Wednesday, April 12, 2017

Ефекти од долготрајната употреба на марихуаната врз мозокот

Едно од најчестите прашања поврзани со употребата на марихуаната е потенцијалниот „негативен“ ефект врз мозокот од долготрајната употреба. Треба да се истакне дека алкохолот е легален и покрај тоа што постојат бројни докази дека претставува штетна и опасна супстанца за нашиот мозок. Марихуаната пак, уште еднаш покажа дека е подобра од алкохолот. Научниците од Универзитетот во Тексас ја демонстрираа преку истражување кое го објавиле во Зборникот на Националната академија на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS) анализата од долготрајните ефекти на марихуаната врз мозокот


Мозокот на среќните луѓе има поголема конективност
Тие не само што го разоткриваат митот дека марихуаната го намалува нивото на интелигенција, туку тие исто така презентираа докази со кои покажаа дека канабисот ефективно се бори со Алцхајмерот. Научниците понатаму открија дека редовната употреба на канабис всушност води кон подобра поврзаност (конективност) во мозокот! Мозокот на среќните и успешните луѓе има подобра конективност, па затоа корисниците на канабис се посреќни. Покрај тоа што резултатите од овие студии на кои се осврнавме во овој текст, ќе мора да бидат потврдени и во поголеми студии, сепак прелиминарните резултати се дефинитивно позитивни и охрабрувачки.


Тие исто така, демонстрираа друг феномен што откри дека канабисот помогнал во редуцирањето на сивата маса во орбитофронталниот кортекс или OFC, што претставува дел од мозокот одговорен за зависноста. Уште едно извонредно достигнување!!! Сепак повторно, ова ќе мора да биде демонстрирано во поголеми студии, но резултатите се ветувачки. Канабиноидите, исто така, неодамна се покажаа како промотори во создавањето на мозочните клетки - раст на невроните (неврогенеза), спротивно на досегашниот популарен мит дека пушењето трева го уништува мозокот.
Извор: Anonymous

No comments:

Post a Comment