Sunday, February 3, 2019

Две научни истражувања кои потврдуваат дека легализацијата на канабис води кон помала употреба на други штетни супстанции и лекови

Во првото истражување тим истражувачи од Универзитетот во Арканзас ги процениле податоците за употребата на лекови на рецепт во репрезентативен примерок од речиси пет милиони Американци од 2006 до 2014 година. Во второто истражување тим на истражувачи од Канада и САД анкетирале над 2.000 федерално регистрирани пациенти со медицински канабис во врска со нивната употреба на канабис и други супстанции


Студија 1: Пристапот кон медицински канабис е поврзан со намалена употреба на опијати

Донесувањето на законите за пристап до медицински канабис е поврзано со умерено пониски нивоа на употребата на опиоиди на рецепт, дури и по контролирањето на потенцијално измешаните варијабли, според податоците објавени во Journal of General Internal Medicine. Во наодот што е во согласност со оние на неколку други студии, авторите заклучиле: „Легализацијата на лековитата марихуана била поврзана со пониски шанси за употреба на опијати, хронична употреба на опиоиди и употреба на опијати со висок ризик кога се врши контрола за многу државни и фактори на ниво на пациенти. Овие резултати покажуваат дека законите за медицинска марихуана (medical marijuana laws - MML) може да бидат еднo од оружјата на политиката која може скромно да ја намали употребата на опијатите; хронична и високо-ризична употреба на опиоиди во мозаик, каде што опциите за управување со болките се ограничени, а опиоидната злоупотреба и зависност брзо се зголемуваат“. 


Слични се и извештаите на опсервационите студии кои велат дека државите со пристап до медицински канабис поседуваат пониски стапки на употреба, злоупотреба, хоспитализации и смртност од опијати, во споредба со земјите со правни системи без оперативни медицински програми за марихуана. Целосниот текст на студијава: „Влијание на легализацијата на медицинската марихуана врз употребата на опиоиди, хронична употреба на опиоиди и употреба на опијати со висок ризик“ - се појавува во зборникот Journal of General Internal Medicine. Дополнителни информации се достапни во информативниот лист на NORML: „Односот меѓу марихуаната и опиоидите“.


Студија 2: Пациентите често ги заменуваат другите контролирани супстанции со медицински канабис

Канадските пациенти кои консумираат медицински производи од канабис во согласност со федералниот закон обично ја намалуваат или ја елиминираат употребата на алкохол, тутун и фармацевтски лекови, според податоците објавени во Harm Reduction Journal. „Најчесто цитирана замена се лековите на рецепт (69 проценти), следува алкохолот (45 проценти), тутунот (31 процент) и нелегални супстанции (27 отсто)“. Од оние кои пријавиле замена на конвенционалните лекови со канабис, 35 проценти рекоа дека користеле канабис наместо опиоиди. Од нив, 59 отсто рекле дека на крајот ја прекинале употребата на опијати. Истражувачите понатаму објавија: „Од 515 испитаници кои го замениле алкохолот со канабис, 31 отсто сугерирале дека престанале да го користат целосно, а 37 отсто пријавиле намалување на нивната потрошувачка од најмалку 75 проценти. Од 406 учесници кои го замениле тутунот со канабис, 51 велат дека престанале да го користат целосно, а 14 проценти пријавиле намалување на неговата употреба за 75 проценти“.


Тие заклучиле: „Наодите додаваат растечко тело на академски истражувања што укажуваат дека зголемениот регулиран пристап до медицинскиот и рекреативниот канабис може да резултира со намалување на употребата и последователните штети поврзани со опиоидите, алкохолот, тутунот и другите супстанции“. Претходните истражувања на сличен начин објавија поврзаност помеѓу пристапот до медицински канабис и намаленото трошење на лекови на рецепт, како и намалени нивоа на консумација на алкохол и тутун. Целосниот текст на студијата: „Модели на употреба на медицински канабис и замена на опиоиди и други фармацевтски лекови, алкохол, тутун и недозволени супстанции: резултат од пресек на анкетата на овластени пациенти“ се појавува во зборникот Harm Reduction Journal.

За повеќе информации во врска со студиите, контактирајте го Пол Арментано (Paul Armentano), заменик директор на NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) - (Национална организација за реформи на законите за марихуана). Мисијата на NORML е доволно да го придвижи јавното мислење за да ја легализира одговорната употреба на марихуана од страна на возрасните и да служи како застапник за потрошувачите за да обезбеди тие да имаат пристап до висококвалитетна марихуана која е безбедна, удобна и прифатлива.Уредник и новинар: MoniQue Konopova
Извор: NORML - Студија 1; Студија 2

ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

КАНАПРЕС: Канабисот ми помогна да се спасам од опијатската зависност!

Канабисот може да стави крај на злоупотребата на опијатите!

Панел-дискусија во Масачусетс: „Канабисот и опијатите: превенција или третман“

Опијатската епидемија може да се реши со медицинска марихуана вели доктор Мехмет ОЗ

Медицинска марихуана против акутни болки - студија

Речиси 100% од корисниците на канабис се откажуваат од фармацевтски „лекови“ против болка

Зошто корисниците на канабис не можат да се предозираат?

CNN СПЕЦИЈАЛЕН извештај: д-р Санџај Гупта WEED 4: Трева Vs таблети

No comments:

Post a Comment