Tuesday, May 1, 2018

Зимбабве ќе издаде лиценци за канабис одгледувачи

Зимбабве вели дека ќе издава лиценци за одгледувачите на канабис. До сега, незаконски беше таму да се расте, да се поседува или да се користи канабис, со прекршочни и кривични казни со кои се соочуваа корисниците, па дури и до 12 годишни затворски казни


Вести од Хараре, главниот град на Зимбабве. Жителите на Зимбабве сега можат да аплицираат за лиценци за одгледување канабис за медицински и истражувачки цели, објави Владата во законско известување, со што јужноафриканската нација стана втора земја во Африка која го легализира одгледувањето на лековитото растение. Јужноафриканската држава Лесото минатата година ја објави првата лиценца во континентот за законско растење канабис.

Министерот за здравство, Дејвид Парирењатва (David Parirenyatwa), објави нови регулативи, видени од Ројтерс во саботата, дозволувајќи им на поединците и компаниите да добијат дозвола за одгледување на марихуана, позната локално како „mbanje“. Петгодишните дозволи за обновливи извори ќе им овозможат на одгледувачите да поседуваат, транспортираат и продаваат свеж и исушен канабис, како и масло од канабис. Апликациите треба да ги вклучуваат плановите за местото за одгледување, количината што треба да се произведува и продава и периодот на производство.


Лиценцата може да се одбие кога информациите се добиени од „мировен офицер“, надлежен орган на Обединетите нации, дека апликантот бил вклучен во пренасочувањето на контролирана супстанца или прекурсор на нелегален пазар или употреба - се вели во регулативата. „Министерот не може да се обврзе дали издавањето, обновувањето или измената на лиценцата може да создаде ризик за јавното здравје, безбедноста или заштитата“. Лиценците се одличен понатамошен чекор и за кај нас, зашто само фирмите да имаат право да одгледуваат легално? Секој граѓанин треба да го има тоа право. Воведете даноци, наместо казни!


Новинар и Главен и одговорен уредник: MoniQue Konopova
Извор: EyeWitness News

No comments:

Post a Comment