Wednesday, December 30, 2015

Колку време остануваат трагови од канабис во метаболизмот по консумирањето?

Тетрахидроканабинолот - THC e главната природна хемиска состојка откриена во марихуаната која е одговорна за еуфоричното чувтсво што го сакаат рекреативните корисници, но и состојка која е одговорна за убивањето на канцерогените клетки, ефект посакуван од страна на пациентите. Оваа органска состојка е екстремно хидрофобна и се распаѓа во телото за време на метаболитичните процеси во околу 80 различни метаболити

Поради хидрофобната природа на овие метаболити, поларните молекули како што е водата, не можат да ги растворат, за разлика од лесното растворување на алкохолните молекули од страна на водата. Метаболитите од канабисот се групираат со други неполарни молекули, како што се алканите и масните молекули (телесните масти), во косата и ноктите. THC всушност се складира во мастите и кога спортуваме се ослободува давајќи ни додатна енергија - ефект посакуван и нашироко употребуван од страна на спортистите.

Канабисот не е дрога, но поради законските одредни што така го класифицираат, ограничуваат и забрануваат ова растение, одредени работни места на пример не дозволуваат употреба ниту на марихуана и покрај тоа што лицето е болно и со помош на канабис само се лекува. За да го надитрите законот или пак само за да го „положите“ тестот за присуство на канабис што некој ви наложил или ве замолил да го направите, треба да знаете колку време во системот се задржуваат трагите од користењето марихуана и на кој начин таа се разложува. И покрај тоа што рекреативниот ефект трае сосем кратко без никакви последици врз свеста на корисникот, трагите од користењето се задржуваат подолг период. Остатоците од канабис се возможни за детектирање извесно подолг период, во споредба со некои синтетички дроги/лекови. Па честопати на тестовите за присуство на супстанци многу полесно си поминуваат наркоманите, во споредба со пушачите на трева.

Концентрации на нивото на THC по консумирањето

Пушењето и вапоризацијата на цветови и екстракти е најчестиот начин на внесување канабиноиди. По инхалацијата, тетрахидроканабинолот веднаш се внесува во крвниот систем низ белите дробови. Со забрзаната циркулација на срцето, овој канабиноид во комбинација со голем број на други, меѓу кои и канабидиолот - CBD, делуваат веднаш на човечкиот ендоканабиноиден систем со интеракција на CB1 и CB2 рецепторите лоцирани насекаде низ телото. THC многу лесно и веднаш се детектира непосредно по консумирањето. Кај нередовните корисници, нивото на THC паѓа побрзо, во споредба со редовните корисници. 

Ова растечка и профитабилна индустрија!
Генерално, концентрацијата на THC во крвта исто така многу брзо опаѓа по консумирањето канабис, поради тоа што се распространува со крвотокот до сите ткива и органи. Како и да е, не е невообичаена појавата нивото на THC да остане високо во крвта и неколку денови кај секојдневните корисници на марихуана. Кај секого е индивидуално. Научниците заклучиле дека телото елиминира 60-80% од состојките на канбисот низ изметот. 

Исто така треба да се знае дека THC e неполарна липосолубилна молекула, што значи дека е апсорбирана од страна на липидите, т.е. масните клетки од телото. Студиите покажуваат дека THC е складирано во телесните масти и со редовната употреба, може да се задржи таму и неколку недели. Со текот на времето, масните ткива ги враќаат молекулите на THC во крвта, каде што црниот дроб ги преработува во непсихоактивни THC-COOH деривати за одржување на телото. И покрај тоа што не треба да се плашите и срамите од правење нешто што е здраво, сепак доколку морате да се криете и доколку ви претстои опастност од тестирање, подобро е и да направите некој месец пауза.

Видови на тестови за присуство на канабис

Остатоците во косата остануваат подолго
отколку во крвта и урината
Тестовите за присуство на THC во крвта можат да бидат поделени во две групи - поранешна употреба и моментална интоксикација. За проверка дали лицето некогаш користело марихуана, најчесто се крости тест на урина или коса (кој е многу скап). Овие тестови најчесто секогаш го проверуваат присуството на THC-COOH молекулите. За детекција на моменталното присуство најчесто се прават тестови на крвта или плунката. Овие тестови проверуваат дали има присуство на THC молекули во моментот, што за службените лица е индикатор дека лицето е под дејство, но тие не знаат дека секој човек има различен праг на толеранција на THC. Количеството канабис што е доволно или премалку за еден, може да биде премногу за друг. Марихуаната не е алкохол и оттука толеранцијата на количество марихуана не може да се споредува со толеранцијата на исто количество на алкохол. 

Прочитајте повеќе за триковите како успешно да ги прелажете тестовите за детектирање на марихуана во следниот текст.

Извор: THC Over Dose

Sunday, December 27, 2015

Научниците велат дека THC може да ги превенира болестите кај идните генерации

Неодамнешно научно истражување потврди дека состојките од канабисот имаат значителна моќ во модификацијата на генетската активност. Истражувачите од катедрата за медицина при Универзитетот во Јужна Каролина велат дека откриле одредена група на микроРНА што ја означува метаморфозата кај глувците изложени на Тетрахидроканабинол (THC)


Ова откритие е од огромно значење, бидејќи микроРНА е фактор што придонесува во регулацијата на гените и многумина веруваат дека е одговорен за предизвикување на многу комплицирани болести.
Според главниот истражувач Д-р Пракаш Нагаркати (Prakash Nagarkatti) и Д-р Мици Нагаркати (Mitzi Nagarkatti), откако проучиле околу 610 различни микроРНА, тие откриле дека 13 од нив имале значителна реакција на THC, вклучувајќи го mir-690, што имаше најоптимистички одговор. 

Ова евентуално може да биде основа за развој на напредни третмани за воспалителните болести, но и за ракот.Додека нашата студија ги идентификува молекуларните механизми на имуно-променливите ефекти на марихуаната, селектираните идентификувани микроРНА можат да послужат како важни молекуларни цели за манипулирање на активноста MDSC кај ракот и воспалителните болести“ - изјави Д-р Мици Нагаркати.

Други неодамнешни истражувања од страна на италијански научници, исто така довеле до заклучокот и доказите дека сугерираните канабиноиди, конкретно Канабидиолот (CBD), Канабигерол (CBG) и Канабиварин (CBV), можат да ги променат негативните активности на гените поврзани со канцерогените заболувања на кожата. Тие заклучиле дека опсегот на канабисовиот потенцијал да ги модифицира гените, во голема мера ги надмина кожните заболувања и може да ја промени генетската реверберација на болестите како што е мултиплекс склерозата и разни типови на рак и епилепсија.

