Thursday, July 20, 2017

Малку забранета историја: Божиците на канабисот

Дали знаевте дека и древните Египќани имале своја Божица на канабисот?

Божицата на канабисот во Древен Египет
Старите Египќани со сигурност може да се каже дека го употребувале Божјото растение за лечење на хемороиди и други болести, за убавите и целосна благосостојба, за што има и бројни докази по саркофазите во гробниците на фараоните, во пирамидите. Имено во еден текст од II век пред нашата ера има докази дека марихуаната се сметала како лек против рак.

Сешат (Seshat) е претскажана како божица на мудроста, знаењето и пишувањето. Заштитничка на повеќе науки: астрономијата, математиката, градежништвото астрологијата. Во древните магични текстови таа исто така се опишува како лик кој ги „отвора небесните врати“ за секој кој трага по знаење.

Oсвен Сешат постои и друга божица поврзана со употребата на ова Свето растение Норвешката паганска божица на љубовта - Фреја (Freya). Таа исто така се поврзува со употребата на канабисот уште од дамнешни времиња.

Канабисот се користел во сите култури низ историјата, како за лекување, така и за спиритуални цели, но и за време на некои религиозни ритуали и обреди. Поради тоа постојат и други Божества коишто ја слават моќта на најлековитото растение на планетава.Божицата Фреја

No comments:

Post a Comment