Wednesday, October 3, 2018

Сенаторот Бил Нелсон ќе ја легализира медицинската марихуана за воени ветерани

Двајца демократски сенатори од САД во средата поднесоа закон со кој ќе се легализира медицинската марихуана за воените ветерани и ќе им овозможи на лекарите да имаат полесен пристап до неа. Според актот „Safe Harbor Harvest Act“, докторите во Одделот за ветерани (VA) ќе бидат овластени да издаваат препораки за медицински канабис во согласност со законите во сè поголем број држави


Ја спасуваат татковината, а ги спасува само канабисот!
Легислативата, спонзорирана од сенаторите Бил Нелсон (Bill Nelson) и Брајан Шац (Brian Schatz), исто така, го прави легално, според федералниот закон воените ветерани да „користат, поседуваат или пренесуваат медицинска марихуана во согласност со законите на државата во која се случува употребата, поседувањето или транспортот“. И, тоа бара од VA да спроведе студии за „ефектите од медицинската марихуана врз ветераните кои се во болка“ и „односот меѓу програмите за третман кои вклучуваат медицинска марихуана што се одобрени од страна на државите, пристапот на ветераните кон таквите програми и намалувањето на злоупотребата на опиоидите помеѓу ветераните“. Предлог-законот доделува 15 милиони долари за истражувањето.

Марихуаната и нејзините соединенија покажуваат ветување за лекување на широк спектар на болести и нарушувања, вклучувајќи и управување со болката“ - се вели во делот за наодите од легислативата. „Медицинската марихуана во држави каде што е легална може да послужи како помалку штетна алтернатива на опиоидите во лекувањето на ветераните“. Заштитата за лекарите и ветераните ќе има место по период од пет години. Застапниците за легализација го пофалија новиот предлог. „The Veterans Medical Marijuana Safe Harbor Act ќе обезбеди клучна медицинска и граѓанска заштита за мажите и жените кои ќе ги стават своите животи на линија за да ѝ служат на оваа земја“ - рече Џастин Стрекал (Justin Strekal), политички директор на NORML. „Несвесно е што овие храбри поединци кои ги штитат слободите на нашата нација ќе бидат третирани како криминалци кога ќе се вратат дома само за лекување на нивните медицински заболувања со безбедна и ефикасна опција“.

Зголемен број воени ветерани користат медицински канабис за лекување на ПТСН, хронична болка и други ментални и физички воени рани. Шац е постојано отворен за поддршка на реформата на законот за марихуана. Тој, исто така, потпиша неколку закони за канабис и ги притисна федералните власти кон ова прашање за време на сослушувањата во Сенатот. Но, Нелсон, кој се соочува со тешка борба за реизбор оваа година, никогаш досега не ги одредил правилата кои се однесуваат на реформи за марихуаната. Гласачите во неговата матична држава Флорида со големо мнозинство одобрија изборна мерка за гласање за медицински канабис во 2016 година, но неговата имплементација беше бавна и рестриктивна под управата на гувернерот Рик Скот (Rick Scott), кој сега го предизвикува Нелсон за фотелјата во Сенатот.

Сојузниот закон им забранува на лекарите од Одделот за ветерани да препишуваат или да препорачаат медицинска марихуана на ветераните“ - рече Нелсон во соопштението за печатот. „Ова законодавство ќе им овозможи на ветераните во Флорида и на други места да имаат ист пристап до легално пропишаните лекови, исто како што било кој друг пациент во тие 31 држави“. „Тешко е да се претера колку е голема работата што Нелсон се засилува и всушност воведува закон за медицинска марихуана“. Бен Полара (Ben Pollara), демократски стратег кој работеше на минатите кампањи на Нелсон и кој ги водеше кампањите за иницијативата за гласање за канабис во Флорида во 2014 и 2016 година, кажа во едно интервју: „Комбинацијата од огромната популарна поддршка и ужасниот запис на Рик Скот за медицинска марихуана како гувернер го направија ова исклучително моќно прашање во трката на американскиот Сенат“.

Кабинетот и Сенатот во неколку наврати ги одобрија амандманите за лекари од Одделот за ветерани да препорачуваат медицински канабис, но тие никогаш не биле претворени во закон. Претходно оваа година, поограничен закон за охрабрување на VA да ги истражи потенцијалните придобивки од медицинската марихуана за ветераните, стана првиот самостоен закон за канабис што требаше да биде одобрен од страна на комитетот на Конгресот. „Историски гледано, ветеранските и воените заедници долго време беа во првите редови на американската општествена промена, катализирајќи го широкото прифаќање на развојот на културните норми и перцепции околу расата, полот и сексуалната еднаквост“ - рече Стрекал од НОРМЛ. „Терапевтската употреба на Канабисот од страна на ветераните го следи овој тренд, а членовите на Конгресот треба да го следат нивното водство и да го одобрат Veterans Medical Marijuana Safe Harbor Act“.

Новинар: Кате К.
Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Forbes

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:


No comments:

Post a Comment