Thursday, May 31, 2018

Израелска студија вели дека орално внесеното ТХЦ е ефективно кај анорексијата

Канабисот може да помогне во лекувањето на некои од најчестите нарушувања во исхраната. Медицинската марихуана се покажа како доста ефективна во третирањето на анорексијата. Нова студија од Израел откри дека тетрахидроканабинолот (THC), психоактивното соединение во канабисот, е ефикасно во лекувањето на анорексија кога се зема орално


Канабисот го подобрува апетитот и уживањето во храната!
Студијата која беше објавена во израелскиот весник за психијатрија и сродни науки (Israeli Journal of Psychiatry and Related Sciences), беше спроведена од страна на истражувачите од Хебрејскиот универзитет во Ерусалим (Hebrew University in Jerusalem), во соработка со Институтот за нарушувања во исхраната на Универзитетот во Хаифа (Eating Disorders Institution at the University of Haifa). За да се спроведе студијата, истражувачите погледнале како конзумирањето до 2 мг орално ТХЦ влијаело на пациентите кои страдаат од хронична анорексија. На 9-те учесници, од кои сите беа жени над 18 години, беше побарано да консумираат ТХЦ ​​во рок од три недели. Истражувачите откриле дека учесниците забележале значителни подобрувања, особено кога станува збор за состојбата нивното тело (тежината), но и психичката состојба.


Авторите на студијата дури забележале дека сите 9 учесници, освен двајца, успејале да добијат на тежина во текот на студијата. „Оваа студија е прва што покажува подобрување на психолошките симптоми на пациентот со АН (анорексија нервоза) кога се третираат со делта-9-ТХЦ, без несакани ефекти“ - рекоа авторите. „Овие охрабрувачки резултати кај група хронични пациенти со АН укажуваат на тоа дека ниските дози на делта-9-ТХЦ треба понатаму да се проучуваат како додаток на третманот на пациентите со АН“ - додаваат тие.


Канабисот е безбеден и ефективен третман за анорексија

Оваа студија е најнова во сè поголемиот број на докази кои ја поддржуваат ефикасноста на употребата на канабис за лекување на нарушувањата во исхраната, започнувајќи од прекумерната тежина, а вклучувајќи и булимија и анорексија. Американската психијатриска асоцијација (American Psychiatric Association) создаде долг документ од 128 страници кој дава упатства за лекување на пациенти кои имаат нарушувања во исхраната. Се разбира дека овој документ вклучува широка листа на анти-психотични лекови кои наводно помагаат во закрепнувањето. Сепак, многу од лековите вклучени во листата, исто така најчесто резултираат со сериозни несакани ефекти. Несаканите ефекти на фармацевтските лекови се значително полоши кога пациентот е прегладнет... 


Несаканите ефекти на конвенционалните лекови наменети за овие нарушувања може да вклучуваат појава на: коронарна болест, напади, па дури и зависност, што во никој случај не може да се јави поради употреба на канабисот. Канабисот е безбедна примарна алтернатива за лекување на нарушувањата во исхраната, бидејќи ендоканабиноидниот систем помага да се регулираат многу важни телесни функции, а тоа го вклучува и апетитот. CB1 канабиноидните рецептори се познати за промовирање на апетитот и го поврзуваат наградниот аспект на јадење храна. Кога CB1 рецепторите се дефицитарни, ова резултира со симптоми кои се врзани за нарушувања во исхраната. Ова е причината зошто канабисот може да помогне. Конзумирањето канабис го враќа ендоканабиноидниот систем во оптимално здравје, вклучувајќи ги и многуте останати функции и процеси во организмот на кои им помага.


Канабисот работи на два начина кога станува збор за лекување на анорексијата. Прво, внесувањето на одредени видови на канабис може да ги поттикне munchies (чувство на глад) или да го поттикне апетитот, бидејќи го стимулира делот од мозокот наречен инсула. На кратко, внесувањето марихуана ќе ве направи гладен и ќе ве мотивира да јадете вкусна храна. Второ, канабисот, исто така, се осврнува на психолошките проблеми кои се поврзани со анорексијата, поради инсулата уште еднаш. Овој дел од мозокот е одговорен за емоциите, сетилните искуства и нашите мисли. Луѓето со анорексија доживуваат анксиозност во овој дел од мозокот кога се соочуваат со мислата за јадење. Благодарение на тоа што канабисот ја стимулира инсулата, ги активира CB1 рецепторите кај лицата со анорексија.


Конзумирањето марихуана на редовна основа го ублажува стресот и вознемиреноста кои се поврзани со јадењето, така што оброкот го претвора во пријатно искуство. Канабисот исто така може да им помогне на пациентите со анорексија во различни фази на заздравување. На пример, пациент со анорексија кој е во критична состојба, но сепак одбива храна, ќе биде поповолен за консумирање канабис, наместо да прифати присилно хранење преку цевка. Елиминирање на потребата да се користи цевка за хранење додека се осигура дека пациентот сè уште добива соодветна исхрана и калории, може да му помогне на пациентот и на емоционално и на физичко ниво. Канабисот исто така може да се користи дури и откако тежината на пациентот се стабилизира, бидејќи може да промовира релаксација и општа благосостојба на целиот организам.


Заклучок

Науката вели дека канабисот може да се користи за лекување на анорексија и други нарушувања во исхраната. Сепак, придобивките од интервенција од страна на психолог сè уште може да бидат потребни во некои случаи. Доколку се соочувате со овој проблем наречен анорексија, разговарајте со лекар кој е отворен за интегрирање на канабис терапијата во вашиот план за лекување, но и во планот за исхрана, бидејќи подобро е да се биде нелегално здрав, отколку легално болен.

Автор и Уредник: MoniQue Konopova
Извор: Cannabis.net

No comments:

Post a Comment