Thursday, April 6, 2017

Ај, малце за CB1 рецепторот...

CB1 рецепторите, исто така ги посредуваат повеќето од психотропните ефекти од Delta 9 - тетрахидроканабинол (THC), главната психоактивна компонента од канабисот


Кликни на сликата!
Можеби до некое време не се зборуваше воопшто за диета на база на КАНАБИС, прибидејќи „сите“ знаеме после добар Канабис, по кратко време веќе се чувствуваме „малце“ по гладни. Но, треба да се консумира она што на организмнот му недостига. Ако не му го дадеш она што му е потребно и го лупаш со тоа-па-тоа, настапува дебелина и БОЛЕСТИ... Епа... CB1 канабиноидниот рецептор го привлече многу вниманието и интересот поради забелешката дека CB1 рецепторите како антагонисти имаат ефикасност во лекувањето на „метаболизизмот“ како синдром и дебелината исто така. 

Канабиноидите го балансираат метаболизмот!
CB1 рецепторите се компоненти на една интересна и широко распространета систем-сигнализација наречена ендоканабиноиден систем. Тој е составен од канабиноидни рецептори, ендогени канабиноиди и метаболички патишта одговорни за нивната синтеза и деградација. Деталите на ендоканабиноидниот систем најтемелно биле изучувани во мозокот. Овде се покажало дека биле вклучени т.е активирани во неколку форми на невронската синапсичка врска. 

Марихуана = решение за многу проблеми!
Значи со активирање (поврзување) на CB1 рецепторите со ендоканабиноидите, доаѓа до краткорочни или долгорочни промени во ефикасноста на синаптичкиот пренос. Однесувањето на последиците од овие промени се многу, но некои од највпечатливите и релевантни за некои научни трудови или како што тие сакаат да кажат, медицина основана на докази се оние поврзани со ендогена „награда“ и поголема потрошња на масното ткиво.

It's not big deal :) #ЗапалиЏокацИСееОкеј

Превземено од: Зелена Алтернатива;
Извор: PubMed


Поракава е чисто за приказ дека канабисот треба да ни биде достапен на СИТЕ, а не само на оние со најтешки болести. Одредени состојби знаат да го уништуваат квалитетот на животот на човекот и не може да се живее нормален живот. Екстремно јака главоболка која во моментот траеше повеќе од десетина дена и хемиски лекови не помагаа, се реши со неколку денови користење на канабис. Уште еднаш ќе повторам, канабисот треба да е достапен на СИТЕ за било каква употреба, во било која форма!“ - изјавува Давор Ангеловски од Зелена Алтернатива.

Едуцирајте се!

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Почитуван Петар, текстов е пишуван на слободен стил :)

      Delete