Thursday, October 26, 2017

Националниот институт за рак признава дека ТХЦ предизвикува 45% ремисија кај рак на мочен меур, рак на дојка и рак на црниот дроб

Американскиот Национален институт за рак (National Cancer Institute) неодамна го објави извештајот за медицинската марихуана. Прегледот на нивниот заклучок е дека THC (активната состојка во марихуаната) предизвика 45 % намалување на ракот на мочниот меур, ремисија во рак на дојка и црн дроб и многу повеќе

Dr. Christine Sanchez

Националниот институт за рак конечно признава дека ТХЦ предизвикува 45% ремисија кај рак на мочен меур, рак на дојка и рак на црниот дроб и не само тоа! Научниците утврдија дека не постои смртоносна доза на марихуана, пренесува The National Marijuana News пред речиси две години, уште во декември 2015 година, а кај нас се молчи за ова! И потенцијалот на зависнот е значително понизок од било кој друг лек кој е на располагање. Меѓу нивните наоди, тие откриле дека канабисот не е поврзан со несаканата пулмонална функција и не предизвикува рак на белите дробови или било каков рак на аеродигестивниот тракт. Канабисот не предизвикува други видови на рак!


Поздрав од фановите!
Тие откриле дека канабисот има голема анти-туморна активност. Преку нивното тестирање тие утврдиле дека канабисот е поефективен од конвенционалните антиеметици (лекови кои го олеснуваат гадењето). Дури и инхалираната марихуана била поефикасна и побезбедна во споредба со било што кај мачнини предизвикани од хемотерапија или било кој друг третман. 


Некои од нивните други наоди се: 

- апетитот под дејство на канабисот се зголемува на 75 % во споредба со најефективниот лек  за зголемување апетит кој има зголемување од 49 %;

-зголемување на телесната тежина на 11 % во споредба со најефикасниот тековен лек за таа цел кој има зголемување од 3 %.

Кај болка од рак на база на опијати, марихуаната има значително намалување на интензитетот на болката, значителни аналгетски ефекти, антимеметички ефекти и симетрија за апетит. Истражувачите исто така, докажаа дека ТХЦ е поефикасен отколку кодеинот. Околу 10 мг ТХЦ било поефикасно од 60 мг кодеин. 

Поздрав од Битола <3
Немало зголемување на дозата на THC која е потребна при долготрајно управување со болката. Се покажало дека инхалираниот ТХЦ е поефективен во справувањето со невропатската болка отколку моменталната медицина. 

Исто така, покажа подобрување на квалитетот на спиењето и чувството за помала анксиозност. Ова се само некои од наодите на Националниот институт за рак. Сојузната Влада го направи тоа, така што ниту една држава не може да се гони за спроведување на медицинската програма за марихуана. 


Автор: К. К.

No comments:

Post a Comment