Monday, December 11, 2017

Речиси 100% од корисниците на канабис се откажуваат од фармацевтски „лекови“ против болка

Неодамнешнава студија ѝ дава кредибилитет на идејата дека медицинскиот канабис може да се користи како природна алтернатива на препишаните болни лекови, при што речиси 100 проценти од испитаниците потврдуваат дека чувствуваат како канабисот им помага да ја намалат нивната употреба на зависни опиоиди на рецепт за блокирање на болките. Канабисот не ги лекува само болките, туку коренот на проблемот

Канабис - најбезбедна природна „ПРИМАРНА АЛТЕРНАТИВА“
Студијата, спроведена од HelloMD, една од најголемите заедници за канабис во САД и Универзитетот во Калифорнија Беркли, анкетирани биле речиси 3.000 пациенти кои користат и опиоидни и неопиоидни лекови за болка. Резултатите од студијата заклучија дека 97% од испитаниците „силно се согласија / се согласиле“ дека можат да ја намалат употребата на нивните опиоидни лекови при употреба на канабис. Додека 92 проценти од испитаниците изјавиле дека „силно се согласија / се согласиле“ дека преферираат марихуана за лекување на нивната здравствена состојба. Студијата, исто така, покажа дека 81 отсто од испитаниците изјавиле дека „силно се согласуваат / се согласиле“ дека употребата на канабис е поефикасна од земањето канабис заедно со опиоиди.Канабисот не како замена, туку како примарен природен лек!

93 отсто од испитаниците рекоа дека „силно се согласуваат / се согласиле“ дека ќе го користат канабисот како замена за нивниот сегашен лек на рецепт, доколку тоа е на располагање. Д-р Пери Соломон (Perry Solomon), главен медицински директор на HelloMD, се осврна на неодамнешната публикација од Националната академија на науките, Инженеринг и медицина на тема „Здравствениот ефект на канабисот и канабиноидите“ и истакна дека оваа студија служи како начин да се поддржи теоријата дека канабисот е ТОТАЛНА СПРОТИВНОСТ НА КОНЦЕПТОТ „GATEWAY DRUG“, што означува почетничка (влезна) дрога кон тешките (синтетички) наркотици. Затоа крајно време е да почнеме на ова растение да гледаме како на примарен спас и превенција на секакви здравствени состојби.


Последната публикација од Националната академија на науките јасно ја отфрли теоријата „влезна дрога“ и дека употребата на марихуана може да доведе до зависност од опиоид, наместо да најде докази за канабис со повеќе лековити придобивки“ - рече д-р Соломон. „Нашата студија дополнително го потврдува ова. Се надевам дека ова ќе ја разбуди јавноста, здравствените работници и законодавните тела за фактот дека канабисот е безбеден, производ што не создава зависност, достапен за да помогне во борбата против опијатската епидемија“ - додава тој. Аманда Реиман (Amanda Reiman), професор на УК Беркли, која помогна во водењето на студијата, изјави дека третманот на болката стана „политизиран бизнис“ во САД, што резултираше со „брзо зголемување на стапката на предозирање и зависност поврзана со опиоидите“ - заклучува таа.


Канабисот се користи во целиот свет илјадници години за лекување на болки и други физички и ментални здравствени состојби“ - рече Рејман. „Пациентите со децении ни кажуваа дека оваа практика произведува подобри резултати, отколку употребата на лекови базирани на опијати. Тоа е минато време за медицинската професија да го надминат нивното лудило и да почнат да работат со движењето на медицинскиот канабис и индустријата за да се забави уништувањето што го предизвикува препишувањето и прекумерната употреба на опиоидите“ - дообјаснува тој.


Како што објави Проектот за слободна мисла (The Free Thought Project) и покрај фактот дека канабисот е докажано дека помага кај голем број нешта од убивање на клетките на ракот, па сè до лекување на ретки и фатални состојби, оваа билка и понатаму се класифицирани меѓу најсмртоносните лекови кои би требало да немаат никаква медицински вредност во Соединетите Американски Држави. Додека студиите како најновата од HelloMD и UC Berkley служат како потсетник дека за многу пациенти, канабисот е идеална „примарна алтернатива“ на опиоидните лекови, сè уште постои јасна причина зошто канабисот допрва треба да се легализира во САД. Доколку медицинскиот канабис беше легализиран во сите 50 држави, тоа би вратило најмалку 4,5 милијарди американски долари од дупката која е создадена од големата фармафија.

Автор: MoniQue Konopova
Извор: Zenpype

No comments:

Post a Comment