Saturday, March 17, 2018

Шокантни нови студии: Половина од пациентите со рак се убиени од хемотерапија, а не од рак

Без оглед на тоа колку лекари го форсираат конвенционалниот третман, хемотерапијата можеби не е најдобрата опција во борбата против ракот, бидејќи една нова студија покажува дека до 50 % од пациентите се убиени од страна на хемотерапијата - а не самата болест


Истражувачите од Јавното Здравство во Англија (Public Health England) и Cancer Research UK спроведоа нова студија и за прв пат бројот на пациенти со рак кои починаа во рок од 30 дена од почетокот на хемотерапијата, укажува дека третманот, а не на ракот, беше причина за смрт. Гледајќи ги оние стапки на смртност во болниците низ Велика Британија, истражувачите откриле алармантна стапка на смртност која е поврзана со хемотерапијата. „По цела Англија, околу 8,4 % од пациентите со рак на белите дробови и 2,4 % од пациентите со рак на дојка, починале во рок од еден месецНо, во некои болници бројката беше многу повисока. Во Милтон Кејнс стапката на смртност за лекување на рак на белите дробови изнесуваше 50,9 %, иако беше заснована на многу мал број пациенти“ - објави Телеграф
Алармантно, стапката на морталитет во Ланкашир кај оние болни кои поминуваа на палијативна, а не на куративна хемотерапија за рак на белите дробови, изнесуваше цели 28 %. Еден од пет пациенти со рак на дојка кои примале палијативна нега на Универзитетските болници во Кембриџ починале од третманот. Во одредени области: Блекпул, Ковентри, Дерби, Јужен Тенеси, Сари и Сасекс, смртните случаи на пациенти со рак на белите дробови со хемотерапија беа „далеку повисоки“ од националниот просек. Д-р Џем Рашбас (Jem Rashbass), раководител за рак на јавното здравство во Англија и националната здравствена служба, побара студија и како што цитира Телеграф: „Хемотерапијата е витален дел од лекувањето рак и е голема причина зад подобрените стапки на преживување во текот на последните четири децении. Сепак, тоа е моќен лек со значителни несакани ефекти и често дава рамнотежа кај пациентите кои се третираат агресивно и може да биде тешко. Оние болници чиишто стапки на смртност се надвор од очекуваниот опсег ги имаат откриено наодите, па ги замоливме да ги разгледаат нивните практики и податоци“.


За анализата, истражувачите ги вклучија сите жени со рак на дојка и сите мажи и жени со рак на белите дробови кои живееја во Англија, а беа на возраст од 24 години или постари и кои започнаа циклус на хемотерапија во 2014 година. Долго време за лекување на разни видови на рак, хемотерапијата влече критики во последниве години, бидејќи лекот не прави разлика помеѓу здравите и канцерогените клетки. Сега, оваа студија, објавена во Лансет, покажува како ова премоќно својство за уништување на клетките може исто така да значи смрт за пациентите. Истражувачите ги советуваа лекарите да вежбаат повеќе претпазливост при проверка на тоа кои пациенти би требало да примаат хемотерапија. Постарите и пациенти во поодминати фази на болеста, особено, би можеле да бидат подобри без да добијат палијативна нега, која е дизајнирана да понуди олеснување наместо лекување на болеста.


Статистиката не сугерира лоша практика во целост“ - забележа професорот Дејвид Додвел  (David Dodwell) од Институтот за онкологија во болницата Сент Џејмс во Лидс. „Тоа може да биде проблем и со податоците, а бројките се искривени поради само неколку смртни случаи, но сепак тоа може да се сведе на проблеми со клиничката пракса“ - продолжи тој. „Мислам дека е важно пациентите да се освестат дека постојат потенцијално опасни по живот пречки за хемотерапија. И лекарите треба да бидат повнимателни во врска со тоа кои пациенти ги лекуваат со хемотерапија. Сите вклучени болници велат дека ги разгледуваат информациите и се сигурни дека хемотерапијата е безбедна со тоа што изборот на пациентот за третманот можеби ќе треба да биде повеќе дискрециони“. Професорот Дејвид Камерон од Центарот за рак во Единбург во Западната општа болница во Единбург, Шкотска, истакна: „Загриженоста е дека кај некои пациенти кои умираат во рок од 30 дена откако ќе им биде дадена хемотерапија, најверојатно е дека не треба да им се дава. Но, колкумина? Не постои лесен начин да се одговори на тоа, но можеби ќе ги разгледате оние места/болници каде што стапката на смртност е повисока“.


Ова никогаш нема да те убие, а ќе го убие само ракот!
Понатаму, ако дадеме помалку хемотерапија, тогаш некои пациенти ќе умрат бидејќи не добиле доволно хемотерапија. Тоа е одлична рамнотежа и колку повеќе податоци имаме толку е подобро, па можеме да бидеме сигурни дека ќе го добиеме балансот“ - додава. Во меѓувреме, лекарите во САД, најверојатно, би требало да земат предвид, со оглед на големиот број на пациенти кои се присилени да се подложат на хемотерапија по налог на државата и покрај приговорите од тие пациенти и нивните семејства. Во еден пример, 17-годишен, дијагностициран со Hodgkin лимфом одлучил да побара алтернативи за хемотерапија, но неговите лекари, така вметнати во пропагандата на државата и Биг Фарма, контактирале со семејните служби, кои потоа го киднапирале младото момче и го сместиле во центар за згрижувачка нега.


На крајот му беше дозволено да се врати дома откако се согласи да се подложи на често изнемоштувачкиот третман, но избега откако докторите го информираа дека ќе мора да издржи операција за имплантација на хемотерапија. Во неверојатен чин на Орвелската голема влада, Врховниот суд пресуди дека државата е во право во овој случај и откако бил киднапиран и принуден да се лекува против негова волја, му бил одбиен контакт со сопственото семејство.  Алтернативните третмани, всушност, постојат. Најмногу ветува, за многу видови на рак, различни формулации на над 80% ТХЦ масло, дериват на канабис. Но, благодарение на феноменот на неуспешната војна со билката, пациентите со рак во повеќето области на САД не се во можност да го набават потребниот лек или се принудени да примаат третман под закана да завршат зад решетки, едноставно поради тоа што сакаат да се излекуваат.

Автор: Кате. К.
Извор: Thehealthconsciousness

Извор на уредникот: 
No comments:

Post a Comment