Saturday, January 20, 2018

Пет лекови на рецепт што луѓето ги заменуваат со канабис

Дефинирањето на лековите е предизвик. Сè повеќе и повеќе луѓе се свртуваат кон олеснување на своите здравствени маки со помош на канабисот, наместо лековите на рецепт. Неодамнешните студии покажуваат дека легитимниот пристап до медицинската трева во САД ефективно и значително го намалува бројот на препишани рецепти, а исто така и износот на поврзани трошоци за осигурување кои се направени годишно


Користејќи податоци од сите рецепти пополнети од претплатниците на Medicare Part D од 2010 до 2013 година, беше откриено дека стапките на употреба на лекови на рецепт драматично опаднаа во државите каде медицинската марихуана е опција. Севкупното намалување на владините трошоци беше проценето на 165,2 милиони долари годишно во 2013 година, што значи дека медицинскиот канабис значително го менува пределот на конвенционалната медицина. Болката, без разлика дали е физичка, ментална или емоционална, од нас зема соодветен „данок“, за среќа може да ја сузбиеме на природен начин - со канабис. Таа нè крши и прави дури и смислата на животот понекогаш навистина да ја снема. 

Историски гледано, ако имаме болка, докторот ја проверува и ни дава „апче“ на рецепт кое ќе ги реши сите наши проблеми. Додека тоа изгледа како совршено добра идеја, за жал тоа не е толку едноставно. Рецептите што се нудат се синтетички дроги, кои се креирани, тестирани и одобрени од големите корпорации и други владини тела кои не размислуваат секогаш за здравјето на поединецот и за последиците кои може да ги предизвикаат. За нив е најважно да си го остварат својот профит и да имаат моментален ефект, а тоа што тие привидно „лекуваат“ едно, а предизвикуваат цела низа други здравствени проблеми во организмот на пациентот - тоа на тие корпорациски настроени „луѓе“ па, воопшто и не им е важно. Канабисот никако не може да наштети, а може само да помогне.


Марихуана како лек

Едноставно кажано, луѓето ширум светот избираат алтернатива на конвенционалните лекови, а таа алтернатива е медицинска марихуана, која всушност треба секогаш да биде примарна оппција за сè. Наместо да ризикуваат случајна зависност и уште полошо, физичка или ментална зависност од синтетичките лекови кои се штетни за здравјето на сите, луѓето почнуваат да го избираат своето добро и покрај актуелните негативни владини регулативи и преземаат чекори за вклучување на канабисот во нивниот животен стил по секоја цена и тоа со невиден успех.

Друг напис, објавен во 2016 година, нуди увид во дискусијата за тоа дали или не заменувајќи ги лековите, алкохолот или другите недозволени супстанции на рецепт со канабис, всушност може да игра улога во намалувањето на штетата во однос на овие три категории на супстанции. Откако е работено со тест група од 473 лица кои користеле канабис за терапевтски цели, одговорот беше убедливо „ДА“!

  • 80,3% пријавиле замена на лековите на рецепт;
  • 51,7% пријавиле замена на алкохол;
  • 32,6% пријавиле замена на недозволени супстанции;

Во суштина, ова покажува дека, од тестираната група, 87% од луѓето избрале да го сметаат користењето на марихуана како алтернатива, веројатно покажувајќи дека повеќе од половина од пациентите кои веќе имаат пристап до медицински и терапевтски канабис се потпираат на на него со сигурност, наместо на било какви други лекови на рецепт или лекови во слободна продажба. Уште еден напис, објавен во 2016 година, сугерира дека употребата на медицинска марихуана за третман на хронична болка може да има специфични бенефиции за корисникот. Меѓу учесниците во оваа студија, во која беа вклучени 244 пациенти со медицински канабис во САД помеѓу 2013 и 2015 година, имаше 64% намалување на употребата на опиоиди и намален број на несакани ефекти од лековите, што помага да се подобри општото здравје. Еве пет различни типови лекови кои се на рецепт и лекови кои не се во целост на рецепт, а кои се заменуваат со медицинска марихуана.


