Monday, March 5, 2018

Патот до хероинот не е канабисот туку неговата забрана - сугерира канадски истражувач

Марихуаната не е портал на потешки дроги како хероинот. Но, забраната за канабис може да доведе до злоупотреба на опасни супстанции, тврди канадски истражувач на мозокот

Забраната за канабис претставува влез кон потешки дроги!
Би рекол дека целата идеја за канабис како лек е разоткриена работа во овој момент.... Но, мислам дека нема никакви докази за поддршка на тоа“ - изјави д-р Метју Хил (Matthew Hill) неодамна за време на панел за канабис во Универзитетот во Калгари, каде работи како асистент професор на Институтот за мозок Хоткис (Hotchkiss Brain Institute). Тој додаде  дека погрешната „теорија на влезни лекови“ веројатно се појавила бидејќи луѓето кои злоупотребуваат наркотични дроги често експериментираат со алкохол и марихуана пред да се обидат со други супстанции.


Јас би рекол дека, најверојатно, она што го гледате е дека канабисот е повеќе типичен лек. Повеќето луѓе кои почнуваат да експериментираат со супстанци, не само што почнуваат со кристал мет или кокаин, на пример, тие ќе започнат со повеќе видови на социјално прифатливи супстанци како алкохол или канабис“ - додава тој. Тој, исто така, посочи дека забраната на канабисот, претставува закана за јавното здравје. Купувањето канабис на улица ги става луѓето во опасност да стапат во контакт со опасни супстанции, бидејќи некои дилери кои истовремено продаваат дроги, можно е да ја прскаат неквалитетната марихуана со опасни и неиспитани супстанци за лесно да може да ги поттикнат клиентите да се обидат и со потешки дроги.


Местото на канабисот е во продавница, кофи-шоп и аптека, не тука!
Луѓето одат во продавница за алкохол за да купат алкохол, бидејќи тоа е легална супстанца“ - објаснува Хил. „Но, токму канабисот, бидејќи не е легален, луѓето се свртуваат кон недозволени средства за пристап до него. Д-р Хил не ја одобри легализацијата за време на панелот. Но, врз основа на неговата анализа, се чини дека е јасно за да се намали бројот на луѓе кои доаѓаат во контакт со опасни дроги, ние треба да го тргнеме канабисот од улиците и да го ставиме на полиците во специјални регулирани лиценцирани продавници за канабис.Поврзани статии:Автор: Кристина Т.
Извор: Civilized

No comments:

Post a Comment