Thursday, February 23, 2017

Што е подобро за справување со болките: THC или CBD?

Cannatonic
Многу научни студии до сега потврдуваат дека канабисот е ефикасен при третманот на болките и побезбеден од опијатите

Како што се развива канабис индустријата, од сите нови врсти и производи што се нудат на пазарот, како да се одберат најдобрите и соодветните за вашите потреби? Многу од пациентите треба да поминат период на експериментирање се` додека не ги откријат најсоодветните врсти канабис за нив. Кога станува збор за болката, одредени врсти до сега се покажаа како поефикасни од други. Иако секоја индивидуа реагира на канабисот различно, овие врсти до сега се најкористени за справувањето со болките:
Sour-Tsunami
Но, кој канабиноид е подобар за третирањето на болките? THC или CBD? Одговорот е двата, т.е. сите канабиноиди се потребни, затоа што секој од нив има своја функција во лекувањето и во одржувањето на благосостојбата на организмот. Секоја состојка има својства за справување со болката, тетрахидроканабинолот (THC) и канабидиолот (CBD) најдобро функционираат заедно синергично. 


CBD-Critical-Cure
Многу од пациентите ги преферираат врстите со висок процент на ЦБД за ослободување од болката предизвикана од спастичност и грчеви. Воопшто не е невообичаено да се слушне дека и врстите со висок процент на THC, како и оние со висок процент на ЦБД успешно ги намалуваат болките. Меѓутоа истражувањата покажуваат дека најдобри врсти на канабис за справување со болките се оние со големи количини на двете соединенија, па затоа канабиноидите не е многу ефективно доколку се користат изолирани.


Harlequin
Не само ТХЦ и ЦБД функционираат интерактивно и взаемно во справувањето со болката, туку и состојките наречени терпини, т.е. ароматични молекули што се наоѓаат во смолестите жлезди од билката канабис и имаат своја улога во лекувањето на болките. Истражувањата покажаа дека следниве канабиноиди исто така имаат аналгетски својства:
Critical-Mass
За некои луѓе врстите со висок процент на ТХЦ може да се поефикасни и тие сметаат дека хајот им помага да заборават на болката и да се фокусираат на нешто друго. Од друга страна пак, врстите со висок процент на ЦБД може да помогнат во намалување на воспаленијата и да го подобрат расположението, што исто така ја подобрува способноста за справување со болките. Седативните индики се најпопупарни кај пациентите за третирање на хроничните болки. Сатива врстите најчесто се препорачувани за дневна употреба и вообичаено се користат за лекување на невропатски болки и хронични главоболки. Сепак, се` е субјективно.


Afghan-Kush
Постојат над 100 канабиноиди во растението канабис. Децениите забрани за научните студии значат дека научниците самошто започнаа да ги проучуваат својствата на ова растение. Израел ја предводи играта за истражувањето на канабисот од 1970 година. Некои пациенти во САД, на пример во Канада веќе можат легално да користат фармацевтски лекови на база на канабис за третирањето на болките, како што е на пример Сативексот.

Извор: HERB

Cannabigerol (CBG) - уште еден корисен канабиноид!

No comments:

Post a Comment