Friday, June 23, 2017

Дејството на канабисот зависи и од начинот на консумирање

Што канабисот му прави на твоето тело, душа и ум зависи во голема мера не само од дозата и врстата/врстите на канабис, туку и од начинот на консумирање - и тоа: во каква форма е канабисот и како таа форма ја внесуваме во нашиот систем

Разни форми на екстракти од канабис
Секоја марихуана има лековити својства и секој начин на консумирање е лековит. Научно е докажано дека редовното консумирање канабис го спречува стареењето на мозокот, а исто така ги подобрува мозочните перформанси! Секој начин на употреба е корисен за одредено заболување, затоа што малку поразлично делува во организмот. 


Значи како и да ја консумираме марихуаната - таа секогаш делува позитивно во организмот, но во зависност од начинот на консумирање ние некогаш повеќе, а некогаш помалку ги чувствуваме тие исцелителни ефекти и некогаш побрзо, а некогаш подоцна, а некогаш воопшто. Пушењето ги менува молекулите од канабисот, при што тие ја менуваат хемиската структура. Пушењето канабис е здраво, меѓутоа со консумирање канабис по пат на пушење џоинт не може да се извлече максимумот од терапевтскиот потенцијал на растението, кога станува збор за посериозни здравствени состојби. 


Секаде каде што ќе прочитате дека пушењето канабис е штетно поради вдишувањето чад, ви препорачуваме да не читате понатаму... Тоа е само лажна поткрепа на лажната теорија за „медицинска“ и „рекреативна“ марихуана. Чадот од тутунот е штетен, чадот од канабисот е здрав и ги заштитува алвеолите од штетното дејство на катранот од тутунот во белите дробови и од другите хемикалии со кои е прскан тутунот за време на подготовката на цигарите во фабриките. Затоа оние кои се зависници од никотински цигари, пожено е почесто да пушат и џоинт. Чадот од канабисот многу се разликува по состав од чадот од тутунот и кога вдишуваме чад од трева вдишуваме активирани канабиноиди кои веднаш се соединуваат со нашите ендоканабиноидни CB1 и CB2 рецептори

Пушењето канабис е пожелно за превенција, за контрола на некои (полесни) здравствени состојби, а исто така се препорачува пушење на канабис кога сме под терапија со канабисово масло за појачување на терапевтскиот ефект на маслото. Всушност кога некој е многу болен најдобро би било да се внесе што е можно поголемо количество канабис во што е можно пократок временски период и тоа на секаков можен начин паралелно. Пушењето канабис ги олеснува дишните патишта, добро е за бронхит и астма. Поздрава форма на пушењето е вапоризацијата на сув цвет, масло и цврсти екстракти и ефектот во организмот се чувствува практично инстантно со самото вдишување.

Секоја форма на марихуана е лековита!
За да го извлечете максимумот од лековитата моќ на оваа чудотворна билка, истата треба да се јаде сурова, како секој друг зеленчук - на овој начин марихуаната нема психоактивен ефект (во свежата билка канабиноидите не се декарбоксилирани и такви се корисни за одредени заболувања; THC-A е добро на пример за Лупус) и/или да се консумира екстракт/масло од канабис (со активирани канабиноиди) орално, ректално или по пат на вапоризирање - за лекување канцери, епилепсија, МС итн. Дури и начинот на кој го консумираме маслото различно делува во телото. Имено ако маслото се јаде преку уста, постои можност „хајот“ да е поинтензивен, додека пак, кога екстрактот се консумира по пат на супозитории (анално или вагинално), тогаш канабиноидите веднаш се апсорбираат во крвотокот, изминувајќи ја главата, со што „хајот“ е значително редуциран.

Канабисот може да се внесува и надворешно - со мачкање на кожата и тоа во вид на креми, лосиони, тинктури, масло... Искуството на пациентите потврдува дека добредојдено е и надворешното мачкање со екстракт во близина на болното место, покрај оралното/аналното внесување масло и покрај пушењето/вапоризирањето.

Ако уживавте во оваа статија и научивте нешто ново или пак, ви се потврдија досегашните спознанија и ве отворивме кон нови идеи, во тој случај ве замолуваме да не заборавите да ја споделите со вашите пријатели за и тие исто така да имаат пристап до ова бесплатно теоретско-практично знаење. Ви благодариме што одвоивте време за поддршка на оваа отворена иницијатива за ослободување на канабисот. Ние веруваме дека сите информации за здравјето треба да бидат бесплатни и достапни за секого! Приклучи се во ова движење!!! Сподели го своето искуство со нас. Само заедно ќе успееме побрзо да го вратиме канабисот на полињата и нивите!

No comments:

Post a Comment