Friday, December 25, 2015

Ставот на здруженијата што се борат за легализација на марихуаната во Македонија кој произлезе откако ја посетивме јавната дебата организирана од Министерството за здравство на РМ

Државата наместо да ги заштити фармацевтските компании, треба да ги заштити нејзините (нај)ранливи граѓани. Канабисот за болните треба да има симболична цена, а не некој да се богати на нивниот грб. Лицата кои сакаат да го користат канабисот превентивно, треба да можат легално да си го купат во специјални продавници или билни аптеки! Која е логиката растение кое секој сам може да си го одгледува слично како домашните цвеќиња, да се наплаќа како да е злато. Заради користење или одгледување на растение кое само помага, а никому не му наштетило и никој не умрел од него, се лежи затвор и подолго отколку да си убил некого со умисла!
Соопштение до медиумите
Здружението Зелена Алтернатива, Канабис Клуб и активисти од Македонија кои се залагаат за легализација и декриминализација на Канабис во Македонија, на заеднички состанок решија своите ставови околу можното законско решение, да ги соопштат на Министерството за Здравство и медиумите.
Наши ставови се следните:

1. За медицинска употреба на канабис на издаден рецепт канабисот за вапоризирање или маслото да се издава во аптеки и да се води евиденција за корисникот, дозата и лекарот кој го препишал. Секој пациент кој ќе изрази желба за лекување на својата здравствена состојба со канабис, а е влезена во групата на состојби за кои постојат индиции дека канабисот може да му помогне, може да избере да се лекува со канабис. Листата на индицирани болести месечно ќе се евалуира и проширува. Лекарот треба да ја прати редовно состојбата на пациентот и за тоа да го известува органот во Министерство за Здравство како би се собрале корисни податоци за дејството на канабисот на одредени состојби;

2. Нема логика канабисот да се дава само на терминално болните. Дали треба да се чека некој да стане терминално болен за да дојде до лековитиот канабис? Со тоа повторно не се спречува црниот пазар;

3. Условите за правни лица кои ќе добијат лиценци за производство на сушен канабис и преработки од канабис да се дефинираат на начин кој нема да овозможи дејност само на фарма компаниите т.е. лабораториските испитувања на потентноста на сушениот препарат од канабис или масло треба да го извршува државна лабораторија или приватна која за тоа има лиценца од државата по утврден ценовник и тоа за потребите за правните субјекти, приватните здруженија и рекреативните корисници;

4. Секој поединец над 21 годишна возраст да може да засади и одгледува во домашни услови до 4 растенија
едновремено за свои потреби;

5. Доколку навистина една од целите е и спречување на црниот пазар, на рекреативните корисници на канабис да се дозволи купување на канабис во специјални аутлети или канабис социјални клубови по примерот на Шпанија и Португалија. Канабис за рекреативна употреба да можат да користат жители на Македонија по наполнети 21 година старост. Канабисот за рекреативна употреба да е оданочен и има определена цена која ќе биде значително пониска од онаа на црниот пазар;

6. Сите они кои се наоѓаат во Затвор за обвиненија кои се поврзани исклучиво со поседување или одгледување на канабис (со исклучок на други опијати) веднаш да се ослободат од затвор и да им се избрише криминалнотот досие;

7. Поседувањето, одгледувањето и рекреативното користење на канабис да се декриминализира!

8. За поседување на повеќе од 4 растенија едновремено, за поседување на повеќе од 5 грама сув цвет од канабис на јавно место во скриена форма или рекреативно користење на канабис на јавно место да се одговара прекршочно.


Прес конференција на ХОПС за законот за медицинска употреба на канабис

Saturday, December 12, 2015

Ед го уништи ракот на црниот дроб во 4-та фаза со канабисово масло!

Уште долго ќе можат заедно
да му се радуваат на животот!


Неговата сопруга е пресреќна што не дозволиле Ед да се збогува со овој свет, благодарение на ароматичната билка што постои од секогаш на оваа планета

Желбата за живот не е секогаш доволна. Таа треба да биде поткрепена со сите фактори кои влијаат за некој потполно да се исцели. Ед Мур е само уште еден пример и доказ дека канабисовото масло лекува рак и дека конвенционалните методи најчесто не помагаат

Мојот сопруг беше дијагностициран од четврди стадиум на обичен рак на црниот дроб во март 2012 година. Докторот ни рече дека не може многу да се направи поради тоа што туморот беше голем 7 инчи (17.78 см) и го покриваше неговиот долен лобус и исто така се проширил на неговите лимфни јазли. Ние одлучивме да одиме дома и се обративме во болница за терминално болни пациенти за да ни дадат морфиум против болки. 

Ед го
мразеше морфиумот бидејќи го тераше на повраќање и исто така имаше влијание врз неговиот ум. По една недела дома ние одлучивме да го правиме она што го правевме низ многу години - да се потпреме еден на друг“ - објаснува Биата Мур (Beate Moore) сопругата на оздравениот Ед Мур (Ed Moore).

Ед воопшто не бил задоволен од конвенционалната медицина и од начинот на кој лекарите го третирале. Неговата животна сопатничка го споделува нивното искуство: „Ние бевме во болница само три дена со силни болки. Карциномот го блокираше неговиот жолчен канал, по што ние одбравме натуропатски лекар и не продолживме со конвенционалните терапии“ - вели Биата.


Од сите алтернативни терапии коишто им биле познати, Ед е најзадоволен од канабисовото масло, кое го вратило во живот и го убило ракот, а не него. „Во нашата област ние го растеме нашиот сопствен лек-канабис и започнавме да го правиме маслото на Рик Симпсон Phoenix Tears. Ед прекина да користи морфиум по само една недела откако започна да јаде по грам масло на ден“ - истакнува Биата. 

Ед започнал на разновидни начини да го консумира растението канабис, бидејќи секој дел од билката има свои лековити својства и секој начин на консумирање на канабисот е лековит и кога некој се лекува со маслото пожелно е да ја зголеми лековитата моќ на терапијата со консумирање на што е можно повеќе канабис. „Подоцна ние започнавме да цедиме свежи туфки и листови измешани со зеленчук“. Тој исто така многу внимавал на исхраната. „Ед има 65 години и е во одлична форма. За само неколку недели неговите болки и отечениот стомак исчезнаа, а заедно со тоа се појави надежта и квалитетниот живот“.
Верувај ми, јас сум секогаш во право и никако канабис,
бидејќи не е доволно истражен!
За да се исчисти од токсините од конвенционалните терапии и морфиумот, тој исто така оди во сауна, солени бањи и користи рицинусово масло и многу Витамин Ц. „Ние не отидовме на онколог и направивме само испитувае на крвта по првата дијагноза со компјутерска томографија. Неговиот маркер за тумор премина од над 6.000 во нормала и тој се чувствува добро. Ние не знаеме како ова се случува, но уживаме во секој ден и сме благодарни“ - објаснува сопругатаЕд користи масло од канабис 4 пати дневно во доза од 1/2 грам. „Сега тој консумира по 2 грама канабисово масло дневно и не се чувствува напушен. Јас исто така го пијам превкусниот сок од канабис, кој нема ефект (поради тоа што канабиноидите се активираат со декарбоксилација и се растворливи во масти, а не во вода). Не секој може да толерира толку голема доза на THC, но за него таа е соодветна“ - нагласува жена му на Ед.

