Tuesday, June 26, 2018

Повеќе од половина од израелските војници пушат канабис

Најмалку 54,3 отсто од израелските војници минатата година пушеле канабис, објави израелскиот весник Yedioth Ahronoth


Весникот објави дека официјалната статистика објавена од страна на Израелската агенција за борба против дрогата (Anti-Drugs Authority - IADA) го покажува остриот пораст на бројот на војници кои го користат нелегалниот лек, во споредба со 2009 година кога стапката била само 11 проценти.


Во минатото, пушењето хашиш беше опасно злосторство во армијата“ - пишува весникот. „Во многу случаи, војниците беа обвинети со кривични пријави и беа испраќани во затвор“ - се вели во објавата. „Од јануари 2017 година“ - пишува весникот - „израелската армија усвои поблага политика, дозволувајќи им на израелските војници да пушат до пет пати додека не се на должност“. Весникот исто така рече дека: „дури и за оние кои пушат канабис на должност или повеќе од пет пати не се соочуваат со судски спорови или кривични пријави според постојните прописи“.


Еден од израелските војници изјави во сведоштво: „Исто така, командантите пушат, вработените пушат, лекарот пуши, сите пушат, па кој ќе го спроведе тоа? Командантот на компанијата не може да пуши, но е свесен за сите војници кои пушат. Тој ги гледа како одат надвор, а потоа се враќаат малку уморни, но тој го игнорира тоа. Тоа не му пречи, ако тие не се во оперативна активност или нема опасност“.


Повеќе:
Автор: MoniQue Konopova
Извор: Middleeastmonitor

No comments:

Post a Comment