Sunday, March 4, 2018

Германската полиција сака канабисот целосно да се декриминализира

Група во рамките на германските полициски сили сака декриминализиран канабис. Здружението на германски службеници за кривични дела (German Criminal Officers - BDK) изрази залагање да стави крај на забраната за канабис и повика на декриминализација на целата употреба на лекот 

Германската полиција сака декриминализација!
Забраната за канабис историски се сметаше за произволна и сè уште не е имплементирана на интелигентен и ефикасен начин“ - изјави за весникот Билд директорот на БДК, Андре Шулц (André Schulz). „Во историјата на човештвото никогаш не постоело општество без употреба на дрога. Ова е нешто што треба да се прифати“ - додаде тој. „Моето предвидување е дека канабисот нема долго да биде забранет во Германија“ - додава. Затоа БДК се залага за „целосна декриминализација на употребата на канабис“, рече Шулц, додавајќи дека сегашниот правен систем ги стигматизира луѓето и промовира криминални кариери.


Наместо да се фокусира во голема мера на репресијата, според Шулц, има подобри можности во политиката за лекови, како што се учење за справување со одговорното користење, помагање на потрошувачите и зависниците со аспекти на благосостојба и овозможување ефикасна заштита на децата и младите. Меѓутоа иако е докажано дека канабисот не влијае негативно на управувањето со моторни возила, според нив, за возачите, пушењето канабис мора да остане табу, изјави Шулц, наведувајќи дека од безбедносни причини, возилата што се движат не смеат да се одвиваат во алкохолна или на друг начин затруена состојба.


Но, во моментов за возачите сè уште има некои „несигурности и дупки во законот“ во врска со разликата помеѓу потрошувачката на канабис и алкохол, додаде тој. Додека возачот во Германија може да биде казнет само за конзумирање алкохол додека вози, на корисниците на канабис можат да им ја одземат лиценцата, дури и ако не се зад воланот. Германските судови допрва треба да дојдат до консензус за тоа што може да се случи кога се консумира канабисот пред да може корисникот да се смета непогоден за возење.


Според германското право, поседување мали количини на марихуана за лична употреба обично не е кривично дело. Политиката варира врз основа на регионот, но горната граница е обично помеѓу 10 и 15 грама. Пред легализацијата на медицинската марихуана во март, само околу 1.000 лица во Германија имаа дозвола да го користат лекот за посебни медицински цели. Предлог-законот за негово одобрување процени дека 700 пациенти годишно ќе бараат рецепт. Кога законот беше изготвен, колку пациенти го искористија тоа не беше познато. 


Потоа, десет месеци по легализацијата на лекот, во јануари оваа година, истражувањето со три друштва за здравствено осигурување - Алгемејн Ортскранкекс (Allgemeine Ortskrankenkasse - AOK), Бамер и Техникер Кранкенкасе (Barmer and Techniker Krankenkasse - TK) - покажа дека повеќе пациенти отколку што се очекувало аплицирале за тоа. Биле поднесени над 13.000 барања. Во меѓувреме, истражувањето спроведено во ноември покажа дека повеќе од половина од германските државјани - 63 проценти - се противат на легализација на марихуаната. 34 % од Германците веруваат дека возрасните треба да можат да купат канабис за нивна сопствена употреба во специјализирани продавници, објави анкетата објавена од истражувачкиот институт Форса (Forsa).

Автор: Кате К.
Извор: Cannabis.fyi

No comments:

Post a Comment