Sunday, April 29, 2018

Колку долго трае маслото од канабис? Рок на траење на концентратите од канабис

Колку долго трае концетратот од канабис, зависи од голем број фактори кои се движат од квалитетот и класификацијата на почетниот материјал што се користи за производство на финалниот производ, па сè до начинот на екстракција. Додека некои екстракти и тинктури можат да доживеат деградација на квалитетот за многу краток временски период, други може да останат свежи и употребливи за неодредено време


Влијанието на методот на екстракција врз рокот на екстрактот

Златниот стандард во секоја методологија за екстракција е дека квалитетот на крајниот производ секогаш ќе го отсликува квалитетот на почетниот материјал. Постои директна корелација помеѓу квалитетот на почетниот материјал и она што останува пост-екстракцијата. Инфериорните производи кои содржат компромитирани канабиноидни профили, во секој случај, ќе резултираат со инфериорни екстракти. Терпените речиси секогаш ќе доживеат деградација од некој вид и до некој степен при екстракцијата. Нивното губење не само што ќе влијае на вкусот и медицинската ефикасност на финалниот производ, туку може да игра улога и во рокот на траење на тој производ. Некои производи, како оние што се наменети за dabbing, користат методи за екстракција наменети за зачувување на терпените, како восоци и shatter. Сепак, екстракциите кои се наменети за јадење, како што се разни специјалитети „edibles“ (колачи), за мачкање и тинктури, не мора нужно да ги користат овие методи за зачувување на терпените.


Концентратите доаѓаат во различни форми, кои се движат од екстракти како што се: saps, shatters, crumbles, путери и дестилати, па сè до механички преработените екстракти како: киф, екстракт со ледена вода (IWE) и сл. Нивните атрибути, како што се конзистентност, вискозитет и јасност, се сите нуспроизводи на нивниот метод на екстракција. Основниот принцип на екстракција е да се отстранат многу нечистотии од почетниот материјал, кои вклучуваат растителни материи (хлорофил), масти и липиди и други непотребни компоненти. Многу масти и липиди во концентратите без растворувачи остануваат затоа што тие се потешки за механичко отстранување.


Екстракциите со растворувачи, од друга страна, произведуваат „олеоресини“ (oleoresins) кои содржат комбинација на канабиноиди, флавоноиди и терпени, како и други нечистотии како масти и липиди, во многу случаи. Преку секундарен процес на филтрација со растворувач наречен „зимизација“ (winterization), овие масти и липиди може да се отстранат од производот, оставајќи зад себе повеќе прочистена супстанција. Познато е дека процесот на зимизација предизвикува одредена терпинска деградација која може да го компромитира профилот на вкус и конзистентноста на финалниот производ. Изладувањето (замрзнувањето) на материјалот и растворувачот пред финалниот продукт на пример, остава многу помалку зелена боја (хлорофил). Меѓутоа, овој процес е неопходен за производство на супер-стабилни хаш-маслени продукти, како што се кристалните шетери, како и високо-терпенските шеќерести екстракти.Терпени, канабиноиди и рок на траење на концентратите

Варијациите на концентратите варираат во конзистентност, од стабилни шетери до путери и шеќерести восоци. Секој вид екстракт содржи различна комбинација од молекули (на пример, канабиноиди, терпени, липиди, нечистотии), но повеќето содржат висока концентрација на канабиноидна тетрахидраканабинолна киселина (THC-A), односно неактивирано ТХЦ. Геометриската структура на чистата THCA е составена од решетки наредени едни на други, формирајќи кристална структура. Сепак, THCA во мешавина на концентрат различно ќе кристализира, зависно од променливите како што е односот на другите нечистотии присутни на агитација и температура.


На пример, шетерите познати по нивната супер стабилна стаклена конзистенција, обично се монокристални во финална форма, што значи дека тие покажуваат многу својства во согласност со аморфните цврсти материи (тие имаат помеки интервали на топење и се појавуваат помалку крути во молекуларната структура) кога се изложени до различни концентрации на терпени, нечистотии или дури и други канабиноиди како ЦБД. Со цел екстрактот shatter да оформи и одржи стаклена физичка структура, тој мора да помине низ понатамошна филтрација за да ги отстрани овие нечистотии. Ако тие се остават во производот, овие други компоненти можат да направат многу работи, од кои едната е да предизвикаат ефект на „buttering“ во концентратот кога се доведува до различни температури.


Кога терпените или дури и други канабиноиди како CBD се присутни во концентратот тие исто така можат да дејствуваат како емулгатори (средство за мешање или растворање) на кристалниот THCA. Концентратот кој е богато заситен и со THCA и терпени, може да преземе различни конзистенции во зависност од тоа како производот бил агитиран и на кои температури тој производ бил изложен. Овие различни фази кои се концентрираат на изложувањето (на пример поликристалински до аморфен) се во голема мера под влијание на многуте нечистотии кои го спречуваат THCA да кристализира. Нечистотиите може да вклучуваат нешто од покачени нивоа на терпени до масти, липиди, растворувачи, како и присуство на други канабиноиди. На пример, концентратите со високо ниво на канабидиол ќе делуваат помеки поради тоа што имаат различна структура на молекулата.


Со текот на времето, некои шетери понекогаш ќе „се исушат“ додека нивните терпени се деградираат, оставајќи ја супстанцијата со повисока концентрација на THCA зад себе. Тоа не е последен индикатор дека производот е расипак и дека не може да се користи за испарување (dabbing). Наместо тоа, тоа едноставно значи дека молекуларната структура на маслото е променета како резултат на терпените кои се деградираат од концентратот. Шеќерестите масла од канабис, кои некогаш биле како шетери по конзистенција, тоа е само нашето визуелно набљудување на она што се случува за време на деградацијата на терпените, кога ТХЦА веќе не мора да се „грижи“ за терпените што се појавуваат на патот на кристализацијата.


Најголемите непријатели на било кој концентрат, без разлика дали тоа е восок, шетер, масло или било кој продукт што во себе го содржи маслото од канабис, се исти: светлина, топлина, воздух и време... Сите овие елементи ја олеснуваат деградацијата на терпени и канабиноиди и ќе го забрзаат процесот со кој се менуваат некои од концентратите. Студени, темни и суви затворени средини се најдобри за одржување на долговечноста и кога се изложени на што е можно помалку загадувачи од животната средина. Некои од овие производи ќе траат многу долго без менување или губење на ништо. 

Оптималните опции за чување вклучуваат фрижидери или замрзнувачи. Маслото од канабис најдобро е да се чува во ладилник, а супозиториите во замрзнувач. На тој начин ќе се елиминираат променливите кои имаат тенденција да ги расипуваат екстрактите. Со текот на времето, канабиноидите (и, во некои случаи, терпените) неизбежно ќе се променат на некој начин, без оглед на состојбата. THCA на крајот ќе се деградира до канабинол (CBN), процес кој создава килибарна структура или ефект на затемнување. Шетерите и другите маслени екстракти со повисоки терпенски профили, исто така, може исто така да станат со структура на шеќер.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Leafly

Thursday, April 26, 2018

Канабисот помага во заздравувањето на скршените коски!

Повторно физиолошки аспект на канабисот! Според неколку истражувања, одредени компоненти од канабисовото растение можат да го подобрат здравјето на коските со свртување на правецот на процесите на оштетување на коските, регулирајќи ја регенерацијата на коскеното ткиво, па дури и со забрзување на залекувањето на скршениците


Канабис за појаки коски! ;)
Истражувачите откриле дека канабиноидите взаемно делуваат преку ендоканабиноидниот систем на начин кој помага за регулирање на клеточната функција во човековото тело. Во 2009 година, истражување од Шкотска спроведено на стаорци заклучило дека додавањето на канабиноиди како делта (9)-тетрахидроканабинол (ТХЦ) и канабидиол (ЦБД) помага да се регулира коскениот метаболизам, бидејќи во коските се произведуваат ендоканабиноиди. Ова е процес преку кој коските го регенерираат нивното ткиво заменувајќи ги старите клетки со нови - функција која ги чува коските постојано здрави и цврсти. Друго истражување објавено во 2009 година, исто така соопштило дека ТХЦ ги активира ЦБ1 и ЦБ2 канабиноидните рецептори во телото. ЦБ2 рецепторот помага при формирањето на коските и помага да се спречи коскената атрофија во поодмината возраст, ова е од особена важност за старите лица кои страдаат од остеопороза.

Додека најголемиот број истражувања на тема канабис и здравје на коските и лекувањето на фрактурите се фокусира на способноста на канабиноидите проактивно да го регулираат здравјето на коските, едно истражување од 2015 година отркило дека администрацијата на канабис може да помогне побрзо и поуспешно да заздрават и скршените коски. Истражувањето било спроведено од истражувачи од Универзитетот во Тел Авив и Хебрејскиот Универзитет во Израел и објавено во Весникот за истражување на коски и минерали (Journal of Bone and Mineral Research). Сепак, бидејќи истражувањето било спроведено на стаорци, тешко е да се каже дали овие резултати важат и за луѓето. Дури и авторите на истражувањето го тврдат тоа бидејќи ова е прво истражување на оваа тема, плус спроведено е врз стаорци и рано е да се извлечат цврсти научни заклучоци, иако праксата одамна го потврди ова.


Ова е чест правец во истражувањата за канабис кои долго време тешко е да се спроведат поради бариерите од статусот кој го има канабисот во групата на криминализирани контролирани супстанции. Поново истражување од 2017 година при кое биле вклучени луѓе и ја тестирале врската меѓу употреба на канабисот и густината на коскена маса, не нашло голема поврзаност. Но, постоечкото истражување за потенцијалната улога на канабисот во здравјето на коските ветува за одредени канабисови активни компоненти, посебно ЦБД, дека помагаат во одржување на здравјето на коските и при ретроактивен третман на скршениците. Додека е многу рано да тврдиме, овие рани истражувања сугерираат дека канабисот поседува други многу корисни примени за човековото здравје и благосостојба.

„Како што со радозналост и радост ги откривам благодетите на ова свето растение со секој нов ден, мојата восхит и понизност пред ова растение растат со секое ново изгрејсонце“ - Ваш Никола <3

Слика 1:

Медицинска сестра подготвува инјекција со канабис за пациент во болничкиот центар Хадарим на 9 март, 2011 година. Во сојуз со Министерството за здравство во Израел, компанијата Тиком Олам дистрибуира канабис за медицински цели за повеќе од 1800 луѓе во Израел.

Слика 2: 

Израелци работат во стаклената градина „Здивот на животот“ во втората по големина плантажа за медицински канабис во Израел, во Кфар Пинес, северен Израел на 9ти март 2016 година. Рекреативната употреба е забранета во Израел, но во последните 10ина години неговата терапевтска употреба не е само дозволена и распространета на повеќе дијаднози (листата постојано се проширува), туку е и охрабрена. Во 2017, докторите им дале трева на рецепт на околу 25.000 пациенти со: рак, епилепсија, пост-трауматичен стрес и дегенеративни болести. Првична цел е ублажување на симптомите. Иако им е забрането да го извезуваат канабисот, Израел ги фокусира агрономската, медицинската и технолошката експертиза на растението во маркетингот со надеж да стане светско катче на ова поле.Извор: HERB

Туберкулозата најбезбедно, најприродно и најуспешно се лекува со канабис!

Туберкулозата (ТБ) е изнемоштувачка респираторна болест која обично резултира со смрт ако не се лекува. Програмите за вакцинација и модерните антибиотици до одредена мера ја држеа ТБ под некаква контрола со децении во најразвиените општества, но сега се појавуваат нови измутирани видови на бактеријата, отпорни на лекови... Се покажа дека канабисот има антимикробни ефекти врз туберкулозата и сличните микроби и ја спречува болеста пред нејзиното појавување, може да ја излечи, а исто така ги елиминира и непријатните симптоми од болеста


Лекувањето на ТБ не е едноставно и може да се појави повторување на болеста ако не се излечи правилно. Обично тоа се јавува кога препишуваните антибиотици се прекинуваат со употреба пред бактериите целосно да се искоренат. Во овие случаи, остануваат во организмот на пациентот најчесто најотпорните форми на бактеријата - оние со особено непропустливи клеточни ѕидови (M. tuberculosis е позната по своите дебели, восочни клеточни ѕидови), оние кои целосно мутирале. Овие еластични бактерии потоа се реплицираат и можат да се пренесуваат. Постојат докази дека постои помала веројатност од појавата на епидемии од ТБ кај здрави популации, тие се почести кај имунокомпромитираните лица, како што се пациентите со ХИВ / СИДА.


Откако инфекцијата со туберкулоза станала отпорна на лекови, стапката на морталитет генерално се зголемила на околу 80%. Сè уште има некои лекови кои можат да го лекуваат ТБ, вклучувајќи и некои форми на хемотерапија, но несаканите ефекти може да бидат многу лоши за долгорочното здравје на пациентот. Ако овие терапии со „втор ред“ се лошо управувани, MDR-ТB може да стане XDR-TB отпорна на лекови. Се проценува дека секоја година се дијагностицираат 40.000 случаи на TB и се чини дека преваленцата се зголемува: во 2008 година, 49 земји документирале случаи на XDR-TB. Стандардната BCG вакцина не е целосно ефективна против сите видови на ТБ. Така, итно се бараат нови вакцини и опции за лекување, а владите и меѓународните организации низ целата планета вложуваат пари во истражување и развој, а не сфаќаат дека лекот е одамна добро познат - канабис, уште во минатото оваа билка се користела за лекување на оваа болест.Историјата на канабисот и ТБ

Долгата историја на употребата на канабисот, уште од почетокот на човештвото, особено за лекување на туберкулозата е документирана во многу делови од светот. Во некои случаи употребата на канабис како народен третман за туберкулозата до ден денес опстојува и покрај ширењето на современите медицински практики кои никако не можат да ја истиснат употребата на канабисот од народната медицина. Употребата на канабис како третман за туберкулоза за прв пат се евидентира во Индија и се чини дека е добро позната од времето на Indian Hemp Drugs Commission од 1893-1894. Комисијата го сослуша сведочењето за употреба на канабис за лекување туберкулоза и широк спектар на други состојби, како од индиските, така и од западните лекари, што укажува на тоа дека оваа практика е позната и во современа Европа.


Канабисот е важен елемент на традиционалната Африканска фармакопеја (African pharmacopoeia), а особено беше употребуван од страна на Зулус (Zulus) од Јужна Африка за лекување на разни болести на респираторниот систем, вклучувајќи астма, обична настинка и туберкулоза, која била третирана со специјално изработени декорации (инфузии со топла вода). Исто така, постојат извештаи за традиционалната употреба на канабис во Мексико како третман за туберкулоза и тоа со пушење канабис за да ги намалат симптомите. Се чини дека употребата во мексиканската народна медицина опстојува до денес, иако во модерните времиња туберкулозата е поверојатно да се третира со тинктура од канабис. Исто така, постојат извештаи за канабисот, дека се користи за третман на туберкулоза во традиционалната народна медицина во Аргентина.


Пред Втората светска војна во Чехословачка семето од коноп беше рутински употребувано како дел од програмата за лекување на деца заболени од ТБ. Семето од коноп се потопувало во топло млеко (60-80 °C) најмалку триесет минути, пред да се исфилтрира. Потоа, смесата се администрирала врз пациентот и секоја доза требала да содржи 375 ml млеко и да содржи 50-80 грама семе. Набљудувањата регистрирани во текот на речиси триесетина години во Jince Sanatorium во западна Чехословачка (сега дел од Чешка), покажаа дека третманот со млеко од семе од коноп обично резултира со значителни подобрувања и многу успешни ефекти, дури и во отсуство на други лекови. Се смета дека високата содржина на полинезаситени есенцијални масни киселини кои се наоѓаат природно во семето од конопот, едестин, се важни во третманот на ТБ. Докажано е дека туберкулозните бактерии се уништуваат побрзо кога високите нивоа на арахидонска киселина се присутни; арахидонската киселина се произведува во телото преку метаболизмот на линолеичната киселина, која се наоѓа во многу високи нивоа во семето од коноп.


Во 1950-тите години, истражувањата почнаа да обезбедуваат докази за значајните антимикробни својства на канабисот, а истрагите за неговата потенцијална употреба како третман за туберкулоза продолжија со својата сериозност, со ветувачки првични резултати. Во 1960 година беше докажано дека изолираната смола од канабис го спречува растот на M. tuberculosis и разни други бактериски патогени, дури и при разредувања од 1:150.000. Откривањето на специфичните канабиноиди беше во развој (CBD и CBN биле изолирани во 1940-тите, но ТХЦ и другите канабиноиди нема да бидат идентификувани до 1964 година) и како што светот почна да ги зајакнува законите против канабисот во 1960-тите и 1970-тите, истражувањата почнаа да стагнираат. Сепак, ЦБД се покажало дека врши специфични антимикробни својства, а со оглед на тоа што брзината на истражувањето почнала да се зголемува уште во 1990-тите.


Друга студија во 1960-тите открила дека смолата (екстрактот) од марихуана го спречила растот на бактериите на туберкулозата и други патогени. Истражувачите тогаш не знаеле многу за канабиноидите, но тие сметале дека антимикробните карактеристики на ЦБД се особено корисни и ефективни за третман на туберкулозата. Американското здружение за фармакогнозија (The American Society of Pharmacognosy) и Американското хемиско здружение (American Chemical Society) спроведоа студија за наоѓање на медицински пијалак високо ефективен во борбата против Staphylococcus aureus (MRSA) отпорна на метицилин, како и за други смртоносни бактерии отпорни на конвенционални лекови. Студијата покажа дека пет главни канабиноиди во марихуаната имале потентна антибактериска активност. Овие канабиноиди не само што беа успешни во борбата против MRSA и низа други опасни бактерии, туку и кај микобактериската туберкулоза отпорна на третман. Овие канабиноиди се:

 1. Cannabidiol (CBD)
 2. Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)
 3. Cannabigerol
 4. Cannabinol
 5. Cannabichromene

Денешните истражувања за микробиолошките својства на канабисот откриле значителен доказ дека врстите на пневмонија отпорна на лекови и MRSA се уништени од страна на погореспоменатите неколку канабиноиди: CBC, CBG, CBD и THC. Студија спроведена во 2011 година врз стаорци инјектирани со M. tuberculosis покажа дека последователниот третман со ЦБД во голема мера ја забавил прогресијата на болеста. Истражувачите заклучиле дека овој ефект бил посредуван од инхибиција на Т-клеточната пролиферација индуцирана од ЦБД (канабидиол) и овој канабиноид има директно бактерицидно дејство на М. туберкулоза и со тоа игра одредена улога во забавувањето на прогресијата на болеста.

Постојат значителни докази кои ја покажуваат врската помеѓу пушењето тутун и зголемениот ризик од туберкулозна инфекција, додека пак пушењето канабис има сосем спротивен ефект. Од друга страна, постојат значителни докази кои покажуваат дека ширењето на туберкулозата и другите заразни респираторни болести може да биде намалено со разни методи на консумирање канабис. Во случај на заедничка употреба на канабис преку џоинт или бонг, ризикот од пренесување може да биде голем, затоа не консумирајте канабис заедно со заболените од оваа болест и не престојувајте со нив во иста просторија.


Какви несакани ефекти и симптоми на туберкулозата можат да се лекуваат со медицинска марихуана?


Сè повеќе луѓе со ТБ се одлучуваат за медицински канабис за туберкулоза. Третманот на туберкулоза со канабис може да биде ефикасен за цела низа симптоми на ТБ, вклучувајќи:

 • Замор;
 • Болка во градите или болка при кашлање или дишење;
 • Гадење од фармацевтски лекови;
 • Стрес;
 • Депресија;
 • Анксиозност;
 • Ненамерно губење на тежината;
 • Губење на апетит;
 • Несоница;
 • Полесно искашлување и тн...


Најдобрите видови на марихуана за третирање туберкулоза и нејзините несакани ефекти

Во различни области ширум светот луѓето користеле третмани со марихуана за туберкулоза уште од историските времиња. Денес, во многу култури, луѓето сметаат дека канабисот е коренот на медицината за лекување туберкулоза и други нарушувања. Подолу се наведени пет видови на марихуана најмногу употребувани за ТБ од страна на пациентите:

 1. Charlotte’s Web (Sativa)
 2. Strawberry Cough (Sativa)
 3. ACDC (hybrid)
 4. Girl Scout Cookies (hybrid)
 5. Blue Dream (hybrid)

Марихуаната за третман на туберкулоза не е ограничена само на пушење. Најгенијален метод е кога канабисот или екстрактите ги додавате во вашата омилена храна/колачи, бидејќи канабисот предизвикува „munchies“ (отвора апетит, затоа што го забрзува метаболизмот) и може да им помогне на оние кои се борат со губењето на тежината и недостаток на апетит. Некои популарни методи за консумирање марихуана кај ТБ и други нарушувања/заболувања вклучуваат: чај, пушење, испарување, тинктури и тоници, јадења, балсами, восок и хашиш.

Автор и Главен и одговорен уредник: MoniQue Konopova

Wednesday, April 25, 2018

Избор на најдобрите документарни филмови за придобивките од канабисот

Документарците се важна алатка за секој што се обидува да се едуцира, да го шири неформалното образование и да ги разоткрие популарните митови поврзани со канабисот. Затоа не е изненадување што има толку многу висококвалитетни документарни филмови за марихуаната и постојано се снимаат нови 

Следните документарци се избор на нашиот тим 420Macedonia и се едни од најдобрите што можете да ги најдете на интернет. Тие нè едуцираат за вистината околу оваа најлековита билка, но и за науката, политиката, историјата и културата поврзани со неа. Ве молиме споделете ја оваа објава на вашите социјални мрежи, а на кој му требаат повеќе докази нека кликне и на овие два додатни линка:Clearing the Smoke: The Science of Cannabis


Trilogy: Full CNN Documentary Weed Parts 1-3 (2013-2015)


Run From the Cure - The Rick Simpson Story (Full)


Professor Green Is It Time to Legalise Weed BBC Documentary 2017


The Science of Cannabis (Documentary)


Possibly The Best Marijuana Documentary Of All Time


Smoking Weed with the President of Uruguay (Full Length)


The Truth About Smoking Cannabis | BBC Documentary


The Most Powerful Plant on Earth? | The Hemp Conspiracy | Documentary


Marijuana - A Chronic History (Full Length Documentary)


[Documentary 2017] - The Science Of Cannabis - Weed heals - Excellent Documentary


Cannabis: A Lost History (FULL DOCUMENTARY)


The Best Marijuana Documentary (Canadian)


BBC Documentary 2017 - Medical Cannabis: The Wonder Weed - 2017 Full Documentary


Marijuana Documentary - Best Cannabis Documentary


The Magic Weed - History Of Marijuana


King Of Cannabis Documentary 2017


Marijuana X Documentary FULL DIRECTOR's CUT


Kings of Cannabis (Full Length Documentary)


Cannabis Britain's secret Farms HD Documentary


Marijuana in America - Colorado Pot Rush - CNBC Documentary


Trinidad & St. Vincent Cannabis, Weed (Documentary)

Tuesday, April 24, 2018

Производи со екстракт од канабис за нега на новите тетоважи

Ако сакате да ги излечите вашите нови тетоважи побрзо, да делувате антибактериски и многу повеќе да делувате на болката од иритираната кожа на тетовираното место, најдобро е да употребите канабис! Тоа може да го сторите и со домашна канабис крема, маст, мелем или балсам, но и со некој готов комерцијален канабис производ за таа намена. Еве листа од 10 производи што ја изготви порталот HERB за нега на тетоважи со канабис за да го задржите вашето ново мастило подолго, но и за поинтензивна боја


Поздрав од Уредникот MoniQue Konopova
Соодветната грижа за вашите тетоважи е клучна за тие долго да изгледаат убаво. Не само што негата ја спречува инфекцијата, туку исто така ги задржува боите свежи и живописни. Постојат бесконечни количини на лекови за после тетовирање, но дали знаете дека вашата омилена билка, исто така, може да го задржи вашето уметничко дело изгледа свежо? Може да ја намали болката, да го намали отокот и да го забрза лекувањето? Многу тату студија нудат стандардни лековити масти, кои се губат во сенката на лековитите способности на канабисот. Ако барате да го излекувате вашето тетовирано место побрзо и со помала болка, тука се 10 производи за нега на тетоважи од канабис за да го задржите вашето мастило да изгледа сосема ново многу подолго и за побрзо да заздрави раната.


#1. Nurse Mary J

Инфузирано со ЦБД од коноп, Nurse Mary J не само што го спречува воспалението пред да започне, туку ја намалува болката и чешањето што доаѓа по правењето на нова сликичка. За разлика од продуктите со петролеј и восоците за тетовирање, со Nurse Mary J, нема бариери. Во прилог на остатокот навлажнувачки, Nurse Mary J овозможува вашата нова уметност да дише. За возврат, ја задржувате храброста на тетоважата многу подолго.


#2. Ink It

Ink It од страна на Gemstonz е шеa путер за нега на тетоваж. Производ кој содржи 45 MG на THC. Не, тоа нема да ве надува. Но THC, заедно со авокадо маслото, камилица, лаванда и есенцијални масла од пачули, можат да ја ублажат болката и да ја ублажат иритираната кожа. За најдобри резултати по тетовирање, нанесете особено за време на првите 24 часа.


#3. Susan’s CBD Tattoo Aftercare Salve

Спакувани во 200 MG чист CBD изолат од коноп, Susan's CBD Tattoo Aftercare Salve го забрзува процесот на заздравување за да можете да уживате во вашето свежо уметничко дело порано. Овој мелем исто така ја намалува болката, го намалува отокот и ја хидрира кожата.#4. Ink 20/20

Не само што Ink 20/20 ќе ја поттикне новата тетоважа со органско масло од семето од коноп и други канабиноиди, но исто така ќе делува како штит против штетните УВ зраци благодарение на SPF. Никому не му се допаѓа матна и избледена тетоважа, па следниот пат кога ќе поминете еден ден на сонцето, само употребете го производот Ink 20/20.


#5. Hempgenix Tattoo Rehab Cream

Рехабилитационата крема Hempgenix’s tattoo, доаѓа со 50 MG слатка канабис сатива која, покрај лекувањето на вашето свежо тетоважиче, ги намалува и брчките. Според компанијата, „100% од корисниците забележале намалување на времето на заздравување“ - како резултат на користењето на навлажнувач на база на вода само еднаш или два пати на ден. Во меѓувреме, многу други производи за нега на тетоважи бараат да ги примените на вашето ново тетовирано место три до шест пати на ден.


#6. Ink Salve All Natural Tattoo Ointment

Ако сте активист за почиста животна средина и органски производи, ова е производ з анега на тетоважи за вас! Ink Salve, или „магија во тегличка“ како што корисниците сакаат да го нарекуваат, е токму она што ви треба. Од борбата против бактериите, па сè до зголемувањето на производството на колаген, Ink Salve е фантастичен. Згора на тоа е без глутен, не е тестирано на животни и е без синтетички мирис. Не содржи ниту петролеј, соја или масло од орев. Инк Салве е богат со масло од семе од коноп. Сè на сè, Ink Salve е како канабис вегетаријанец, среде разновидните масти за нега после тетовирање.


#7. Exodus Organics infused tattoo salve

Ако барате да го излекувате тетовираното место со помош на THC, имате среќа. Exodus Organics прави мелем за тетоважи богат со THC. Не само што ѝ помага на вашата постоечка тетоважа да заздрави од изложување на сонце, но исто така помага да се заштити новото мастило. Важноза нив етоа што тие ги користат сите природни состојки кои ја смируваат и навлажнуваат вашата кожа.


#8. Brooklyn Grooming old school balm

Многу балсами за после тетовирање содржат мазут од железо, што често води до поголема иритација на кожата. Brooklyn Grooming претпочита да ви помогне да го излечи местото по природниот пат. Во прилог на одржувањето на вашето тетоважиче свежо, овој олд скул балсам за тетоважи му дава на било кој дел од кожата дополнителен поттик. Овој продукт, особено, содржи масло од семе од коноп, што ќе им овозможи на вашите тетоважи да се излечат подобро и побрзо.


#9. Hemp-Eaze tattoo balm

Ако сакате да го забрзате процесот на заздравување на вашата тетоважа, балсамчето за тетовирање Hemp-Eaze ќе го стори токму тоа. Не само што ќе го заштити вашето мастило од оштетувањето од сонцето, туку исто така ќе ве ослободи од непријатноста што може да ја доживеете. Овој производ ќе ги направи дури и најстарите бои на тетоважата да зрачат во полн сјај. Со мешавина од корен од коноп и други состојки, овој мелем дава долгорочни резултати.


#10.  Ink-Wise tattoo balm

Ink-Wise балсамот за тетоважи доаѓа со 100 mg активиран CBD. Затоа, можете да го излекувате тетовираното место со помош на овој производ многу лесно. Во прилог на CBD, Ink-Wise содржи масло од семето од коноп и витамин Е. Всушност, во споредба со погореспоменатиот „вегетаријанец“ (Ink Salve), овој продукт претставува „веган“, затоа што користи само природни состојки. Подеднакво важно, овој мелем ќе ви овозможи не само да го негувате местото, туку моментално ќе ве ослободи од болката и чешањето.

* * *

Ако се добро негувани, бојата останува интензивна подолго време :)

Автор: MoniQue Konopova
Извор: HERB

Како да се третира егземата и други кожни заболувања со помош на канабис?

Егземата, псоријазата како и многу други состојби на кожата, може да биде тешко да се лекуваат со конвенционални третмани. Но, има природна надеж. Еве како да се третира егзема со помош на канабис


Листата на медицински апликации на канабисот постојано расте! Во 29 држави со медицински програми за марихуана, дерматолозите им објаснуваат на пациентите со кожни состојби, како што е егземата, дека канабисот може да биде ефикасен и природен третман. Егземата е сеопфатно име за различни состојби на сува кожа која многу чеша. Имено, егземата вклучува: црвенило, јадеж и суви лушпи. Често се јавува на зглобовите, рацете и нозете, но може да се појави насекаде, вклучувајќи го и лицето, скалпот, вратот и очните капаци. Егземата е честа појава и кај деца и кај возрасни, кои обично се соочуваат со спорадични воспаленија, неизбалансиран имун систем, премногу стрес. Ајде да видиме зошто природните масти и креми со екстракт од канабис се многу поуспешен и побезбеден лек за егзема од стандардните лекови на рецепт? 


Егземата не може засекогаш да биде искоренета, но со помош на канабис како целосно природен третман, се доведува под контрола. Обично, дерматолозите препорачуваат користење чувствителни (детски) сапуни за нега на кожата и навлажнувачи. Меѓутоа, во многу случаи се потребни масти на рецепт и креми кои често содржат стероиди и може да предизвикаат хормонски пореметувања. Луѓето развиваат егзема поради голем број причини, кои понекогаш тешко се откриваат. Факторите на животната средина, алергиите и стресот можат да предизвикаат појава на егзема. За многумина со егзема, сувата, испукана кожа, чешањето и црвенилото се доживотно прашање... Одговорот е КАНАБИС! Овие лица треба да избегнуваат штетна декоративна козметика и средства за хигиена кои содржат одредени хемикалии и токсини, треба д акористат навлажнувачи, специјални сапуни и маст/крема од канабис која многу едноставно може да си ја направат самите во својот дом! Во некои случаи само мачкањето не е доволно, па пожелно е организмот секојдневно да се храни од внатре со активните состојки од марихуаната преку екстракти (орално или ректално).


Според американската Национална асоцијација за егзема (National Eczema Association), канабисот може да биде ефикасен третман за егзема. Истражувањата покажуваат дека канабиноидите имаат својство да се справат со чешањето, анти-микробно својство и антиинфламаторно својство - па сите овие својства заедно прават ефективна алатка за справување со егземата. Употребата на канабис како третман за егзема оди подалеку од д-р Хенри Греџер Пифард (Henry Granger Piffard), основач на светски познатиот весник JAMA Dermatology. Д-р Пифард, кој живеел од 1842 до 1910 година, бил лидер во изучувањето на дерматологијата. Тој пишува во првиот учебник што некогаш бил објавен за дерматолошки лекови, „пилула од канабис индика пред спиење понекогаш ми даваше олеснување на нетолерантното чешање од егзема“.


Канабисот е ефикасен во голема мера поради тоа што кожата содржи ендоканабиноидни рецептори. Овие рецептори се дел од ендоканабиноидниот систем, мрежа од невротрансмитери и рецептори што постојат природно низ целото наше тело ( и телата на сите цицачи). Ендоканабиноидниот систем кој има канабис рецептори кои комуницираат со сите природни канабиноиди, како што се оние кои се наоѓаат во канабисот, го доведува организмот во хомеостаза. Преку комуникација со канабиноидните рецептори на кожата, фитоканабиноидите пронајдени во канабисот може да го намалат јадежот и црвенилото. Долгорочната употреба на канабис не се одразува негативно на целокупното здравје на долг рок, напротив - тоа го балансира целиот организам и не прави никакви пореметувања, како на пример стероидните креми. Толеранцијата према канабисот се решава едноставно, со промена на кремата во која има малку поинаков канабиноиден состав.


Канабисот исто така ја третира егземата контролирајќи ги бактериите што најчесто ја предизвикуваат. Staphylococcus aureus е вообичаена бактерија што се наоѓа кај луѓето. Несаканите ефекти не секогаш бараат третман, но може да доведат до тешки случаи на егзема. Според Националната асоцијација за егзема, најчестите канабиноиди можат да ги контролираат епидемиите од овој вид бактерии. Друга придобивка од канабисот кога станува збор за егземата е дека локалните лосиони со ТХЦ можат да го намалат воспалението. Не само што канабисот може да го подобри изгледот на кожата и да го намали јадежот поврзан со егземата, да ги отстрани моцолчињата, па дури и брчките, исто така може да ги контролира и бактериите одговорни за инфекцијата. Ефикасноста на канабисот оди многу подалеку од хомеопатијата.


За да избегнете нешто што ќе ја влоши ситуацијата, наместо да ја смири вашата егзема, треба да имате неколку работи пред вид. За некои случаи на егзема, дерматолозите ќе препишат стероидни креми. Со текот на времето, телото гради отпор кон овој вид креми, што значи дека треба да користите поголеми количини од дозата препишана на рецепт. Стероидниот крем може да ја истенчи кожата, па дури и може да предизвика розацеа (rosacea). Полошо од тоа, стероидниот крем може да стигне во крвотокот преку кожата. Ова може да го зголеми нивото на крвниот притисок и шеќерот во крвта и да влијае на вашите хормони со текот на времето. Стероидните креми не се наменети за континуирана употреба, иако често се препишуваат, дури и на деца како примарен лек за егзема. Ова е причината зошто знаењето за тоа како да се третира егземата по природен пат со канабис може да биде подобро за целокупното ваше здравје на долг рок.


Не секој вид на канабис и не секја маст/крема ќе бидат најсоодветни за сите пациенти со егзема и за сите конкретни случаи. Значи треба да ја најдете/одгледате/направите најсоодветната врста канабис/крема за вас. Луѓето со егзема обично имаат чувствителна кожа, што значи дека одредени терпени можат да предизвикаат иритација на кожата. Побарајте канабис производи кои се наменети за иритирана и воспалена кожа. На пример, не користете локални канабис масти за третирање болки во зглобовите. Одберете/направете производ во кој доминира CBD или има некој сличен сооднос на THC-CBD. Секогаш започнувајте со мали дози. Ако се одлучите за некој готов комерцијален канабис производ за третирање на оваа кожна состојба, треба да бидете внимателни истиот да не содржи пестициди, тешки метали или други надразнувачи на кожата. Одвојте време да ги истражите основните состојки на лекот што сте го одбрале пред да се обидете да ја поправите состојбата на кожата дури и со канабис. Како и со било кој навлажнувач или масло што го купувате во аптека, одбирајте најоргански најприродни состојки кои можете да ги најдете. Затоа секогаш е најбезбедно кога кремата/маста си ја правите сами!
Автор и Главен и одговорен уредник: MoniQue Konopova
Извор: Hightimes

Monday, April 23, 2018

Рок на траење и чување на домашно изработеното масло од канабис

Сами направете си го лекот!
П. Колку долго може маслото да трае? Засекогаш? Што е најдоброто за скалидање, фрижидер, замрзнувач, шпајз? Благодарам.

О. Во шприц и ако е чувано во темно ладно место маслото ќе трае со години, особено ако успеете да го заштитите маслото од посетители и семејството, имено жените, бидејќи тие се чини дека сакаат да го внесуваат маслото дури и повеќе од мажите.


Од соборците
Во моментот кога жените во твоето семејство ќе дознаат за подмладувачките ефекти на маслото и што тоа прави со брчките, ти нема да треба да се грижиш за тоа колку долго маслото ќе трае, тоа секогаш ќе биде изедено или употребено надворешно многу брзо. Ако сакате да ја зачувате вашата залиха од маслото, не им кажувајте на жените дека козметиката со 20-30% од маслото ќе направи чуда за нивниот тен и ќе направи да изгледаат толку млади колку што е физички возможно, во спротивно тие едноставно ќе ви го одземат без оглед на тоа што ќе се обидеш да кажеш или направиш и ти нема да треба да се грижиш за тоа колку долго ќе трае маслото.


Ова не е (наменето како) сексистички коментар, јас само информирам за тоа што сум го видел дека се случило многу пати, тоа е само набљудување и обидот да се привлече вниманието на она што маслото може да направи за вашиот тен, без оглед на полот. ЈБИзвор: Извадок од клигата: „Протоколот на Рик Симпсон Лекот за рак“ стр. 88 - 91 - (Информации за Лекувањето на Други Болести Кожни Состојби - 4 дел)

Канабисот е помалку опасен од шеќерот, алкохолот и цигарите, велат студиите

Три супстанции далеку поопасни од марихуаната се најлесно достапни во секоја продавница. Тутунот, алкохолот и шеќерот се три легални супстанци што создаваат повеќе зависност од тревата, а исто така постои и поголема веројатност да предизвикаат заболувања


Канабисот е побезбеден од пивото
Анкетата спроведена од NBC News и The Wall Street Journal, откри дека сè повеќе и повеќе луѓе почнуваат да се согласуваат дека канабисот е побезбеден од „секојдневните“ производи како пивото и цигарите. Кој би помислил? Само 9% од луѓето ја рангираа марихуаната како најштетна од четирите понудени супстанцу, речиси половина од анкетираните 41% го одбраа тутунот, 24% го наведоа алкохолот и 21% сметаат дека шеќерот е најопасен. Со оглед на долгогодишното прикривање на здравствените придобивки на марихуаната и ширење дезинформации и лаги за ова лековито растение, овие резултати се изненадувачки за властите.

Канабисот е побезбеден од шеќерот
Коноп е се соочува со државни контроли; одгледувањето во многу држави бара дозвола што во основа е невозможна да се добие. Сепак, производите од коноп успеваат да останат легални. Додатоците и лековите од коноп можат исто така да помогнат за да се поддржи доброто здравје. Попречувањето на конопот, секако, не e толку сериозно ако случајот со канабисот. Канабисот е погрешно демонизиран речиси еден век, за среќа конечно почнавме да се освестуваме. Некои лекари дури се согласуваат дека алкохолот е поопасен од канабисот. Д-р Арон Керол (Aaron Carroll), професор по педијатрија на Медицинскиот факултет во Индијана, за CBS News изјави дека, додека тој смета дека првиот одговор секогаш треба да биде дека ниту една од овие опции, тој сепак верува дека алкохолот е полош.


Џоинтот е побезбеден од цигарите
Керол рече: „Откако ќе ги поминете сите податоци и ќе погледнете што е поопасно во скоро секоја мерка што ќе ја изберете, канабисот навистина изгледа како да е побезбеден од алкохолот“. Тој исто така додава дека криминалните активности во кои е вклучена марихуаната, имаат врска со нејзината нелегалност и нелегалната дистрибуција, и дека нема многу насилни злосторства извршени од консументите на канабис. Анализите исто така потврдуваат дека во земјите каде што канабисот е легализиран, стапката на криминал се намалила значително. Спротивно на тоа, има многу голем број на кривични дела кои вклучуваат алкохол како компонента. Алкохолот е познат по тоа што придонесува за насилни напади, тепачки, одмази, што дури можат да завршат и трагично. Керол вели: „Тој (алкохолот) е далеку полош од она што се случува со тревата“.


Кликни на сликата. Повеќе за терпини
Покрај тоа што не предизвикува криминал во општеството, а законот ги криминализира корисниците, иако позитивно влијае врз младите како што велат и други истражувања, тревата исто така, се чини дека создава многу помалку зависност од цигарите, шеќерот и алкохолот. Истражувањата покажуваат дека само 9 проценти од луѓето кои експериментираат со тревата може да станат зависни. Спротивно на тоа, повеќе од 20 проценти од луѓето кои експериментираат со алкохол ќе станат зависни или ќе го злоупотребуваат, а канабисот не може да биде злоупотребен. Значи, во реалноста, алкохолот и цигарите имаат далеку поголема веројатност да предизвикаат проблеми подоцна во животот. Единствената вистинска причина зошто алкохолот и тутунот вообичаено се „прифатени“ од општеството е поради тоа што веќе долго време беа дел од нашата култура. Марихуаната се третира исто како што алкохолот бил третиран за време на забраната. Забраната за алкохол завршила во 1933 година, а марихуаната од 1850 до 1936 година бил примарна билка од којашто се правеле најкористените лекови за третирање на повеќе од 100 различни болести и здравствени состојби во САД! Нели е време за промена?


Автор: MoniQue Konopova
Извор: Newstarget