Monday, March 12, 2018

Атипични ендоканабиноидни рецептори (1 дел) - GPR18, GPR55, GPR119. Не се само ЦБ1 и ЦБ2!

По извесно време знаеме дека CB1 и CB2 рецепторите не посредуваат во сите активности на канабиноидите. Како можеме да го знаеме ова? Во повеќето статии на ендоканабиноидниот систем, приказната запира таму. Сепак, ајде да ги разоткриеме новите возбудливи истражувања од последните две децении за кои ретко се зборува!
* Канабисот е во твојата ДНК! - Фармафијата се надеваше дека ова никогаш нема да го дознаеш
Глувците со генетски избришани CB1 и CB2 рецептори беа вкрстени за да создадат глувци кои немаа ниту еден од тие рецептори. Доколку никој друг рецептор не бил активиран од канабиноидите, тогаш не треба да има ефект на THC или анандамид кај овие глувци. Сепак, почнувајќи со првиот извештај во 1999 година, забележани се многу различни ефекти на канабиноидите кај овие двојно модифицирани глувци. На пример, канабиноидите сѐ уште можеле да влијаат на крвниот притисок, болката, воспалението и проблеми со желудникот и тоа во отсуство на CB1 и CB2 рецептори. Потрагата била да се најдат нови канабиноидни рецептори! Оттогаш откриено е дека ендоканабиноидите се врзуваат за многу рецептори кои не се сметаат за дел од ендоканабиноидниот систем.


GPR18

Овој рецептор бил откриен во 1997 година, но веќе неколку години бил „сираче“, што значи дека научниците не знаеја што е неговиот лиганд. Во 2006 година изненадувачко откритие - овој рецептор може да се активира со ендоканабиноиди! GPR18 може да се активира со анандамид, но тоа е главниот ендоканабиноиден лиганд кој се чини дека е N-арахидонил глицин (NAGly), кој е метаболит на анандамид. GPR18 рецепторот е изразен високо во 'рбетниот мозок, тенкото црево, имуните клетки, слезината, коскената срцевина, тимусот, белите дробови, тестисите и малиот мозок. Активирањето на GPR18 може да го намали крвниот притисок. Исто така, има значајни функции во имуните клетки. Тоа дејствува како моќен хемоатрактант - што значи дека предизвикува миграција на имуните клетки.


GPR55

Овој рецептор има слична приказна како GPR18. Тоа беше занемарен рецептор многу години, сè додека неговите лиганди не беа откриени. GPR55 е активиран од ендоканабиноидите 2-АГ и анандамид, но неговиот главен лиганд се чини дека е уште еден намерен ендоканабиноид наречен лизофосфатидилинозитол (LPI). Овој рецептор се изразува со високи нивоа во централниот нервен систем, како и надбубрежните жлезди, гастроинтестиналниот тракт, белите дробови, црниот дроб, матката, мочниот меур и бубрезите. Тоа е широка дистрибуција на ткива што ги дава улогите во различни системи на телото. Активирањето на GPR55 предизвикува хипотензија (го намалува крвниот притисок), е антиинфламаторно и во некои случаи е анти-ноцицептивно (блокирање на болка). GPR55 го регулира внесот на енергија и распределбата, што може да влијае на болестите како што се дебелина и дијабетес. Исто така, се изразува во коскените клетки со можна улога кај остеопорозата. GPR55 е невропротективен и дава намалена невродегенерација кај моделите со мултиплекс склероза.


GPR119

Експресијата на рецепторот GPR119 е ограничена на одреден број ткива. Првенствено се наоѓа во панкреасот и гастроинтестиналниот тракт - навестувајќи дека неговата улога е регулирање на енергијата и метаболизмот. GPR119 се активира првенствено од ендоканабиноид ОЕА, со минимална активација од други ендоканабиноиди како што се анандамид и 2-АГ. Активацијата го намалува внесот на храна, го подобрува ракувањето со шеќерот во крвта и ја намалува телесната тежина. Овие ефекти се чини дека се посредувани преку регулирање на хормоните како што се инсулинот и GLP-1.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Profofpot

2 comments:

 1. Replies
  1. Благодариме за поддршката!

   Благодариме што нè исконтактира. Канабисот е лек без разлика на кој начин се консумира. Секој начин на консумирање канабис е лековит. НУЛА СМРТНИ СЛУЧАИ, а безброј оздравени од најтешки дијагнози за кои модерната медицина нема решение! Ве замолуваме да ја лајкнете нашата ФБ страница www.facebook.com/420macedonia и да ги поканите вашите пријатели да го сторат истото за побрзо да ја ослободиме оваа Боженствена билка!

   Не заборавајте да ја оцените страницата https://www.facebook.com/pg/420macedonia/reviews/
   Ве поканувам на нашата blog страница - https://420macedonia.blogspot.mk кадешто секојдневно објавуваме најнови корисни информации околу лекувањето со канабис!
   Еве го нашиот нов веб сајт: www.420macedonia.com
   Еве како сами да си го направите лекот: https://www.facebook.com/420macedonia/videos/1868213229872987/

   Ве молиме споделете го текстот за случајов да добие масовна поддршка од цела Македонија и конечно да се ослободи канабисот на овие простори! 420macedonia.blogspot.mk/2017/10/blog-post_5.html

   Срдечен поздрав од нашиот тим,
   420 Macedonia

   Delete