Friday, February 1, 2019

СЗО препорачува прекласификација на канабисот според меѓународните договори

Глобалните здравствени експерти од Обединетите нации препорачуваат марихуаната и нејзините клучни компоненти официјално да бидат преименувани со меѓународни договори за лекови. Светската здравствена организација (СЗО) повикува на целото растение канабис, како и смолата од канабис, да бидат отстранети од Прилог IV - најрестриктивната категорија на Конвенцијата за дрога од 1961 година, потпишана од земји од целиот свет


Формираното тело, исто така, сака делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и неговите изомери да бидат целосно отстранети од посебниот договор за лекови од 1971 година и наместо тоа да се додадат во Прилог I од конвенцијата од 1961 година, според еден документ на СЗО кој сè уште не бил формално објавен, но веќе кружи помеѓу застапниците на реформата за канабис. Марихуаната и канабисната смола, исто така, ќе останат во Распоред I од Договорот од 1961 година - тие во моментов се двојно назначени во Прилозите I и IV, при што IV е резервирано за оние супстанции кои се сметаат за особено штетни со ограничени медицински придобивки. (Тоа е различно од федералниот систем на САД, според кој Распоредот I е местото каде што се класифицирани наводно најопасните и ограничени лекови како марихуана, хероин и ЛСД.)


СЗО, исто така, се обидува да објасни дека препаратите фокусирани на канабидиол, кои не содржат повеќе од 0,2 проценти ТХЦ, воопшто не се под „меѓународна контрола“. Претходно беше случај дека ЦБД не беше заведен според меѓународните конвенции, но новата препорака е да се појасни уште повеќе. Екстракти од канабис и тинктурите ќе бидат отстранети од Прилог I од Договорот од 1961 година според препораките, но соединетите фармацевтски препарати што содржат ТХЦ ​​ќе бидат поставени во Прилог III од таа конвенција. Практичните ефекти од промените ќе бидат малку ограничени, со тоа што тие нема да им дозволат на земјите да ја легализираат марихуаната и сè уште да бидат во строга согласност со меѓународните договори.


Земени заедно, препораките, доколку бидат усвоени, ќе претставуваат формално признание дека управните тела во светот ефективно не биле во право во врска со штетите од марихуаната и нејзините терапевтски придобивки со децении. Новата позиција на СЗО доаѓа во време кога поголем број земји се движат да ги реформираат своите канабис политики. Како таква, промената во ОН би можела да ги охрабри другите земји да ги намалат или да ги укинат законите за забрана - иако легализацијата за немедицински или не-научни причини, сепак технички ќе ги наруши глобалните конвенции. „Поставувањето на канабисот во договорот од 1961 година, во отсуство на научни докази, претставуваше страшна неправда“ - вели Мајкл Кравиц (Michael Krawitz), ветеран на американските воздухопловни сили и застапник за легализација, кој се залагаше за меѓународни реформи. „Денес, Светската здравствена организација помина долг пат кон поставување на рекордот директно. Време е за сите нас да ги поддржиме препораките на Светската здравствена организација и да се осигураме дека политиката не ја попречува науката“ - додава тој.


Препораките на СЗО првично се очекуваше да бидат објавени на состанокот во Виена во декември 2018 година, но најавата беше одложена од непознати причини. Предлозите ќе продолжат понатаму пред Комисијата за наркотични дроги на ОН, потенцијално во март оваа година, каде 53 земји-членки ќе имаат можност да гласаат за нивно прифаќање или одбивање. Голем број земји кои историски се спротивставија на реформите во политиката за дроги, како што се Русија и Кина, се очекува да се спротивстават на промената во класификацијата на канабисот. Другите земји како Канада и Уругвај, кои ја легализираа марихуаната спротивно на постојните договори, најверојатно ќе ја поддржат реформата, како и голем број европски и јужноамерикански држави кои дозволуваат медицински канабис. Не е јасно како САД ќе гласаат... Додека земјата историски ги притиска другите земји да не ги реформираат сопствените политики за марихуана, реалноста на легализацијата во сè поголем број на држави во САД го направи овој вид притисок неодржлив во последниве години.


Администрацијата на Трамп се пренесе минатата година за да ги повлече упатствата на обвинителството од времето на Обама, кои генерално побараа да не се интервенира со локалните закони за марихуана. Но, самиот претседател изрази поддршка за да им дозволи на државите да постават свои политики за канабис без мешање, а американскиот номиниран јавен обвинител Вилијам Бар (William Barr), за време на неговото сослушување за потврда, изјави дека нема да „ги следи“ компаниите кои се потпираат на насоки за канабис што сега се прекршени. Така, останува да се види како администрацијата ќе го насочи својот претставник на ОН кога ќе дојде време да се разгледаат предложените измени на статусот на марихуаната според меѓународното право. Меѓутоа, ако се усвои препораката за ЦБД, таа би можела да има далекусежни импликации во САД. Минатата година, Агенцијата за храна и лекови (Food and Drug Administration - FDA) утврди дека ЦБД не ги исполнува критериумите за федерална контрола.


Ако договорните обврски не бараат контрола на ЦБД или ако меѓународните контроли на ЦБД се променат во иднина, оваа препорака ќе треба веднаш да се ревидира“ - пишува ФДА, додавајќи дека распоредувањето на класификацијата на ЦБД во САД треба „веднаш да се ревидира“ доколку обврските од меѓународните договори се менуваат. Со објаснување на препораките од страна на СЗО, никој не би можел да тврди дека ЦБД е глобално класифицирана. Некои препораки за прекласификација на канабисот од страна на СЗО доаѓаат во форма на писмо од 24 јануари од Tedros Adhanom Ghebreyesus, генералниот директор на телото, до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутеррес (Antonio Guterres). Гутерес беше премиер на Португалија, кога земјата донесе политика за декриминализација на поседувањето дроги, потег што тој минатата година го искажа во говорот пред Комисијата за наркотици на ОН.


Уредник и новинар: MoniQue Konopova
Извор: Forbes

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Здружението Билка се залага за целосна декриминализација на Канабисот и за унапредување на животната средина, преку едукација, проекти, активизам

No comments:

Post a Comment