Прва книга Мојсеева (Битие) -
Создавање на светот. Човекот образ Божји.
Биата додава дека многу од пациентите со слична состојба како нејзиниот сопруг во доцните стадиуми од болеста, предоцна се одлучуваат за алтернативните терапии, т.е. за користење на канабисово масло и кога ќе започнат да го користат, чувствуваат подобрувања, меѓутоа нивните организми се толку истрошени, оштетени и затруени со токсини од конвенционалните третмани (хемотерапии, зрачења, токсични лекови...), што за некои е предоцна.

Целата автентична приказна за Ед и начинот на којшто тој се хранел (и се` уште се храни) додека се лекувал со канабисово масло, можете да ја проследите тука. Биата Мур со задоволство ќе одговори секому кој се интересира за режимот на исхрана и суплементите што ги користи Ед, како и за канабисовото масло со кое се лекуваат и одржуваат во топ форма. Ова е нејзиниот е-маил: beatemoore@earthlink.net
.

Saturday, December 5, 2015

Терпени - молекулите што го прават мирисот на канабисот толку неодолив

Канабиноидите не се одговорни за мирисот на канабисот, туку ароматичните молекули наречени терпени!


Канабисот мириса на елка поради терпинот Alpha-Pinene!
Доколку се разгледаат состојките од марихуаната што го прават нејзиниот мирис толку прекрасен, може да се заклучи дека помеѓу 10% - 30% тоа се терпините. Тоа се ароматичните молекули во растенијата. Повеќето од мирисите и аромите што не` асоцираат на конкретни растенија и билки се резултат од терпинитие и флавоноидите. Кај канабисот тие се произведуваат во смолата на растението.

Растенијата испуштаат мирисни молекули поради повеќе причини, со цел да се заштитат од одредени предатори, но и за да привлечат инсекти опрашувачи. Терпините се клучната состојка од есенцијалните масла на растенијата. Ароматерапијата ги користи медицинските својства на терпините за да се регулира расположението, проблемите со сонот, но и целокупното здравје. Ароматерапијата помага и при медитација и јога.

Дознајте кои терпини најмногу ви се потребни
Како и од секое друго растение кое има мирис, така и од марихуаната може да се направи есенцијално масло по пат на екстракција со пареа. За да не дојде до забуна кај неинформираните, есенцијалното масло не е канабисовото масло направено по пат на декарбоксилација од смолата на цветовите, користено за лекување рак и други болелсти. Станува збор за миризливото етерично масло, кое се користи во козметиката, за производство на парфеми, сапуни, свеќи, но и како арома за готвење, етеричното масло се употребува во индустријата за производство на слатки/бонбони, како и за производство на алкохолни и безалкохолни пијалаци со вкус на канабис.

Откако канабисот е набран, тој содржи околу 1% есенцијално масло составено од многу лесно испарливите монотерпини (80-90%), кои испаруваат многу брзо. Откако канабисот е потполно сув, количеството на есенцијалното масло е само 0.1% и околу 50% од ова количество е составено од сескитерпини (sesquiterpenes) коишто се многу помалку испарливи.

Повеќе од 100 различни терпини се откриени во марихуаната, но постојат многу повеќе доколку се разгледаат разновидните варијации на растението. На пример, типичниот мирис на цитрусни овошни плодови кај некои врсти на канабис како што е врстата Lemon haze, доаѓа од терпините наречени Limonenes што варираат во концентрација кај секој хибрид/врста. Секој терпин исто така има свои варијации во мирисот. Па така, терпините Limonenes од лимонот се идентични со терпините Limonenes во портокалите, но секоја врста е дефинирана со различна арома, што резултира со минимални разлики во пропорциите на формите на терпините Limonenes што се содржани.

Еве ја листата на главните терпини откриени во билката Cannabis Sativa:
А-Pinene, Linalool, Beta Caryophyllene, Mycrene, Limonene, Terpineol, Borneol, Eucalyptol, Nerolidol. Другите терпини пронајдени во смолата од некои врсти марихуана се: Phellandrene, Phytol, Humulene, Pulegone, Bergamotene, Farnesene, D3-carene, Elemene, Fenchol, Aromadendrene, Bisabolene и многу други! 

Овој мирис за некого е неодолив, а за некого непријатен
Терпините не само што се одговорни за мирисот на канабисот, туку и за вкусот на секоја врста. Важно е да се запомни дека доколку растението има слаба арома, тогаш ќе има и слаб вкус. Возраста на растението и времето за берење исто така може да се одреди според количеството на терпините. Вообичаено мирисот станува многу појак за време на цветањето, но тоа може да варира поради временските услови или стресот што го доживува растението или пак, од периодот од денот. Можете да забележите дека мирисот на канабисот е најчесто многу појак во мугрите, отколку во самрак. 

Секој терпин има различен ефект врз здравјето на човекот.

Терпините имаат многу голема упога во целокупниот здравствен ефект од канабисот. Се смета дека одредени терпини ја зголемуваат моќта на одредени канабиноиди, ја зголемуваат асимилацијата на канабиноидот THC, додека други се одговорни за производството на хормоните допамин и серотонин во човечкиот организам - двата главни регулатори на расположението и однесувањето. Затоа многумина се развеселуваат само кога ќе ја помирисаат свежата или исушена незапалена марихуана. Важно е да се запомни дека диверзитетот што го нуди природата е невозможно да се изолира и репродуцира во лабораторија за фармацевтската индустрија, која упорно се бори да ги изолира активните состојки од марихуаната за да ги патентира и репродуцира по синтетички пат! Факт е дека чистиот изолиран канабиноид Тетрахидроканабинол THC не може да ги има истите својства како целото растение поради недостигот од синергијата на другите канабиноиди и терпините, кои само заедно можат да го имаат посакуваниот ефект. Сега сфаќате зошто фармацијата упорно се бори ова растение да остане нелегално?

Sunday, November 29, 2015

Легализацијата на марихуаната може да ја истисне Виаграта од употреба

Внесете нова димензија во својот кревет.
Доколку канабисот се легализира на глобално ниво и доколку луѓето активно започнат да го користат овој природен лек, односно доколку користењето марихуана стане нормален дел од секојдневието, слично како секојдневното користење на витамини, тогаш експертите сметаат дека никој нема да има потреба од Виагра и слични лекови за поттикнување на машкото и женското либидо. Ова се одлични вести особено за мажите со еректилна дисфункција

Швајцарските научници спровеле научна студија врз глувци за да го докажат ова. Тие веруваат дека постои потенцијална позитивна поврзаност помеѓу користењето трева и остварувањето на подобри ерекции. Истражувачите од Ecole Polytechnique од Швајцарија открија дека марихуаната ги намалува хистолошките карактеристики, коишто биле поврзани со еректилната дисфункција кај хиперхолестеролемичните (со преголемо ниво на холестерол) глувци.

