Wednesday, February 10, 2016

Цигарите го намалуваат IQ-то, а не џоинтите!

Научната студија објавена во зборникот Фитофармакологија - Journal of Psychopharmacology докажа дека пушењето ја намалува интелигенцијата, но пушењето цигари, а не пушењето џоинт. Истражувањето беше спроведено врз малолетници и истото ги анализираше податоците од 2.235 деца

Ајде на кафе и џоинт,
наместо на кафе и цигара! ;)
Истражувањето го спореди користењето тутун и цигари и влијанието што го има чадот од овие две органски материи врз интелигенцијата на возраст од 15 години, но и постигнатиот успех и способноста за учење на возраст од 16 години.

Испитаниците се дел од лонгитудиналната студија Avon на родители и деца (Avon Longitudinal Study of Parents and Children). „Многу се дебатира за влијанието на употребата на канабис врз адолесцентите и нивните интелектуални и образовни резултати. Ние ги истраживме врските помеѓу адолесцентната употреба на канабис и коефициентот на интелигенција, но и образовната подготовка“ - велат научниците.

Постојат многу образложенија за тоа дека канабисот не ги оглупува луѓето. Тутунот, алкохолот, дрогите и лековите влијаат врз оштетувањето на мозочните клетки. Докажано е дека канабисот ги уништува клетките, но само оние на канцерот. Сите нормални клетки од телото ги регенерира и ја поттикнува неврогенезата, т.е. создавањето на нови мозочни клетки и со самото тоа може да те направи попаметен. 

Канабисот е природен лек за болни и здрави!
Според резултатите оние кои користеле канабис 50 пати имале исти резултати како оние кои никогаш не ја користеле. Научниците велат дека постои голема поврзаност помеѓу пушењето цигари и намалениот успех во образованието. Имено податоците потврдија дека пушењето цигари го намалува коефициентот на интелигенција и успехот кај оние што никогаш не пробале канабис! Не постојат никакви докази дека марихуаната ја намалува интелигенцијата.

Овие наоди укажуваат на тоа дека адолесцентната употреба на канабис не е поврзана со IQ или образовните перформанси...“ - истакнуваат научниците. Тие велат дека цигарите се проблемот. Потенцијалните нерегуларности во концентрацијата што може да се јават кај почетниците кои веднаш започнуваат со обилно користење канабис, не се трајни и се само моментални.  Сето тоа е сосем нормално и е составен дел од процесот на лекување: сонливост, глад, жед, состојба на медитација на умот и тн. Ова се саканите последици на канабисот - поттикнување на сите нормални и природни метаболички процеси во организмот. 

Само простите луѓе пушат цигари -
фрлаат пари во канта за нешто кое нема
ниту една (здравствена) придобивка!
Драги родители, нема од што да се плашите затоа што статистиките покажуваат дека легализацијата на марихуаната не ја зголемува употребата од страна на тинејџерите. Плашете се од вашето незнаење и неинформираност, затоа што треба да се гордеете доколку вашето дете го направи вистинскиот избор и им каже „ДА“ на билките, а „НЕ“ на легалните штетни супстанци (алкохол, цигари, апчиња...). За нив иако се докажано токсични, најчесто немате проблем доколку вашето дете ги користи, затоа што „сите тоа го прават“. Но, не грижете се... Се` ви е простено, затоа што човекот учи додека е жив!

No comments:

Post a Comment