД!

ЗДРАВО ПОЧИТУВАНИ СОБОРЦИ! Канабисот е докажан природен универзален и најбезбеден лек за секакви форми  на заболувања особено канцери и малигни клетки, конкретно озлогласената состојка ТХЦ! Сакаме да Ве потсетиме на правилата за дозирање екстракти според Протоколот на активистот Рик Симпсон, кој веќе детално го имаме објаснето на блогов и воедно прочитајте што додава неговиот пријател активистот Jindřich Bayer


Лекот е бесплатен ако знаете како да си го направите сами!
ТХЦ лекува рак, а не хемотерапијата! Тоа го потврдува и професорот д-р Роберт Меламед, но и многу други доктори, како на пример д-р Санџај Гупта и научници кои спровеле голем број на научни студии на луѓе, за што подетално можете да прочитате на нашиов блог. Сакаме да Ве потсетиме на правилата за дозирање екстракти според Протоколот на активистот Рик Симпсон, кој веќе детално го имаме објаснето на блогов. Книгата „Лекот за рак“ Протоколот на Рик Симпсон на англиски можете бесплатно да ја симнете на следниов линк. Имено неговиот пријател активистот Јиндрих Бајер (Jindřich Bayer) кој ја има напишано книгата, којашто делумно е преведена на блогов, уште во 2015 година од неговите искуства со пациентите на една научна конференција за канабисот во Прага вели вака:

Ако имав рак, би користел екстремно потентно и седативно масло (екстракт) со околу 95% ТХЦ, 1-3% ЦБД, и јас би јадел колку што е можно повеќе од него колку што е можно побрзо, додека би останал во мојата зона на удобност. 60 грама во период од 2-3 месеци за свежо дијагностицирани пациенти, 120-180 грама во текот на 6 месеци за оние по хемотерапија и / или зрачење

Темјанот и смирната се добредојдени за подобро здравје!
Започнете со 1-5 мг масло кога е можно за да ги избегнете проблемите. Ако некој сака да додаде јаки ЦБД масла во протоколот за масло од канабис, тоа е нивна одлука. Тоа може да помогне, но може и да нема влијание, кој знае. Локална употреба (мачкање на кожа), супозитории, внесување (јадење) на маслото, вапоризирање за контрола на расположението или акутни состојби.

Ако сакате да ги зголемите ефектите на маслото врз имунолошкиот систем и ако сакате да му помогнете на телото да се регенерира од ДНК ниво, голтајте 1-5 грама темјан дневно и околу еден грам смирна секој ден, во три или повеќе дози дневно. Плус семе од коноп и цедење сок (од канабис), ако имате здрави растенија за работа и доколку не сте алергични на растителните материјали во маслото. Се разбира, исто така е добро да се знае дека прочистените декарбоксилирани масла од канабис, исто така може да се користат за да се спречи ракот пред истиот да се појави. Превенцијата е најдобриот пристап, нели?“ - Најдобри желби, JB ;)

Не заборавајте дека по терапијата со екстракт од канабис, дури и кога пацентот е веќе во сигурна ремисија, пожелно е да се продолжи со одредена превентивна доза масло за одржување уште некој извесен период и добредојдено е тие лица и понатаму во текот на животот покрај тоа што треба да продолжат со здравите животни навики, исто така (барем повремено) треба да го користат канабисот во било која форма.

Презентации од конференцијата за медицинска канабис во Прага
* Основен протокол: www.hempcures.work

Панел дискусија за канабисот


Уредник и новинар: MoniQue Konopova

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Протоколот на Рик Симпсон - CURE FOR CANCER!

Воведни инструкции за дозирање на канабисово масло

За авторот Јиндрих Бајер на книгата „ЛЕКОТ ЗА РАК“ - Протоколот на Рик Симпсон и содржина

Како да се подобри Протоколот на Рик Симпсон? Со додавање на темјан!

Инструкции за дозирање канабисово масло кај пациенти оштетени од хемотерапија и радијација

ДОКАЗИ од пациенти излечени од рак со РСО! - 1 дел (стр. 76 - 80) извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“

Сведоштва на пациенти излечени од канцер со РСО! - 1 дел (стр. 52 - 55) извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“

Сведоштва на пациенти излечени од канцер со РСО! - 8 дел (стр. 74 - 76) извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“

Супозитории!!! Операција или масло? (извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“ стр. 99 - 101)

Квалитет на животот. Зошто е наречено РСО? (извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“ стр. 116 - 119)

Животни - Сведоштва - 2 дел (извадок од Протоколот на Рик Симпсон „Лекот за рак“ стр. 113 - 116)

Комплетен водич за употреба на медицинска марихуана кај постари лица

Дозирање на домашно масло од канабис кај деца и почетници

Д-р Боб Меламед е лут што по сите истражувања сè уште не зборуваме дека „Канабисот го третира ракот“

Доза за одржување канабисово масло на крајот од лекувањето (maintenance dose)

Марихуаната најдобро делува внесена анално (ректално) и вагинално!