Канабисот ја зголемува желбата за секс!
Една од најчестите причини за појава на еректилна дисфункција е високото ниво на холестерол, што доведува до запушување на крвните садови и намалување на дотокот на крв во пенисот. Со текот на времето ова може да доведе до перманентна дисфункција. За среќа научните сознанија спроведени пред две години објавени во зборникот Clinical & Developmental Immunology (Клиничка и Развојна Имунологија) објаснуваат на кој начин марихуаната може да помогне.

Таргетирајќи ги специфичните патеки поврзани со марихуаната наречени CB2 рецептори, истражувачите од Швајцарија биле во можност да ги редуцираат еректилните оштетувања кај глувците. CB2 рецепторите се присутни во целото тело кај сите цицачи `рбетници, па вклучувајќи го и пенисот. 

Накратко, активацијата на CB2 ги намалила хистолошките особини, коишто биле поврзани со еректилната дисфункција кај хиперхолестеролемичните глувци“ - велат научниците.  

По три месечна терапија со канабис, примероците од ткивото на глувците покажале пониски нивоа на фиброза (наталожување на абнормално ткиво) и пониски нивоа на други повреди поврзани со холестеролот, во споредба со глувците коишто не биле лекувани со канабис.

Канабисот е природен афродизијак!

Д-р Лестер Гринспун (Lester Grinspoon) психијатар и пензиониран професор од Харвард (Harvard Medical School), познат автор на многу книги и статии за канабисот и неговите медицински својства, познат и по многу документарни филмови и емисии за светата билка, меѓу кои и филмот „Clearing the Smoke: The Science of Cannabis“ во едно интервју за High Times од 2001 година вели:

Јас заклучив дека марихуаната во голема мера го истакнува сексуалното искуство кај многумина. Не постои сомнеж дека кога луѓето се „хај“ тие се повеќе осетливи кон нивните сексуални чувства и пориви. Во овој поглед, тревата може да биде афродизијак“.

Канабисот предизвикува љубов! <3
Видете, доколку дојдете кај мене и ми кажете дека имате потешкотии во сексуалното распалување или доколку се соочувате со прерана ејакулација или еректилна дисфункција, јас би ве прашал: `Дали некогаш претходно сте пробале марихуана? Тоа нема да ви наштети. Можете да пробате`“ - додава Д-р Гринспун.

Марихуаната несомнено го зголемува и женското либидо. Од неодамна создадена е нова врста на канабис наречена Sexxpot наменета за женската популација.

Многу од мажите велат дека тревата ја спречува прераната ејакулација


Врста откриена од жена, за жените.
Да, дефинитивно. Таа им помага на некои луѓе, но не и на секого. Со марихуаната, морате да ги земете предвид биолошките варијации. Прераната ејалукација е психо-физиолошки одговор“ - истакнува Д-р Лестер.

МИТ: Пушењето на семките од канабис предизвикува неплодност!

Љубовниците кои љубат канабис остануваат заедно!

Кога сме веќе кај оваа тема, сакаме да разјасниме и еден длабоко вкоренет МИТ помеѓу пушачите на канабис. Пушењето на семките во никој случај не може да предизвика неплодност. Семките треба да се отстранат пред пушење поради тоа што пукаат и мирисаат грозно кога се запалени, па затоа го упропастуваат моментот на уживање. Можеби постојат луѓе на кои семките не им сметаат во џоинт - тоа е право на избор, но како и да е нивното пушење не е штетно. Семките се наменети за јадење и за правење на ладно цедено масло (зејтин).

Луѓе! Сакајте се! :)

Sunday, November 22, 2015

Готвење со канабис

WAKE & BAKE!

Канабисот е билка што се јаде! Храни се здраво! Јади повеќе канабис!

Дури и за најискусните пушачи на канабис и консументи на производите од канабис, јадењето на јадења што содржат Марихуана и екстракти од ова растение може да се претвори во потполно ново прекрасно и превкусно искуство. Ова е одлично решение за тие коишто не сакаат да пушат трева, а сакаат да ги уживаат нејзините благодети - идеално решение за лицата коишто користат марихуана во медицински цели.


Консумирајте повеќе зеленчук!

Една од клучните состојки кај речиси сите кулинарни рецепти со Марихуана е токму путерот со канабис (Кана-путер, Cannabutter), којшто при подготовката на јадењето служи како замена на стандардниот путер. Јадењето на свеж канабис и пиењето на сок од суров цеден канабис и правењето на свежи смудиа и сосови од билката има бројни здравствени придобивки, меѓутоа на тој начин не може да ја исползувате целосната медицинска моќ од канабиноидите. За да ја подготвите тревата за јадење и за да го постигнете ефектот што го сакате, таа мора да биде згреена на некој начин. Нема да ги активирате канабиноидите доколку ја изедете тревата свежа без термичка обработка. Затоа кога готвите со канабис многу е важно да употребите некакво масло (зејтин, путер, млеко), бидејќи канабиноидот Тетрахидроканабинол (THC) е растворлив во масти, а не во вода. Затоа е невозможно да се напушите од пиење на чај од канабис, без да додадете малку млеко во чајот! ;) 

На кој начин делува?

Јадењето на активирана Марихуана е различно од нејзиното пушење. Ефектите траат многу подолго, а искуството може да биде многу поинтензивно. Ефектот може да започне од 30 минути па се` до 2 часа, по консумирањето на храната со канабис. Иако не почувствувате никаква промена извесно време, не бидете нетрпеливи и алчни и не јадете повеќе од препорачаната порција. Најдобро е да се започне со мала порција од оброкот, а потоа истата да се зголеми следниот пат, доколку не сте задоволни од „хајот“. Кога канабиноидите ќе започнат да делуваат, ќе започнете да се чувствувате многу опуштено. Па, доколку седите во удобна положба и на удобно место, нема да сакате да се помрднете, а ќе имате чувство како телото да ви е тешко и многу опуштено.

Што треба да направите доколку изедете премногу?

