Friday, October 13, 2017

Канабисот успешно ја лекува епилепсијата уште од 1840 година!

Во 1840 година Викторијанските лекари ги третирале пациентите со помош на екстракти од канабис за многу болести. Овој природен начин на лекување вклучувал исто така употреба на тинктури за лекување деца со епилепсија


William Brooke O’Shaughnessy
Ирскиот доктор Вилијам Брук Ошонеси (William Brooke O’Shaughnessy) кој исто така бил и хирург, професор по хемија, научник и иноватор - бил пионер на „интравенската терапија“, но исто така тој е заслужен за воведувањето на канабисот во западната (конвенционалната) медицина. Ошонеси докторирал медицина во 1829 на Универзитетот во Единбург. Во 1831 година на негови 22 години, тој ја истражувал болеста колера и неговите рани наоди воделе кон развој на интравенска течност, како и терапија со замена на електролити. Во 1833 година овој млад научник се преселил на Калкута, Индија за да работи за компанијата наречена „British East India Company“. За време на неговиот тамошен престој тој разви нови техники за екстракција на канабиноиди коишто ги употребувал за третирање на пациенти кои страдале од: колера, тетанус, аналгезија, ревматизам и епилепсија кај доенчиња!!! Во Индија тој првично студирал ботаничка фармакологија и хемија, објавувајќи го својот прв труд за медицински канабис во 1839 година.


Нула смртни случаи до сега...
Во својот труд „За препаратите од индискиот коноп, или Ганџа“ (во оригинал „On the preparations of the Indian hemp, or Gunjah“), објавен во провинцискиот медицински зборник, Лондон, на 4 февруари 1843 година, Ошонеси се осврнува на случајот со бебето кое не е постаро од еден месец, на коешто тој му администрирал етанол (алкохолна) тинктура базирана на канабис. Ова е првиот регистриран најмлад пациент во историјата трериран со помош на канабис! Во продолжение преведовме некои клучни изјави кои ја потврдуваат нетоксичноста и лековитоста на канабисот од овој научник. Ве молиме запомнете дека ова е напишано пред 173 години. „Од сите моќни наркотици тоа (канабисот) е најбезбен да се користи со смелост и одлучност“ - истакнува д-р Ошонеси во неговите трудови за Пресветата билка.


Случај на инфантилни конвулзии, 1843

Од ракописите на овој научник...
Многу интересен случај на оваа болест неодамна се појави во мојата приватна практика, деталите за кои имам дозвола од семејството да ги вметнам во овој труд. Едно дете од четириесет дена, детето на г-динот и г-ѓата Ј.Л., од Калкута, на 10-ти септември имаше мал напад на конвулзии, кои се повторуваа главно во текот на ноќта околу две недели, а за кои вообичаените пургативи - топли бањи и неколку дози на каломела и креда - беа дадени без ефект. На тој ден нападите беа речиси непрестајни и резултираа со редовни тетански пароксизми. Покрај тоа, детето целосно го изгубило апетитот и пребрзо слабееше

Јас оттогаш ги исцрпив сите вообичаени методи на лекување, а детето очигледно беше во состојба на поматување. Под овие околности им кажав на родителите за резултатите од експериментите што ги направив со конопот, и моето убедување дека тоа ќе му олесни на нивното дете, доколку може да се добие некакво олеснување. Тие со задоволство се согласиле за обидот, а на јазикот на детето во 22:00 часот била поставена една капка света тинктура, еквивалентна на дваесеттиот дел од зрно жито во тежина“ - (1/20 од зрно е 3,24 мг).

Не беше забележан непосреден ефект, а за еден час и половина беа дадени две капки повеќе. Новороденчето заспа за неколку минути и спиеше до 16 часот, кога се разбуди, врескаше за храна, ја зеде дојката слободно и повторно заспа. Во 9 часот, 1 октомври, го најдов детето заспано, но лесно се разбуди; пулсот, лицето и кожата совршено природни. Во оваа поспана состојба таа продолжила четири дена целосно да биде ослободена од симптомите на конвулзии во било која форма. Во текот на ова време цревата често се спонтано олеснети, а апетитот се врати до природниот степен. 4-ти октомври, во 1:00 наутро, конвулзии се вратија и продолжуваа во интервали во текот на денот; доза од 5 капки од тинктурата беше давана на час. До полноќ имаше 30 вклопувања, а 44 капки тинктура од коноп беа неефикасно дадени. Пароксизмите продолжија во текот на ноќта. Во 11 часот изутрина беше откриено дека тинктурата што се користела во претходните денови била чувана од страна на слугата во мало шише со хартиена затка, па духот испарил и целата смола се населила на страните на шишенцето. Бебето, всушност, почнало да зема капки едвај од вода во текот на претходниот ден

