Monday, June 19, 2017

Првата тоалетна хартија била направена од коноп! Не уништувајте шуми заради нашите задници!!!

Пред тоалетната хартија да биде масовно произведувана, богатите луѓе употребувале КОНОП, волна или чипка за да се избришат после големата нужда. Сиромашните луѓе користеле листови, сено, камења, алги, лушпи или нешто друго што им било при рака во моментот, а понегогаш влегувале во реките каде што можеле веднаш да се измијат :)

Една личност во САД троши просечно околу 23 кг тоалетна хартија годишно. За да се произведе хартијата наменета за бришење на аналниот отвор, секојдневно се сечат премногу шуми... За ексклузивно меката поскапа хартија од дрвена целулоза, се уништува ексклузивен број на дрва, а исто така се употребуваат и ексклузивно многу штетни хемикалии во производството. Тие дрва се белите дробови на нашата планета! Пред тоалетната хартија да биде масовно произведувана, богатите луѓе употребувале КОНОП, волна или чипка за да се избришат после големата нужда. Сиромашните луѓе користеле листови, сено, камења, алги, лушпи или нешто друго што им било при рака во моментот, а понегогаш влегувале во реките каде што можеле веднаш да се измијат :)


Во 1857 година, Џозеф Ц. Гајети (Joseph C. Gayetty) ја измислил првата комерцијална тоалетна хартија во САД. Неговиот производ е направен од Манила коноп (Manila hemp) и парчињата од тоалетов биле навлажнети и натопени со алое. Се продавала како медицинска тоалет хартија, тие се продавале во пакети од по 500 рамни листови, со цена од 50 центи. За наредните 10 години, Гајети го продавал својот производ како алтернатива на користењето на боцкавата „хартија“ од лисја и каталози. Во 1867 година, браќата Скот (Scott brothers) ја превзеле оваа идеја и започнале со производство на сува тоалетна хартија од дрвени струготини, поевтина варијанта.  


Тогаш имало многу дрвја за употреба како суровина, па нивната идеја се проширила на Запад. Денес шумите рапидно се намалуваат и доминира избелувањето со хлор диоксид и други токсини. Додека Гајети имал одлична идеја со употреба на Манила коноп, цената на неговиот производ не била економски изводлива во тоа време, поради тоа што списанието, т.е. капалогот (The Sears & Roebuck catalog) со кој се бришеле сиромашните - тогаш бил бесплатен. Браќата Скот својата тоалетна ја правеле од дрвја за ситни пари, така што овој производ се претворил во нужност за секоја нужда. 


Кликни на сликата за да ја прочиташ!
Сепак, долготрајниот ефект од користењето на дрвените струготини и дрвената пулпа доведе до друг глобален проблем... Што ќе дишеме ако нема шуми??? Пулпата од коноп пак, може да биде произведена без додавање на никакви хемикалии. Згора на тоа, Министерството за земјоделство на САД открило дека 1 АКР КОНОП (4046.86 m2) може да произведе 4 пати повеќе хартија во споредба со 1 акр дрва... Исто така, да не заборавиме да спомнеме и дека конопот е брзо обновлива суровина - созрева за 3-4 месеци, а на дрвјата им се потребни години за да го постигнат истото. И тоа не е сè! Конопот вдишува многу повеќе јаглерод диоксид во споредба со шумите ;)

За среќа тоалетната хартија направена од индустриското конопово растение повторно започнува масовно да се популаризира и произведува ширум светот. Овој продукт е застапуван од страна на еколозите и сите кои се залагаат за чиста и здрава животна средина. Пулпата од коноп е поеластична, лесно се распаѓа и ги заштитува шумите на планетава нечепнати. Споделете го овој текст за повторно и побрзо масовно да ја воведеме тоалетната од коноп! ;) Не игнорирај! Биди и ти дел од решението! СПОДЕЛИ!!!

Извор: The Marijuana Times

No comments:

Post a Comment