Запомнете: Предозирањето со Марихуана е невозножно, односно не е смртоносно. Претерувањето со храната подготвена со канабис, за некои луѓе (особено почетниците) може да биде непријатно искуство. Може да почувствуваат паника, вознемиреност, збунетост, понекогаш проблеми со координацијата, но тоа трае многу кратко и не може да предизвика сериозни последици! Доколку се прејадете со колач со путер од канабис или пак, со некакво друго јадење со екстракт од канабис и доколку ефектот е прејак за вас и не ви се допаѓа, може да го пробате следново:

1. Дишете длабоко и не паничете, бидејќи вие ја контролирате анксиозноста и вознемиреноста, Вие можете да си ја зголемите, но и вие сте тие кои можете да ја намалите и победите. Јадете храна со канабис во друштво на вашите добри пријатели кои ќе ви направат убава и удобна атмосфера;
2. Напијте се сок од свежо исцедени цитруси (лимони, портокали, мандарини, цитрони) или јадете ги свежи;
3. Јадете `фстаси или ореви од бор, препорачуваат од The Stoner's Cookbook;
4. Употребете етерично масло од бор со мачкање на кожа или по пат на инхалација;
Гответе со канабис, киф и хашиш!
5. Консумирајте повеќе CBD - Употребете производ од канабис (спреј, тинктура, масло и сл.) богат со канабиноидот Канабидиол (CBD) или пак, пушете (или консумирајте на друг начин) Марихуана со нивко ниво на THC и повисоко ниво на CBD. Канабидиолот е природен антидотум за ефектот на Тетрахидроканабидиолот, а се содржи во истото растение.

Колку канабис треба да употребите?

Потешкотијата при готвењето со канабис е одредувањето на неговата јачина, што е најголемо мерило за тоа колку трева треба да употребите. Токму затоа не се придржувајте строго кон рецептот, доколку ќе готвите со прилично слаба трева. Треба да се експериментира за да се утврди соодветната количина на канабис за конкретниот рецепт што сакате да си го приготвите. 

Декарбоксилација

Суровиот канабис содржи многу THCA (tetrahydrocannabinolic acid) кој е непсихоактивен канабиноид. Како што марихуаната се суши, таа постепено се претвора во THC. Кога пушите или вапоризирате канабис, канабиноидите поминуваат низ процесот наречен декарбоксилација и стануваат психоактивни. Токму затоа, доколку сакате да го почувствувате целосниот ефект на „напушување“ од јадењето што планирате да го подготвите, најпрво морате да го декарбоксилирате канабисот пред да готвите со него. 


Други методи за екстракција на THC

Канабисот е превкусен зачин за секое јадење!
Путерот од туфки, односно Кана-путерот не е единствениот начин за готвење со Канабис. Во многу рецепти можете да употребите Масло со канабис (Зејтин со Канабис - не станува збор за екстрактот маслото од канабис коешто се користи за лекување рак и други болести), Млеко со канабис (Cannamilk), Мед со канабис (Cannahoney), Брашно со канабис (Cannaflour), Павлака со канабис (CannaCream Cheese) и сл.

Рецепти со канабис:

Неколку превкусни слатки и солени рецепти што можете да ги испробате, а доколку ги немате сите потребни состојки, овие рецепти можеби ќе ја разбудат вашата кулинарна фантазија бидејќи канабисот ја поттикнува креативноста:

2. Специјални браунис (Special Brownies);
3. Крем супа со канабис (Cream of Cannabis soup);
4. Марихуана пица (Marijuana Pizza);
5. Стонерски тостови со топен кашкавал (Stoner Grilled Cheese Sandwiches).


Канабисот го отвора апетитот и ги изострува сетилата и затоа храната е повкусна. Храната може да биде лек. Ти си тоа што го јадеш!
УЖИВАЈТЕ ВО СЕКОЈ ОБРОК и пријатно готвење со канабис :)

Коцки мраз со канабис
Цедење суров канабис

Tuesday, November 10, 2015

Хемотерапијата е токсична и неефикасна, канабисовото масло е ефикасно и нетоксично при лекувањето ЛЕУКЕМИЈАКанабисовото масло убива секаков вид на рак, па дури и рак на крв Леукемија, а не го убива пациентот каков што е случајот со хемотерапијата!

Портокаловата боја сега е зелена!
Многу студии до сега ja потврдија моќта на марихуаната да го убива ракот, а искуството на пациентите секојдневно тоа го потврдува. Една неодамнешна научна студија повторно докажа дека канабисот консумиран орално (преку уста) во форма на екстрахирана смола (народски позната како канабисово масло - конопово уље) може да претставува ефикасен лек за секој вид на рак, но и за ракот на крв Леукемија. За лекување на рак се препорачува и ректалната примена на маслото по пат на супозитории - чепчиња. На овој начин се продолжува дејството на канабиноидите, а се намалува психоактивниот ефект поради тоа што состојките од канабисот навлегуваат директно во крвотокот од долниот дел од телото.

Испитаник во студијата беше тинејџерка која била дијагностицирана со акутна лимфобластична леукемија (acute lymphoblastic leukemia) - рак на лимфоцитите со мутација на хромозомот Филаделфија (Philadelphia chromosome mutation). Поради мутацијата на хромозомите, леукемијата кај овој пациент била многу агресивна. 

Таа ги поминала стандардните третмани на акутна и агресивна хемотерапија, како и трансплантацијата на коскена срцевина. Се покажа дека ниту еден од овие конвенционални и модерни начини на лекување на ракот не беше ефикасен и не ја подобри ни најмалку состојбата на девојката. Пациентите со рак се „принудени“ да ги поминуваат тие мачни и болни терапии кои не се бесплатни, за потоа семејствата да мораат да бараат алтернативен излез. Таков беше случајот и со нејзиното семејство. Тие дознаа за лековитата моќ на марихуаната и одлучија пациентката да ја лекуваат со помош на канабиноиди кои таа ги консумирала орално во форма на масло од канабис.

Докторите од Торонто Јадвиндер Син (Yadvinder Singh) и Чамендип Бали (Chamandeep Bali) ги произнесоа деталите од ова истражување.

Состојбата на пациентката драстично се подобрила во поглед на зголемувањето на бројот на матичните клетки, коишто се незрели клетки во коскената срцевина и најчесто не завршуваат со созревање, што доведува до разни типови на рак на крв. Невиден број на пациенти на различна возраст, па дури и малечки деца се имаат излечено од леукемија со канабис. Таков е случајот на пример со 3-годишниот Лендон Ридл или 9-годишната Мајкајла. И покрај тоа што оваа пациентка е почината, оваа студија е од огромно значење бидејќи лекувањето со канабис било започнато предоцна, кога телото веќе било многу силно нападнато од ракот, а исто така целиот организам бил оштетен од катастрофалните последици на хемотерапиите и преморен од операциите за трансплантација на коскена срцевина. 

Mykayla се излечи од леукемија со помош на канабисово масло!
Хемотерапијата не помогна...

На сите пациенти на кои канабисот не успеал да им помогне да се спасат од работ на смртта поради тоа што лекувањето е започнато многу доцна и тоа со неквалитетно и несоодветно масло, како и поради оштетувањата на организмот од конвенционалните лекови, овој природен лек на пациентите им овозможува последните денови од животот да ги дочекаат во мир, без стрес, без гадење и повраќање, во опуштена атмосфера - им овозможува достоинствено заминување од овој свет.