Секогаш протресете ги препаратите од каннабис пред употреба и чувајте ги во фрижидерот!Нов препарат беше даден во дози од 3 капки за време на 5-ти и 6-ти и се зголеми на 8 капки со ефект на намалување на насилството, но не и спречување на враќањето на пароксизмот. На 7-ми го запознав д-р Николсон во консултација и очајувајќи за лекот од конопот, беше договорено да ја прекинам неговата употреба, да нанесам фластер од сенф во епигастриумот и да дадам доза од рициново масло и терпентин. Состојбата на детето, сепак, набрзо се влоши, а во 14:00 часот се појави тетански спазам, кој траеше без прекин до 18:30. Ладно капење беше пробано без олеснување на спазмот; Затоа, конопот беше повторно вратен и доза од 30 капки, еднаква на една и половина зрна од смолата, дадени одеднаш“ - тоа е приближно околу 100 милиграми.

* Пароксизам претставува ненадеен, силен почеток на некоја болест; нагло влошување на болеста - напад. Ненадејна појава на силна душевна возбуда, силно чувство; врв, кулминација на некоја возбуда воопшто.

Сонцето изгреја во Охрид :)
Веднаш по оваа доза им се овозможи опуштање на екстремитетите, малиот пациент брзо заспа и така продолжи 13 часа. Додека спиеше, таа беше очигледно под особеното влијание на лекот. На 8 октомври, во 4 часот наутро, имаше тешко прилагодување, а од овој час до 22 часот, се случија 25 прилагодувања, а 130 капки од тинктурата беа дадени во дози од по 30 капки. Сега очигледна беше борбата помеѓу болеста и лекот; но во 22 часот, таа повторно беше наркотизирана, и од тој час не се вратија. Детето е сега 17/12/1842 ужива во најоптимално здравје, и го обнови нејзиниот природен дебелкав и среќен изглед. При разгледувањето на овој случај, се појавуваат неколку многу извонредни околности. Најпрво пронајдовме 3 капки, кои предизвикуваат длабок наркотизам, потоа пронајдовме 130 капки дневно потребни за да се добие ист ефект“ - д-р O'Shaughnessy сосема инстинктивно, но сосема правилно ја зголемувал дозата од канабис тинктурата кај ова бебе! Го проучувал тоа како се гради толеранцијата, па оттаму и условот постепено да се зголемува дозата канабис.


Доколку болеста некогаш се повтори, тоа ќе биде прашање од голем интерес да се забележи количината на тинктура потребна за да се овозможи олеснување. Читателот ќе се сети дека ова новороденче имаше само 60 дена, кога во еден ден беа дадени 130 капки, од истиот препарат од кои десет капки го опијаниле студентот Динонат Дар (Dinonath Dhur), кој го зеде лекот за експеримент. Претходните случаи претставуваат апстракт на моето искуство на оваа тема и претставуваат основа за моето уверување дека со конопот, професијата има добиено антиконвулзивен лек од најголема вредност


Докторов во своите публикации објаснува како ги подготвува своите препарати

Смолестиот екстракт се подготвува со вриење на богатите, лепливи врвови на исушената пушка, со дух, сè додека не се раствори целата смола. Така добиената тинктура се испарува до сувост со дестилација или во сад што се става во сад со врела вода. Екстрактот се омекнува со нежна топлина и може да се направи во апчиња без никаков додатокАлкохолот што го користел д-р Ошонеси имаше јачина од 84,5% етанол, а во нашите аптеки денес може да си купите легално етанол од 96%. Овој научник е всушност пионерот во подготовката на канабисово масло по методата на Рик Симпсон, нешто што денес го нарекуваме Екстракција на целосниот екстракт од канабисот (FECO - full extract cannabis oil). „Дози - кај тетанус, драхма од тинктурата на секои половина час сè додека пароксизмите не престанат или каталепсијата е индуцирана“. Драхмата изнесува = 1,77 грама. 


Кај хидрофобијата би ја препорачал смолата во меки апчиња, до степен од 10 до 20 зрна за да биде џвакана од страна на пациентот и се повторува според ефектот“ 10 до 20 зрна е околу 0,65 до 1,3 грама, а од описот на д-р Ошонеси за процесот на правење на пилулите од канабис, се заклучува дека тоа всушност е масло од канабис, како што сега го знаеме, а 1,3 грама е многу значајна доза - денес се препорачува пациентите со канцер постепено да стигнат до доза од 1 мл канабисово масло дневно, па и повеќе, а по терапијата да земаат доза за одржување! „Хидрофобијата е чест симптом на беснило. Со алкохолниот екстракт направен од врвовите во начинот на кој го препорачувам, лекарот треба само да го почувствува својот пат и да ја зголеми дозата сè додека не произведе интоксикација за да се провери дали лекот делува“. Погледнете го предавањето во кое се зборува за д-р Ошонеси:


Автор: MoniQue Konopova
Извор: Jeff Ditch Field

No comments:

Post a Comment