Thursday, August 9, 2018

Студија: Маслото од канабис е 80% успешно кај децата со аутизам

Израелско истражување покажува дека CBD има 80% успех во намалувањето на проблематичното однесување кај децата со нарушувања од аутистичкиот спектар. Оваа израелска студија неодамна објавена во престижниот зборник Neurology го испитуваше ефектот на терапија со канабис кај аутистичните деца


Студијата, предводена од д-р Ади Аран (Adi Aran), директор на единицата за детска неврологија во болницата Shaare Zedek во Ерусалим, покажа дека третманот со канабис со висока концентрација на ЦБД (непсихоактивната супстанца која се смета дека има лековити својства) ја подобри состојбата на 80% од децата во студијата. Студијата вклучувала 60 деца со просечна возраст од 12 години, чија состојба не била подобрена со конвенционална терапија. Децата беа третирани со масло од канабис со концентрација од 20% ЦБД и 1% ТХЦ во период од најмалку седум месеци. ТХЦ е главната психоактивна состојка во марихуаната која го лекува ракот. ЦБД од друга страна, нема психоактивен ефект, но сите состојки мора да бидат присутни во екстрактот барем во минимална количина, поради придружниот ефект.


На крајот на периодот на експерименталното лекување, родителите на децата ги пополнија прашалниците за да ја проценат промената во нивната целокупна состојба. Родителите беа прашани дали забележале промена во однесувањето на нивното дете, степенот на вознемиреност на нивното дете и дали се промениле комуникациските способности на нивните деца. 80% од родителите на децата кои учествувале во студијата пријавиле намалување на проблематичното однесување, при што 62% проценти пријавиле дека однесувањето на нивното дете значително се подобрило.


Начхол Коен (Nachshol Cohen), основач на Cannabium - првото место за купопродажба на CBD рече: „Според неверојатниот извештај, осумдесет проценти од децата пријавиле подобрено функционирање! Се надеваме дека ова истражување ќе помогне да се дојде до концептуална промена од страна на регулаторите и креаторите на политиката, што ќе доведе до научен импулс што недвосмислено ќе ги покаже позитивните ефекти на канабисот врз различни здравствени проблеми“. Студијата исто така покажа дека половина од децата кои учествувале во студијата, воедно пријавија подобрување на нивото на комуникација, при што 40% велат дека нивните симптоми на анксиозност значително се подобрија. Една третина од учесниците не покажаа симптоми на анксиозност пред да започне студијата.


ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Автор и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Israelnationalnews

No comments:

Post a Comment