Лендон Ридл се спаси благодарение на
канабисот и неговите разумни родители!
Лекарите од болницата каде што се лекувала девојката потврдуваат дека Канабиноидите немале никакви токсични ефекти врз пациентот. И покрај некои незначителни психосоматски својства од употребата на маслото, што немаат негативен ефект, туку имаат антистресен ефект, состојбата на пациентот се подобрила и размножувањето на матичните (бластични) клетки било ставено под контрола.

Лекарите се уверени дека многу е важно каква врста на канабис се користи. Секое заболување најдобро се третира со одредена врста, но исто така она масло од канабис кое е идеално за еден пациент, може да нема некој голем ефект кај некој друг пациент. Тоа значи дека треба да се пробува се` додека не се пронајде онаа врста на канабис најсоодветна за вас.

Лабораториските анализи се круцијални за да се утврди соодносот на состојките на врстите коишто покажуваат најпозитивни антиканцерогени резултати“ - објаснуваат докторите што ја спровеле студијата.

Македонските доктори лека полека се едуцираат и опаметуваат. Наскоро сите ќе мораме да го промените својот до сега погрешен став за ова Божјо растение, бидејќи вистината е една - конопот лекува! Сега е време да започнат да се едуцираат и освестуваат македонските политичари, затоа што во нивни раце е здравјето и животот на многу Македонци! 


Легализација на медицинската употреба на марихуаната гостин Д-р Весна Лаброска

Saturday, October 31, 2015

Аспергеровиот синдром се лекува и контролира со помош на Канабис

Марихуаната може да се употребува за да се ублажат негативните симптоми кај ова невроразвојно нарушување, но и да се истакнат позитивните страни кај пациентите со Аспергеров синдром. Како да се користи? Како делува?


Зелена е бојата на новата панделка
која го симболизира ова нарушување!
Аспергеровиот синдром претставува форма на Аутизам која може да се појави во детството, но и подоцна во текот на животот. Симптомите вклучуваат проблеми со социјализација, гласна вокализација, нетипичен говор, емоционална приврзаност или одбивност, проблеми со контролата на гневот и ограничени интереси, кои можат да прераснат во опсесија. Луѓето со Аспергеров синдром најчесто се чувствуваат како да не припаѓаат во општеството. Тие често пати се попаметни, покреативни или повнимателни од своите врсници и можат тоа да го покажат и да успејат во животот, само доколку им е дадена шанса. 

Тетрахидроканабинолот (THC) и Канабидиолот (CBD) се двата главни канабиноиди (состојки во канабисот). ТХЦ е психоактивниот канабиноид што го дава блаженото возвишено чувство на еуфорија, додека пак ЦБД не е психоактивен канабиноид и има смирувачко дејство, т.е. го намалува и неутрализира ефектот на ЦБД. Лицата со Аспергеров синдром се препорачува да бараат врсти на Марихуана кои имаат повисоко ниво на ЦБД наспроти ТХЦ од кои може да се направат есктракти - масло и тинктури или пак, прехранбени производи со екстракт од канабис (колачи и сл.) или ректални супозитории за подолготраен ефект. Пушете или вапоризирајте ги цветовите, доколку ви треба брз ефект. Ако имате Аспергеров синдром пожелно е да ги мешате цветовите со листовите, за да внесете поголемо количество на ЦБД.


Анксиозност: Анксиозноста поврзана со Аспергеровиот синдром го оневозможува нормалниот тек на еден продуктивен живот. Канабидиолот го смирува телото и ослободува од стресот. Затоа ако имате Аспергеров синдром особено доколку сте почетник, избегнувајте врсти на канабис со високо ниво на Тетрахидроканабинол, кои може да предизвикаат дополнителна вознемиреност.

Лутина и бес: Лицата со Aспергеров синдром често се доста нестабилни и контролирани од страна на нивните емоции и може да имаат напади на бес не само во детството. Запалете џоинт или вапоризирајте канабис веднаш штом почувствувате дека збеснувате. На тој начин веднаш ќе може да се смирите до ниво кога слободно ќе може да разговарате за вашите чувства.

Гастроинтестинални нарушувања: Луѓето кои патат од Аспергеров синдром може да имаат проблеми со контролата на стресот, поради нивната неможност да ги контролираат своите емоции. Ова често пати доведува до нарушувања на гастроинтестиналниот тракт, како Улцеративен колитис, Воспаление на дебелото црево или Кронова болест. Марихуаната ослободува од болки и има ани-воспалително својство. Доколку кај овие лица се појави анорексија и неухранетост, марихуаната го стимулира апетитот, бидејќи го предизвикува чувството на глад.

Канабисот е делчето кое недостасува во мозокот
на пациентите со Аспергеров синдром.
Несоница: Стресот и депресијата кај лицата со Аспергеров синдром го оневозможуваат квалитетниот целовечерен сон. Канабисот помага при заспивањето и навлегувањето во длабок сон, поради седативниот ефект.

Кога мозокот е пребрз: Аспергеровиот синдром предизвикува неможност луѓето да се сконцентрираат и да комуницираат, поради тоа што мислите им се пребрзи. Марихуаната го забавува процесот на размислување, овозможувајќи им на овие пациенти да размислуваат јасно и да се фокусираат на една мисла/тема во еден момент.

Социјализација: Канабисот може да ги ублажи социјалните фобии, што особено на овие пациенти им овозможува ослободени да излезат од дома и да се социјализираат без потешкотии и без грижи дека ќе се чувствуваат чудно.

Марихуаната може да не им помогне на сите пациенти дијагностицирани со Аспергеров синдром и може да не помогне веднаш. Потребно е да се пробува и да се бара соодветната врста, односно да се испробуваат разни варијации на соодносот на ТХЦ и ЦБД, но и да се пробаат разните начини на консумирање на овој природен лек, за да се пронајде најсоодветниот начин на лекување со канабис којшто е најкорисен за конкретниот пациент.

Friday, October 23, 2015

Аутистично 9-годишно немо момче прозборе за прв пат по само 2 дена на масло од канабис

По само два дена поминати на канабис терапија (со екстракт од цветовите на канабисот), ова девет годишно аутистично и повлечено во себе дете, прозворува за прв пат!

Семејството Сантиаго пресреќно
што може да го слуша гласот на нивниот син!
Семејството од Пуерто Рико проба се` за да му помогне на нивниот 9 годишен син со Аутизам, Калел Сантиаго (Kalel Santiago). Калел никогаш во својот живот не зборувал и не изустил ниту еден збор, но само по два дена откако тој ја прими првата доза на екстракт од канабис, неговата судбина драстично се промени.

