Saturday, July 25, 2015

Канабисот е лек за сите, па дури и за домашните миленици!

Помага и за превенција/лекување 
на многу други заболувања.
Истото важи и за мачките.
Канабиноидите им се потребни на сите живи суштества кои имаат ендоканабиноиден систем и ендоканабиноидни рецептори, т.е. на сите `рбетници за одржување на здравствен баланс. Производите од Канабис и Коноп користени од страна на луѓето за медицинска употреба можат да бидат успешен лек и за нашите крзнени пријателчиња - кучињата и мачињата.

Канабиноидот CBD од Канабисот ги лекува кучињата со епилепсија, а исто така се користи и за лекување на терминално болни животни. Многу е важен квалитетот на маслото/тинктурата, односно од каков материјал истото е направено. Покрај ова важно е и дозирањето, бидејќи животните се многу помали од луѓето и живеат пократко во споредба со нас, па според тоа оздравуваат и многу побрзо. Поради тоа што нивниот организам е многу сличен со нашиот, затоа канабисот помага во лекувањето на истите и слични заболувања како кај нас. 

Нашите пријатели од едно здружение за заштита на животните, чиешто име несакаме да го споменеме заради безбедноста на нивните професии, успејаа да излекуваат многу мачиња со помош на канабисово масло, а исто така и да им ги ублажат маките на едни мачиња кои имаат вирус стоматит. Тие исто така му се обратија со е-mail на господинот Рик Симпсон за да го прашаат дали постапуваат правилно и како треба да го спроведуваат дозирањето. Ова е одговорот што тие го добија:

Канабисот е лек за сите,
па дури и за нашите крзнени пријателчиња!
„Пред се` јас немам поим каков е квалитетот на маслото кое го давате на вашите мачки. Дали направивте сопствено масло од јака седативна индика? Кучињата го обожуваат канабисовото масло, но мачките понекогаш знаат да се однесуваат индиферентно, па затоа може да имате мали потешкотии да им го дадете маслото. Затоа ви препорачувам мала количина од маслото да мешате со нивната храна. 

Животните оздравуваат многу побрзо во споредба со луѓето и бидејќи маслото не претставува никаква опасност, не треба воопшто да се грижите дека истото ќе им наштети на мачињата, па дури и кога ќе претерате со дозата. Советувам на мачките да им се дава две дози дневно со простор помеѓу нив од 12 часа, а дозата треба да биде во големина од половина капка. Потоа по четири дена третман на овој начин, дозата може да ја зголемите на цела капка. 

Мислам дека на вашите мачки овој начин на лекување многу брзо ќе им дејствува и немојте да бидете загрижени доколку животното спие поголем период од времето, бидејќи тоа е ефектот којшто маслото треба да го предизвика. Вообичаено потребна е многу мала количина од маслото за да се излечи мачка и откако животното ќе консумира еден или два грама, мислам дека ќе бидете сведоци на навистина драматично подобрување на нивното целокупно здравје - Рик Симпсон.


Кученца успешно излекувани од рак со помош на канабисово масло!

Доколку и ти имаш некаква дилема околу Канабисот, слободно можеш да го контактираш човекот кој со светот го сподели рецептот за канабисово масло, кое е лек за многу болести, а пред се` за ракот: phoenixtearsadmin@gmail.com. Ние се надеваме дека еден ден научните студии повеќе нема да се спроведуваат врз нашите најдобри и невини пријатели животинчиња, туку ќе се спроведуваат врз нас луѓето. Спаси се себе си и спаси ги своите најсакани со билката која од секогаш постои на оваа планета. Канабисот лекува!

Friday, July 24, 2015

Анкета: Доколку се легализира Канабисот во Македонија, колку често ќе консумираш?

Во неодамнешната анкета насловена „Доколку се легализира Канабисот во Македонија, колку често ќе консумираш?“ која траеше околу еден месец, се` до денес - својот глас го дадоа 184 лица.

Од оваа анкета може да се заклучи дека само 2% (3 гласови) се изјаснија дека нема да консумираат, само 1 не пробал, но тогаш ќе проба, 1 не знае и 1 по потреба ќе консумира.

