Friday, March 23, 2018

Женава со масло од канабис ги ублажува симптомите на паркинсонова болест

Оваа жена која страда од треперења и спазматична контракција на мускулите тврди дека маслото од канабис ги контролира симптомите на Паркинсонова болест. Дајан Ли (Diane Lee) зема масло од канабис осум месеци, вели дека тоа го контролира нејзиното треперење


Diane Lee со нејзиниот лек <3
Дајан Ли (53) вели дека ѝ бил дијагностициран Паркинсонизам индуциран од лекови кои ѝапредизвикуваат треперење на телото. Г-ѓа Ли, од Престатин (Prestatyn), за The Daily Post изјави дека нејзината состојба беше предизвикана од антидепресивот сертралин (sertraline), кој таа го зема две години. Таа вели дека нејзините лекари ја советуваат да продолжи со земање на сертралин. Сепак, г-ѓа Ли вели дека со земањето на тој штетен фармацевтси лек не може да држи чаша или да спие правилно поради треперења и спазматичната контракција на мускулите што ги доживува. 


Производителите на сертралин велат дека во клинички испитувања кај возрасните еден од десет може да доживеат треперење. Таа зема две капки масло од каннабидиол CBD кога станува наутро и истата доза  пред спиење. Во рок од 10 минути по ставање на неколку капки под нејзиниот јазик таа престана да трепери и опиша дека чувство на смиреност го опфати нејзиното тело. Г-ѓа Ли ја откри нејзината состојба на дебатата околу повици за легализација на канабисот за медицинска употреба. Понудата за дебата околу ова прашање во Парламентот на Велика Британија не успеа. 


Г-ѓа Ли рече: „Лекарите одбија да ми дадат лекови за Паркинсоновата болест, бидејќи состојбата беше предизвикана од лекови. Тие ми рекоа да го намалам сертралинот, бидејќи имам недостаток на хемиски допамин во мозокот, што предизвикува Паркинсонова болест предизвикана од лекови. Но, дури и ако ја испуштам дозата, го чувствувам тоа, па морам да продолжам со антидепресивите. Паркинсонизмот предизвикува треперења и контракција на мускулите. Не е пријатно. CBD ме прави посмирена и тоа е единственото нешто што ги зема треперењата и контракциите во мускулите - можам да почувствувам дека минува низ моето тело“.


Г-ѓа Ли го открила маслото од канабис пред осум месеци откако нејзиниот сопруг, Мајкл (Michael) (72), го забележал во продавница во Блекпул и го купил. Г-дин Ли купил ЦБД во форма на таблети откако прочитал дека може да му помогнат на неговото артритно колено - тврди дека ја искоренал непријатноста. ЦБД е еден од околу 600 хемиски соединенија кои ги содржи канабисот. Sativex е прв лек базиран на канабис (спреј за орална употреба) признаен од британската влада, но активистите сакаат ослободување на природните канабиноиди за употреба на состојби започнувајќи од рак на мозок до блага депресија.

Автор: Кристина Т.
Извор: Dailypost

No comments:

Post a Comment