Monday, May 14, 2018

Употребата на медицинска марихуана треба да биде дозволена во училиштата

Пациентите кои имаат најголема корист од лекувањето со канабис, сепак треба да ги надминат политичките, социјалните и правните бариери со активистичко залагање преку креирање на политики кои го подобруваат безбедниот пристап до медицински канабис за пациентите - а тоа значи и во училиштата!


Канабисот им е неопходен на некои деца за да посетуваат настава!
Изминат е многу долг пат, бидејќи канабисот првпат беше декриминализиран во Орегон во 1973 година, а потоа во Ново Мексико; историјата на медицинската марихуана започна во 1978 година, по првите јавни расправи на законодавниот дом. Во Ново Мексико семејствата неправедно се спречувани да им дозволат на децата да користат медицински канабис додека се на училиште. Сега имаме двајца родители кои се борат да го променат ова. Овие две храбри мајки бестрашно се залагаат за правата на пациентите за медицински канабис и сигурен пристап за користење на медицински канабис во училиштата, што е исто така многу фундаментална основа за законот за медицински канабис во Ново Мексико.


Целта на Законот за внимателна употреба на Лин и Ерин е да се овозможи полесна употреба на медицински канабис во регулиран систем за ублажување на симптомите предизвикани од изнемоштени медицински состојби и нивните медицински третмани“. Овие две деца и секој ученик во тој поглед во нашата државна програма за канабис, треба да се третира исто како и секое друго дете кое посетува државни училишта во нашата држава и користи лек во училиште. Употребата на медицински канабис и сигурен пристап до него во училиште за овие два ученика е медицинска неопходност. „Медицински неопходни“ се дефинираат како „здравствени услуги или материјали потребни за спречување, дијагностицирање или лекување на болест, повреда, состојба, нарушување или симптоми и кои ги исполнуваат прифатените стандарди на медицината“. Медицинска неопходност е законска доктрина во САД, поврзана со активности кои можат да бидат оправдани како разумни, неопходни и / или соодветни, врз основа на клиничките стандарди за грижа базирани на докази.


Училиштата веќе им дозволуваат на децата да ги користат сите видови психотропни лекови - од Риталин до опиоидни лекови против болки - кога ги пропишува лекар. Но, тие имаат тенденција да заземат многу потежок став во медицинскиот канабис, дури и во случај на не-психоактивни медицински канабис ЦБД масла - и покрај тоа што научно се докажало дека е побезбедно од психотропните фармацевтски лекови и опијати. Денес, програмата за медицинска марихуана во Ново Мексико има над 50.000 регистрирани учесници со 35 лиценцирани (непрофитни) производители кои одгледуваат 14.550 канабис билки, бидејќи програмата се наоѓа на средината на десеттата година. Џејсон Баркер (Jason Barker) е организатор на безбеден пристап во Ново Мексико (Safe Access New Mexico) и пациент кој се лекува со медицински канабис.


Автор: MoniQue Konopova
Извор: Lcsun-news

2 comments:

 1. Replies
  1. Благодариме за поддршката!

   Благодариме што нè исконтактира. Канабисот е лек без разлика на кој начин се консумира. Секој начин на консумирање канабис е лековит. НУЛА СМРТНИ СЛУЧАИ, а безброј оздравени од најтешки дијагнози за кои модерната медицина нема решение! Ве замолуваме да ја лајкнете нашата ФБ страница www.facebook.com/420macedonia и да ги поканите вашите пријатели да го сторат истото за побрзо да ја ослободиме оваа Боженствена билка!
   www.420macedonia.com
   Не заборавајте да ја оцените страницата https://www.facebook.com/pg/420macedonia/reviews/
   Ве поканувам на нашата blog страница - https://420macedonia.blogspot.mk кадешто секојдневно објавуваме најнови корисни информации околу лекувањето со канабис!
   Еве го нашиот нов веб сајт: www.420macedonia.com
   Еве како сами да си го направите лекот: https://www.facebook.com/420macedonia/videos/1868213229872987/

   Срдечен поздрав од нашиот тим,
   420 Macedonia

   Delete