Wednesday, June 7, 2017

Канабис училница – основни тренинзи на вашите билки

Како да го истренирате вашето растение за подобар и поквалитетен принос? 

Нашите пријатели од „Џоинт МК - Канабисот Е Лек“ ни ги објаснуваат основните техники:

„Здраво!!! Денес сакам да ве запознаам со неколку видови на тренинзи-третмани кои ќе направат од вашата билка многу убава и раскошна дама или (ѕверче), кој како милува. Имено за да можете да го тренирате вашето растение да добие на големина - волумен и квалитет треба уште од првите 2-3 недели да се направат неколку паметни работи како би добиле и поголем принос ама и поубави и пораскошни растенија. 


За да не настанат забуни најпрво ќе ве запознаам со основните 3 тренинга коишто и реално најмонгу се користат кај одгледувачите на канабис во светот и кај нас на Балканот. Овие три тренинга ќе треба да се направат уште кога вашата билка ќе го пушти третиот пар на ливчиња“ - вели авторот на статијава „Џоинт МК - Канабисот Е Лек

1. Croping или Topping - сечење или кинење на врвот на растението

Под поимот ‚кропирање‘ или ‚топирање‘ се подразбира, сечење односно кратење на врвот на билката канабис и тоа кога вашето растение ќе го пушти третиот или пак четвртиот пар (спрат) на листови, тогаш се применува кроп-топирањето кое што треба да се направи со стерилна опрема, дали тоа ќе бидат ножички или пак скалпел, па дури и некакво ноже. Иако топла препорака да е ножица или евентуално нов скалпел кој што пожелно е да биде стерилно чист како не би направиле некаков проблем на растението, а тоа најчесто се инфекции ако опремата т.е. алатот со кои што го правите тоа не се чисти можете да го изгубите растението.


Еве од сликата се гледа како треба тоа да изгледа и на кое место треба да се направи. Со повеќе вакви топирања во текот на вегетативниот период се добива многу поголемо и поразгрането растение, а со тоа и поголем принос.

Еве фотки. Важно за напомена е дека овој тренинг не се прави кога билката е во фаза на цветање. Бидејки би ја изгубиле јачината на цветовите со самото тоа и квалитетот на истите.


2. FIM-FIMMING - засекување на врвот на билката

Под овој поим се подразбира тренинг попрецизно кропирање т.е. сечење, со кој ќе добиете ќе добиете четри нови врва, наместо два нови врва и така ќе се добие многу разгранета (грмушеста) билка со уште поголеми приноси. За овој тип на тренинг ви се потребни истите алатки како и за предходниот со тоа што треба да бидете многу попрецизни, од сликате се гледа каде се прави фимингот на растението.
Еве ги сликите. Од сликите се гледа прецизно како се прави и на кое место.

Овие два тренинга се нај користени и се со најголема примена.


3. Low Stress Training (LST) - дава минимален стрес кај билката

Ова подразбира слаб стрес на растението, за овој тренинг може да кажеме дека е најупотребуван, поради тоа што прави кај вашето растение одлично разгранување кое ите како ќе доведе до густo и (побогато) растение со повеќе цветови, а притоа ќе даде убава крошна најчесто во форма на топка и со тоа принос за 5ка :)
Овој тренинг е пожелно да го правите кога растението ќе ги има направено бар минимум 5-6 пара на листови (спратови) и кога главната гранка е доволно дебела да го издржи овој тип на тренинг. 

За овој тренинг ви се потребни повеќе алатки и тоа:

1.) конец или жица;
2.) игла и мали клешти;
3.) дупчалка
за правење на дупки во саксија. Тоа може да биде или некакво шило или пак, игла или шајка со која ќе направите дупки во вашите саксии, канти итн.

Еве ги сликите како треба да се направи овој тренинг за да може светлоста подеднакво да ги развива сите гранки на вашето растение:

За овој тренинг ќе морате да бидете многу внимателни и обично се препорачува да
работите внимателно со многу фокус, нежно сепак, работите со дама :) и да внимавате да не направите поголемо оштетување на растението.

Ова се трите нај употебувани тренинг варјанти, а наскоро ќе ве запознаеме со уште 4 други помалку користени, меѓутоа исто така многу важни за вашите лековити убавици... - додаваат од „Џоинт МК - Канабисот Е Лек“

Поздрав и запамтете: КАНАБИСОТ Е ЛЕК!!!
  

Еве како изгледаат растенијата на кои им е направен овој тип на тренинг.  

No comments:

Post a Comment