Sunday, March 11, 2018

Племето Flandreau Santee Sioux мораше да ја изгори целата нивна трева!

Љубовта е во воздухот. Тоа е трева! Тоа е дефинитивно трева! По потврдувањето на нивниот суверенитет во 2015 година, првата племенска нација што ќе се движи напред со правото да произведува и продава марихуана Племето во Јужна Дакота ги запалило нивните плантажи, наведувајќи ги судските прашања како главна пречка за нивното работење

Прочитавте правилно - патот до легализацијата не е лесен, па видете со што се соочувал овој народ. Племето Santee Sioux во јуни 2015 година стана првата племенска нација која се впушти во светот на легализација, со нивниот напор да се изгради првото марихуана одморалиште во државата. Ова излезе од задниот дел од Меморандумот за 2014 година, дозволувајќи племенските земји да растат и продаваат марихуана, под услов тие да се придржуваат до истите насоки како државите кои се одлучија за легализација. Како такво, племето имаше жесток пат во остварувањето на правото на суверенитет, станувајќи првото племе кое требаше да влезе во светот на правното производство и продажба. 

Прашањето за вистинскиот суверенитет го натера племето во Јужна Дакота да преземе сопствена акција, откако беше прогласено дека сите промени во племенскиот закон ги погодуваат членовите на племето. Се сметаше дека не-племенските членови кои се враќаат на државно земјиште ќе бидат одговорни за прогон според државниот закон и бидејќи марихуаната има тенденција да остане во вашиот систем подолго време, тоа ќе биде само прашање на време пред да се извршат казните. По разговорите со властите, одделот за правда на САД и американскиот адвокат за Јужна Дакота, племето одлучи дека е во најдобар интерес да преземат превентивни мерки и да ја запалат нивната скапоцена лековита култура. Притоа, тие спречија било каква потенцијална штета на нивниот објект, што може да дојде од веќе потпишан и одобрен федерален напад.

Иако одлуката да се запалат културите се смета за „во најдобар интерес на племенските и не-племенските членови“, тоа не го запре разочарувањето на голем број семејства кои сега се соочуваат со проблематичниот пристап до лекови од канабис кои спасуваат живот, а да не ги спомнуваме потенцијалните загуби на приход од 2 милиони американски долари месечно за Санти Сиукс. Меѓутоа, племето изјави дека планираат да работат заедно со државните и федералните одделенија за да обезбедат остварување на своето право на суверенитет и дека овој чекор е фундаментален во обезбедувањето на успехот со нивниот канабис бизнис.

Автор: Кате К.
Извор: Herb

No comments:

Post a Comment