28% (52 од гласовите) се изјаснија дека ќе консумираат без ограничување, 11% (20 гласови) ќе користат Канабис три пати во денот, потоа 7% (12 гласови) ќе консумираат секој час, 13 гласови три пати во неделата, 6% (11 гласови) ќе консумираат навечер, 6% ќе користат два пати во денот, 5% (9 гласови) пред спиење, 4% колку што ќе им препише докторот, исто толку ќе консумираат еднаш во неделата, 4% два пати во неделата, 3% наутро и 3% во 4:20.

2% (3 гласови) еднаш во денот, исто толку еднаш во месецот и 2% ќе користат 2-3 пати во месецот. Само 3% (6 мина) нема да консумираат по никоја од нас предложените шеми, туку според сопствена :)

Им благодариме на сите што гласавте. Продолжете да не` следите и очекувајте други интересни анкети. Вашето мислење многу ни е важно. Не плашете се од вистината! Канабисот лекува.

Friday, July 17, 2015

5 факти за Канабидиолот (CBD) кои мора да ги знаете

Канабидиол (CBD) е канабиноид, кој за разлика од канабиноидот THC (Тетрахидроканабинол) не те прави напушен. Поради ова врстите на Марихуана кои имаат повеќе CBD, а помалку THC не се барани и посакувани од страна на рекреативните корисници. Од друга страна пак, овие врсти се повеќе барани од страна на пациентите како лек, за да го избегнат психоактивното дејство

Хемиска структура на Cannabidiol.

1. CBD е круцијална состојка во Марихуаната

Канабидиолот е еден од над 60-те состојки на Канабисот, кои спаѓаат во групата на молекули наречени канабиноиди. Количината на канабиноидите е различна кај секое растение. Канабидиолот и тетрахидроканабинолот најчесто се најголемиот процент од сите канабиноиди во растението и токму затоа се најпроучувани и најпопуларни.

Марихуаната растена за рекреативна употреба содржи повеќе THC од CBD. Сепак, со користење на селективни техники на вкрстување на врстите, одгледувачите успеале да создадат хибриди со високо ниво на CBD и многу ниско ниво на THC. Овие врсти се поретки, но станаа многу популарни изминативе години за медицинска употреба. Таква врста е „Charlotte's web“ создадена со вкрстување од страна на браќата Стенли на нивната фарма со Канабис, за медицинските потреби на девојчето Шарлот (Чарли) со Драветов синдром (тешка форма на епилепсија):2. CBD не е психоактивен

Канабидиолот не е психоактивен бидејќи не влијае на истите патеки во мозокот и телото како THC. Овие патеки наречени CB1 рецептори се одговорни за умствените ефекти од тетрахидроканабинолот. Извештајот објавен во 2011 година во „Current Drug Safety“ заклучува дека „не ги попречува психомоторните и психолошките функции“. Авторите додаваат дека неколку студии сугерираат дека CBD е „добро толерирано и безбедно“ дури и во големи дози. 


3. CBD има широк спектар на медицински придобивки

И покрај тоа што CBD и THC влијаат  на различни патеки  во телото, генерално тие имаат многу исти медицински придобивки. Според извештајот од 2013 година објавен во British Journal of Clinical Pharmacology, студиите октрија дека CBD  ги има следниве медицински својства:

  • Антиеметичко -          Намалува гадење и повраќање;
  • Антиконвулзивно -    Потиснува епи-напади;
  • Антипсихотично -      Против психијатриски                                                                  нарушувања;
  • Анти-воспалително - Против воспалителни болести;
  • Антиоксидант -          Против невродегенеративни                                                        нарушувања;
  • Антиканцерогено -     Против тумори и канцерогени                                                    клетки (рак);
  • Анксиолитик / Анти-депресив - Против анксиозност и                                                                  депресија;

Многу пациенти ширум светот се лекуваат со екстракти и тинктури со канабиноидите THC и CBD. За жал многу помалку од студиите се спроведувани врз луѓе, а многу повеќе врз животни. Фармацевтска верзија  на CBD неодамна беше развиена од страна на една фармацевтска компанија базирана во Велика Британија. Компанијата GW Pharmaceuticals сега ги финансира клиничките испитувања на CBD како лек за шизофренија и одредени типови за епилепсија. Тим од научници пак, од California Pacific Medical Center, предводени од страна на д-р Sean McAllister изјави дека се надеваат дека ќе започнат испитувања врз луѓе за CBD како третман против рак на дојка.