Истражувачка колумна: Интравенскиот Витамин Ц е убиец на ракот и ФДА сака да го забрани + неколку вкусни конопнo-овошни пијалaци

Шокантни нови студии: Половина од пациентите со рак се убиени од хемотерапија, а не од рак

Хемотерапијата го распространува ракот низ телото - предупредуваат научниците

Сè повеќе пациенти со канцер одбираат канабисово масло наместо хемотерапија

Како кетогената исхрана ги ослабнува клетките на ракот?

Други природни терапии што можат да помогнат за време на лекувањето со масло од канабис

Орално или ректално внесување на дозата канабисово масло?

Saturday, May 4, 2019

Аргентина го доби најмладиот канабис доктор, а Македонија сè уште апси активисти и пациенти!

Фресија Силва Софрас (Fresia Melina Silva Sofrás) е биолог, магистер по фармација и во тек на докторски студии за канабис на Универзитетот во Буенос Аирес, стипендирана од страна на државниот совет за научни и технички истражувања во Аргентина. Македонија и понатаму апси и става во затвор активисти и пациенти!


М-р Фресија Силва Софрас од Аргентина
Фресија родена е во Ескел има 26 години и ќе стане првата докторка во државата за медицинска употреба на ова растение. При Една емисија на радио каналот АМ 550 таа го нагласила лековитиот потенцијал за третман на некои патологии со доволна научна евиденција која ја поткрепува примената, не само од маслото, туку од целото растение! Помеѓу патологиите во кои се потврди придобивката од канабисот е мултиплекс склерозата, намалување на епилептични напади, зголемување на апетитот кај луѓе со оштетен имунитет, намалување на гадење и повракање при хемотерапија. Покрај контактот со аргентинските организации кои се одговорни за распространувањето и применувањето на канабисот, Фресија има блиско искуство со користењето на маслото од канабисот, кај нејзината сестра која страда од фибромијалгија. Соборците коишто разбираат шпански, можат да го слушнат разговорот при нејзиното гостување во радио емисијата „Пат кон ноќно пристаниште“, на овој линк.


Поддржувачите на канабис знаат да уживаат во секојдневието!
АПЕЛ до Министерствата за образование, здравство и до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република (Северна) Македонија: Кога ќе ја стипендирате Моника Ристеска која речиси 10 години е неуморен активист за легализација на канабисот во сите области од животот и која е Претседател на регистрираното здружение за демистификација на канабисот во Македонија „420 Македонија - Скопје“ - секојдневно објавува: видеа, статии, вести и научни студии за употребата на канабисот на македонски јазик на овој блог, им објаснува на пациентите како да користат канабис и екстракти кај различни дијагнози и им објаснува како самите да си го подготват лекот во домашни услови (затоа што екстрактите од аптека се преслаби за да излечат дури и настинка!), снима интервјуа со македонски пациенти кои користат канабис и македонски познати личности и самата е медицински корисник на канабисот за контрола на нејзините трауми, поради апсењата и го користи канабисот во форма на маст за нејзините (сега веќе болни и проширени) вени на нозете. Моника не е криминалец, туку интелектуалец и корисник на медицински канабис.


М-р Моника му направи интервју за канабисот на Кили!
Моника родена е во Полска има 30 години и цело свое образование го заврши тука, моментално е запишана на нејзиниот втор факултет - запишана е на Факултетот за земјоделски науки и храна и оваа академска година за неа е пропадната, бидејќи ја ставивте 2 месеци во притвор и не можеше да се вклопи после таа ТРАУМА која засекогаш ќе остави белег во нејзината психа, плус сега е осудена на 5 години условна казна! Таа веќе има завршено едни додипломски студии по новинарство на Правниот факултет „Јустинијан Први“ (просек 9.08) и е магистер на ЕСРА Приз-Скопје-Њујорк по продукција на филм, радио, телевизија и театар (просек 10.00). Таа е лидер, мотивациски говорник, хуманист, крводарител, екологист, учесник во школата за млади лидери на Претседателот Ѓорѓе Иванов, работи како судски преведувач од полски на македински јазик и обратно и многу сака да учи, а е НЕВРАБОТЕНА и живее сама од благодарноста на пациентите! Кога за неа ќе обезбедите соодветно работно место и стипендија за да го заврши факултетот што го започнала, па поедуцирана на темата да може да ви помогне на Вашите легални плантажи за канабис?!?!? Никој повеќе од неа не заслужува да ја добие наградата за своето дело и упорност. Да не беше Моника и неколкумина други, никој немаше да може да произведува канабис во МК - затоа што и понатаму ќе беше ТАМУ ТЕМА!!!


Уредник: MoniQue Konopova
Извори: Ar.radiocut.fmMejorinformado


Моника знае и да одгледува канабис!
ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ: 

Thursday, May 2, 2019

Мистериозниот секундарен канабис терпен Феландрен и неговите придобивки!

