Monday, December 31, 2018

Марихуаната може да ја подобри срцевата слабост - открива студија од Универзитетот во Хаваи

Една неодамнешна студија покажува дека канабисот може да го заштити срцето и да го редуцира оштетувањето на срцето од стресот од кој што срцевите болести напредуваат


Срцевата слабост може да биде предизвикана од срцев удар, хипертензија и други нарушувања. Истражувачите од Универзитетот на Хаваи откриле дека употребата на марихуана може да ја подобри срцевата слабост. Д-р Александар Стоукс (Alexander Stokes), доцент по клеточна и молекуларна биологија на медицинскиот факултет Џон А. Барнс (John A. Burns School of Medicine), изјави дека потенцијалните медицински придобивки од канабисот за лекување на срцеви заболувања се ветувачки. Анегдотски, луѓето кои имаат срцев удар се опоравуваат побрзо ако се корисници на марихуана - истакна тој. Студијата се фокусира на вклучување на TRPV1 „канабиноиден рецептор“ кој ги комбинира и реагира на компонентите од лековите.


Затоа истражувањето е насловено: „TRPV1 е компонента на атријалниот натриуретичен сигнален комплекс и со употреба на орално испорачани антагонисти, претставува валидна терапевтска цел во надолжниот пресврт и третман на срцева хипертрофија и срцева слабост“. Д-р Стоукс, основачот на Макаи Биотехнологија (Makai Biotechnology), компанија за кардиоваскуларна медицина со седиште на Хаваи, фокусирана на привлекување нови лекови на пазарот со GB Sciences Inc., фармацевтска компанија која работи со диспанзери во Невада. „Срцевите заболувања и дијабетесот се многу распространети на островите и има поголема преваленца кај популацијата на Хавајските и Пацифички острови“ - додаде тој. „Важно е да се откријат нови терапии кои влијаат на оваа ужасна болест“ - заклучува д-р Стоукс.


Уредник и Новинар: MoniQue Konopova

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:No comments:

Post a Comment