4. CBD ги редуцира „негативните“ ефекти од THC

CBD нуди природна заштита од чувството на „high“ поради канабиноидот THC. Бројни научни истражувања потврдуваат дека CBD го намалува ефектот на THC, како што се моменталните краткотрајни потешкотии со меморијата, а понекогаш параноја и сонливост. CBD исто така му противдејствува на ефектот на Марихуаната да поттикнува на сон.

Ниту CBD, ниту THC (ниту пак другите канабиноиди) потврдено е дека не можат смртно да се предозираат! 


5. CBD сè уште е нелегално

И покрај тоа што CBD се користи како лек, овој канабиноид (како и останатите) се` уште е нелегален во многу делови од светот. CBD се смета како наркотично средство од прв ред во САД, додека пак во Канада се смета за наркотично средство од втор ред. 

Од друга страна пак, Агенцијата за храна и лекови неодамна одобри обид за фармацевтската верзија на CBD кај деца со ретки форми на епилепсија. Овој лек се нарекува Epidiolex. Според компанијата овој лек содржи повеќе од 98% CBD, количини во трагови од некои други канабиноиди и нула THC. Оваа компанија прави и друг лек базиран на Канабис, наречен Sativex кој беше одобрен во над 24 држави за третирање на мултиплекс склероза.

Патент доделен за Американското здравство и општествени служби во 2003 година (US6630507) исто така ја опфаќа употребата на CBD како третман за различни невродегенеративни и воспалителни болести.

Wednesday, July 8, 2015

Канабис и вежбање: Канабисот е новиот природен „енергетски напиток“!

Michael Phelps & Usain Bolt
Прочуените „муабети“ дека Канабисот те прави мрзлив и поспан - се само митови! Општеството лажено со години засрамено е нагло да `и се извини на Марихуаната и да ја прифати како природен ЛЕК за опуштање на мускулатурата по вежбањето и како природен поттикнувач на енергија пред тренинзите.

Вистината е секогаш посилна од заблудата, па денес ширум светот илјадници фитнес експерти јавно говорат за фактот дека консумирањето Канабис (напушувањето) пред тренингот, на спортистите им овозможува поуспешно вежбање и полесно фокусирање на одредени мускулни групи. Постојат многу потврдени факти околу Канабисот и вежбањето.

Во медицинскиот свет не е никаква новост фактот што Тетрахидроканабинолот (THC) телото го таложи во мастите. Научна студија потврдува дека ова складирано ТХЦ на спортистите им дава дополнителен енергетски поттик дури и 28 дена по консумацијата. Како што телото започнува да ги топи масните наслаги, мали дози на ТХЦ се ослободуваат во крвотокот поттикнувајќи го спортистот уште цели два часа по тренингот. Оваа студија исто така покажа поврзаност на нивото на ослободен ТХЦ со BMI (Body Mass Index). Колку е поголем БМИ, толку е поголемо нивото на ТХЦ ослободено од мастите.


Џоу Роган (Joe Rogan) исто така го промовира пушењето трева пред спортување. „Дава прекрасно чувство“ - вели Џоу, „Се чувствувате како Херкулес“ - додава Џои Диаз (Joey Diaz). Слушнете што имаaт друго да кажат.

Michael Phelps зема плуќа од бонг
Ништо е не поубедливо од конкретен пример. Двајцата најбрзи луѓе во светот - најбрзиот човек во вода и најбрзиот човек на копно - консумираат Канабис по пат на пушење. Всушност многу спортисти и олимписки шампиони консумираат Канабис. Ова можеби ви звучи контроверзно, меѓутоа веројатно Канабисот е причината за нивните успеси. Двајцата се олимписки атлетичари и отворено признаваат дека го користеле светото растение.