Во Пуерто Рико употребата на марихуана во медицински цели беше нелегална, се` до пролетта оваа година. Во мај, откако Гувернерот на Пуерто Рико потпиша извршна наредба со којашто се легализираше канабисот во медицински цели, семејството Сантиаго одлучи да проба да го лекува малиот Калел со помош на канабисово масло.

Кога малечкиот Калел имаше само 10 месеци, тој бил дијагностициран со редок вид на детски рак наречен неуробластома. Оваа болест на Калел му уништи две години од неговото детство за операции, хемотерапии и радијации. Тоа не беше се`... Семејството Сантиаго, уморни и истрауматизирани поради ракот на Калел, добија уште една дијагноза од лекарите - невербален аутизам

Малиот Калел сега може да се смее гласно како секое дете!
Додека тој беше во болница, ние забележавме дека тој воопшто не зборува и дека се однесува на несоодветен начин, како што е мавтањето со рацете и одењето на прсти. Но, ние чекавме додека тој не наполни 3 години и не се излечи целосно од ракот, за да започнеме да го третираме неговото однесување“ - изјавува таткото на Калел, Абиел Гомез Сантиаго (Abiel Gomez Santiago) во едно интервју за Yahoo Parenting.

Абиел заедно со неговата жена, мајката на Калел Гладис Сантиаго (Gladys Santiago) многу долго истражуваа за немиот аутизам, но исто така пробуваа се` на што ќе налетаат со цел да му помогнат на своето дете. Но, како што легализацијата на медицинскиот канабис во нивната држава земаше се` поголем замав, тие дознаа за лековитите својства на канабисот, особено на канабиноидот (состојката од канабисот) наречена Канабидиол (CBD) и за успешноста на третманите со канабисово масло при третирањето на Аутизам, АДД, АДХД и други невролошки нарушувања.

Тие дознаа за стотици среќни приказни на успешно излечени епилептични и аутистични деца со помош на CBD. Калел започна да користи канабисово масло во спреј и семејството тврди дека по само два дена момчето прозборело за прв пат во својот живот. „Тој не` изненади на училиште кажувајќи ги самогласките 'A-E-I-O-U'. Тоа беше прв пат до сега“ - истакнува таткото Абиел. „Не можете ни да си ги замислите емоциите кои ние ги имавме, слушајќи го гласот на Калел за прв пат. Тоа беше неверојатно. Учителката го снимаше и ни ја испрати снимката на мене и на мојата сопруга и ние рековме добро, единствената разлика  што ја правевме беше користењето на CBD“ - додава тој.

Набрзо по овој мил настан, Калел започнал да употребуба консонанти во својот говор за да ги поврзе гласовите. „Тој рече: 'amo mi mama' - Ја сакам мојата мајка“ - објаснува Абиел.

Лекарите упорно ќе тврдат дека аутизмот на Калел бил вроден, но многу голема веројатност постои дека ова невролошко нарушување се појавило поради хемиските препарати и разновидните штетни лекови што ова детенце „морало“ да ги прима поради ракот. Едно е сигурно, доколку овие родители слушнеле порано за лековитоста на канабисот и за тоа дека ова растение успешно го убива ракот без несакани последици и започнале да го лекуваат со канабис уште додека била поставена првата дијагноза - организмот на нивниот син многу побрзо и на природен начин ќе се справел со канцерот. Калел исто така ќе започнел да зборува на време, како сите деца, бидејќи канабисот го потпомага правилното развивање на мозокот и центрите за говор.


Слушнете што имаат да кажат за канабисот и канабисовото масло овие спресреќни родители кои го имаат истиот проблем како родителите на Калел Сантиаго - Аутизам.


Thursday, October 22, 2015

Канабисот го балансира имуниот систем

Ендоканабиноидниот систем (Endocannabinoid system) - ECS, претставува комплексна сигнална мрежа, која што има многубројни ефекти врз целиот организам


Ендоканабиноидниот систем ги регулира сите процеси во целото тело: апетитот, метаболичкото здравје, шеќерот во крвта, дебелината, чувството за болка, оксидативниот стрес, терморегулацијата, видот и очниот притисок, расположението, меморијата и многу повеќе. Едно од својствата (најважното) на ECS е неговиот ефект врз имуниот систем. Всушност ендоканабиноидниот систем и имуниот систем се во тесна корелација. 

На кој начин ендоканабиноидниот систем поттикнат од канабиноидите, дејствува врз имуниот систем?

Накратко: оптималните концентрации од одредени канабиноиди можат да ги редуцираат воспалителните одговори кај пациентите со автоимуни болести (Мултиплекс склероза, Артритис, Лупус, Енцефаломиелитис, Паркинсонова болест и др.). Канабиноидите исто така играат значајна улога во модулирањето на неврогенезата и невродегенерацијата. 


Имуномодулативните ефекти се резултат на координираните одговори од така наречениот „вроден имунолошки систем“, како и на „адаптивниот имунолошки систем“. Доколку се појави дисбаланс помеѓу целуларниот и хуморалниот имунитет, резултатот е дисфункција и појава на некое заболување. На пример, кај мултиплекс склерозата целуларниот имун систем е хипер активиран против мозокот и нервниот систем на пациентот, како тие да се страни тела. Истражувачите коишто ги истражувале ефектите на ECS врз имуниот систем, уште одамна докажаа дека кај воспаленијата во зглобовите и другите воспаленија постојат евидентирани значајни придобивки од природните ендогено произведени канабиноиди (ендоканабиноидите природно произведени од нашето тело).

Никој до сега не починал дури и од прекумерна употреба на канабис - НУЛА смртни случаи во историјата. 

Дури и долгогодишната употреба на канабисот може да има само позитивни последици - го продолжува животот. Дури и започнувањето во детството и раната младост не влијае негативно врз развојот на мозокот. Никој во историјата не оглупел и не полудел од ова растение. Научно е докажано дека канабисот во мозокот прави конекции кои претходно ги немало, што значи дека позитивно влијае на развојот на мозокот - ја поттикнува неврогенезата. Доказ дека канабисот не е штетен за мозокот се бебињата и дечињата на кои ова растение им го врати здравјето и животот! Децата со Аутизам, АДД и АДХД кои користат марихуана, стануваат покомуникативни, а многу од нив прозборуваат за прв пат благодарение на оваа билка. Прекумерната употреба може за некого да биде непријатна, но не е штетна или смртоносна, напротив - предизвикува сонливост и отвора апетит - некои луѓе можеби не го сакаат тоа чувство. 


