Thursday, March 8, 2018

Антидепресивите може да те убијат, потврдува научна студија. Анксиозните луѓе во депресија се свртуваат кон канабисот, потврдува искуството!

Во изминатите 15 години, стапките на консумација на антидепресиви скокнала во целиот свет. За среќа многу луѓе кои се борат со депресија и анксиозност се откажуваат од употребата на фармацевтски антидепресиви што создаваат зависност и може да те убијат, во замена за нешто природно и безбедно, како што е канабисот


Запознај се со канабисот и заборави што е тоа депресија!
Минатата година, 2017-та, употребата на аналгетици убила повеќе американци отколку што војната во Виетнам убила американски војници. Затоа не е никакво изненадување дека сè повеќе и повеќе пациенти бараат нештетни алтернативи на обично препишуваните токсични аналгетици. Анкета објавена минатата година 63% од пациентите од Канада избрале природен лек наместо препишани лекови. Од нив, 30% избрале канабис наместо опиоиден аналгетик. Иако опиоидите се главна тема во последниве неколку години, истражувањата сега покажуваат дека постои друга епидемија помеѓу нас, а таа е прекумерната употреба на антидепресиви. Многу луѓе кои страдаат од депресија преминуваат од штетните антидепресиви на ефективните природни варијанти, поради тоа што се поефективни, немаат несакани последици и се безбедни на долгорочен план.

Додека лековите се препишуваат за да ги ублажат симптомите на депресија и анксиозност, податоци од McMaster University укажуваат на тоа дека лековите значително го зголемуваат ризикот од смрт неповрзана со депресијата. Во една мета-анализа објавена во весникот Psychotherapy and Psychosomatics, доцентот Пол Ендрјус (Paul Andrews) и неговиот тим откриле дека оние кои се на антидепресиви, се соочуваат со 33% поголем ризик од смрт во споредба со контролната група која не ги конзумирала. Анализата вклучила податоци од стотици илјади пациенти од неколку различни студии.


Другите 14% од учесниците кои ги конзумирале лековите, исто така се соочиле со поголем ризик од кардиоваскуларни компликации отколку контролната група која не ги конзумирала. Овие компликации вклучуваат инфаркт. Зошто се зголемува ризикот? Најчестиот тип на антидепресив, ССРИ (selective serototin reuptake inhibitor - SSRI) - селективен инхибитор на повторна употреба на серотонин, може да влијае на некои од највиталните органи во телото, не само мозокот. „Нè загрижуваат овие резултати“ - вели Ендрјус за Science. „Сугерираат дека не треба да земаме антидепресиви ако не разбираме точно како вземно делуваат со телото“ - истакнува тој.

Пробај, може да ја издубиш само депресијата! ;)
Да, дури и без цврсто разбирање на долгорочните физиолошки ефекти на ССРИ, тие се меѓу најпрепишуваните лекови во западните држави. А, зошто баш таму? Бидејќи тие се типични капиталистички земји врз чие население се прават „здравствени експерименти“. Еве вака: најзападно е американскиот континент со неговата „водечка“ сила - САД. САД, лулката на капитализмот, проширувајќи го нивното влијание кон Европа го расеале капитализмот, а во Европа овој општествено-економски систем е позастапен во западните држави, отколку во југоисточните. Од тука доаѓа изреката - „капитализмот убива“ (не без причина депресијата и анксиозноста се во полна пареа во цел тој дел на светот). Но, иако Балканот не е западна територија, во последниве години сите сведочиме пораст на стапката на случаи со депресија и слични психички заболувања и состојби. Исто така, во последниве години сведочиме и пораснато влијание на зионистичката западна политика на Балканот. Случајност?          

       .
Во САД, консумацијата на антидепресиви се зголемила за 65% од 1999 до 2014 година. Приближно на еден од шест Американци му се препишува антидепресив. Ниедна друга држава не конзумира толку антидепресиви како САД - лулката на капитализмот, која е најнепосредно изложена на хировите на банкарите кои го спроведуваат поредокот во целиот свет. Случајност? Во Канада, 86 од 1.000 луѓе земаат некаков тип на антидепресив. Ова ја става Канада на четврто место на листата. Австралијанците се малку повеќе несреќни со 89 од секои 1.000 кои конзумираат антидепресиви.

Додека антидепресивите имаат штетни странични ефекти на долгорочно поле, нетретирана та депресија може да резултира во самоубиство. Затоа не е ни чудо што пациентите веќе почнуваат да преминуваат на контроверзниот природен лек - канабис. Не без причина луѓето кои консумираат канабис се постојано среќни. Оваа билка добива еуфорична репутација поради својата нетоксичност, а канцерот, несоницата, епилепцијата, анксиозноста и депресијата, се најчестите причини зошто пациентите ја одбираат тревата.


Бројни рани и предклинички истражувања имаат покажано дека канабидиолот ЦБД и тетрахидроканабиолот ТХЦ имаат антидепресивни својства, особено доколку се земаат во мали до умерени дози. Моментално во Англија, се спроведуваат истражувања кои го испитуваат ЦБД како третман за оние со тешки ментални болести и психотични пореметувања.
Години од легални бариери на истражувањата ги спречувало научниците од земање сериозен чекор кон растението како третман за ментални болести. Но, недостатокот на клинички истражувања не ги спречувало пациентите да ја пробаат тревата. Во анкета спроведена меѓу пациенте, 12% изјавиле дека конзумираат канабис наместо фармацевтски антидепресиви.

Исто така, истражување објавено во Health Affairs открило дека парите од здравственото осигирување потрошени на антидепресиви се намалиле во сојузните држави со легализиран канабис. Односно, заштедени се цели 165 милиони долари! Каков поразителен удар за фармафијата! А, оваа година канабисот е легализиран и во една од најголемите држави во САД, Калифорнија. Тек допрва билката ќе продолжи да се ослободува и во неколку други земји од САД, во Канада и во другите земји од светов, вклучително и Република Македонија, а тоа ќе биде шах-матовски потег кон БигФармата - убиецот на здравјето на Земјата.


Бројни поддржувачи на здравјето меѓу кои и сенаторката од САД Елизабет Варен (Elizabeth Warren), предложиле канабисот да го истражуваат од аспект на намалување на штетата предизвикана од кризата со опиоидите. А, истото е вистина и за антидепресивите! Лекови како Proczac и други ССРИ можат да го зголемат ризикот од смрт на долгорочен план, но колкумина загубиле живот од долгорочни компликации од канабис? Ниту еден човек, до ден денес не починалод канабис....

- Случајност?                                   
-Не би рекол.                                                                                                      
Ваш,

Извор: HERB

No comments:

Post a Comment