Мајкл Хелпс (Michael Phelps) е американски пливач со најмногу Олимписки медали до сега, вкупно 22. Овој светски првак во пливање пред некој ден наполни 30 години. Тој не се плаши да признае дека користи Канабис за релаксирање на мускулите, впрочем се гордее со тоа! Ние на Мајкл му посакуваме доживотно да ги срушува рекордите во својот спорт и да продолжи да ги охрабрува другите спортисти и тренери да не користат хемиски допинг, туку природни растенија.

Michael Phelps е горд стонер! ;)
Јусеин Болт (Usain Bolt) потекнува од Јамајка и за еден месец ќе наполни 29 години. Тој до сега осум пати беше светски шампион со освоени шест златни Олимписки медали. Болт признава дека консумирал Канабис кога бил многу млад. Всушност кој не пуши на Јамајка? Овој податок на виделина истакнува една друга контроверзија - Јусеин пушел Марихуана како дете, а нели познато е дека Канабисот не се препорачува на малолетници. Всушност и ова е мит! Јусеин е жив доказ дека Марихуаната не е штетна и дека не влијае негативно на мозкот во развој. Инаку како ќе успееше овој млад човек да стане најбрзиот човек на земјата? 

Неговата консумација во детството се поистоветува и со истражувањето на д-р Мелани Дрехер (Melanie Dreher) спроведено врз трудници, од кои една група консумирала, а друга не. Се покажа дека Марихуаната воопшто не го оштетува плодот, напротив! Растот и развојот на бебињата бил следен во текот на нивниот живот и студијата докажа дека децата на мајките кои користеле Марихуана се развивале дури и подобро од другите, бидејќи имале појак имунитет во текот на целиот живот, од оние кои не консумирале за време на бременоста. 

Елитниот 39 - годишен триатлонец Клифорд Друсински (Clifford Drusinsky) станува во 3 часот наутро за да вежба. Тој пред да започне со својот тренинг не пие вообичаени спортски енергетски напитоци, туку консумира 20 милиграми ТХЦ јадејќи енергетска житна плочка со Канабис. Потоа тој поминува еден час пливајќи во базен, потоа три часа возејќи велосипед, за на крај да го заврши тренингот со 13 истрчани миљи (речиси 21.000 метри).

„Марихуаната ме релаксира и ми помага да навлезам во контролирана медитациска фаза“ - вели Друсински. „Кога ќе се надувам, јас вежбам попаметно и пофокусирано“.

Ние - администраторите на 420 Macedonia исто така сме пример дека Канабисот ти помага да бидеш физички активен. Ние сме активни велосипедисти и напредни планински аматерски велосипедисти и планинари, но и речиси секојдневно консумираме Марихуана. Велосипедот го користиме како основно превозно средство, но и за рекреација по македонските висо-рамнини. Речиси сите наши пријатели и луѓе кои ги познаваме, а кои се консументи на Канабис се интелигенти (а многу од нив високо образовани) физички или интелектуално активни. На сите спортот им е хоби или пасија и најчесто имаат професии кои од нив бараат многу концентрација. Канабисот секогаш е тука за да им помогне да се релаксираат и да се фокусираат на природен начин и без несакани последици по здравјето, бидејќи Канабисот е 100% природно решение и 100% безбедно решение за невиден број проблеми.

Канабисот не само што ти помага во вежбањето, туку ти помага и да ослабеш и да ја одржиш посакуваната телесна тежина! Доколку се сетите на сите луѓе што ги познавате кои се корисници на трева, ќе дојдете до заклучокот дека генерално речиси сите се слаби и немаат проблеми со ЈО-ЈО ефектот од диетите за слабеење (немаат потреба од нив), бидејќи имаат константна телесна тежина во текот на животот.

Канабисот може да ти помогне полесно да ги стопиш „мишелинките“ околу стомакот. Едно друго научно истражување објавено во American Journal of Medicine откри дека регуларните консументи на Канабис пред внесување на храната имаат ниво на инсулин 16% пониско од испитаниците кои не консумираат. Студијата вели исто така дека корисниците на трева во просек имаат помала половина.Се` уште мислиш дека Марихуаната е дрога?