Организмот се регенерира и лекува од болестите самостојно исклучиво преку квалитетен сон, а марихуаната му помага на телото во тоа и го балансира имуниот систем, помагајќи му самостојно да се справи со болеста, вирусите и бактериите, а ја зголемува и надежта кај пациентите кои имаат генетска предиспозиција за појава на автоимуни болести. Проучувањето и деталното разбирање на кој начин функционираат состојките од канабисот, канабиноидните рецептори, како и на ензимите коишто ги синтетизираат, хидролизираат и метаболизираат, како и поврзаноста на ендоканабиноидниот систем со останатите системи во организмот, без сомнеж од корен ќе ги промени учебниците и целата медицинска стручна литература ширум светот. Никој немал проблеми со кризи и останати негативни симптоми, како што е случајот при одвикнувањето од некои (природни и синтетички) супстанци, па дури и кафето и шеќерот, затоа што од канабис не се станува зависен! Канабисот се користи за ублажување на негативните ефекти од многу фармацевтски лекови. На природен начин го продолжува животот кај пациентите со СИДА и се препорачува користење на оваа билка кај пациентите после трансплантација на органи.

Ова растение претставува лек како за болните, така и за здравите - се користи за лекување и за превенција и секоја форма на консумирање на канабисот е здрава (започнувајќи од јадење или анално внесување на маслото-екстрактот од цветовите, па се` до пиењето чај од било кој дел од растението, јадењето на јадења збогатени со екстрактот или млеко/путер со канабис, јадењето на живото растение и семките во салати, смудиа, сосови, сокови, надворешното мачкање на кожа (рак на кожа, бемки) на маслото или кремите, па завршувајќи на евапорацијата (испарувањето) на цветовите и екстрактите и пушењето џоинт и тн. и тн.). 

Доколку кај тебе се појави секојдневна потреба за консумирање на ова растение - немој да се плашиш, затоа што очиглено имаш дефицит од канабиноиди коишто твоето тело и мозок ги бараат. Како што имаш секојдневна потреба од зеленчук, така може да се појавии секојдневна потреба од канабис. Некои болести бараат постојана употреба на марихуана. Што е подобро: да се труе организмот со опасни фармацевтски лекови кои го скратуваат животот на пациентот или подобро е да се користи една обична лековита билка, која во никој случај не може да ти наштети? Ниту еден хемиски создаден фармацевтски лек на база на канабис, не може да го даде ефектот што го има целото растение, бидејќи само растението ја има неопходната комбинација од состојки кои само заедно го даваат посакуваниот ефект!

Марихуаната ти помага да се чувствуваш нормално и слично како што пиеш чај од нане против киселини и грчеви во желудникот секој пат кога ќе ти се појават, на сличен начин треба да користиш и канабис, по потреба на пример секој пат кога нема да можеш да заспиеш, кога немаш апетит, кога си тажен и нерасположен, кога имаш болки, за повеќе концентрација, за зголемување на либидото, против канцер, за стопирање на епилептични напади или при некоја друга здравствена состојба - не постои заболување кое не може да се лекува со канабис

Проучувањето и деталното разбирање на кој начин функционираат состојките од канабисот, канабиноидните рецептори, како и на ензимите коишто ги синтетизираат, хидролизираат и метаболизираат, како и поврзаноста на ендоканабиноидниот систем со останатите системи во организмот, без сомнеж од корен ќе ги промени учебниците и целата медицинска стручна литература ширум светот.


Референци:
  • Fernandez-Ruiz J, et al. (2013). Cannabidiol for neurodegenerative disorders: Important new clinical applications for this phytocannabinoid? Br J Clin Pharmacol. 75(2): 323-333;
  • Tanasescu R and CS Constantinescu. (2010). Cannabinoids and the immune system: An overview. Immunobiology. 215: 588-597;
  • Klein TW, et al. (2003). The cannabinoid system and immune modulation. 74: 486-496;
  • Downer EJ. (2011). Cannabinoids and innate immunity: Taking a toll on neuroinflammation. The Scientific World Journal. 11: 855-865;
  • Croxford JL, Yamamura T. (2005). Cannabinoids and the immune system: potential for the treatment of inflammatory diseases? J Neuroimmunol. Sep;166(1-2):3-18;
  • Massi P, Vaccani A, Parolaro D. (2006). Cannabinoids, immune system and cytokine network. Curr Pharm Des. 12(24):3135-46.

Wednesday, October 14, 2015

Хемпкрит - еколошко градежништво!

Почитувани градежни фирми, време е еколошки и економично да се ориентирате!!!

Конопот е растение од кое може да се произведе буквално СЕ`! Се` што не е од стакло или метал, може да се направи од коноп. Покрај тоа што индустрискиот коноп претставува идеален прочистувач на воздухот, ова растение е обновлива суровина  за производство на био-гориво, за производство на лиена пластика, но и идеална суровина за производство на градежни материјали. Конопот е лесен за производство бидејќи не бара ниту фунгизиди, ниту пестициди за време на одгледувањето на оваа култура.

Хемпкрит - HEMPCRETE (бетон од коноп) претставува лесен и цврст градежен материјал мешавина од конопови влакна и материјал за сврзување (мешавина од цемент, вар и песок). Циглите од хемкрит се користат исто така и за топлотна и звучна изолација. Хемпкритот се смета за еколошки (бидејќи дише и е биоразградлив) и огноотпорен материјал со просечна густина од околу 15% од густината на конвенционалниот бетон. Овој градежен материјал од коноп на пазарот може да се сретне со повеќе имиња и тоа: Hempcrete, Canobiote, Canosmose или Isochanvre и сл.

Конопот за време на својот животен циклус преработува огромно количество на јаглерод диоксид во кислород. На овој начин, големи количини јаглерод се вградени во домот преку хемпкритот, што му оневозможува на јаглеродот да биде ослободен во атмосферата, бидејќи има големи количества на целулоза во себе. Еден дом/објект може да заштеди околу 10 илјади килограми јаглерод кога е изграден од хемпкрит.

Хемпкритот е многу полесен за работа во споредба со традиционалните микстури од цемент и поради тоа што претставува идеален регулатор на влагата. Надворешните ѕидови направени од хемпкрит идеално ја пропуштаат влагата без гниење и оштетување на материјалот. Ова придонесува градбите од хемпкрит да бидат многу временски поиздржливи од традиционалните градби. Ѕидовите направени од хемкрит потребно е да имаат потпорна рамка од друг материјал, којшто ќе претставува поткрепа на вертикалното оптоварување.

Хемпкритот се смета за најиздржливиот и воедно најлесниот градежен материјал до сега и научниците сметаат дека тој ќе го револуционизира градежништвото и начинот на кој до сега се градело. Инженерите потврдуват дека дури и при силни земјотреси куќите од хемкрит не пукаат, бидејќи овој материјал е три пати поиздржлив од традиционалниот обичен бетон. Легализацијата на индустрискиот коноп, од кој исто така може да се произведуваат и лекови, може да го направи светот подобро место за живеење на идните поколенија. Застани и ти на наша страна - за иднината на твоите деца се работи!


СПОДЕЛИ!