Sunday, March 18, 2018

Анкета: Ако марихуаната е легализирана, пациентите со рак ќе ја изберат како примарен лек

Ако марихуаната е легализирана, пациентите со рак ќе го изберат како примарен лек, според новото истражување од еден од водечките истражувачки капацитети за истражување на ракот


Тим истражувачи од истражувачкиот центар за истражување на ракот Фред Хатчинсон (Fred Hutchinson Cancer Research Center), со седиште во Сиетл, Вашингтон, анкетирале 926 пациенти со канцер и откриле дека околу 25 % од нив користеле канабис како примарен лек за лекување во изминатата година. Резултатите се објавени во он-лајн медицинскиот зборник CANCER, рецензирани весник на Американското здружение за рак (American Cancer Society).


Оваа револуционерна истражувачкат студија заклучи:

„Оваа студија за пациенти со рак во една држава со легализиран канабис покажала високи стапки на активна употреба во широките подгрупи и легализацијата била пријавена како важна за одлуката на пациентите за да користат. Пациентите сакаат, но не добиваат информации за употреба на канабис за време на третманот од лекарите на онкологија. Повеќето пациенти со рак известуваат дека канабисот им помага со болка, гадење, стрес, депресија, несоница и други состојби“.


Но, пациентите се фрустрирани поради недостатокот на информации што ги добиваат од американскиот систем за здравствена заштита. Лекарите, медицинските сестри и другите здравствени работници немаат обука и образование во науката за канабис. „Повеќе од половина од активните корисници објавија дека легализацијата значително ја зголемила веројатноста за користење, а употребата на канабис се шири низ демографските подгрупи, вклучувајќи ги и подгрупите врз основа на возраст, пол и дијагноза на ракот“ - се вели во студијата.Според истражувањето:

Средната возраст на испитаниците била 58;
74 % од пациентите сакаат информации провајдери за рак и имале голем интерес за учење за канабис за време на третманот;
24 % користеле канабис како медицинска терапија во изминатата година;
21 % се само-третирани со канабис во изминатиот месец;
70 % го вдишуваат (пушат или вапоризираат) нивниот лек;
70 % го консумираат во јадења;
40 % ги направиле и двете;
75 % објавија дека нивната примарна употреба била за физичка болка;
64 % го користеле за невропсихијатриски симптоми.


Се надеваме дека оваа студија помага да се отвори вратата за повеќе студии насочени кон оценување на ризиците и придобивките од марихуаната кај оваа популација“ - вели авторот на студијата, д-р Стивен Пергам (Steven Pergam). „Ова е важно, бидејќи ако не ги едуцираме нашите пациенти за марихуаната, тие ќе продолжат да се информираат на друго место“ - додава тој. Американското здружение за рак (American Cancer Society) признава дека се потребни повеќе истражувања за марихуаната како третман за симптоми на ракот. 


Организацијата соопшти дека својствата на марихуаната имаат потенцијал да се борат против клетките на ракот. Ова беше додадено во „cancer.gov“ во изминатата година. Веб-страницата на владата на САД признава дека знае дека канабиноидите ги убиваат клетките на ракот и им помага на пациентите со рак:


Автор: Кате К.

No comments:

Post a Comment