1. Анти-анксиозни лекови

Лековите против анксиозност, како што се Xanax и Valium, Asentra... психијатрите им ги препишуваат на луѓето со цел да ја регулираат нивната способност да се справат со тешки ситуации, стрес и анксиозност. Тие пациенти најчесто стануваат потоа зависници од антидепресиви. Алтернативно, марихуаната ги поседува истите способности само што е целосно природна и не создава зависност. Еве дури и да создава зависност (што не е така), од што е подобро да си зависен - од билка во форма на цвет или од вештачко наркоманско апче?Канабиноидите активни во марихуаната ефикасно се приврзуваат на различни рецептори во мозокот помагаат да се намали вознемиреноста, нервозата и напнатоста. Индика врстите генерално се препорачуваат затоа што го релаксираат мозокот и телото и обично се наменети за вечерна употреба.


2. Лекови против болки

„Пејнкилерите“ како што се Викодин и Оксикодон, Трамадол... се моќни лекови кои, кога не се регулирани, можат да бидат злоупотребени, што доведува до здравствени проблеми, зависност, па дури и смрт. Помеѓу 1999 и 2014 година, продажбата на лекови за лекување болки на рецепт (опиоиди) се зголемила за четири пати во САД, а заедно со тоа дојде до драматично зголемување на предозирањата и бројот на зависници. Марихуаната е екстремно ефикасен третман за болка и е докажано дека всушност „го одвлекува вниманието“ на мозокот од препознавање на неговите рецептори за болка. ТХЦ, психоактивен канабиноид пронајден во марихуаната, влијае на емотивната реакција на болката и му помага на пациентот да се справи со хроничната болка поинаку и поорганично. Исто така, тоа е природна алтернатива и на други лекови на рецепт. Девојки, следен пат кога имате болки ради ПМС - пафнете џоинт или земете малку екстракт, а ако имате душевна болка - сторете го истото, наместо да пиете алкохол или да земате антидепресиви ;)


3. Стимуланси

Аддерал, Риталин и други амфетамини често се препишувани за различни нарушувања на расположението, како ADD и ADHD. Обично откриени рано во животот, овие нарушувања можат да ве следат низ животот и да ве спречат да живеете во потполност со цела плуќа. Намалувањето на расположението, депресијата и анксиозноста се чести несакани ефекти, како што се импулсивност, неможност да седат мирни и недостаток на концентрација. Канабиноидите присутни во марихуаната може да ги зголемат концентрациите на допамин во мозокот и да ги активираат невроните на допаминот, помагајќи да се регулираат и балансираат нивоата така што пациентот може полесно да се фокусира и концентрира. Sativa врстите, познати се по своите засилувачки и еуфорични ефекти, често се препорачуваат за оние кои живеат со хронични нарушувања на расположението и повеќе се наменети за дневна употреба.


4. Антидепресанти

Антидепресивите, како што е Золофт, се препишуваат за сите видови на проблеми, од тага до промени во расположението (вртелешка), до депресија. Не само што антидепресивите се користат многу, но често се злоупотребуваат, што доведува до зависност, па и полошо (смрт). Марихуаната помага да се врати подобрата ендоканабиноидна функција и помага да се стабилизираат промените во расположението, што може да доведе до попозитивни перспективи на животот. Сативата како Џек Хеер (Jack Herer), Синекс (Cinex) и Саур Дизел (Sour Diesel) се корисни, како и некои хибриди на индиката кои имаат избалансиран indica:sativa сооднос.


5. Лекови за спиење

Спиењето е неопходно за сите нас да одржуваме здрав начин на живот, тогаш телото се одмора, се бори со напаѓачите, се регенерира. Многу луѓе имаат проблеми со заспивањето или со навлегување во цврст сон и сл. Помошни средства за спиење, како што се Амбиен или Лунеста, често се препишуваат за многумина кои се сметаат себеси за „инсомничари“ за да можат да спијат. За жал, овие лекови имаат несакани ефекти кои можат да бидат штетни за вашето здравје. Марихуаната е ефикасен третман за нарушувања на спиењето, особено индика врстите кои имаат седативни и релаксирачки ефекти врз мозокот и телото, овозможувајќи му на корисникот да добие многу потребен, регенеративен сон. Врстите како што се Granddaddy Purple, Afghan Kush, Northern Lights и 9 Pound Hammer, се познати индики кои содржат Myrcene, терпен кој го промовира чувството на поспаност, што заспивањето и спиењето го прават многу полесно и вистинско уживање.

Автор: MoniQue Konopova

No comments:

Post a Comment