Monday, June 11, 2018

Активната состојка ТХЦ има моќ да го победи ракот на дојка

Најзначајната состојка од канабисот - ТЕТРАХИДРОКАНАБИНОЛ - (C21H30O2) нема за цел само да ве надува и да ви пружи неодоливо здраво уживање. Пациентите со рак на дојка се јавуваат во сите облици, големини, возрасти и етничка припадност, па дури и пол. Додека случајот и конкретната дијагноза на секој од тие пациенти се разликуваат од следниот, истражувачите доаѓаат до заедничко решение за сите нив со моќниот лек канабис


Хемотрапијата го убива пациентот! Канабисот го убива ракот!
Истражувањата од целиот свет успеале да ги проучат моќните ефекти на канабидиолот (Cannabidiol) или CBD, главно повикувајќи се на неговата способност да го спречат ширењето на тумори кај пациенти со рак на дојка, додека резултира со многу ниски нивоа на токсичност. Значи, додека ЦБД е не-психоактивен канабиноид, неговиот психоактивен сојузник THC, претставува навистина потентен удар, не само за предизвикување на хајот, туку и во поглед на убивањето на канцерите, вклучително и на канцерите на дојка. Овој удар се покажа како револуционерен лек за пациентите со рак на дојка и постојат научни истражувања за да се докаже тоа.


Во една студија објавена во Journal of Biological Chemistry, истражувањата покажале дека ТХЦ може да ги намали канцерогените тумори. Во една студија спроведена со глувци со индуцирани тумори и со употреба на човечки клетки од рак на дојка, анти-туморските ефекти кои биле присутни, биле припишани на клеточните канабиноидни рецептори во телото: CB2 и GPR55. Некои истражувања забележаа дека анти-туморозните придобивките од ТХЦ се „посредувани преку заедничката интеракција“ на овие рецептори.


Иако ко-авторот на студијата д-р Питер МакКормик (Peter McCormick), кој истражувал како ТХЦ делува врз ракот на дојка на Универзитетот на Источна Англија отворено рече: „ТХЦ, главната активна компонента на марихуаната, има анти-канцерски својства“ - вели тој. Тој исто така ги советува пациентите да го дозираат маслото од канабис со висок процент на ТХЦ правилно, според пропишаните унифицирани табели, поради тоа што почетните ударни дози влијаат на моменталната перцепција (да се избегне премногу надуваност), особено важно кога некој мора да оди на работа која бара исклучителен фокус, додека се лекува со канабис, особено на почетокот од канабис-терапијата, кога телото сè уште се навикнува на канабисот. 


Според него регулираната доза може да ги спречи овие седативни ефекти, додека сè уште го обезбедува потребното количество на ТХЦ и останати канабиноиди за да резултира со намалување на растот на туморот. Морам да нагласам дека и во екстремно големи количини, канабисот и екстрактите од него не се токсични и во никој случај не може да предизвикаат смрт, ниту пак оштетување на некој орган и било какви долгорочни последици, што не е случај со хемотерапијата и останатите конвенционални синтетички дроги спакувани во форма на лек на рецепт, наменети за „лекување“ на ракот и други болести.


Повеќе околу дозирањето на маслото кај пациенти со канцери:

Автор и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Thefreshtoast

No comments:

Post a Comment