Феландренот произведува пепер-минт, дрвенест и благ цитрусен ароматичен профил и лесно се апсорбира, што го прави прилично чест додаток на мноштво козметички производи. Тој, исто така, е главен во холистичката источна медицина веќе долго време, користен поради неговите антифунгални и антибактериски својства


Дава ментолен и дрвенест, но малку цитрусен мирис...
Од долгата листа на откриени терпени кои се наоѓаат во канабисот, само околу 30 се релативно чести кај повеќето комерцијални видови на канабисови цвеќиња. Во рамките на таа листа, осум од најчестите (примарни) терпени се: лимонен, пинен, хумулен, оцимен, мирцен, линалол, кариофилен и терпинолен. Освен тоа, околу 20 други се на листата на секундарни терпени кои обично се застапени во многу помала мера, во најчесто користените врсти канабис и поради тоа помалку се познати, бидејќи помалку се изучуваат.


Фелaндренот првпат е откриен во маслото од еукалиптус. Феландрен е име за еден пар на органски соединенија: Алфа-Феландрен и Бета-Феландрен, кои имаат слична молекуларна структура и слични хемиски и лековити својства и кои најчесто се добиени од неколку растителни видови на еукалиптус. И покрај недостатокот на детални истражувања, има доста податоци за овој секундарен терпен. Феландренот е еден од оние секундарни терпени кои не добиле многу внимание од истражувачите и канабис ентузијастите... Хемиската структура на овој терпен
Кои сорти канабис содржат најмногу Феландрен?

Иако овој терпен е малку мистериозен, легализацијата на канабисот ја отвора можноста за повеќе истражувања! Во студијата од 2017 година, алфа-феландренот бил откриен во врстите на канабис: Trainwreck и Jack Herer. Ова беше направено со тестирање на 233 примероци од 30 сорти од клиничкиот диспанзер преку гасна хроматографија. Во студијата, феландренот бил класифициран како секундарна карактеристика кај соеви кои содржат високи количини на терпинолен. Во подоцнежен модел на студијата, исто така, се откри дека соевите: Ace of Spades и SAGE имаат количини во трагови на алфа- и бета-феландрен. Најверојатно сите врсти го содржат, но не во доволна количина за тоа да може да биде детектирано.Уникатиот профил на Феландренот

Алфа- и бета-феландрен се пар на органски соединенија кои се многу слични, но малку различни во нивната хемиска структура. Пред нивното откритие во почетокот на 1900-тите, феландрените често биле погрешно идентификувани како лимонен и пинен. Само откако соединенијата биле тестирани во маслото од еукалиптус, било откриено дека феландренот всушност се дели на две различни изомерни соединенија. Соединението лесно се апсорбира од организмот и има доста лековити својства и се користи во ароматерапијата, со што овој терпен е заедничка состојка на мноштво козметички производи.Оваа врста содржи многу феландрен
Медицинските придобивки од Феландренот

Студијата на глодари од 2015 година ги тестираше стимулативните својства на феландрен заедно со лимонен, покажувајќи дека двата терпена имаат и антихипералгезични и антидепресивни својства. Сепак, не е јасно дали феландренот ќе ги прикаже истите карактеристики во изолација, поради тоа што сите состојки од канабисот најдобро функционираат заедно, благодарение на ефектот на придружба! Исто така, се верува дека Феландренот има и други потенцијални анти-канцерски (in vitro студија) и антиинфламаторни (глодарски студии) бенефити и му помага на канабиноидот ТХЦ во борбата со малигните клетки. Ова рано истражување не ни кажува многу за ефектите на феландренот кај луѓето, особено според нивоата на застапеност во канабисот. Овој терпен, очигледно, се користел во традиционалната кинеска медицина за лекување на дигестивни нарушувања, иако неговата медицинска ефикасност сè уште не била многу истражена од страна на западната медицина.


Иако најистакнат во еукалиптусот, феландренот постои и во етеричните масла од различни растенија, вклучувајќи (делумна листа):

 • Канабис;
 • Еукалиптус феландра (Eucalyptus phellandra) - сега се нарекува еукалиптус радиата;
 • Масло од лист од куркума;
 • Цимет; 
 • Лук;
 • Копар; 
 • Ѓумбир; 
 • Магдонос; 
 • Лаванда; 
 • Иглолисни дрвја: Ела, Бор, Смрека;
 • Нане;
 • Копар (Анасон);
 • Лаванда.


Уредник и новинар: MoniQue Konopova

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ТЕРПЕНИТЕ:

Уште нешто за терпените... Да повториме за најпознатите терпени и да научиме за уште неколку други!

ЛИМОНЕН - терпен што им помага на канабиноидите во борбата против ракот!

БИСАБОЛОЛ: Медицинските придобивки на овој цветен секундарен терпен


*  *  *

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ ЗА СТРУКТУРАТА НА КАНАБИСОТ: