Tuesday, October 25, 2016

Подготовка на канабисово масло во домашни услови

„Сè што треба да направите e внимателно да ги следите овие упатства и откако ќе го произведете овој лек неколку пати, ќе сфатите дека тоа не е многу потешко од правењето филџан кафе“ - вели Рик Симпсон


Ставете го почетниот материјал (туфките - цветовите од канабис) во длабока кофа за да спречите мешавината од растворувачот и состојките од канабисот, да се истураат и прскаат за време на процесот на миење на цветовите. Потоа, потопете и потиснете ги туфките со растворувачот. Цветовите добро раздробете ги со помош на дрво. Откако туфките се убаво издробени во кофата заедно со растворувачот, додадете уште растворувач се` додека туфките не се целосно нурнати во растворувачот. Ова правете го извесно време (неколку минути) со помош на дрвото (стапот). Потоа полека и внимателно истурете ја течноста (мешавината од масло и растворувач) во друг чист сад, оставајќи го почетниот материјал (туфките) во првиот сад, за да може да го измиете со растворувач уште еднаш. За да го сторите тоа, повторно додајте чист растворувач во првата кофа со почетниот материјал и повторете ја постапката - потопете ги туфките и гмечете ги со стапот 3-4 минути.


Потоа, претурете ја само течноста од второто миење на туфките во истиот (или во друг сад, доколку сакате маслото да е направено само од првото перење) сад во кој сте го претуриле растворувачот со маслото од првото миење. Не е погрешно туфките да ги измиете со растворувач и по трет пат, но според Рик Симпсон, обидот да го измиете почетниот материјал по трет пат, дава помалку масло и истото ќе биде послабо со многу помала медицинска вредност. Доколу одлучите да ги измиете и по трет пат, маслото кое ќе го добиете на овој начин исто така може да биде од голема корист и може да се користи за третирање на помали и понесериозни здравствени проблеми, како проблемите на кожата или лекувањето на домашните миленици или чисто за превенција од некои полесни здравствени нарушувања. Првото перење раствoра 75-80% од расположливите топченца со лековита смола од почетниот материјал. Второто перење потоа отстранува поголем дел од корисната смола што е останата. Маслата произведени од првото перење се најпотентни и имаат најголема медицинска вредност, меѓутоа доколку се користи квалитетна марихуана, екстрактите произведени и од второто перење, исто така имаат многу голема медицинска вредност.


Доколку поради некоја причина мора да правите масло од материјал којшто не е толку многу медицински активен како што треба, најдобро е да се употребува маслото направено од првото миење само за внатрешна употреба, само колку да се започне со канабис терапијата, а потоа вели Рик најдобро е да започнете да си ја растете соодветната врста или едноставно да побарате поквалитетен канабис за следната подготовка на масло. „Запомнете дека КВАЛИТЕТОТ Е ПОВАЖЕН ОД КВАНТИТЕТОТ и колку повеќе медицинска вредност поседува конечното масло, толку истото ќе функционира подобро како лек. Користете нешто како што се чисти контејнери за вода со мал отвор на врвот и вметнете ги инките во отворите, а потоа ставете хартиени филтери за кафе во инките“ - објаснува тој. Внимателно истурете ја мешавината од растворувач и екстракт од канабис од првото и второто перење низ инките со филтери за кафе и овозможете ѝ на смесата да се исцеди во садовите со цел да ги отстраните несаканите растителни остатоци од канабис.

Колку повеќе садови со инки користите, толку побрзо смесата ќе се прецеди. Откако мешавината е исфилтрирана, истата сега е подготвена за загревање со цел да евапорира (да испари) растворувачот. „Јас исто така треба да споменам дека доколку користите висококвалитетни туфки, откако миксот од растворувач и масло ќе биде исфилтриран, тој често наликува речиси исто како бензинот, а понекогаш може да изгледа дури и потемно. Запомнете дека растворувачот што сте го користеле бил проѕирен, па жолтата или потемната боја што ја добил растворувачот се должи на лековитите топчиња со смола коишто сега се растворени во него“ - додава Рик Симпсон. Доколку се` уше не поседувате еден, потребно е да си набавите просечен електричен уред за готвење ориз (или фритеза) со отворен врв којшто поседува подесување на топлината, за со соодветно вриење ефикасно да испари растворувачот од маслото. Но, бидете сигурни дека уредот за ориз е поставен во добро проветрена просторија со добра вентилација, а потоа ставете вентилатор во близина, за да ги раздувува издувните гасови што се ослободуваат од смесата како што растворувачот зоврива.


Ова ќе ги спречи издувните гасови од кондензација, што може да биде опасно. Електричните шпорети за готвење ориз (фритезите) се дизајнирани да не го горат оризот, додека тој врие. Па, сензорите за температура кои се вградени во овие уреди, автоматски ќе ја намалат температурата, доколку таа започне да станува превисока. Кога го произведувате маслото, доколку температурата се покачи малку над 300°F (148 °C), тоа ќе започне да ги испарува канабиноидите од маслото и се разбира, тоа не сакате да се случи. Доколку уредот за готвење ви е исправен, тој автоматски ќе го исклучи подесувањето на големата топлина на околу 210 до 230°F (100 до 110°C), што е над температурата за којашто повеќето луѓе велат дека се одвива декарбоксилацијата.

Оваа температура се` уште е далеку од точката во која THC и другите канабиноиди ќе евапорираат од маслото, коешто преостанува во фритезата. „Ова е причината зошто јас силно препорачувам употреба на уред за готвење ориз, за оние коишто никогаш до сега не произведувале масло, бидејќи ја елиминира секоја опасност од оштетување на маслото. Плус резултирачкото масло е декарбоксилирано, што исто така е важно, така што маслото може да го постигне својот полн медицински потенцијал. Сугерирам дека луѓето не би требало да се обидуваат да користат електрични тенџериња за бавно готвење од типот на Crock-Pot и слични апарати за подготовка на маслото. Кога јас прв пат се обидов да направам масло, јас употребив таков уред и бидејќи не знаев колку топлина овие уреди можат да генерираат, маслото беше прегреано и уништено“ - предупредува Рик.

Рик нагласува дека почетниците најдобро е да користат електричен уред за готвење ориз и да ги следат внимателно неговите инструкции. Пожелно е исто така да си набавите индустриски топломер кој мери високи температури. Доколку внимателно ги следите советите на Рик, помалку е веројатно да го утнете маслото и ќе правите помалку грешки, односно многу брзо ќе научите како правилно се подготвува истото. Исто така, Рик вели дека може да се употреби и уред за дестилирање за производство на овој природен лек, како и за враќање на растворувачот што е употребен. „Овој начин навистина има повеќе смисла отколку употребата на електрично тенџере за ориз. Но, уредите за дестилирање коишто се дизајнирани за безбедно испарување на растворувачите се скапи и повеќето од луѓето не знаат како правилно да ракуваат со овие апарати. Доколку имате некој ваков на располагање, јас преферирам да се користи дестилатор, но во некои држави, поседувањето на ваков уред е противзаконско. Доколку некој е сериозен и сака да произведе големи количества масло, нека се едуцира за дестилирањето и за правилната употреба на оваа опрема“ - вели тој.


Секогаш бидете сигурни дека не постојат искри, отворен пламен или црвени вжештени елементи во оваа област, додека го полните електричното тенџере за ориз или додека го вриете растворувачот за да испари, бидејќи гасовите произведени од растворувачите се многу запаливи и доста токсични. „Јас го користев истиов процес стотици пати и никогаш не сум имал несреќа, но за ваша безбедност, ве замолувам да ги следите инструкциите и да бидете сигурни дека местото е добро проветрено. Јас исто така, предупредувам да се избегнува вдишување на гасовите кои се ослободуваат од растворувачите, бидејќи тие може да имаат непријатни последици врз секој во близина. Исто така е важно да се напомене дека протокот на воздух од вентилаторот, треба да биде насочен кон дното на шпоретот за ориз (фритезата), бидејќи гасовите од растворувачот често може да се акумулираат таму. Ако погледнете на дното на тенџерето за ориз, ќе најдете еден или два мали отвори и доколку гасовите од растворувачот навлезат во овие отвори тоа може да предизвика пожар“ - објаснува Рик.

Па, јас открив дека со насочување на протокот на воздух од вентилаторот приближно во центарот на уредот за готвење, протокот на воздух се` уште ќе ги носи далеку гасовите од врвот на тенџерето, а исто така ќе се спречи овие гасови да се акумулираат под тенџерето во исто време. Бидете сигурни дека вентилаторот работи и произведува доволно воздушно струење за да ги раздува гасовите и ако користите вентилатор со повеќе брзини веројатно ќе откриете дека поставувањето на помала брзина ќе ја постигне оваа задача. Потоа наполнете го електричниот уред за готвење ориз, додека тој е околу три четвртини полн со мешавината од растворувач и масло, ова овозможува простор за мешавината да се вари без да прска надвор. Поставете го уредот за готвење на висока температура, а потоа започнете да го извривате растворувачот од смесата. Никогаш не се обидувајте да го направите тоа без употреба на вентилатор, поради тоа што гасовите од растворувачот може да се акумулираат и ако тие дојдат во контакт со грејните елементи од шпоретчето, тоа може да предизвика овие гасови да се запалат“ - додава тој.

Како што нивото на смесата во електирчниот готвач се намалува, продолжете внимателно да додавате од мешавината што ви преостанува, се` додека не преостане ништо. Кога нивото на мешавината во електирчниот уред за говење ориз ќе се намали за последен пат се` додека не дојде до ниво од два инча (5 см) додадете околу 10-12 капки вода во смесата што врие во електричното тенџере (фритезата). Оваа мала количина на вода овозможува преостанатиот растворувач да испари од маслото што преостанува во тенџерето полесно и тоа исто така помага во чистењето на маслото од остатоците на растворувачот, како што испарува крајниот остаток од растворувачот во мешавината.


Потребен е 99% изопропил, но бидејќи тешко се наоѓа, нема да погрешите и доколку употребите 96% етанол, најдобро замрзнат на -5 степени кога ќе се пере материјалот (туфките) во него. Не е толку важен растворувачот, колку што е битна декарбоксилацијата. Во однос на следењето на температурата - додека алкохолот врие, тој не може да качи температура повисока од 80 степени, затоа што на таа температура алкохолот испарува. Откако количеството на алкохол прилично ќе се намали во растворот, ќе започне и да се зголемува неговата температура. Температурата не смее да надмине 140 степени Целзиусови. За следење на температурата потребен е индустриски термометар (го има и во нашите продавници со алати и опрема).
 

Кога има многу мало количество преостанато во уредот, јас вообичаено ставам пар ракавици и потоа го земам уредот и започнувам да ја мешам неговата содржина. Ова е направено со проток на воздух од вентилаторот што се` уште ги отстранува гасовите и тоа може малку да го забрза крајниот процес. Како што топлината во уредот се зголемува, тој автоматски ќе се префрли од поставување на висока топлина на неговото поставување на ниска температура, што превенира маслото во него да се прегрее. Како што остатокот од растворувачот е целосно испарен, ќе слушнете чкриплив звук од маслото што е останато во уредот и ќе видите доста меурчиња во маслото кое преостанува. Исто така, ќе видите нешто што изгледа како мало количество на чад што доаѓа од маслото во тенџерето, но не бидете загрижени, затоа што тоа најчесто е пареата произведена од неколкуте капки вода што сте ги додале“ - објаснува Рик Симпсон.

Откако уредот за готвење автоматски ќе се префрли на неговото ниско поставување на топлината, јас вообичаено оставам да се олади додека тој може повторно да биде префрлен на поставување на висока топлина. Откако уредот за готвење автоматски ќе се префрли на поставување на ниска температура по втор пат, јас тогаш го вадам внатрешното тенџере надвор од уредот и ја претурам содржината во чашка за мерење од не`рѓосувачки челик. Открив дека некои врсти канабис може да произведат масло, коешто всушност е готово и спремно за употреба откако уредот за готвење се префрлил на ниска температура по втор пат, но во повеќето случаи најдобро е да се заврши маслото правилно. Ќе има мало количество на масло преостанато во тенџерето што ќе видите дека е всушност невозможно за отстранување, освен ако не употребите нешто како сув леб за да го апсорбира маслото додека се` уште е топло. Потоа, мали количества на тој леб може да бидат јадени како лек, но запомнете понекогаш може да требаат час или повеќе пред да ги почувствувате неговите ефекти“ - додава тој.

Па, бидете внимателни околу тоа колку ваков леб ќе консумирате, затоа што дури и многу мало количество може да ве успие за неколку часа, исто како и суровото масло. Друг добар начин како да се исчистат остатоците од масло во тенџерето е истото да се измие со мало количество на алкохол што ќе го апсорбира маслото, а вам тоа ќе ви даде тинктура со канабисово масло, која ќе варира со својата медицинска вредност, зависно од тоа колку масло содржи алкохолот што сте го употребиле. Тинктурата како оваа може да биде многу ефикасна за лекувањето на кожните заболувања, а само мало количество може долго да ви користи, што може да ви заштеди многу пари. „Откако јас често сакав да мешам масла од неколку врсти како и да е, јас вообичаено го оставам преостанатото масло во тенџерето до следниот пат кога треба да правам масло. Покрај тоа, за оние кои пушат цигари и би сакале да видат колку многу од неговите штетни ефекти се отстранети, тогаш производството на она што јас го нарекувам ‚среќни цигари‘ треба да ги задоволи нивните потреби. Се` што треба да направите е да загреете мало количество тутун во уредот за готвење ориз за да се апсорбираат остатоците од масло, а потоа ќе имате супстанца којашто ќе биде многу помалку штетна и ќе ве расположува кога пушите“ - нагласува Рик.

Со мешање на масла од различни врсти, ќе ги добиете медицинските придобивки од сите овие различни типови на масла и јас открив дека таквите масла се ефективни во лекувањето на скоро се`. Ако имате многу различни видови на добри цветови на канабис на располагање, мислам дека мешањето на маслата од различните Индика врсти е многу добра идеја, но доколку немате, често маслото од само една врста најверојатно ќе ги задоволи твоите потреби“ - вели Рик. Земете го маслото што сте го претуриле во чашката за мерење од не`рѓосувачки челик и ставете ја на уред кој нежно грее, како што е уредот за греење кафе за да евапорира надвор она што преостанало од капките вода во маслото. Мошне често, потребно е само малку време за да испари преостанатата вода, но исто така некои врсти произведуваат повеќе природни терпини и флавноиди отколку други. Овие терпини и флавоноиди може да предизвикаат маслото коешто сега го имате на грејачот за кафе да клокоти доста извесно време и може да потрае некое време за ваквите масла да престанат со оваа активност. Кога маслото на грејачот за кафе има мала или повеќе нема видлива активност со меурчиња, тргнете го маслото од грејачот и овозможете да се олади малку, по што ќе може да се префрли во пластични шприцеви за употреба.

Друг начин да се заврши маслото без да се употребува грејач за кафе, е да се стави маслото во релна поставена на 120°C (250°F) на околу 30 минути до еден час. Двата овие начини функционираат многу добро за да го доведат маслото во краен стадиум. Потоа со користење на пластични апликатори или шприцеви без игли достапни во аптеките, полека извлекувајте го топлото масло нагоре со шприцовите, а потоа оставете го да се олади. Како што маслото се стабилизира и доаѓа до собна температура, смолата или маслото што содржи лековити канабиноиди, ќе стане како супстанца во вид на густа маст, којашто потоа е веќе готова да биде употребена како лек. Понекогаш смолата е толку густа што може да биде тешко да се извади од шприцот, откако ќе се олади. Доколку нешто вакво ви се случи, едноставно ставете го шприцот во чаша со топла вода, а потоа по катко време ќе бидете во можност полесно и прецизно да ја истиснете својата доза од шприцот.

Постојат моменти кога пациентот ќе извади премногу масло од шприцот, но доколку ова се случи, само вратете го назад со помош на шприцот, без поголема тешкотија. Во просек, пола кило сув канабис ќе бара околу 2 галони (8-9 литри) растворувач за да се спроведат двете миења кои се потребни, а од 10 гр квалитетен канабис добивате во просек 1 мл екстракт. Ако планирате да произведувате масло од повеќе или помалку почетен материјал (канабис), едноставно направете ја математиката за приближно да утврдите колку растворувач ќе ви биде потребно. Од почетокот до крајот обично процесот трае три до четири часа за да се заврши целосно, а потоа го имате лекот покрај себе готов за употреба! „Исто така, треба да се напомене дека ова масло има исклучително долг рок на траење. Но, за долгорочно чување, јас би го ставил во темно шише со цврст капак или сад од не`рѓосувачки челик. Ако се чува на ладно и темно место, може да ја задржи својата лековита моќ за голем број на години. Од прва, тоа може да изгледа застрашувачки за некој да се обиде да го произведе својот сопствен лек, но во реалноста, овој процес е екстремно едноставен“ - заклучува Рик Симпсон.

Извор: http://phoenixtears.ca/producing-the-oil/

Фотографиите се преземени од Зелена Алтернатива: На првата слика има 3 мл од 3 различни масла: светлото лево е од пет индики (La conf. Northern lights, Cream caramel, Uk cheese и Purple bud), тоа во средина е од Kush и тоа десно е од непозната Индика. На втората слика белиот прашок е 100% CBD се додава заради намалување на сајдефектите од огромната доза. На третата слика се додава масло од темјан поради тоа што и темјанот има анти канцерогени својства и одлично работи во комбинација со масло од канабис. На четвртата слика се додава стопен путер од какао. На петтата слика смесата е готова. На шестата се полнат супозиториите. Пациентот имаше прогноза дека ќе живее уште еден месец, а прогнозата беше дадена пред две години :)

Sunday, October 16, 2016

Други природни терапии што можат да помогнат за време на лекувањето со масло од канабис

Зголемете ја PH вредноста на пациентот што е можно побрзо, затоа што ракот сака кисела средина и кога ќе ја зголемите PH вредноста (киселоста) на организмот на пациентот, тоа им прави на клетките на ракот многу потешки услови за развој и преживување или пак, ширење во другите делови од телото


Канабисот се јаде!
Кога пациентите доаѓаа кај мене по масло за да го лекуваат нивниот рак, првото нешто што им го велев беше да го променат нивниот начин на исхрана. Потрудете се да се држите настрана од протеините од животинско потекло колку што е можно повеќе, затоа што животинските протеини може да го поттикнат развојот на ракот. Набавете си соковник (блендер) и започнете да јадете колку што е можно повеќе сурови овошја и зеленчуци, бидејќи растителните протеини се борат со развојот на ракот. Престанете да користите шеќер и заменете ја неговата употреба со природни засладувачи како суровиот мед“ - нагласува Рик Симпсон на страницата Phoenixtears.ca

Повисока PH вредност е еднаква на намалена киселост! Зголемете ја PH вредноста на пациентот што е можно побрзо, затоа што ракот сака кисела средина и кога ќе ја зголемите PH вредноста (ќе ја намалите  киселоста) на организмот на пациентот, тоа им прави на клетките на ракот многу потешки услови за развој и преживување или пак, ширење во другите делови од телото. Постојат многу едноставни нешта коишто можат да помогнат да се зголеми нивото на PH вредноста на телото на пациентот. „Јас открив дека сокот од лимон, лубеница и дури сода бикарбона, кога се помешани со вода можат да го зголемат PH нивото на пациентот доста брзо“ - додава Рик. Исто така, започнете да јадете семки од две или три јаболка секој ден, ова ќе ви даде добра дневна доза од витаминот Б17, исто така познат како Laetrile (amygdalin). Б17 веќе има доста научни резултати во лекувањето на ракот, но има и други природни нешта, како што е тревата од пченица, кои исто така може да ви бидат од голема корист.

Доколку сакате брзо да се излечите, најдобро е да започнете здраво да живеете, да престанете со штетните навики, да вметнете нови здрави навики во секојдневието, но и да се придржувате до Протоколот на Рик Симпсон! „Многумина кои го користелле маслото од канабис за да го излечат својот рак не промениле ништо во начинот на живот и животните навики, а маслото сепак функционирало со својата „магија“ и тие биле излечени. Но, доколку имате сериозна здравствена состојба како што е канцерот, јас мислам дека добра идеја е да земате и други природни нешта коишто можат да му помогнат на маслото да го искорени ракот исто така, а со тоа да имате поголема шанса да преживеете. Но, најважната работа од се` е дека луѓето треба да разберат дека во најголем дел она што медицинскиот систем го обезбедува, прави многу повеќе штета отколку добро. Тоа е причината што јас им ја кажувам на луѓето кои ме контактираат, доколку тие сакаат да преживеат, најдобро е да се држат што подалеку можат од медицинскиот систем.  Тоа е тажната состојба на работите, медицински систем што го имаме денес и тоа нема да се промени се` додека луѓето кои работат во системот, конечно не сфатат дека хемикалиите и отровите не лекуваат“ - објаснува тој.

Колку што знам повеќето од лекарската пракса денес е лудило и не претставува медицина и мислам дека крајно време е тие да се освестат и да започнат да ја практикуваат нивната професија правилно. Практикувањето на медицината е базирано врз основа на Хипократовата заклетва, со која докторите се заколкуваат и треба да ја следат и оваа заклетва отворено потврдува, ПРВО ДА НЕ СЕ НАШТЕТУВА и како лекар ЈАС НЕМА ДА ДАВАМ ОТРОВ. Па, тоа е токму она што повеќето доктори од денешно време мислат дека прават и зошто толку голем број од нив одбиваат да ја следат сопствената света заклетва? Јас мислам дека одговорот на ова стана сосема јасен на многу од нас и ако оние кои ја практикуваат медицината нема да ја следат сопствената света заклетва, тогаш тие всушност немаат право ни да се нарекуваат себеси доктори“ - заклучува Рик Симпсон. Зарем сметате поинаку?


Monday, October 10, 2016

Мерки на претпазливост кога земате фармацевтски лекови и масло од канабис

Бидете свесни кога се започнува терапија со канабисово масло дека истата може да го намали вашиот крвен притисок, па ако во моментот земате лекови за крвен притисок, многу е веројатно дека наскоро повеќе нема да имате потреба од нивната употреба


ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА КОРИСТЕЊЕТО НА ЛЕКОТ КАНАБИС ПРИ УПОТРЕБАТА НА ДРУГИ ЛЕКОВИ


Канабисот е безбеден лек!
Често пати пациентите ќе се обидат да продолжат со употребата на нивните лекови за крвен притисок, но ако тие се земаат заедно со маслото, тогаш нивниот комбиниран ефект може да доведе до намалување на крвниот притисок на пациентот до непријатни нивоа. Добра идеја за оние кои започнуваат третман со маслото од канабис, да започнат исто така и со редовно проверување на нивниот крвен притисок и потоа да го намалуваат внесувањето на фармацевтските лекови за крвен притисок, како што нивните нивоа на крвен притисок се намалуваат, т.е. нормализираат.

Во случај кога пациентот веќе страда од низок крвен притисок, сум имал извештаи од луѓе кои ја имаат оваа здравствена состојба и тие изјавуваа дека со едноставно пиење малку вода кога тие ќе започнеле да се чувствуваат непријатно, им помагало до некој степен. Оние кои имаат низок крвен притисок, во некои случаи може да откријат дека е потребно да се внесуваат уште помали дози од овој лек и да се зголемуваат нивните дози соодветно. Но, бидејќи овој лек навистина не претставува опасност, мислам дека нивните тела ќе се прилагодат на ефектите од маслата за кратко време, по што тие треба да искусат мала или никаква потешкотија при неговата употреба“ - објаснува Рик Симпсон на неговата официјална Веб страница Phoenixtears.ca.


Фармацевтските лекови најчесто се летални
Дијабетичарите кои ќе започнат со канабис терапија треба да бидат свесни дека тие обично ќе откријат дека нивната потреба за инсулин ќе се намали и таа дури може да се намали до точка каде што пациентите повеќе нема да имаат потреба од неговата употреба воопшто, а истото важи и за повеќето други фармацевтски (синтетички) лекови исто така. Дијабетичарите се дијагностицирани со дијабетес тип 1 или тип 2 и без оглед на тоа од каков тип страдате, од голема корист е да го користите ова масло бидејќи не само што ќе се намали вашата потреба за инсулин, екстрактот исто така, ќе го заштити вашето тело од сите други штетни последици што оваа болест може да ги предизвика.

ОГРАНИЧУВАЊЕ НА УПОТРЕБАТА НА ОПАСНИТЕ ЛЕКОВИ ПРОТИВ БОЛКИ ШТО СОЗДАВААТ ЗАВИСНОСТ!

Едно растение може да замени многу хемикалии
Единствен случај кога јас би им препорачал на луѓето да започнат со поголеми дози е доколку нивниот живот е во вистинска опасност или пак, за да им се прекинат опасните лекови за болки што создаваат зависност, обезбедени од страна на медицинскиот систем“ - додава Рик. Кога пациентите ќе започнат со третманот со масло од канабис и тие ги користеле овие лекови што создаваат зависност (а предозирањата најчесто се летални) за ублажување на болките, пациентите обично ги намалуваат своите лекови за болки на половина и тие исто така, најверојатно ќе откријат дека тие веќе нема да имаат потреба од користењето на повеќето други фармацевтски лекови.Ти знаеш што е најдобро за тебе...
Многу од опасните лекови за болка како хидро морфиумот, предизвикуваат многу голема зависност по природа и пациентите ќе имаат тежок период на одвикнување од нив пред да престанат со нивната употреба, поради симптомите на одвикнувањето (кризите) од кои тие ќе страдаат поради овие легални дроги, затоа што тие станале тешко зависни од овие супстанции. Маслото (НУЛА смртни случаи до сега) ќе им овозможи на пациентите кои го консумираат да страдаат многу помалку од симптомите на повлекување од лековите што тие ги користеле и тоа обично може да го замени користењето на овие опасни лекови за 2 до 3 недели, откако пациентот започнал да користи масло и често е потребно дури и помалку време. Целта е да се внесе доволно масло за да се намали болката и за да му се помогне на пациентот да престане со користењето овие опасни лекови што е можно побрзо.Во најголем дел, фармацевтските лекови се малку повеќе од токсични материи во секој случај и откако пациентот ќе започне со внесување на маслото, често пати присуството на овие токсични лекови, може да започне да им причинува стомачни потешкотии. Ова е предизвикано затоа што маслото ги препознава овие хемикалии и отрови, односно екстрактот од канабис препознава дека тие претставуваат вистинска опасност за организмот и буквално кажано, маслото сака да ги избрка од телото на пациентот. Веднаш штом пациентите ќе престане со внесување на овие т.н. „лекови“, нивните стомачни проблеми едноставно ќе исчезнат и во повеќето случаи тие ќе осознаат дека единствениот лек што навистина им треба е маслото.

Кажете им НЕ на апчињата!
За оние кои страдаат од рак во терминална фаза, маслото или ќе го излечи нивниот рак или во случаите кога е веќе премногу доцна за да се влијае на исцелувањето, маслото ќе им овозможи да искусат малку или воопшто да немаат болки и барем тогаш тие ќе може да заминат од овој свет со достоинство, т.е. на достоинствен начин. „Дури и ако на пациентот му е дадено само малку време да живее од страна на лекарите, не размислувајте за нивната ситуација како безнадежна, бидејќи многу често маслото се` уште е во можност да ги врати во состојба на добро здравјеДоколку ракот не може да се искорени со употребата на ова масло, не е невообичаено за пациентот да проживее многу месеци подолго од очекуваното и за тоа дополнително време, што маслото им го дава, тие често може да искусат многу добар квалитет на животот“ - заклучува Рик Симпсон. Хемотерапијата го скратува животот и го убива ракот заедно со пациентот. Канабисот го продолжува животот,  а го убива само ракот!


Friday, October 7, 2016

Став на ЗА за Симпозиумот на докторите за употреба на канабисот во медицински цели

Со мало оправдано задоцнување, ставот на здружението Зелена Алтернатива, искажано од страна на членот Давор Ангеловски за обуката на докторите која се одржа пред две недели е следен:

„Од 14-16 Септември оваа година се одржа стручната обука на македонските доктори на полето на медицинската употреба на канабисот, која беше дел и од симпозиумот за вториот роденден на МАЛМЕД (Македонска агенција за лекови и медицински средства). Оваа едукација беше организирана преку официјална соработка на Граѓанското здружение „Зелена Алтернатива“, МАЛМЕД и Министерството за здравство. Целта на оваа едукација беше запознавање на македонската медицинска стручна фела за примената на канабисот во медицината, индикациските подрачја, начинот на дозирање и лекување, како и најновите сознанија за користењето на канабисот во лекувањето на болести и состојби кои се` уште не се опфатени со нашиот закон.

Едукацијата на македонските доктори ја вршеа еминентни доктори од САД, Канада, Шпанија и други држави кои имаат лично клиничко искуство во третирањето на пациентите со канабис. Исто така, беа присутни и доктори и научници кои имаат учествувано и во клинички студии и креирање на продукти од канабис. Програмата дизајнирана од „Зелена Алтернатива“ беше замислена така што нашите доктори ги добијат најновите научни факти за тоа каде и на кој начин канабисот делува и помага, но да добијат и директно знаење создадено од лично искуство на доктори кои препишуваат канабис во секојдневната работа.

Како и на секој ваков голем настан, на почетокот бевме соочени со мали проблеми во организацијата кои беа решени уште првиот ден, на задоволство на сите, но сметаме дека при организирање на настан од ваков тип и големина, тоа и не е нешто непознато. За посетеноста на настанот, мора да се нагласи дека сме задоволни, бидејќи бројка од нешто повеќе од 450 доктори и медицински професионалци е одлична за настан од едукативна природа. Драго ни е што за разлика од некои слични настани, присутните навистина следеа со внимание, запишуваа белешки, фотографираа слајдови и се трудеа максимално да го искористат овој настан за да се здобијат со поголемо знаење на оваа тема.

Предавањата беа осмислени така што се опфати една целосна слика за користењето на канабисот во медицината, од основите до директни примери од клиничката пракса. Па така, Д-р Етан Русо (Ethan Russo) од САД, кој е невролог и истражувач во психофармакологија и кој има учествувано како доктор во клиничките студии за истражување и пуштање во промет на лекот од канабис наречен Sativex, убаво ги објасни основите на користењето на канабисот во медицината низ историјата, како и краток осврт на самата билка низ историјата и нејзините биоморфолошки карактеристики. Тој од своето искуство со нас го сподели своето знаење за разните препарати кои може да се користат од канабис, односно разните форми на внес, важноста за нивната точна примена како и можните несакани дејствија и интеракции помеѓу одредени лекови за кои нагласи дека се ретки и доколку канабисот правилно се употребува, лесни се за избегнување.


Основите на ендоканабиноидниот систем ги претстави Д-р Хозе Карлос Боусо од Шпанија, кој е директор на научни проекти при ИЦЕЕРС (Интернационален центар за етноботанички истражувања). Во своето предавање тој го објасни функционирањето на ендоканабиноидниот систем и зошто тој претставува систем од огромно значење за човековото здравје и нешто што дополнително треба да се истражува наредните децении. Како регулатор на другите системи неговата важност е огромна и преку делувањето на истиот, може директно да се делува на многу болести и состојби за кои современата медицина нема соодветно решение, без штетни последици и нус појави, посочи Д-р Боусо. Освен на оваа тема, Д-р Боусо зборуваше и за фармаколошките својства на канабисот, како и негово користење за разни психијатриски состојби и лекување на болести на зависности.

Мошне интересно предавање проследено со доста внимание и аплауз, беше она на Д-р Џек МекКју, професор на медицинскиот универзитет Емеритус во Сан Франциско, Калифорнија. Освен што предава на овој универзитет тој има повеќе од 30 годишно искуство како доктор во Бостон, пред да замине за Калифорнија. Првиот дел од неговото предавање беше за анти-туморните ефекти на канабисот и употребата на канабисот во борбата со канцерот. Во своето излагање тој презентираше два случаи со кои лично бил запознен, а во едниот случај и лично го третирал пациентот, од кои јасно се гледаше дека има огромни индикации дека употребата на канабисот директно влијае на канцерот како болест и преку МРИ снимки, анализи на крв и сите релевантни докази, успеа да `и покаже на македонската медицинска стручна фела, дека третирањето на пациенти заболени од канцер со канабис не треба да биде ограничено само на третирањето на нус ефектите од хемотерапијата, туку дека постојат сериозни индиции дека канабисот може да лекува рак и дека тоа е факт кој што не смее да се игнорира и понатаму. 

Тој стриктно посочи дека не смее повеќе да се гледа на некои случаи како анектдотални или изолирани случаи, кога веќе е јасно дека се работи за нешто многу повеќе. Од огромно значење беше што нашите доктори можеа да чујат директно од доктор професионалец со дозвола за препишување канабис, за неговото лично искуство во препишување на поголеми дози на канабис од 1000-2000 мг ТХЦ дневно, кои покажале одлични резултати, без некои позначајни несакани нус ефекти или токсични или пак, долгорочни последици. Драго ни е што македонската стручна јавност конечно можеше да чуе дека и по победувањето на канцерот, терапијата со одржување со канабис треба да продолжи и тоа со дози од околу 400 мг ТХЦ дневно. Ова е нешто за што ние како здружение постојано укажувавме и посочувавме но бевме сметани за лаици и нерелевантни. 


Освен анти-туморните ефекти на канабисот, Д-р МекКју објасни и за неговото лично искуство во третирање на пациенти со невролошки заболувања, со посебен осврт на невропатска болка, Паркинсонова болест и други чести невролошки заболувања каде канабисот покажува одлични резултати, подобри од оние кои ги нуди конвенционалната медицина. Интересен осврт на предавањето на Д-р МекКју беше и неговото објаснување зошто нема клинички студии и парадоксот во кој се наоѓа канабисот на тоа поле. Имено, тој многу убаво објасни дека секаде низ светот, постојано се бараат нови клинички студии од страна на лекарите за да употребуваат канабис во својата пракса, а истовремено, дали случајно или намерно, забораваат дека таквите студии се забранети во 99% од државите низ светот. Исто така, го објасни концептот и разликата на користење на една синтетичка молекула во лекување на одредена болест, наспроти користењето на арсенал природни молекули наменети да делуваат синергично како што е случајот за канабисот. Особено внимание на македонските доктори привлече и неговото објаснување на медицината базирана на докази, објаснувајки како функционира и како одреден лек или средство може да се најде во таа група, па своето предавање го заврши со анализа на прашањето дали медицината базирана на докази е спремна да го прифати канабисот?

Од огромно значење за македонските доктори беше и предавањето на докторите Жељко Пердија од Словенија и Хавиер Педраца од Шпанија, двајцата доктори кои исто како и Д-р МекКју канабисот го препишуваат секојдневно во својата пракса. Тие можеа да им ги доближат на нашите доктори нивните лични искуства во директното третирање на пациенти со канабис и тоа со кои предизвици можеби ќе се соочат во својата работа. Ги пренесоа своите првични мислења и искуства и како во случајот со Д-р Пердија, неговиот првичен скептицизам кон канабисот како медицинско средство, па се` до моментот кога ги видел првите резултати и увидел дека сепак, има нешто многу повеќе тука. Тој исто така посочи дека кога се работи за канабисот, докторите мораат да ги остават своите предрасуди и да разберат дека ова е едно ново поле, за кое треба многу допрва да се учи и кое може да им помогне во нивната работа, доколку сакаат да им помогнат на своите пациенти. Д-р Педраца со своето лично искуство на третирање на околу 30.000 пациенти успеа да им го објасни пристапот на докторите кон пациентите кои бараат да користат канабис и начинот на кој се врши еден индивидуален третман, како и важноста на негово следење за добивање оптимални резултати.

Како последно, но не и најмалку важно, беше предавањето на Д-р Пол Хорнби од Канада кој на нашите доктори им го објасни третирањето на пациентите со епилепсија, хронична болка и други болести и симптоми каде канабисот има огромна примена. Тој ја објасни важноста од квалитетни и пристапни продукти од канабис кои би требало да бидат достапни за сите кои имаат потреба. Тој објасни дека употребата на канабисот е многу поширока од она што во моментов е достапно кај нас. Дел од неговото предавање беа и различните начини на внес, со осврт на инхалирањето при третирање спазми и болка, нешто на што обрна внимание и Д-р Боусо, начин на внес кој не смее да биде игнориран од страна на медицинските лица, бидејќи е доста ефективен кога се потребни брзи и јаки ефекти.

За крај, имаше и мала сесија на прашања и одговори, каде на наше задоволство нашите доктори земаа активно учество, прашувајќи за некои работи кои им останале нејасни, како и за конкретни случаи со кои работат во моментов и за кои би биле заинтересирани да се обидат со користење на канабис. Во овој дел, за жал не се избегнаа одредени провокации од страна на една од присутните, која на многу очигледен начин проба негативно да делува на предавањата и предавачите, кои сепак со своето искуство не дозволија да бидат манипулирани и сликата беше очигледна за сите присутни. Генерално сме задоволни од овој заеднички проект на „Зелена Алтернатива“, МАЛМЕД и Министерството за здравство и како здружение сметаме дека ваквата официјална соработка треба да продолжи и понатаму. 

Уште еднаш ќе повториме дека законот претставува одлична основа за почеток, но сепак е материја на која што во иднина ќе треба многу да се работи и да се проширува, бидејќи канабисот е средство кое што може да помогне во многу повеќе болести и состојби, а не само кај оние тешко болни со терминални болести. Освен работа на проширување на полето со индикации, сметаме дека исто така треба дополнително да се работи на вакви обуки и слични едукациски проекти со цел нашите доктори да немаат страв при препишување канабис и да не се соочуваме со проблеми како оние од првите недели на препишување препарати, каде одредени доктори одбиваат да препишуваат канабис и не сакаат да се „замараат“ со учење на нешто ново, кое е дел од нивната пракса. Се надеваме дека ова беше само заокружување на првиот чекор од процесот, кој никако не смее сега да застане, но сега има добра основа докторите да започнат со препишување на продукти од канабис и преку дополнителни обуки и создавање лично искуство, да бидат посигурни и послободни при препишување на канабис. Се надеваме и дека по одржувањето на оваа обука наскоро на пазарот ќе се најдат и квалитетни продукти од канабис со соодветни концентрации и по достапни цени кои секој граѓанин кој има потреба ќе може да си ги дозволи. Нашето здружение продолжува со својата работа за исполнување на овие цели, преку едукација и информирање“ - истакнуваат од ЗА.

Monday, October 3, 2016

Лекување рак кај мачки и кучиња со канабисово масло

Не само луѓето, туку сите животни кои се цицачи, т.е. `рбетници и воедно поседуваат ендоканабиноиден систем имаат потреба од канабиноиди! Да! Нашите домашни миленичиња и речиси сите животни кои се одгледуваат во домаќинствата, може да се лекуваат не само од рак, туку од многу други болести, исто како луѓето и тоа на безболен, природен и безбеден начин! „Според мое мислење, не постои подобар лек што може да му се даде на животно. Јас го третирав моето куче со прекрасни резултати. Тоа е познат факт дека кучињата имаат многу побрз метаболизам од луѓето. Во многу случаи кучињата се исцелуваат толку брзо, што ќе можете да согледате како тоа се случува“ - истакнува Канаѓанецот Рик Симпсон, човекот кој со целиот свет пред неколку години го распространи рецептот за правење на екстракт (смола) од канабис за лекување на разни заболувања.

Ако имате соодветно масло, јас не познавам било каков третман којшто е поефикасен во лекувањето на ракот кај кучињата или луѓето и вообичаено кучињата може да бидат излечени од оваа страшна болест за многу кратко време. „Обично на кучињата им се потребни само неколку грама од ова масло за да се ослободат од ракот, па јас да сум на твое место, на кучето би започнал да му давам масло што е можно поскоро“ - додава Рик. Друг македонски познат пример за лекување на животно (куче) од канцер со масло е кучето на Филип Достовски од Зелена Алтернатива, а исто така лично познаваме луѓе кои згрижуваат улични мачки и истите ги лекуваат со канабисово масло од стоматит и други болести - со неверојатен успех.

При лекувањето на кучињата внатрешно со масло, постојат навистина многу малку нешта за кои треба да бидете загрижени. Вашата најголема грижа треба да биде квалитетот на маслото. Екстрактот е правилно произведен од јаките (потентни) врсти на Индика марихуаната, тие масла имаат многу моќен седативен ефект (успиваат) и дури и да сте му дале на кучето навистина премногу од маслото - ништо страшно не може да се случи - кучето едноставно ќе заспие и ќе има цврст и регенеративен сон (слично како и кај луѓето). Откако кучето ќе се разбуди, ќе сфатите дека истото не е повредено или пак, оштетено на било каков начин, затоа што канабисот е 100% природен и безбеден лек. Ќе забележите дека животното се чувствува подобро од пред да ја прими дозата. 

Маслото не може да му предизвика штета на кучето, дури и кога ќе му дадете премногу. Доколку го имате соодветното масло, истото ќе предизвика кучето да заспие, а кога ќе се разбуди ќе биде неоштетено. „Јас на твое место би го започнал лекувањето со две капки на ден, еднаш наутро и еднаш навечер, а потоа нежно би ја зголемил количината што му ја давам на кучето на секои 4 дена се` додека кучето целосно не се излечи“ - вели Рик, еден од луѓето одговорни за споделувањето на вистината за марихуаната со сиот свет. Што се однесува до лекувањето на кучето надворешно, се` што треба да направите е да го нанесете маслото врз ракот на кожата (или другата здравствена состојба на кожата од животното што сакате да му/`и ја излечите) и покријте го местото со фластерче. Потоа повторувајте ја постапкава на секои 3 дена.

Кучињата го обожуваат маслото, но често пати мачките знаат да се однесуваат малку поинаку, па затоа може да наидете на мали потешкотии кога ќе сакате да му дадете масло на вашето маче. „Па, затоа јас би се обидел да измешам мала количина од маслото во нивната храна“ - додава Рик.  Во споредба со луѓето, животните се лекуваат многу побрзо и со оглед на тоа што маслото не претставува опасност, не треба да се грижите за тоа дека маслото може на било каков начин да `и наштети на мачката, дури и кога ќе `и дадете преголема доза од маслото. 

Јас би започнал со лекувањето на мачката со давање на две дози дневно оддалечени по 12 часа и би `и дал на мачката околу половина капка по доза. Потоа по 4 дена дозирање на ваков начин, дозата може да се зголеми до цела капка по доза. Сметам дека ќе согледате како вашата мачка реагира многу брзо на овој третман и не грижете се доколку животното спие во голема мера, затоа што ова е ефектот што маслото треба да го предизвика“ - заклучува Рик СимпсонТретманот кај мачката, исто како и кај кучињата и луѓето - треба да трае се` додека пациентот не биде целосно излечен. „Вообичаено потребна е мала количина од маслото за да се излечи мачка и откако животното има проголтано еден или два грама, мислам дека ќе бидете сведоци на доста драматично подобрување на целокупното здравје на животното“ - заклучува Рик. 


Sunday, October 2, 2016

Новели е 95 дена по ред без епилептичен напад благодарение на канабисовото масло!

Новели нема епи напади затоа што
консумира екстракт од канабис!
Ова мало и слатко насмеано девојче се вика Новели (Novaleigh). Таа е од Тексас, а сега живее во Колорадо за да може да го добива својот лек легално

Го следам нејзиниот случај некаде околу две години. На сликава е со додаток за кислород кој го прима поради респираторна инфекција која ја доби минатата недела. Но и покрај инфекцијата, Новели е 95 дена по ред без епилептичен напад. Така што веќе го дуплира претходниот рекорд. Да живееше уште во Тексас, таа ќе имаше по неколку стотици напади дневно, за кои примаше шака лекови и пак беше во болница секој втор ден и завршуваше на апарати, повеќето време полусвесна“ - вели Давор Ангеловски од Зелена Алтернатива.

И за болеста на Новели може да се каже дека нема доволно студии или дека е изолиран случај, но колкаво его треба да имаш за да го негираш она што ти е пред очи? Чисто за информација, лекот на Новели не е само CBD туку содржи и THC и е во далеку поголем сооднос од 15:1. Иако само CBD, како и лекови со споменатиот сооднос ќе делуваат кај повеќето деца со епилепсија, кај многу други потешки случаи ќе треба и значителна доза на THC, а по најновите сознанија и THCV. Не смееме да ги ограничуваме пациентите кој сооднос ќе го примаат, зашто третманот е строго индивидуален.

Веќе 95 дена без епи напади! :)
ТОКМУ ОВА се случува кога на вашето дете ќе му ја прекинете терапијата со токсични фармацевтски лекови за епилепсија што лекарите ги препишуваат за стопирање на епилептичните напади, а всушност не функционираат, а кога наместо нив ќе започнете на детето да му давате терапија со канабисово масло! Анти епилептични лекови коишто им се препишуваат на нашите деца можат да предизвикаат оштетување на когнитивниот развој, а исто така тие кај многу деца предизвикуваат зголемување на епилептичната активност.

Јас никогаш не помислив дека ќе го слушнам моето дете како зборува. Било кога. Кога ние се преселивме тука за да имаме пристап до канабис за Новели, ние постигнавме две животни промени. Ние бевме во можност да се ослободиме од стотиците напади на ден, коишто евентуално би `и го одзеле животот, а исто така бевме во можност да се ослободиме од вреќата полна со фармацевтски лекови коишто `и го држеа грбот, но не успејаа да `и обезбедат олеснување од нападите за повеќе од две години“ - велат родителите на Новели.

Канабисот е растението на здравјето, среќата и љубовта!
Новели со нејзините пресреќни родители
Беше потребна една година после тоа за да го слушнам моето дете да каже „мама“ за прв пат. Таа не го кажа нејзиниот прв збор се` додека не наполни три и пол години. Но, дозволете ми да ви кажам - тоа е како да сте добиле лото. Тоа е радост што ме доведува на колена. Не постои начин за тоа да се опише“ - додаваат тие.

Ако се` уште не сте сосема сигурни дека канабисот е безбеден лек, како за рак, така и за епилепсија и ред други заболувања, а исто така дека е многу ефикасен лек, кој многу успешно ги контролира епилептичните напади кај децата - погледнете го видеото за да се уверите!