Saturday, June 9, 2018

Онколозите веруваат дека медицинскиот канабис е поефективен од конвенционалните третмани

МАСАЧУСЕТС: Поголемиот дел од онколозите веруваат дека употребата на медицински канабис е или подеднакво ефективна или поефикасна од конвенционалните третмани за лекување на симптомите на ракот и самата блест, според податоците од анкетата објавени во The Journal of Clinical Oncology


Тим на истражувачи, предводени од научниците од Клиниката за рак на Дана Фабер (The Dana Farber Cancer Clinic), случајно ги испитуваа верувањата на онколозите во однос на безбедноста и ефикасноста на терапијата со канабис. Шеесет и пет проценти од испитаниците изјавиле дека медицинската марихуана била подеднакво ефикасна или поефикасна од стандардните третмани особено во поглед на зголемување на апетитот и/или кахексија. Мнозинството испитаници исто така верувале дека канабисот е безбеден и ефикасен како дополнителен третман за анксиозност и болка. Половина од испитаниците изјавиле дека канабисот е исто толку ефикасен или поефективен од конвенционалните лекови во лекувањето на гадење, а 70 проценти сметале дека марихуаната е подеднакво безбедна или побезбедна од опиоидите.


Истражувањето, исто така, објави дека околу осумдесет проценти од онколозите дискутирале со своите пациенти за употребата на канабис, иако во повеќе од половина од тие случаи биле вклучени пациенти или нивните семејства, а не самите онколози, што го поттикнало разговорот. За повеќе информации, контактирајте го Пол Арментано (Paul Armentan), заменик директор на NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws), на следнава е-маил адреса: paul@norml.org. Целосниот текст на студијата: „Верувања, практики и знаења за медицинската марихуана кај онколозите, како и знаењето за марихуаната која се користи терапевтски: Национална репрезентативна истражувачка студија“ (Medical oncologists’ beliefs, practices, and knowledge regarding marijuana used therapeutically: A nationally representatives survey study), е објавена во зборникот The Journal of Clinical Oncology.Автор: MoniQue Konopova
Извор: Mjnewsnetwork

No comments:

Post a Comment